Last news in Fakti

21 Януари, 2019 13:45 10 618 40

Не са спрели една кола за замърсяване. Защо ни баламосват?

  • замърсяване-
  • автомобили-
  • фини прахови частици-
  • христо христов

Председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили, Христо Христов, е възмутен от "популистките мерки"

Не са спрели една кола за замърсяване. Защо ни баламосват? - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили, Христо Христов, е възмутен от "популистките мерки", които се опитват да бъдат въведени спрямо возилата, които не отговарят на екологичните изисквания.

Повод за изказването му е вчерашната акция на Столична община и обявените масови проверки на КАТ заради завишените стойности на фини прахови частици. С газ анализатори униформените трябваше измерват вредните емисии от автомобилите, но данни от инспекциите така и не бяха публикувани.

"Няма нито един автомобил, който да е спрян от движение заради това, че замърсява околната среда", заяви категорично пред БНР Христов.

"Защо постоянно баламосват хората? Въздухът е изключително мръсен. Никой не мисли за нашето здраве. Това са само популистки мерки. Нито един автомобил няма спрян поради факта, че няма с какво да го спрат", каза той в предаването "Преди всички".

Христов коментира и идеите на евродепутата Андрей Новаков за автомобилите "втора ръка". Идеята на Новаков е още в началото на 2020 г. всеки, който си купува кола на старо, да има възможност да провери на колко реални километра е тя, както и тези автомобили да се купуват с гаранция от 6 месеца.

„Безопасността трябва да е приоритет. Реално обаче тези идеи ми изглеждат типично по български и че пак започваме да откриваме топлата вода. Не съм съгласен с похарчените средства за тези правила и директиви относно проверката на километража. Това е процес, който е изключително трудно доказуем. Освен това в близките 2-3 години абсолютно всички съвременни автомобили ще имат възможност онлайн да се проверява пробегът. При много от марките и в момента пробегът и сервизната история освен в автомобила, я има качена и на ключа. Не виждам смисъл да се прави чак директива и някакви правила, за които са похарчени доста средства“, обясни Христов.

Според него при покупка на стар автомобил българинът няма навика да проверява нито километража, нито състоянието на колата. Затова той смята, че тези мерки няма да имат успех. Христов призова преди да се правят нови правила и директиви, да се спазват тези, които са в сила в момента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    104 4 Отговор
    Няма мерки, а само прах, пушек и данъци! ;)
  • 2 Читател

    93 9 Отговор
    С думи прости: купувайте си нови коли, че ми пада печалбата!!!

    Коментиран от #3

  • 3 mom4eto

    53 2 Отговор

    До коментар #2 от "Читател":

    Внасят употребявани коли и от това печелят!
  • 4 Рамбо

    91 8 Отговор
    Минимална работна заплата 1500лв. и тогава могат да претендират !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #11

  • 5 Бoйкo

    50 38 Отговор
    На много места е писано ама пак да го спомена - Албания с която по соца вървяха какви ли не шеги, Албания забрани вноса на автомобили над 10 години. А ние - нееееееееееееееее!
  • 6 боби

    79 5 Отговор
    lв цяла европа и света се продават и карат автомобили втора употреба които в много отношения са по качествени и от вашите еднодневки явно печлбите ви са малко лакомници
  • 7 Zax

    77 8 Отговор
    Много интересно е това замърсяване как само зимата се появява ? Тия коли само зимата ли се карат или е друга причината а не колите.
    (за не разбралите подсказка - какво се пали зимата а лятото не?)

    Коментиран от #36

  • 8 гост

    35 2 Отговор
    За да вдигнат цените, затова. Старите мерки си бяха приложими и ефективни, но никой не ги прилага.
  • 9 Алфа Ромео

    44 15 Отговор
    Вярно е нито една кола няма спряна, на моменти съм виждал коли със огромни кълбета син пушек зад тях, по-зле от трабант или вартбург. Ако гледат реално коя кола замърсява трябва да се спрат много коли, най-вече дизели със изтърбушен ДПФ, катализатор. чипосани, истинска еко катастрофа. Това няма да се случи защото високо интелигентните им собственици ша излязат на протест а Бойко не обича да му клатят стола.
  • 10 Димов

    30 1 Отговор
    Защото изказването, че било заради екологията си беше просто поредната причина, да вземат още пари от хората. Жалко за клетите наивници, дето се дърлиха тука, че нещата щели да се променят. Дано, барем, се научите да слушате, какво ви говорят останалите.
  • 11 Гоуст

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рамбо":

    Като гледам как е тръгнало скоро ще стане,но тогава и хлябът няма да е 1.10 лва 10лв
  • 12 Вой

    3 26 Отговор
    Старите негодни за употреба в ЕС коли, внесени за 100% печалба в БГ замърсяват и това си проличава през зимата. Те не са единствения замърсител, а един от всички. Защо не въведете публична информация за всяка катастрофирала кола, кой търговец я внася, кой технически преглед я проверява, и да видим малко статистиката какво ще покаже?
  • 13 DDDDDD

    53 1 Отговор
    E kак ще има като всички автомобили в България са нов внос с пълна сервизна история и под 200 000 км и напълно покриват Еко-нормите.Враца е най екологичния град в Европа, там със свещ да търсиш не можеш да намериш кола над 200 000.
  • 14 СТЕНЛИ

    44 1 Отговор
    Защо ще спирате? Еко таксата платена ли е? А парите използвахте ли ги?
  • 15 Алекс

    42 4 Отговор
    Моята кола която я купих миналата година е на 12 години и със зелен стикер и на 246хил. км.
    Значи в Германия може да се кара а в България е под въпрос...
    Загубена държава....!
  • 16 Хендлер

    10 3 Отговор
    Продавам Волво v50 2.0d 136ps
    Перфектен мотор и кутия на реални 187 000км
    Евро 4
    Катализатор има!
    Сервизна история
    Навигация, телефон и др..
    цена 6000лв ако аз я докарам 5500 ако купувача си я вземе от Щутгарт.

    Коментиран от #23

  • 17 ТРОПЧО

    23 2 Отговор
    ЕИИИИ АМАН ОТ РАЗБИРАЧИ И ДРАСКАЧИ СИЧКО РАЗБИРАТЕ И ЗНАИТЕ БЕ МРЪСЕН ВЪЗДУХ ДРЪН ДРЪН ДЕН ДО ПЛАДНЕ СЛЕД НЯКОИ МЕСЕЦ ДРУГО ЩЕ ВИ ПОДХВЪРЛЯТ И ПАК ЩЕ КЛЪВНЕТЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ УЧЕСТА
  • 18 Jack Bauer

    14 4 Отговор
    При един технически преглед автомобила преди мен не отговаряше на еко нормите при измерването на изгорелите газове. Човека от сервиза ме помоли да измери на моята кола, за да "може колегата преди мен да не го връщаме". Без коментар повече.
  • 19 иван бе

    11 1 Отговор
    Е как ще спрат голфовете. Какво ще караме после?

    Коментиран от #25

  • 20 волен сидеров

    25 1 Отговор
    запомнете го-Автомобилите или колите не замърсяват въздуха-Проблема е на друго място.
  • 21 radar

    10 5 Отговор
    Още малко трябва на немците да ни пробутат старите си боклуци после среща на високо равнище и ние да им търсим място за изхвърляне.Коѝ е прецакан не знам ??? АНДРЕШКО разбира се
  • 22 бат танас

    4 2 Отговор
    ами като има балами
  • 23 Ники

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хендлер":

    Утре идвам
    Да ми го пазиш волвото
  • 24 Ники

    5 1 Отговор
    Като почнат разни Христовци да ми ръсят акъл..............
  • 25 VW GOLF

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "иван бе":

    Е какво лошо има във голфа БЕ?
  • 26 Баце

    11 1 Отговор
    Не е прах в очите ! Просто Шайката се е присетила да "изтупа" и този "брашнен чувал" с колите и джамбазите.
    Едно трябва да му се признае на Буда: в мутренските приоми е мноо добър.
  • 27 hienata

    9 1 Отговор
    Я и аз да го питам нещо тоя. Защо замърсяването с прахови частици е винаги след снеговалеж, когато пътя започне да изсъхва. Отговор: защото на пътя са разхвърляни хиляди тонове пясък, колите го смилат на прах и готово. Въпрос: защо пясък, няма ли някакви други възможности. Отговор: защото антилед е скъп, а пясъка евтин, така ще останат парички за рушвети към АПИ. Тия същите коли (че и повече , като излезат и "летните шофери") се движат и през пролетта и лятото, а замърсяването е в норми, а ако се пе**т кметовете да измият, даже хептен няма замърсяване.
    Относно въртенето на километраж, който продава кола с такъв, глоба в размер цената на колата (посочена пред нотариус).
  • 28 аде

    3 3 Отговор
    защото могат и защото сме балами:)
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Киро

    10 0 Отговор
    Пушаци до небето от "тариката" ГАНЬО да вземе 100 лева от катализатора или пък да не забелязва как колата му гори масло....Никой нищо не е спрял от движение ГАРАНЦИЯ! Простата фандъкова с "мерките" за замърсяването на въздуха купува турски рейсове на ДАЛАВЕРА и си мисли,че всичко е ТИП-ТОП,освен това се секат дървета на поразия, А НОВИТЕ ФИДАНКИ,които не са се хванали и са изсъхнали си седят на придържащите ги 3 пръта.... ФАКТ !!!

    Коментиран от #31

  • 31 Бай Благой

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Киро":

    Нашите управници освен парите и далаверата нищо друго не ги интересува!!
  • 32 Иван

    3 0 Отговор
    Е какво общо има километража със замърсяването?? И как да проверяваме тоя пробег, не всяка марка има тая опция, аз освен за по-новите немски возила, не съм сигурен че другите изобщо могат да се проверяват ако са закупувани извън България като нови.. чешаме си езиците общо взето, само и само да купуваме от определени автокъщи или нови коли направо. Да де ама с 1 000лв заплата няма как да стане
  • 33 aaa

    3 0 Отговор
    Няма стара тхеника. Има поддържана и неподдържана. Може и на една година да е колата, но като не се експлоатира както трябва може да пуши 10 пъти повече от една кола на 20 години която е поддържана. Новите еднодневки с малки мотори са по опасни от бавноходен дизел с голям двигател. Стига политика и данъци. Господа ПОЛИТИЦИ МИСЛЕТЕ ЗА НАРОДА НЕ ЗА ДЖОБОВЕТЕ СИ И ЗА ЕВРОПА!
  • 34 ДАРАБАРА

    3 0 Отговор
    Вдигнаха данъците не за да се прочисти въздуха,а за да се прочисти бюджета на бедния и средния Българин евала на човека Христо Христов, че е имал смелостта да коментира ама докато си траеме така ще е имаше протести за горивата паднаха горивата сега трябва и протест за безумните данаци и те ще паднат просто си ни пробват кое ще мине и докага защо отхвърлиха колите с газови уредби да са с половин данък защото не им изнася сами си направете извод колко мислят за въздуха минимална заплата 550лв. данък 500лв. освен ако не карате до 120 150 коня кола в Германия заплати 1500евро данъци 500евро открийте разликата сега като наближат изборите ще свалят данъците с някаква кампания после след като изберат пак плешивата ГЛАВА след 1 година пак данъците нагоре и от догодина заплатите с 20 лв. нагоре :))))))
  • 35 niki

    1 0 Отговор
    Крайно време е да се спре вноса на бараки в страна. Щом е над 10г. колата вноса и да е обвързан с двойни и тройни суми, спрямо кола под 10г. Ни джамбаза ще вкарва бараки, ни Ганя ще ги купува.
  • 36 Звезден Принц

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Zax":

    Въпрос - кой пали парцали,гуми и пластмаси?
    Отговор - избирателите на ГЕРБ!
    Да живее Винету- вождът на всичкото сиганин!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЧИЧО ГОШО

    0 0 Отговор
    ЗАМЪРСЯВАНЕТО ОТ КОЛИТЕ НЕ ЗНАМ , ДА ИЗМИСЛАТ НЕЩО ЗА ДА НЯМА ГРИПОВЕ И ЗАРАЗИ , ТОВА ЩЕ Е ПО ДОБРИЯ ВАРИАНТ
  • 39 амерканец

    1 0 Отговор
    рипаите рипаите ,щото някои са малоумници и искат да ви накарат да ходите пеш ,мрьсен ви бил вьздуха ,и кои простак го измисли това ,дабе в Лондон,детроит и манхатьх е чист вьздуха та е леле ,малко мьгла да падне и вие почвате да ревете ,неса ви виновни аветомобилите ,на всякьде се кара т стари автомобили на всеки му по джоба ,разрешете си проблема с цигание дето палят наи различни боклуци ,но не и горивни матреали подходящи за всяко домакинство ,така ако продьлжава с ваща дьржава ,скоро ви виждам на края на аляска ,вземете си незабавни мерки и не се подаваите на манипулации от страна на ваще управници ,може и Европа да не знаят какви ги вьршат с вас гаврите ,всеки божи ден.
  • 40 гощо

    0 0 Отговор
    Пуши ли ти дръгела,смърди ли след теб си за скраб! Стига с тия обяснения че народа беден и затова кара дръгел. Държавни субсидии да дават на всеки бракувал дръгела.Така той ще има за първоначална вноска за нова кошница. БНБ да направи държавен лизинг с минимална лихва да може човек да вземе кола от магазина за 200-250лв месечна вноска.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове