Last news in Fakti

25 Януари, 2019 22:01 1 617 27

Марияна Николова: Превенцията на насилието над деца е основен приоритет

  • марияна николова-
  • деца-
  • насилие

България има ясна посока за развитие на политиките за детето, убеден е вицепремиерът

Марияна Николова: Превенцията на насилието над деца е основен приоритет - 1
Снимка: БГНЕС

В съответствие с Конвенцията на ООН за правата на детето, принципът за висшия интерес на детето е от първостепенно значение и е водещ в дейностите при формиране на отделните секторни системи, отнасящи се до децата. Като страна, ратифицирала Конвенцията още през 1991 г., България има ясна посока за развитие на политиките за детето, в контекста на основните принципи, заложени в документа. Това се посочва в писмен отговор на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова относно осемте стратегически цели на Програмата за превенция на насилието и злоупотребата с деца през 2017 и 2018 г., предаде БГНЕС.

Вицепремиерът посочва още, че една от петте приоритетни области на Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето 2016-2021 г., която беше представена през месец април 2016 г. в София, е именно: „живот без насилие за всички деца". „Българското законодателство ясно адресира и поставя специален акцент на въпросите, свързани с превенция на насилието, координацията между институциите и подкрепа на децата жертви, които са регламентирани в специалното ни законодателство в тази област, в т.ч. Законът за закрила на детето, Законът за защита от домашното насилие и други“, уточнява Николова.

Ресорният вицепремиер припомни, че с оглед подобряване и гарантиране на подкрепата на децата жертви на насилие и осигуряване на координираността и интегрирания подход, с Решение № 115 от 9 февруари 2017 г. на Министерския съвет беше приета Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020 г.). С Решение № 409 от 27 юли 2017 г. на Министерския съвет е приет и План за действие за периода 2017-2018 г. към Националната програма. Координацията по разработването на проектите на двата документа е осъществена от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Националната програма има осем стратегически цели: Повишаване на ефективността на мерките за закрила на децата от насилие; Създаване на ефективна система за превенция на домашното насилие над деца; Превенция на сексуалното насилие, сексуалната злоупотреба и сексуалната експлоатация на деца; Превенция на всякакви форми на насилие срещу деца; Превенция на насилието срещу деца в образователната система; Създаване и развитие на различни услуги, модели и инструменти за превенция на насилието и работа с деца, жертви и извършители на насилие; Повишаване на капацитета на професионалистите, работещи с деца и подобряване на междуинституционалното сътрудничество и координация; Повишаване на чувствителността и информираността на обществото по въпросите на насилието над деца.

Мониторингът на изпълнението на Програмата също се осъществява в рамките на междуведомствена работна група чрез изготвяне на периодични доклади, отчитащи напредъка по изпълнението на мерките и дейностите, заложени в двугодишните планове за действие. Периодичният доклад за 2017 г. е публикуван на официалната електронна страница на ДАЗД. В процес на финализиране до края на месец януари 2019 г. е работата по изготвяне на доклада за 2018 г., който след съгласуване също ще бъде публикуван.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шибочки

    22 0 Отговор
    А превенцията на ромите-цигани,към българите,къде остава?
    В девета глуха?
    Я си давайте оставката.
    Да не идва народът да ви я вземе!!!!
  • 2 hmhmhm

    24 0 Отговор
    Превенцията на глупостта на децата трябва да е основен приоритет! Само с права ще свършат като циганите!
    Възпитание, култура и знания - това трябва да имат децата!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 1234

    17 0 Отговор
    Това шибано оон няма ли конвенция за защита на българите от циганите? Ако скоро вкарваме конвенцията за защита на държавата !
  • 6 Poooing

    17 1 Отговор
    Истамбулската конвенция? Че не ми се четяха глупости. Има закони, трябва да се съблюдава да се спазват. Елементарно.

    Коментиран от #9

  • 7 патриотъ

    22 0 Отговор
    Трябва да съдим държавата за геноцид над етническите българи!
  • 8 Бррр

    20 1 Отговор
    Тая пък духалка откъде се изходи!?Пак ще ни пробутват джендърските глупости под прикритие на защита на детето!
  • 9 Poooing

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Poooing":

    Истанбулската* ООН, вицепримиер, права на... ясно!
  • 10 българин

    16 0 Отговор
    Въпрос към Боко-Какво ще правим с циганския въпрос и докога ше се правиш на глух,господин министър-предател и унищожител на българите?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГОСТ

    19 0 Отговор
    Тая държава отива на закриване. Аз съм около 50 год и баща ми бог да го прости ми казваше аз не смеех да лежа като теб на кревата пред баща ми. Това е било възпитанието и уважението към родителите преди време и е имало българското семейство и българщината.А сега какво е кланяме се на някакви западни ценности като забравяме корените си. Не напразно са казали старите хора че му липсват първите седем години. Точно тези години се определят от родителите и семейството. Защо тия политици не се съобразяват с корените на българщината а с чужди разбирания. Така нацията ни е на загиване.
  • 13 аааа

    12 1 Отговор
    Аз пък си мисля,че всичко в България си идва на място!Щом любовницата на шефа е вице и управлява.....
  • 14 Социалните

    11 0 Отговор
    Вярваш ли си в това, което казваш?
    Ще отнемеш ли детето , на Цветан Цветанов ако го шамароса?
    По скоро той ще те уволни...това е истината, измислена държава.
    Оня Кирилов," Графа монте Христо" ,вместо да се прави на важен и
    ми харчи парите, и пише закони за арестуване и мачкане на гражданите, да отвори конституцията и се ограмоти малко...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 hmhmhm

    13 0 Отговор
    Човека си утрепа детето с моторна шейна - и е невинен като сълза , тая ще ми говори за възпитание и шамари ! Айде , моля ....
  • 17 criminal

    10 0 Отговор
    Или си бездетна или ходиш на психо всеки ден с децата...ма.ка ти...мисли за народа не против него като ТиквоЧ....,
  • 18 Уффф...

    14 0 Отговор
    Значи нашите бащи и дядовци не стават за нищо, защото са ни шамаросвали?! А циганетата дето са закриляни от всякакви знайни и незнайни институции са богове?
    Моля-моля - преди 35-40 години, същите - с шамарите, са извели България на едно от челните образователни и икономически места в света. А питам ви сега, къде сме в момента по който и да е критерий?
  • 19 Един адвокат

    15 0 Отговор
    На прост език това значи,че правата на децата се въздигат в специална категория права, които имат нужда от по-специална защита, защото „децата са по-уязвими”. Под този предлог държавата си присвоява правомощията да ограничава правата на родителите и основни човешки права като правото на справедлив процес, на неприкосновеност на личния и семеен живот .

    Вече Държавата и социалните органи ще са съвършените механизми за постигане на щастието на българските деца. Детето ще се разглежда като носител само на права и никъде в закона няма да се определят неговите отговорности. А как, без да практикува поемане на отговорност от малък, някой би се превърнал изведнъж в отговорна личност?
    Този проект прехвърля отговорността за децата от семейството към държавата, което противоречи на най-добрия интерес на детето и на основното му право на родители и семейство.//
    Тази дава ли си сметка какво влияние би имал този закон върху децата и тяхното отношение към авторитета като цяло?
  • 20 Румяна Костова

    14 0 Отговор
    Дали ще се третира като насилие над свободите на детето,ако настояваш то да си напише домашните и подготви уроците?В някои либерални ,европейски държави облекчават образованието на децата в училищата и писането на домашни минава в историята.Защо да се напрягат малките ,бъдещи либералчета?Ако са добре образовани може и да се опълчат на политическата коректност,която им забранява да имат свое мение и да го изразяват.
  • 21 пипи дългото чорапче

    10 0 Отговор
    Като знам какви хора работят в социални грижи май аз трябва да пазя детето си от тях-бездушни, лицемери,калинки,корумпирани
  • 22 Бат Влад

    1 0 Отговор
    Идеята на глобалистите е да се разбие семейството като основна на възпитанието на децата. Сега им пълнят главите с глупости за права. И насърчават децата да доносничат за родителите си.Дори комунягите не посягаха на семейството. Тези анти човешки стратегии трябва веднага да бъдат прекратени и да се върне системата за възпитание и образование от преди 44 та година.
  • 23 възмутен

    3 0 Отговор
    Жено, ти няма да създадеш справедливост. Ще създадеш такава, каквато създаде като юртиска в топлофикация София, Вальо - топлото направи далаверите, заради, което си понесе заслуженото, но нали знаем, че юртиската съветва ръководителя, така, че бързо ни се махайте крадливци неидни, че ни уморихте!
  • 24 Димов

    0 0 Отговор
    Г-жо Николова, циганските издевателства над деца, ще бъдат ли основен обект на програмата Ви, или за тях ще продължите да се правите на кьорави и глухи? Виждала ли сте циганче, което родителите му са му строшили глезените, за да изкарва повече от просия? Как смятате да подходите при хилядите случаи, като този? Или си правите сметка само, как да отнемате децата на нормалните, български семейства, като преекспонирате един шамар да изглежда като побой и малтретиране? Знаете ли, че т.нар. ви "мерки за помощ на децата" нанасят много по-жестоки травми на децата, отколкото те търпят при едно издърпване на ухото, заради което соц службите го отнемат от семейството му? Знаете ли, Г-жо Николова, че подобни псевдо-загрижени-за-правата-на-детето лелки, са поредното оръжие, за доосакатяването, на малкото останало, българско общество?
  • 25 Димов

    1 0 Отговор
    Травмата, която ДАЗД нанасят на децата, като ги отнемат от семействата им, е хиляди пъти по-жестока и увреждаща, от един шамар, ударен от родител. НЕ НА ЕНИЧАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ В БЪЛГАРИЯ!!!
  • 26 Димов

    1 0 Отговор
    Правителството се подковава с разнообазни закони, които да му гарантират непоклатимото управление за векове напред. Разбиват семейните ни ценности. Отнемат ни децата под абсурдни основания. За да не ги - трябва да ги гледаме като принцове, откъдето ще станат разглезени, претенциозни, надъхани, но много удобни и НЕмислещи избирателчета. Дори и сега, според закона, всеки, който се изкаже против управлението на правителството, е считан за узурпатор, и може да бъде съден за държавен преврат. ВЛАСТТА ТРЯБВА ДА Е В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА, НЕ НА ДЪРЖАВНИЦИТЕ!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове