Защо кариерното консултиране набира все по-голяма популярност?

Идеята е да се отхвърлят някои специалности, към които кандидатът е имал интерес, но не е имал правилна представа за тях

Публикувана: 29 Декември, 2018 20:47
13 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1494

Напоследък се наблюдава тенденцията все повече български ученици да посещават консултации за кариерно ориентиране. Тяхната цел е да бъде избрана възможно най-подходящата специалност за младия човек, той да научи повече за своите способности, нагласи и личностни характеристики и най-вече да му бъде предоставена информация за перспективите за неговото професионално развитие. Това заявява в интервю за ФАКТИ Олга Христова, консултант по кариерно ориентиране в "Едланта".

Разкажете ни какво представлява кариерното консултиране?

Изборът на специалност е първата крачка в процеса на кандидатстване за висше образование.

Кариерното консултиране е изключително полезно за всички, които искат да научат повече за своите способности и личностни характеристики, които имат много разностранни интереси и умения и не знаят кое да превърнат в своя бъдеща професия, които са избрали специалност и искат да разберат какви са перспективите за професионалното им развитие.

Консултацията за кариерно ориентиране на ЕДЛАНТА включва подробен тест за самооценка на английски език, който прави връзка между качествата, уменията и предпочитанията на кандидатите и това как те биха могли да бъдат приложени в различни професии.

В резултат на попълнения тест се генерира подробен доклад от 20-25 стр., който очертава психологическия профил на кандидатите и едновременно с това предлага списъци с най-подходящите за него специалности и професии в различни области. Всяка професия е представена с основните ѝдейности и задължения, както и с различните позиции и възможности за кариерна реализиция и развитие, които предлага.

Оттук нататък започва основната част от консултацията. Това е разговорът с кариерния консултант, който анализира заедно с кандидата резултатите, като внимателно се коментират всички подходящи специалности и особено подробно се разглеждат тези, които са свързани с областта, в която той има желание да се развива.

Идеята е да се отхвърлят някои специалности, към които кандидатът е имал интерес, но не е имал правилна представа за тях или към този момент няма необходимите данни и качества, подходящи за специалността. По този начин мислите му вече ще се насочат към един много по-тесен кръг от професии, от които той ще избере специалността, предмет на негово бъдещо професионално развитие.

В общи линии това представлява кариерната консултация. Безспорно е колко е важна и необходима - всеки кандидат трябва да е избрал специалност, за да може да пристъпи към избора на университет, на страна, в която да учи и съответно - да може да стартира процеса на кандидатстване.

Може ли да се каже, че напоследък има по-засилен интерес от страна и на ученици, и на студенти, да посещават такива консултации за кариерно ориентиране?

Да. Смятам, че напоследък кандидатите на ЕДЛАНТА осъзнават колко е важно за тях да бъдат добре информирани, когато правят този избор, да са наясно с конкретните специалности, подходящи за тях. Тяхната представа за различните професии в много случаи е доста схематична, непълна, а понякога и създадена единствено от различни сериали или филми, вдъхновена от художествени образи, и много често не отговаря на реалността. Затова пък все по-често и деца, и родители смятат, че е добре да се обърнат към професионалист, който не само да работи индивидуално с кандидата по отношение на неговите личностни качества, но и да и да му даде по-точна представа за различните професии.

Определено има тенденция сред младите хора да се интересуват и кои са професиите на бъдещето, кои специалности ще бъдат най-търсени и актуални след няколко години. Наред с класическите специалности - медицина, бизнес, право и т.н., кандидатите все повече се насочват към комбинирани специалности със съвременно звучене, в които е добре да се инвестира сега.

От какво се влияят повече младите хора – от собствените си интереси или от това какви специалности ще бъдат най-търсени след няколко години?

Бих казала - и от двете, но факторите всъщност са много повече. Едно е ясно със сигурност – никой не може да направи успешна дългосрочна кариера в област, към която няма интерес, само защото е престижна, очаква се добро заплащане или защото е казано, че тази професия е „професия на бъдещето“. Личностните качества, талантите, уменията, които трябва да развие и изгради кандидатът, съчетани с интелекта му, са винаги в основата на една успешна бъдеща реализация.

Често ли се случва студент, които е посетил консултация за кариерно ориентиране, да си е наумил да следва определена специалност и след това да се окаже, че тя не е никак подходяща за него?

Разбира се, понякога се случва младежите вече да са си създали определена представа за някоя специалност и в края на краищата да изберат нея, независимо от резултатите на теста. Но дори и тогава има полза от кариерната консултация. След теста и разговора с кариерния консултант кандидатите вече знаят много повече за различните професиите и перспективите им в бъдеще. Така изборът, който правят, е по-информиран, а кандидатите се чувстват по-отговорни, по-уверени в себе си и по-спокойни от взетото решение. Това със сигурност повлиява добре на самочувствието им и на успешното им справяне с учебния процес и живота в новата среда.

БългарияЛовци на бисери