17 Ноември, 2018 07:55 7 134 18

Стотачка за смяна на гуми пред офиса

  • гума-
  • офис-
  • смяна

Гумаджия: Мераклии за поизносени и евтини галоши има, но малко

Стотачка за смяна на гуми пред офиса - 1

Tрета седмица се извиват опашки пред гумаджийниците. Уплашени от идващото лошо време, по-закъснелите шофьори се тълпят още преди сервизите да са отворили врати, за да минат по-бързо.

Красимир от най-големия квартал на София - "Люлин", е бил предвидлив и се наредил от 7:00 часа пред един от сервизите в 8-а част на жилищния комплекс. Ще даде около 220 лева за четири китайски, но пък нови 14-цолови гуми.

Следващият по големина диаметър е с 40 лева по-скъп, а за 16 цола гумите стъпват на 80 лева на брой.

Ако искате реномирана марка, ще трябва да се бръкнете по-дълбоко в джоба. Тук цените започват от 340 лева за четири гуми 14 цола, и до 600 лева за 16-ките.

"Мераклии за поизносени и евтини галоши има, но все по-малко", разказва пред в. "Монитор" собственикът на центъра Антон Церов.

"Търсят евтино, но ново. Препоръчваме им да ги карат основно градско, а да не се пускат към Витоша. Иначе задължително им продавам с отстъпка вериги", казва Церов.

Иначе подмяната на летните със зимни е поне 20 лева за нисък цолаж и без кривини по джантите и се увеличава с 2 лева на цол.

Онлайн търговията на гуми също се развива добре. По-съобразителните поръчват с отстъпка от специализирани сайтове. Там цените са по-тънки с 10 до 30%, но цената е без монтаж. При покупка от разстояние е добре да се информираме за година на производство и индексите за скорост и натоварване. При покупка втора ръка обаче няма никаква гаранция при какви условия са съхранявани и как са използвани.

Мобилните сервизи вече също не са новост в големите градове. Срещу 60 - 100 лева монтажът и балансът стават на паркинга пред блока, или пред офиса, където работите.

Барзането за смяната на летните със зимни гуми е заради започналата вчера акция "Зима". При нея, ако те спипат катаджиите с летните гуми, глобата е 50 лева. Толкова ще се бръкнете, ако сте със зимни, но грайферът им е под 4 милиметра, каквото е изискването на закона.

Правилното съхранение на летните гуми също е от значение. Сервизите вече масово предлагат и хотел за гуми. Удължаването на експлоатационния им живот се постига, като ги предпазвате срещу влага, химикали и ултравиолетови лъчи, съветват експерти.

Цената да наемете "стая" за гумите ви за един сезон ще ви струва между 40 и 60 лева на сезон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Никола

    18 0 Отговор
    В гумаджийницата срещу МОЛ Сервика също ти взимат 100 лв само за смяна, дори ти издават разписка, на която без грам свян е написано всичко по два пъти за 1 гума: Сваляне, сваляне, смяна, качване, качване - 25 лв./гума.
    Допълнително ми казват, че винтила е бил стар и е издишал, на което отговарям, че не е вярно и гумата не ми е спадала никога, а той отговори: "Вече ще е по - добре."
    Не трябваше да им плащам да се научат, ама аз нали все коректен и справедлив към хората.
    Но втори път няма и да има.

    Коментиран от #12

  • 3 Гербераси долни

    23 1 Отговор
    Родината ни е в топ пет най хубави страни на света ,но за жалост държавата ни е много зле ,започнаха да ни лъжат за всичко ,качеството на храните,качеството и количеството на горивата,сметките към енергото ,ВИК и топлофикация на който покриваме загубите като ни ги начисляват отделно ,качеството на пътищата и за това че преди предните избори обеаха да не вдигат винетките и след като ги вдигнаха че дупките ще изчезнат,образование ,здравеопазване армия ..........Ще помоля господа политиците не превръщайте нашата мила родина в страна на лъжите.

    Коментиран от #4

  • 4 filo

    3 18 Отговор

    До коментар #3 от "Гербераси долни":

    Най-много лъжат протестърите, защото са отрепки като хора.
  • 5 filo

    12 3 Отговор
    Няма да ви лъжат, ако си имате допълнителен комплект джанти или карате с всесезонните гуми. Неслучайно по гумаджииниците няма или има най- скъпите модели всесезонни, за да не си купите от тях, така няма да ви дерат миризливите гумаджии.

    Коментиран от #6

  • 6 Radara

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "filo":

    Всесезонни гуми има но те не са за нашите условия. В ЮК или Гърция, Испания или Португалия става стига да не пада сняг.
    Не се лъжете на подобни реклами, животът ви не струва цената на едни гуми.
    Лично съм се пробвал преди 5 6 години от тарикатлък да не сменям. И опитът приключи неуспешно.
  • 7 Чолаков

    18 0 Отговор
    Оправете си статията в тази част със изискванията за гумите. Не се глобява за летни гуми и за зимни под 4мм., а точно обратното. Глобява се за "зимни"(гуми подходящи за зимни условия) под 1.6мм. и за летни гуми с грайфер под 4мм.
  • 8 Недоволен

    14 0 Отговор
    Днес на околоръстното до Шел и ОМВ смених ЕДНА гума. За смяната и за сваляне/качване на другите три на мои джанти ми взеха 36 лева. След 50метра колата почна да тресе. С мъка стигнах до следващата гумаджийница,където колегите им се изумиха като видяха че не са ми затегнали предна дясна гума. Понеже не успях да се пребия, се върнах при въпросните отрепки,и те спокойно ми казаха "случва се...!
    Освен това, като ми дигаха колата за смяната, сложиха крика под прага, и той се огъна. Вероятно разчитат че на булевард няма как да се върнеш на заден,за да ги питаш каво са направили.За издаване на касови бележки не са и чували,но пък лъжат в цената и ценоразписа им е вътре,недостъпен за клиента.Името на фирмата е София мотоцентър ООД
  • 9 майстора

    4 2 Отговор
    Ми мойте 17ки са по 340 лева броика ....ама компромис със сигурността при мен няма

    Коментиран от #15

  • 10 Шоо

    7 0 Отговор
    Има добри всесезонни. Гудиър, Мишлен, Нокиан, Континентал

    Коментиран от #11

  • 11 Zax

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Шоо":

    НЯМА добри всесезонни! Ти с едни обувки ли ходиш зиме и лете ?

    Коментиран от #13, #14

  • 12 ааааааааааа

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Никола":

    Колега кви са тия цени? 100 лв.При нас на село ни зимат по 35.
  • 13 Мондео

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Zax":

    Има колега.Зависи каква задача е поставена пред автомобила. И как караш. Аз имах един Форд Ескорт- 6 години го карах само с всесезонки
    TOYO VARIO V2.Семйството си съм возил тия 6 години- никакъв проблем. Всички проблеми идват от празните тикви на водачите, не от гумите.
  • 14 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Zax":

    Мисля че големите световни производители на гуми с техните технологии, разработки, тестове и резултати са малко по напред в нещата от теб............................господин професоре!!!
    p.s. ...Ти гумаджия ли си? Вносител ли си? Дистрибутор? Я си кажи ;)
  • 15 Българинчо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "майстора":

    Недей лъга, че от манията ви за величие сме ня това дередже. 340 лв. Къде ги намери? Летните ти може да са толкова и то ако са нископрофилни (за ефеклък) 1300 лв. За гуми ще дадеш ама друг път. На комшията q5-цата е с 22' че не му се дават толкова пари. Иди на Бойко му кажи, че си дал толкова пари. А после ние да ревем, че горивото скъпо! От такива като тебе сме на това дередже! С гуми за 340лв. И кредити за 30 000
  • 16 гощо

    0 0 Отговор
    Аз също мисля,че всесезони гуми са ОК. Те като грайфер и материал са повече ориентирани към вода и зима но са ОК. Нали не мисли никой,че водещи марки с инжинери тестове и всякакви проби са по залухави от Пешо гумаджията дето вика,че те такова животно нЕма като всесезонна гума. Аз лично исках,но още не били дошли ми казаха та си купих зимни на дъщерна марка на голяма таква.
  • 17 Drum

    1 0 Отговор
    Всесезонните гуми са подходящи за страни като Аглия, Холандия или Белгия, например. Не и за България. При нас температурните годишни амплитуди са в много по-широки граници. Научете го веднъж завинаги. Не случайно ревютата за този вид "джапанки" са най-често от тия държави.
  • 18 Жорко

    0 0 Отговор
    Аз също съм на мнение, че в нашата държава всезезонните гуми не виреят. Много ни е голяма температурната разлика. Карам със зимни и летни. Не можеш през лятото, когато е 35-40 градуса да караш с едни гуми и да очакваш, че ще са също толкова ефикасни през зимата на минус 15-20 градуса, когато има сняг и лед.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове