15 Януари, 2019 15:00 1 426 23

ДБ: Високите сметки за парно заради слугинажа пред Москва

  • парно-
  • газ-
  • москва

В края на 2018 г. Европейската комисия наложи на Борисовата държава глоба в размер на 150 млн. лева заради налагане на държавен монопол върху пазара на газ

ДБ: Високите сметки за парно заради слугинажа пред Москва - 1
Снимка: БГНЕС

През януари много българи ще получат сметки за парно с над 30% по-високи от миналата година. Причината за това е, че основната част от цената се формира от природния газ, който се е увеличил с около 20% за една година. Това увеличение е резултат от отказа на управляващите да предявят претенции към Газпром за надплатени сметки въпреки създадената възможност от Европейската комисия, смятат от Демократична България.

Ето каква е тяхната позиция по въпроса:

След това отказаха да предоговорят с руснаците понижаване на цената на газа, въпреки че Европейската комисия дори предлагаше да участва в тези преговори и да съдейства на България. В крайна сметка, властта в България, със съдействието и на БСП, направи всичко възможно да запази руския газов монопол. Доказателство за това е, че след десет години „изграждане” на интерконектори, нито един не работи!

В края на 2018 г. Европейската комисия наложи на Борисовата държава глоба в размер на 150 млн. лева заради налагане на държавен монопол върху пазара на газ. Управляващите се опитаха да замажат очите на обществото, като излъгаха, че Европейската комисия е оказала натиск за приватизиране на газопреносната мрежа, а гражданите няма да плащат глобата, защото тя е за сметка на държавните фирми.

Припомняме, че Европейската комисия започна процедура срещу Газпром, за да защити осем държави членки от Източна Европа. Процедурата приключи през май месец 2018 г. и е ключово да се отбележи какво се случва с цените около шест месеца по-късно. Данните на Energy.eu към ноември 2018 г. показват, че цената на природния газ за домакинствата в България, в сравнение със средната цена за Литва, Латвия, Полша, Словакия и Унгария, е с около 31% по-висока, като към това трябва да се има предвид, че данъците в България са най-ниските. Това окончателно затвърди факта, че българите плащат една от най-високите цени за руски газ в Европа.

Какво бихме направили ние от Демократична България:

– Национално отговорна позиция и стартиране на преговори с Газпром и намаляване цената на газа с поне 20%.

– Ако не се постигне исканото намаляване на цената на природния газ, България да заведе арбитражно дело срещу Москва, в което да бъде привлечена и Европейската комисия. Москва заведе арбитражно дело срещу България за АЕЦ „Белене“ и няма причина ние да не защитим интереса на българските граждани по същия начин.

– Бързи и конкретни стъпки към осигуряване на алтернативни източници, включително изграждане на интерконектор с Гърция и достъп до терминала за втечнен газ.

– Осигуряване на възможности за внос от Румъния, предвид новите находища и конкурентните цени в северната ни съседка.

Монополните цени винаги са високи и затова е ключово важно България да изгради конкурентен пазар на природен газ. Трябват алтернативни източници, различни трасета, които правят ценовата конкуренция възможна. Досега правителството говореше за „хъб“, но всъщност през цялото време укрепваше монопола на Москва. Резултатите от тази политика са високите цени на газа и парното, които ограбват българските домакинства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евродебил

    25 6 Отговор
    Еми, американците да докарат със самолетоносача, в София. Пак руски, ама обезмЕрисан, демократизиран, компресиран... срещу мааалка комисионна. Може да падне някой цент и за очилаткото.
  • 2 срам и позор

    27 10 Отговор
    Странно е как медиите разпространяват лъжи изречени от политически трупове....платени от вън!

    Коментиран от #3

  • 3 отегчен

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "срам и позор":

    Закономерно е, не е странно. Както няма български банки, така няма и български медии.
  • 4 аг08

    24 8 Отговор
    Вие от ДБ сте тъпаци!
  • 5 Енергетик

    23 2 Отговор
    Я да не прехвърлят топката към Москва! Булгар газ и КЕВР надуват фалшиво цените!
  • 6 El comandante

    22 8 Отговор
    Каквото и да дрънкате ебалници сороски от дб на власт ще дойдете точно НИКОГА!!!!ХаХаХа

    Коментиран от #14

  • 7 Светослава Рускова

    18 3 Отговор
    Ще даваме 2 млрд. за несъществуващи още ф-16 заради слугинажа към Вашингтон. Оказа се че този модел е още само на чертожните дъски.
  • 8 стоян георгиев

    6 13 Отговор
    всички другари на барикадата !!!веднага!!!ше ми обясняват някви от козяк как руския газ бил скъп и затова се вдигало парното!!!!другари руския газ е наи евтиния на света и на българските комунисти съветските ще годават без пари след като победим фашизма и капитализма в българия !!!!смях!
  • 9 Гост

    19 5 Отговор
    ДБ съкратено на дебил ли беше?
  • 10 El comandante

    11 3 Отговор
    СлаваРОССИИ!!!!!уе демократично ебани сороспийййй!!!!!ХиХиХи.

    Коментиран от #17

  • 11 Ким Чен Кур за ГЕРБ

    11 2 Отговор
    Не може да очакваш, кой знае, какво, като плюеш там, където ядеш.Ще боядисваме паметници и ще се правим на
    велики после газта ни била скъпа ако не бяха затворили тия блокове на АЕЦ Козлудуй сега да си харчехме ток на
    корем и никой да не се сеща за газ.Ако пък бяха направили АЕЦ Белене щеше само да транзитираме газ най- вече.
    А точно тия глави, който сега вият бяха против АЕЦ- овете.
  • 12 Стокхолмски синдром

    5 8 Отговор
    Брат ми като ми поиска 10лв, аз му давам 20, понеже ми е брат. Братска Русия се нуждае от пари заради санкциите, и ние като братски народ сме готови да се притечем на помощ на брата, който е закъсал. Много ясно, че няма да оставим брат си да страда, даже мисля, че трябва не с 30% по-скъпо да плащаме, а с 150%.

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Стокхолмски синдром":

    Даа, даа. Ще помагаме на американските братя с 2 млрд. пари напред, за да получим самолетите най-малко след 2 години. И после Болтън ще благодари на Борисов и ще се радва че ще бъдат открити хиляди работни места за американците. По братски, нали?
  • 14 Димитър

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "El comandante":

    Точно в това е проблема, че ние българите не искаме да ни управляват такива като коалицията демократична България, защото в България останаха предимно тъпанарите, простаците които за съжаление са мнозинството от избирателите. Десните са едни от най умните и интелигентни политици и важен факт не са корумпирани и рубладжии. Зад тях няма никакви преси, радио, телевизия и тн. Българина умира да го крадат, лъжат, манипулират и да го мачкат. Всеки народ, всяка нация си заслужава да я управляват тези за които те гласуват. За съжаление потърпевши сме и ние около 1 милион които искаме да ни управляват само десните, всичко друго е руски боклук.

    Коментиран от #15, #20

  • 15 киро

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Димитър":

    Така е, Радан Кънев лично видял Путин как с една щанга и крик вдигал цените.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Димитър

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "El comandante":

    До сега сме дали на тези крадливи руснаци 1,2 милиард и 200 милиона лева за АЕЦ белене, шишето Каракачанов преведе над 240 милиона лева за ремонт на старите и скъпи таралясници миг и су, които служат само за скрап и сяннка и за гълъби. Лукойл не плаща данък печалба. Русия източва от България всяка година между 3 и 5 милиарда долара, а вие заблудени и зомбирани болни мозъци продължавате да искате да ни дой руската и ненаситна ламя. Още от 1944 г. Сме дали на Кремъл над 8 милиарда долара, бай Тошо умното пастирче беше дал златния резерв на България. В България има регистрирани над 53 хиляди руски фирми. Те с какво се занимават, плащат ли данъци, източват ли еврофондовете никой не казва, вие пишете за други държави, а пропускате най важната и най вредната за нас българите Русия. Дори освобождението от Турция сме си го платили над 80 милиона Златни пари. Кой е главният виновник за обесването на Апостола Васил Левски. Граф Игнатиев като посланик в Турция е издействал комисията от българи чрез която е издадена присъдата чрез обесването на Апостола. По този крайно вероломен и Крит от обществото начин Русия обезглавява ръководството на националното революционо движение в България, а останалите живи попадат под руски контрол. Така е и сега в парламента има само руски партии. Защо във всичките тях има агенти на ДС, тази тоталитарна и репресивна служба е била на пряко подчинение на Кремъл. Нашата история и миналото ни са свързани с нашето настояще и бъдеще. Но с
  • 18 Димитър

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "киро":

    Не Радан Кънев е проблема,а проблема са хората с такова зомбирани мислене. Нямам желание да обиждам. Само искам ние българите да прогледнем и да разберем кой е истинският ни враг, кой ни източва държавата и еврофондовете. Ще цитирам руският депутат п Толстой той каза половин България вече я купихме, остава другата половина, а тя започва със строежа на АЕЦ белене. Този руски обект
    Ще постави на колене българската енергетика
  • 19 плевен

    3 1 Отговор
    ДБ се радват дори когато са покрити с храчки. Целта е да ни припомнят за себе си. Нашето наказание-просто да ги забравим. Те не съществуват.
  • 20 баба

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Димитър":

    Я тези, които са прочели всичките 49 реда на "Димитър", да ми щракнат едно минусче.Тоя иска с една статия, да си изкара цялата надница.
  • 21 Демократ

    3 0 Отговор
    Що не го направихте, когато бяхте в управлението? Тези РАЗЕДИНИТЕЛИ на десните да изчезват от хоризонта. Като десен избирател искам да гласувам за политическа сила, която иска да управлява с визия, а не да се бори за 4% да влязат измислените вождове от раздробеното дясно!
  • 22 Смотаняци 33

    2 0 Отговор
    Леви десни през лайната пресни!
  • 23 МиГ 23

    0 0 Отговор
    Ако дойдете на власт, същото ще го правите и вие. Нали СДС / по-точно бившето ДС и РУМНО, справка Иван Костов е назначил повече агенти на дс, отколкото Жан Виденов/ бяха на власт, що не направихте връзки. Няма от къде да вземете газ освен от Русия, Румъния също взима от там, те нямат достатъчно газ. Бойко нали обиколи около 10 - 15 държави, защо не достави газ от други страни? Защо бг -държава не сондира за газ в Черно море???????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове