15 Януари, 2019 16:35 1 955 6

Унгарските власти искат български пастор

  • шумен-
  • унгария-
  • пастор

Мъжът има адресна регистрация в Шумен

Унгарските власти искат български пастор - 1
Снимката е илюстративна

Състав на Апелативен съд – Варна потвърди първоначалното задържане под стража на Христо Х., определено от ОС – Варна на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от властите в Унгария. В края на септември миналата година съдия-следовател към Околийски съд – Сегед, Унгария, е издал ЕЗА, за задържане на българина.

Компетентните унгарски власти настояват за ареста и предаването на българския гражданин, за да го разследват затова, че на 14 януари 2018 г. дал подкуп на длъжностно лице. За това деяние наказанието в Унгария е лишаване от свобода от 1 до 2 години.

Както пред първата, така и днес пред втората съдебна инстанция пасторът, който работи и живее със семейството си в Холандия заяви, че не е бил издирван до настоящия момент от унгарските власти. Станалото пред граничните власти в Унгария той определи като недоразумение, което е плод на липсата на превод при комуникацията му с граничарите.

Варненският апелативен съд днес се солидаризира с аргументите на първата съдебна инстанция, които посочват, че в конкретния случай, първоначалното задържане на българския гражданин е съобразено с изискванията на ЕЗА.

ЕЗА съдържа всички атрибути, посочени от закона, а целта на задържането под стража е да бъде осигурено присъствието на лицето при разглеждане на делото по същество. Още тази седмица ОС – Варна ще насрочи и ще разгледа в съдебно заседание искането на Унгария за предаване на Христо Х., за да бъде разследван затова, че дал подкуп на длъжностно лице.

С оглед на това, че мъжът има адресна регистрация в Шумен и този съд намира, че за са се гарантира присъствието му на делото по същество – той трябва да остане в ареста.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава първоначалния арест на Христо Х., задържан на основание ЕЗА, издадена от компетентните власти в Унгария, не подлежи на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    12 1 Отговор
    ТОЙ СИ МИСЛИ ЧЕ ТОВА Е КАТО В БЪЛГАРИЯ, МУШНИ МУ ПАРИЧКИ И ГОТОВО.
  • 2 Сапунар

    2 2 Отговор
    Български продажници!
  • 3 новичок

    5 0 Отговор
    Унгарските митничари са най-гнусните в Европа, нааааааааааааааай-гнусните. Преди години ме свалиха с още няколко души от автобуса за Холандия и ни казаха, че ще ни върнат затвориха ни в една стая, за да ни сплашат и после идват и казват "Връщаме ви, защото нямате адрес на който отивате", при все че 1. няма нужда отт акова нещо и 2. аз все пак имах адрес на който отивах и им го показах. После пак ни оставиха за малко и идват и казват "дайте по нещо там" и ни пуснаха в автобуса. Пълни идиоти, мръсни боклуци. Явно този човек не им е дал подкуп и за това сега го натирват по тоя начин. Скапаняци, как искам да ми дойдат ей тука същите митничари ....

    Коментиран от #4

  • 4 новичок

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "новичок":

    Публикувано във факти.бг: Унгарските митничари са най-гнусните в Европа, нааааааааааааааай-гнусните. Преди години ме свалиха с още няколко души от автобуса за Холандия и ни казаха, че ще ни върнат затвориха ни в една стая, за да ни сплашат и после идват и казват "Връщаме ви, защото нямате адрес на който отивате", при все че 1. няма нужда отт акова нещо и 2. аз все пак имах адрес на който отивах и им го показах. После пак ни оставиха за малко и идват и казват "дайте по нещо там" и като им дадохме по 5-10 евро ни пуснаха в автобуса. Пълни идиоти, мръсни боклуци. Явно този човек не им е дал подкуп и за това сега го натирват по тоя начин. Скапаняци, как искам да ми дойдат ей тука същите митничари ....
  • 5 Townboy

    1 1 Отговор
    Отчето не знае ли че унгарците не са като нас. Тях ги управлява Виктор Орбан а нас Боко Тиквата.
  • 6 Михаил

    1 0 Отговор
    2008 бях на път с автобусната компания "Груп" ООД в посока Прага, Чешка република. Нощ, ние сме още в Унгария и поне половината автобус спи. Спират ни някакви унгарски ченгета, крещят, насочват оръжие към шофьора, към пътниците и никой не знае какво искат... По едно време казаха на английски: "Целият автобус трябва да събере по €100 на човек и ще ви пуснем. Извършили сте нарушение на унгарските закони...". Нямам представа какви закони сме нарушили, но се разбра, че трябва да спрем на следващата бензиностанция и да им дадем парите. Естествено, шофьорът даде газ и докато не излязохме от Унгария (минава се за около 6 часа с автобус) нямаше даже почивка за кафе, цигара и тоалетна. Смее ли някой... Та, мисълта ми е, нека унгарците не се правят на ощипани моми, корупцията при тях е почти като нашата и тях ги спасява само това, че са съседи на Австрия и Германия, та имат икономика и инвестиции, докато при нас имаме една въшлива Гърция (стиснати хора) и вечният враг Турция - и двете не особено богати и благонадеждни държави...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове