7 Ноември, 2018 13:21 3 789 23

Обсъждат такса "Задръстване" в София

  • задръстване-
  • софия

Експерти настояват за увеличаване на платените зони за паркиране

Обсъждат такса "Задръстване" в София - 1
Снимка: БТА

Една от мерките срещу големия трафик в София е въвеждане на такса "Задръстване", която да регулира навлизането на автомобили в сериозно натоварени пътни артерии.

Това посочиха от Експертния клуб за икономика и политика, които представиха своя доклад "Градоустройствена политика в София".

Стоян Панчев коментира пред Bulgaria on air, че докладът им по проблема, от 42 страници, са част от работата, която касае цялото градоустройството на столицата, защото при предстоящите местни избори ще се говори много за София.

Той обясни, че рано или късно трябва да се въведе някакъв ценови механизъм за регулиране на столичния трафик, който да отделя тези, които искат повече от други да стигнат до центъра.

"Със сигурност няма да е популярна мярка, особено в началото. Това е опитът на много градове като Стокхолм и Лондон - там, където имаме струпване на автомобили в центъра", поясни той и подчерта, че идеята на тази такса да я има на определени места в София, а освен това зоните за платено паркиране би трябвало да се разширят.

Председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков пък категорично отхвърли това предложение и настоя, че експертите, които са се събрали, не притежават компетенции в сферата на трафика, а предложената такса "Задръстване" по думите му е пореден експеримент на гърба на шофьорите.

"Първо организацията на движение в София е катастрофална. Ако обърнете внимание, в последните две седмици задръстванията са навсякъде. Стигаме до един парадокс, за нас облекчение няма, градският транспорт не се развива", категоричен беше Радков.

Председателят на обединението на шофьорите разкритикува експертите за това, че ползват чужд опит от много далечни места, като Лондон и дори Сингапур, а по думите на Радков може да се погледне и това, което правят в градове, които са доста по-близо до нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    63 1 Отговор
    Както е тръгнало тези управници ще искат и данък затова , че като лапат с нашите парички им се търкат зъбите , по-лошо никога не е било а по приказките на държавниците сме в небивал възход(сигурно надолу)
  • 2 1234

    45 1 Отговор
    Еййййй не се наядоха тия мърши от столична община.
  • 3 Ристе

    30 0 Отговор
    Който направи подземни паркинги в центъра, тоъ ще спечели и ще се задържи като кмет няколко мандата.
  • 4 123а

    27 2 Отговор
    Ако целта найстина е намаляване на задръстваня, да премахнат от бул К. Величков тези острови по средата на платното, както синията зона + абсурдната и неползвана ''вело алея'' от бул. Тодор Александров, който превземат лента и половина от платното за движение...
  • 5 Иксперто

    23 0 Отговор
    Какви са тия ескперти, бе? Кой ги "направи" експерти? Ай стига манипулации, бе!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бббббб

    24 0 Отговор
    А,такса престой на кръстовище когааа ?!?!?!? Тия ГРОБАРИ ни подкараха и без вазелин.
  • 8 Недоволен

    23 0 Отговор
    Измислете такса да ми лапате
    оная работа в задръстването,
    малоумни управници!
    Колкото по безуни закони,
    такси и тем подобни,толкова
    по зле ще става.

    Коментиран от #9

  • 9 Кукуригу

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Недоволен":

    Щом ще им плащаш нищо чудно и да се навият!

    Коментиран от #18

  • 10 Стоян

    7 3 Отговор
    'Амичи аз , за ко я купих таз кола ве , да са воза на градския ли? ' Това чух наскоро в един магазин, от един човек.
  • 11 Авеню

    11 0 Отговор
    Накрая ще си получат всички такси наведнъж, че и с бонуси, и при това "в сухо" - като бъдат погнати със сопите. Тогава всички експертни идеи набързо ще им се изпарят. Но и т.нар. "софиянци" (те повечето толкова и са такива) са виновни, щом търпят и избират все същата гнилоч.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Guest

    9 2 Отговор
    За отрегулиране на трафика в централни градски части, в големи градове, първо трябва да се озаптят безбройните всекидневни дистрибутори! Може да се поучите от Амстердам например. Който иска посред бял ден да подскача с пикапа или буса по централните градски тротоари, за "няколко хляба в повече", към 1000 евра е месечната общинска такса! Огледайте се бе хора?! Пълно е с микробуси и пикапи обикалящи като улави улиците. През деня не мога да паркирам пред дома ми от такива!!! Трябва да има тотална забрана за такива между 7 сутринта и 7 вечерта. През останалото време да си щъкат. А на търговците, ако им трябва нещо през деня, да си ходят до складовете на първите. Всичко лекотоварно трябва да се спира през деня в център и в големи квартали с обособен квартален такъв!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 403383

    18 0 Отговор
    Една от мерките за намаляне на трафика в София е РАЗКОНЦЕНТРИРАНЕТО на бизнеса. Не може всички големи фирми да са все позиционирани в София. За това е пренаселена, за това са и задръстванията. Ако се обръщаше внимание и на другите областни градове, и се правеха инвестиции и там,нещата щяха да седят по друг начин. България не е София и се надявам най-накрая някой да му светне тая лампа...
  • 16 Гнида

    8 1 Отговор
    Скоро ще има доклад „Гладоустройствена политика ” Ще го предложи шайката на най-уядения тиквун и целта ще е народа да обеднява , а тиквите да процъфтяват !
  • 17 Правителство и народ - ЕДИННИ !

    6 0 Отговор
    Хубава си татковино име сладко, земен рай ! Но защо администратора ни тъй СМЪРДИ , та чак да ти се още да си в таз родина? Нагли Брутални Гангстери ДЪРЖАВАТА разграбват и НАРОДА изнасилват и ограбват ! Защо ? Та ние ги узаконяване и властта в ръцете даваме ! Те ние ги легитимираме и упълномощаваме да ни лъзгат отзад без откат. Повредата е в НАШИЯТ телевизор.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 7777

    7 0 Отговор
    А такса за въздух не искате ли,мизерни и скапани
  • 20 ivan4o

    3 0 Отговор
    Hе е добре работата! Такса турист ,такса задръстване, такса пушене и пиене ще е следващата такса макар че държавата си зима данъка!
  • 21 1234

    6 0 Отговор
    Нещо имам чувството че тази зима ще повтори събитията от зимата на 1997г.
  • 22 Слушайте, бе

    5 0 Отговор
    Малоумници, с каква наглост сравнявате София със Стокхолм, например? Бунтът вече е неизбежен.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове