Last news in Fakti

17 Октомври, 2018 23:31 1 238 2

Земеделци и синдикати против вдигането на минималния осигурителен доход в сектора

  • зеленчуци-
  • плодове-
  • данъци

Производството на плодове и зеленчуци върви към своя залез

Вдигането на минималния осигурителен доход ще доведе до оттегляне на една част от земеделските производители от производството. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР Мариана Милтенова, председател на УС на Националното сдружение на градинарите. В проектобюджета на ДОО за 2019 г. се предвижда минималният осигурителен доход за земеделците да скочи от 350 на 560 лева.

„Производството на плодове и зеленчуци върви към своя залез. Някои наши колеги казаха, че след 10 години вече няма да има кой да произвежда плодове и зеленчуци в България. При предишните вдигания на осигурителните доходи една част от земеделските производители не се регистрираха и работят или на черно, или въобще напуснаха сектора, или напуснаха страната“.

Милтенова посочи, че производителите на плодове и зеленчуци са в малкия и среден бизнес и субсидиите за тях са под 500 евро на година, за които освен това трябва да плати и 10% данък. С вдигането на минималния осигурителен доход данъците, които трябва да плати такъв производител, ще са около 2500 лева на година, подчерта тя. Според нея има различни механизми, като диференцираното осигуряване също е възможно.

„Трябва да се помисли за политиката в сектор „Земеделие“ – до какво ще доведе. Това ще доведе ли до по-високи приходи в бюджета или до оттегляне от хората и напускане на държавата, което наблюдаваме в последните години. Бюджетът няма да се напълни по този начин. За да стане това, трябва да намерим подход и начин да стимулираме хората да работят и да плащат“.

Председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Светла Василева има съмнения, че парламентът ще приеме размер от 560 лева за минимален осигурителен доход в земеделието. Тя припомни, че са предложили диференциран подход за осигуряването, но мнозинството в парламента не го е приело.

„Увеличение от 350 на 560 лева е доста високо. Оправдано е да се върви към уеднаквяване на тази осигурителна основа за всички самоосигуряващи се лица, но ние не може да нямаме предвид спецификата на този отрасъл. Тук има сезонност на производство, несигурни доходи от реализация на продукцията и др. Тези хора нямат постоянен доход“, коментира Василева.

Тя посочи, че за 2017 г. осигуряващите се в този сектор са 46 000. В анализите се казва, че заетостта в селското стопанство е над 500 хил. души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    9 4 Отговор
    Няма да останат за джипове, Дубай и любовници, как ще са съгласни.
    Аз съм работил при различни работодатели в развита европейска страна и макар шефовете да са правили много хиляди евро печалба на месец те продължаваха да карат стари коли, спяхме в еднакви стаи в евтини хотели по 15евро на легло и ни плащаха сметката на вечеря, а по време на работа ни носеха кафе, когато бяхме в командировка идваха и ни визмаха от домовете. После си плащаха по едни 12-15евро на час, без да те мамаят.
  • 2 Така де

    6 1 Отговор
    Ппц в дребното и средно земеделие и фермерство не трябва да има данъци по 2 причини: 1вото е, че ще могат да се увеличат заплатите ; 2рата е , че ще могат да се съкратят чиновници и държавата да няма нужда от много пари за заплатите им. Обаче земеделците трябва да бъдат задължени да плащат минимум 1200 лева чиста месечна заплата, или по 50 лева дневен минимум при дневна заетост!!! Който земеделец няма пари за заплати, тогава сам да си прекопава, сади, събира реколта и прочие. Стига с тия мързеливи земеделци приближени до кметствата, които седят в джипа и гледат как другите бъхтят на полето за жълти стотинки, а гнусния тарикат иска да изкара десетки хиляди и милиони
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове