Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 21:59 1 824 22

Парите от ЕС нараснаха с 30%

  • ес-
  • пари-
  • финансиране

Получените пари от фондовете на ЕС нарастват с близо 30% и до края на август са в размер на 1,288 млрд. лв., сочат данните на Министерството на финансите. След като до края на юли имаше изоставяне при усвояването на средствата от ЕС спрямо миналата година, през август ситуацията се променя и се отчита сериозен ръст. Само през август от ЕС на България са изплатени 416 млн. лв., пресмята в. „Труд“.

Бизнесът плати с 8,2% повече корпоративни данъци през първите осем месеца на годината, сочат още окончателните данни на МФ. От януари до август от корпоративни данъци в държавната хазна са влезли 1,516 млрд. лв., при 1,4 млрд. лв. за същия период на миналата година. Увеличението на приходите от данък печалба е много добра новина за страната и показва раздвижване на икономиката и излизане на сивия сектор на светло. Това се потвърждава и от приходите от ДДС, които до края на август нарастват с 8%. Увеличението на приходите от ДДС значително изпреварва ръстът на икономиката, който се движи около 3,4%, и до голяма степен се дължи на излизане на оборотите на светло.

Най-голям ръст на приходите през първите осем месеца на годината има при данъка върху доходите - с 14,3%. Това до голяма степен се дължи на вдигането на минималната заплата от 460 лв. на 510 лв. от началото на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клошарски

    16 2 Отговор
    Добре е че ни хранят европейците , иначе няма как ние да ги храним нашите политически олигарси.
  • 2 Реалист

    30 2 Отговор
    Икономика , основана на “усвояването” на еврофондове е обречена на провал!!!
  • 3 Дрън дрън

    19 2 Отговор
    Кражба и това е кой колкото може.А народа кучета го яли.
  • 4 Яяяясоо

    16 2 Отговор
    Еми бойко подписа договора за прием на емигрантите от Германия .Тези които са със съмнително минало и изгубени документи идват при нас ,а Меркел ще се реваншира с нови свежи пари за усвояване от обръчите фирми на тиквата
  • 5 onq s konq

    6 12 Отговор
    Ама НАЛИ ЕВРОФОНДОВЕТЕ "СЕКВАЛИ" ОТ 2019 и тогава вече сме щели да се чудим кво да правим БЕ РУСОФИЛИ?А "чуденето" според вас ЗАКОНОМЕРНО ТРЯБВА ДА ПРЕРАСТНЕ В СПОНТАННО ПРЕВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В РУСКИ ПРИДАТЪК?
  • 6 aleksi4

    14 3 Отговор
    Супер! Боко тиквата ще лапа още
  • 7 Браво

    12 2 Отговор
    ГЕРБ ще крадат с 30% повече, ще има и за тебе Венци.
    И си обръсни брадата, че ще драскаш на Г-Н БОРИСОВ сфинктера! И на кмета на Северен! Макар, че надали ще ти отдадат такава Чест!
  • 8 дране

    14 2 Отговор
    икономика на кражби
    а за населението дране с данъци
    обречена
    и очаквайте след греб Фалит
    и гръцка криза с дългове
    и ново дране на населението
    до кокал
  • 9 Шарлатанче

    15 2 Отговор
    Е парите нарастват да. Но в някои джоб. Ние простосмъртните няма как да го разберем. И европейското кранче ще спре все някога.
  • 10 Така де

    14 3 Отговор
    ЕвроГейците подкупват повече БГ мафиоти, че народа негодува и трябва мутрите да смажат недоволстващите. От Евро Съюза БГ народа нищо добро не е видял
  • 11 Хам хам мантелитет

    9 1 Отговор
    Давайтееееее , ще бъдат усвоени .
    НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ЩЕ ГИ ЛАПНЕМ БЪРЗО И ГАРАНТИРАНО
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тодор Тодоров

    5 5 Отговор
    Вноската на България за ЕС,е 860,000,000 милиона евро вие ми кажете какво сме усвоили дотук, част от нашите си пари Европа пари не дава

    Коментиран от #14

  • 14 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тодор Тодоров":

    Oт 2007 гoдинa нacaм Бългapия e внecлa в бюджeтa нa oбщнocттa 6,2 млpд. лв., a e пoлyчилa 20,9 млpд. лв. Πoлyчeнитe cpeдcтвa ca пpeдocтaвeни пo пpeдпpиcъeдинитeлнитe инcтpyмeнти - ФAP, ИCΠA, CAΠAPД, пo eвpoпeйcĸи ĸoxeзиoнни и cтpyĸтypни фoндoвe, пo пpoгpaмaтa зa пoдпoмaгaнe изпълнeниeтo нa Шeнгeнcĸoтo cпopaзyмeниe, пo зeмeдeлcĸия фoнд зa paзвитиe нa ceлcĸитe paйoни и pибapcтвo, пo пpeĸитe плaщaния нa зeмeдeлcĸи пpoизвoдитeли и пo Meждyнapoдния фoнд "Koзлoдyй" зa ĸoмпeнcиpaнe нa Бългapия зa изĸлючвaнeтo нa чeтиpитe блoĸa aтoмнaтa цeнтpaлa.
    КРАТКО И ЯСНО !
    Не знам к'во сирене и к'во месо ядете при положение че се налива толкова много в селското стопанство и кой е виновен за Тея цени и качество

    Коментиран от #16

  • 15 п.п.

    7 0 Отговор
    Също така, може да направите справка за автопарка и луксозните имоти и почивки и имоти след 2007г и да видите къде са Тея 14.7млрд. лева. Също така да видите и какъв е манталитета на българина и защо във всеки доклад на ЕС има забележки относно корупцията и съдебната система. Ще добиете и представа защо толкова изостанахме от всички. Ама той ЕС е виновен де 😂
  • 16 Димов

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ГосТ":

    Съгласен съм. Ядем сирене и пием мляко от палмово масло. Месото е от Норвегия, най-вероятно от биологични видове, отпреди последният ледников период. От малкото ми опит с обществени търгове и оферти, си правя извода, че от тези близо 30 млрд, влезли в БГ икономиката, ~30% са за вложените суровини, ~20% са за вложеният труд. Останалите ~50% са нерегламентирана печалба или укрити данъци, които нашенският "усвоител" е инвестирал в почивки на ревиерата, във вила на Малдивите, в луксозно европейско возило, в скъпарски бутикови парцалки, в хазартни игри във Вегас, и в алкохолни запои с хиляди $ само за една бутилка. Демек: 50% от внесените пари си се връщат в икономиката на европейските държави.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Димов":

    Абе пак по добре от руснаците,там пак отиват за същите неща и на същото място,ама само от съдрания гръб на гражданите. Така е не, можеш да накараш мафиота да кара Заз вместо Мерцедес и да ходи у Сибир вместо на Малдивите. И не само мафиота. Аз като ти казвам че ЕС са виновни 😂😂😂

    Коментиран от #20

  • 18 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Димов":

    Виж е германеца и французина са други хора. Средната класа е друга класа, с друг манталитет. И те могат и ходят на Малдивите, лошо няма...няма к'во да обяснявам

    Коментиран от #19

  • 19 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ГосТ":

    С германците нямам опит. С франсетата имам. При тях, белият човек колкото повече деца има, толкова по-малко данъци плаща. Даже, колкото си по-високо в иерархията, толкова по-голям процент отстъпка имаш от данъка. Демек - стимулират интелигентните, образовани хора да раждат, а неграмотните да нямат изгода от висока раждаемост. Дори (мисля, че при 3 деца беше), държавата почва да ти плаща процент от някви ставки. Французите, които познавам са все на хубави позиции в работата. Всичките са с по 3, 4 и дори с 5 деца. При нас е точно обратното. Неграмотните са стимулирани да се множат. Това си е професия тук. А интелигентните хора са репресирани.

    Коментиран от #21

  • 20 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ГосТ":

    Ясно ми е, че всеки прибира. Няма как да си там, горе, и да не прибираш. Дори да успее съвестен, неподкупен човек, да се намърда по високите етажи, щом откаже да играе и прибира с другите, те веднага ще го изкарат я педофил, я скалъпен рушвет ще му подхвърлят, я ще му запалят колата, къщата... или просто ще го гръмнат. А на негово място ще сложат друг, по-удобен, който ще играе и ще прибира. Дори прехвалените западняци поприбирват. Ама те вършат и работа. Барем малко работа да се върши покрай прибирането, викам. То, голямо крадене, голяма лакомия при нас, пък нищо полезно няма насреща.
  • 21 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Димов":

    Ами за такива неща трябва да говорим,а не че даваме на ЕС повече отколкото получаваме и те са ни били виновни за корупцията и манталитета... едните са заети за плюят Русия (въпреки че от 30г сме в изкл. лоши отношения и нямаме нищо общо),другите ЕС (въпреки че сме в ЕС от 11г) и никой не обръща внимание на това което се случва в милата родина. А тя е под всякаква критика.
  • 22 Гого

    0 0 Отговор
    Значи нашите родни мафиоти в парламента съответно са забогатели с 30%
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове