Last news in Fakti

1 Декември, 2018 09:49, обновена 1 Декември, 2018 09:55 2 670 12

Омбудсманът: Институциите работят под натиск

  • омбудсман-
  • мая манолова-
  • десислава иванчева-
  • държавни институции

Посветих 7 месеца от живота си каузата на майките на деца с увреждания, заяви Мая Манолова

Омбудсманът: Институциите работят под натиск - 1
Снимка: БГНЕС

Oказа се, че институциите вършат работа под натиск. Това каза в ефира на „Събуди се” по "Нова телевизия" омбудсманът Мая Манолова по повод на промените в Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания.

„На каузата на майките на деца с увреждания посветих 7 месеца от моята работа ,а майките са посветили години от живота си. Минахме през какво ли не, отделихме десетки дни и стотици часове в изработване и подобряване на текстовете и в Закона за личната помощ и в Закона за хората с увреждания. На практика, с моя екип през август не почивахме, за да подготвим тези проекти и наистина сега, когато вече сме на финала, аз все още не мога да се зарадвам, тъй като при тази тотална липса на доверие в почтеността на обещанията на институциите, аз ще си отдъхна, когато видя парламентът да гласува окончателно текстовете”, каза Манолова.

Последният случай на промяна на договореностите с майките, по думите на Манолова, се случил под надзора на експерти на финансовото министерство.

„Не искам да кажа, че идеята е била да блокират изобщо Закона за личната помощ, а да кажем по-меко, че са искали да се презастраховат, че няма да се похарчат повече пари, но при тази презастраховка те излагаха на риск хора в уязвимо положение и с най-тежки увреждания. Това беше огромен риск. Това означаваше - ако се лимитира предоставянето на лична помощ в рамките на определена сума пари, в случая на 71 млн. лв. , това означаваше след 1 септември хората да останат без лична помощ”, сподели тя.

„Няма обяснения защо трябваше 7 месеца да минем през това и накрая да се случи това, което трябваше. Беше ясно, че тази кауза е справедлива, беше ясно, че исканията на майките са абсолютно основателни, беше ясно, че става дума за достойнството на тези хора, че те имат подкрепата на цялото общество. Защо беше това упорство наистина не разбирам”, каза омбудсманът.

"Факт е, че протестът на майките събуди гражданското общество", заяви тя и добави: „Искаме реформа. Те показаха как човек може да стои докрай зад една справедлива кауза, как може да се съобрази със собствения си интерес и на цялото общество и как може да даде знак, че така трябва да се отстояват каузи”.

Мая Манолова коментира и разпространените от нея снимки на килията на бившия кмет район „Младост” Десислава Иванчева.

„Има минимални световни правозащитни стандарти и изисквания, на които трябва да отговарят местата за лишаване от свобода. Има конвенция на ООН за предотвратяване на изтезанията, на унизителното отношение”, каза тя.

"България е осъдена по делото „Нешков срещу България” за условията в затворите и местата за лишаване от свобода", съобщи омбудсманът и добави, "че има подобрения след 2015 година по отношение на преселеността – има, защото бяха изградени две нови затворнически общежития. Бяха подобрени условията в някои затвори, бяха ремонтирани, но ситуацията е много далеч от минималните изисквания към местата за лишаване от свобода”.

Манолова каза още, че са извършени стотици проверки и са направени над 200 препоръки по отношение на условията в затворите, но има липса на чуваемост.

„Според моя екип в половината от арестите условията са още по-лоши от тези в килията на Иванчева. В Монтана в следствения арест, в Хасково, стария затвор в Белене. Това е наша практика – отправяйки препоръки, след извършена проверка, пращаме снимки. Всеки може да ги види на сайта на институцията на Омбудсмана. Никой не очаква луксозни условия, но очаква такива, които да запазват човешкото достойнство”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУМЕН

    13 26 Отговор
    ПАЧАВРА!

    Коментиран от #3

  • 2 Бачо Киро

    16 2 Отговор
    Че у нас зе върши работа или в последния момент, или след дъжд качулка, или като му дават зор постоянно и го подритват напред - това го знаят и гаргите...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ффххф

    11 13 Отговор
    да не би някой да е забравил какво представлява това същество????
  • 5 Шерлок Холмс

    11 1 Отговор
    Институциите работят под шантаж!
  • 6 Биби

    13 1 Отговор
    Аз, не по темата, ама не мога да не отбележа глупостта на модераторката, която трие коментари и ограничава публикуването на такива, на хора, които съвсем справедливо критикуват неграмотността на много от редакторите във "Факти" и простотията на десетки от редовно коментиращите във форума. Не, че трябва да се очаква нещо повече от някаква пачавра, която явно е толкова глупава, че не са я взели като редактор дори в сайт, в който повечето редактори са тотално неграмотни и пишат напълно несвързано, а единственото, което са и поверили (след като вероятно се е отблагодарила в аванс сексуално на собствениците), е да чете и трие коментари, но, ако имаше поне грам мозък, щеше да е чувала за прокси-та и да не прави грешката да блокира IP-то на технически доста по-грамотен човек, защото, ако го ядоса достатъчно, може да я залее с хиляди коментари от хиляди различни IP-та, и да и направи живота изключително неприятен....
  • 7 патил

    13 1 Отговор
    ма,то има ли институции в България??
  • 8 Да бе

    12 1 Отговор
    Къде са тия институции, че нещо не ми е ясно
  • 9 Убихтъ

    5 3 Отговор
    А Костинброд как работи?
  • 10 ИЗВРЪЩЕНИЕ И ГАВРА С НАРОДА

    4 1 Отговор
    Що за дума е ОМБУДСМАН ? Защо използваме тази чужда за хо.ата дума. Това е ФАКВАНЕ с бълга.ският език. ИСТИНАТА Е МНОГО ДЪЛБОКА - от как дойде ДЕМОКРАЦИЯТА, думата НАРОД, ХОРА, ОБЩЕСТВО, ГРАЖДАНИ, НАЦИЯ се избягват от речника. Премахна се името на България - от НАРОДНА Република днес е само република/т.е. НАРОДА стана ненужен и е само ПУБЛИКА/ , няма НАРОДНА култура, Народна армия, Народна Полиция, НАРОДЕ КОНТРОЛ, НАРОДА СЕ ОТХВЪРЛЯ ОТ ЖИВАТА НА СТРАНАТА КАТО НЕНУЖНА ТВАР. ЛОШО ГОСПОДА ИГРАЧИ, МНОГО РИСКОВАНА ИГРА. Народа ще търпи ДОРДЕ му ПРЕКИПИ и тогаз ще заговорим с уважение към него - НАРОДА !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 узунов

    0 3 Отговор
    малоумно барби което и от такси го изхвърлиха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове