Last news in Fakti

27 Януари, 2019 08:34 6 661 57

Глоба от 2000 лева, ако посегнеш на полицай

  • мвр-
  • глоба-
  • 2000 лева-
  • полицай-
  • пожарникар-
  • физическа сила-
  • посегне

Глоба при употреба на физическа сила

Глоба от 2000 лева, ако посегнеш на полицай - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи предлага обединение на Специализирания отряд за борба с тероризма и жандармерията в една нова, голяма структура Главна дирекция „Жандармерия и противодействие на тероризма“. Това е предвидено като част от промени в закона за МВР, които са качени за обсъждане в Портала за обществени консултации към Министерски съвет.

Според авторите на законопроекта от вътрешното министерство, това било необходимо за "повишаване на ефективността на дейностите по предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване заложници, задържане и/или обезвреждане на особено опасни престъпници или престъпни групи, осигуряване на зона за безопасност срещу потенциални атаки, опазване на обществения ред при провеждане на масови мероприятия, възстановяване, поддържане и опазване на обществения ред при масови безредици".

Пак тя ще се занимава с "откриване, идентифициране и неутрализиране на взривни устройства и взривни вещества, разработване на технически средства и способи за извършване на тези дейности, извършване на физикохимическо изследване и експертна оценка на взривни устройства и техните елементи, на взривни вещества, документи и непознати вещества", овладяване на кризисни ситуации, както и охрана на специални товари.

МВР предлага и глоба от 2000 лева за всеки, които посегне на полицай или пожарникар. Предлага се нов текст, в който е записано, че "който наруши физическата неприкосновеност на полицейски орган или на орган за пожарна безопасност и защита на населението чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 2000 лв.". Според авторите това се налагало, защото сега в закона имало само прокламирана особена закрила на закона, но нямало никаква административно-наказателна разпоредба, която да я защитава.

Предлага се и създаване на изрично изискване да не се назначават за служители на МВР кандидати, при установена зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да бъдат изследвани за зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози.

МВР предвижда също да преобразува Научноизследователския институт по криминалистика и да създаде на негово място Национален институт по криминалистика, като преназначи и преобразува служебните правоотношения на работещите в него. Същото ще стане и с института по психология. Ще се минава нова оценка дали хората отговарят на изискванията на закона за МВР за държавен служител на ведомството. Според министерството така ще се преодолеят сериозните проблеми и доста честото забавяне, лошо качество на тези експертизи, които са ключови за разследването. А също и на доказването на престъплението в съда, отбелязват от МВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо икебаната

    23 12 Отговор
    Ако го хванеш за чушката награда 😀😀😀

    Коментиран от #17

  • 2 Генералът

    88 1 Отговор
    Ами затворче няма ли. Как ще си вземат парите от манго?

    Коментиран от #3

  • 3 Bingo

    110 2 Отговор

    До коментар #2 от "Генералът":

    Законът не е направен за манговците. Управляващите взимат мерки срещу евентуални протести.
  • 4 Емил

    52 14 Отговор
    Еми ако той посегне на мен пръв и имам таен видеозапис и той излъже че аз съм му посегнал пръв а той ми е посегнал пръв и той да вземе 2000лв а аз немога да ги събера по смъртност и трябва да тегля кредит и той да си живее в лукс а аз в мизерия. Не е честно.

    Коментиран от #6, #19, #22

  • 5 справедлив

    31 10 Отговор
    Не затвор, а каторга. Защо да лежат в затворите, да изплащат дължимото с работа!
  • 6 Ако

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Акото цапа и мирише
  • 7 ЦМвД

    73 4 Отговор
    Власта си пази полицията ако и се посегне глоба, а за учителите, лекарите - да им посягат , за обикновенните хора, за старците по селата?
  • 8 Васил Василев

    36 8 Отговор
    Имам 10000 лв значи 5 пъти ще ги удрям 😁
  • 9 Софиянеца

    56 6 Отговор
    А тех колко ще ги глобяват за надилие при арест? Кога ще им сложат камери на униформите? Нещо много им овеличиха правата! Задължителни тестове за наркотици на 6 месеца на всички полицаи! Задължителен медицински преглед пред камера на задържаните след арест в РПУ със звук и диск копие след напускане на РПУто на задържаните.
  • 10 Механик

    21 0 Отговор
    А онзи с гайчния ключ? Ще го глобяват ли?
  • 11 ббб

    20 4 Отговор
    Аз давам 2000лв да посегна на полицайка

    Коментиран от #32, #41

  • 12 гощо

    30 4 Отговор
    И глоба 20.000лв лично на проявилият полицейски произвол! Или за тях може!!!
  • 13 рн45фйй90

    30 1 Отговор
    Значи, само по-богатите ще могат да им посягат. Хакне му един и му подаде пачката....
  • 14 error

    41 0 Отговор
    То хубаво само глоби измисляте,но как точно ще глобят някой марсолив циганин и кога най-после ще започнат да съдят и полицаите във военен съд след като са под пагон и са извършили престъпление,в момента първо ги уволняват от системата и после ги съди граждански съд.?!!! КОГА.?!!
  • 15 Гиниша

    34 0 Отговор
    Хубаво ги преструкторирате ,ама не е за пръв път. Още репресивни органи измислихте и все е тая когато те Не работят и началника не ги изпраща там където трябва. Наложащо е отрядите за борба с безледици и тероризъм да започнат третировки и действия на живо ,а не на полигоните . В селата и малките градчета ,та Народа да вземе глътка въздух. Не за една надвечер и да гледа кой минава с колата , а обход с данъчни и кварталните на района. Горските ги уволнете щом не вършат работа и малкото останали заедно с тези "нинджи" да започнат от малкото .Бой в гората и докато диша да лази " Пенсионера по болест " мъкнещ крадено като замаян по три пъти на ден. Кво правят каруци и Бусове и т.н. на потомствено безработни в ниви ,полета ,лозя и гора ? С металотърсачи , с моторни резачки и други инструменти. Съсипаха всичко и от дворовете и здравето на хората. Както и да ги обедините докато не ги махнете от "Жълтите павета " да пазят само Вас управляващите ,народа ще псува и политици и тях. Реномето им е нула , та и отдоло иманно защото хората не знаят ,че ги има. Някаква абстракция която взема пари и дали я има или няма - уйдурма демек.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хубаво,обаче

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дидо икебаната":

    какво се предвижда ако полицай безпричинно посегне на гражданин?
  • 18 капацитет

    15 2 Отговор
    ОК, ама как ще стане, след като милицунерите постоянно лъжат???...ще си скъса сам пагона, ще се подхлъзне и после ае 2 бона???...вече се доказаха не един или два случая!!! Ако лъже ченгето, предлагам затвор 10г.!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 психолог

    26 0 Отговор
    от ромчето пари за вода и ток не могат да вземат че 2000 лв.ще вземат.Голям смях в тази държава.Трудови лагери трябва а не неизпълняващи се разпоредби
  • 22 Той

    15 5 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Иди да се репчиш на полицай в хамерика или в една турция, па тогава ще видим кой на кого ще посегне и какво ще ти се случи. То тука е свбодия. Риба се лови в мътна вода и за това в България е така. Ръсене на простотии само от безхаберници. Простия човек се управлява най лесно. То си и личи по коментарите.

    Коментиран от #57

  • 23 Сталинчо

    13 3 Отговор
    Дайте на глупаците още власт те и сега са прекалено нагли
  • 24 АнтиКравария

    19 0 Отговор
    99% от тези, които посягат на органите на реда са шведи. 100% от швудите са на соц.помощи, нямат трудови зоговори или работят на мин.раб.заплата по някоя програма или иначе казано лежат под някоя сянка и им плащат за това. Та питам аз срещу кого са насочени тези глоби? Срещу етноса, който ще ги плати и който бачка и плаща данъци, за да могат орките да се множат. Тая работа без много кютек няма да стане. При проява на агресия адекватни мерки трябва да има. Спукват ги от бой мангустите и да видим друг път дали ще смеят. При бай Тошо как беше помните ли? Много бой ядяха и си знаеха мястото и ни гък ни хък имаше.
  • 25 един там

    17 1 Отговор
    М@нгал да плаща глоба?!?!?
    Кой идиот я измисли тази простотия с глобата? М@нгала само в кръчмата плаща, а на друго място не. Ще ги уплашите с глоби ли ве джендъри герберастки? Симулирате само, че правите нещо. Идиоти с тиква начело!
  • 26 mitko kulturista

    18 1 Отговор
    Ако тестват милиционерчетата които идват в моя фитнес 99% изхвърчат от системата на мвр. Яко са на зоб, тестостерон,парабоан,метандиенон.... някой от тях за уикенда си пошмъркват и бело...
  • 27 Анибал

    12 0 Отговор
    Не немалят ли вождовите в МВР ефекта е никакъв
  • 28 Фалконети

    13 0 Отговор
    С корумпираните кво прайм...........,.
  • 29 Компетентен

    10 1 Отговор
    Виждаш ли народе , кои са най ценени , уважавани и защитени от властта ... В същото време тази власт си затваря очите пред ежедневните посегателства над медици !
  • 30 Иванов

    13 2 Отговор
    Долу Боко Тиквата и неговата мафия Герб!
  • 31 незнайко

    15 1 Отговор
    А за лекарите кога ще приемат такава мярка ? Или тях може да ги бият, те са "издържливи", нали са лекари !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 мнение

    13 0 Отговор
    бият ги щото са подкупни, взимат рушвети и така губят респект...
  • 34 Българин

    11 1 Отговор
    ГЕРБ стяга примката на българите още повече. На маннгустите няма какво да им вземат, а ако българин протестира полицая може да каже че е ударен и да глобят човека без вина.
  • 35 Иво

    8 1 Отговор
    Спомням си по времето на сбъркания Орешарски – една полицайка – русолява миризли.ка, как се притърчаше по жълтите павета подир демонстрантите! Много екшън филмчета е гледала очевидно и много се вживя в някоя от ролите.... Такава да я видя на живо – после бих платил и 5000 лв. – да и избия болните фантазии! Простотии – колкото си искаш в т.н. държава!
  • 36 Киро

    11 0 Отговор
    А когато полицай удари човек какво следва?Колко ще е глобата за злобното ченге?
  • 37 Охо

    4 0 Отговор
    Само орки и мутри посягат,но за тях глоби не важат
  • 38 someone

    3 1 Отговор
    Не глоба , а обществено полезен труд , а при второ такова нарушение затвор 10 години.
  • 39 ВечеНе

    7 1 Отговор
    А затова, че полицията ни посяга ежедневно чрез рушвети - глоба няма ли?От горчив опит установих, че полицаите глобяват БЕДНИТЕ, и само се кланят на маститиде джипове.
    Научен бях да уважавам и да се респектирам от полицията, защото тя се грижи за нас. Бавно, но сигурно се отучвам от това.
    Глоба, и то още по-голяма, трябва за онзи, който посегне на МЕДИК, защото се грижи за физическото ни оцеляване, и ако се посегне на УЧИТЕЛ, защото се гриже за духовното ни оцеляване.
  • 40 Нашия

    5 0 Отговор
    Централизация за по добри политически назначения е главното.Глобата са я писали ей така за да се премести фокуса от главното,както и се случва в коментарите.Хората си имат социолози и психолози точно за тая работа.
  • 41 Бате СЕР ГЕЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ббб":

    И да не ги дадеш ще дойдат да си ги вземат.
  • 42 5TOLUCHKA

    5 1 Отговор
    Глоба от 2000 лева, ако посегнеш на полицай...а ако той посегне на теб колко ли ще е?
  • 43 Ще пробвам!

    3 1 Отговор
    Да видим ,какво ще стане.....!!!!?
  • 44 Живко тубата

    3 0 Отговор
    кой е посягал на Полицай ,,разбирасе никой ,, повечето от тях са мързеливи дебели и нестандарни , като вървят пеша се спъват и падат ,, после някой им посегнали
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 GOSPODAR Y

    2 0 Отговор
    Мм даа... имали сме и случай със скъсани ръкави и пагони от тях самите, трябва само да се върнем малко назад и да преосмислим по обстоино тази глоба от 2000левъ..!
  • 47 АЙДЕЕЕЕЕЕ НЯМА МЪРДАНЕ

    1 0 Отговор
    Лошото е , че тенполицаите ще свидетелстват срещу вас че сте посегнали.
    Ти може да си честен , кротъ,мирен но не му ли дадеш лептата отиваш на кино като нищо.
    Ей навсякъде по провинцията не им ли дадеш лептата , лесно ще ти вземат и книжката ти .
    АЗ ВИЖДАМ ЛЕКА ПОЛЕКА ТИ ВДИГАТ ГЛОБИТЕ , НАКАЗАНИЯТА , ПОВИШИХА ДАНЪЦИТЕ , ПОВИШИХА ЦЕНАТА НА ТОКА , ВОДАТА ,ПАРНОТО И ДР.
    А СЯ АКО СМЕЕШ ДА ГИ ПОЛЕДНЕШ В ЛИЦЕТО? ИЗГОРЯЛ СИ ВЕЧЕ.
    НЯМА НУЖДА ДА ПРОТЕСТИРАШ ДОРИ .
  • 48 Edin

    1 1 Отговор
    Не знам дали има такъв закон или разпоредба, но вероятно трябва да се въведе принудително събиране на такива глоби - ако провинилият се работи и не плати в едномесечен срок да речем да му се удържа от заплата (пенсия), ако не работи и получава помощи - от тях, ако не получава да се събират вещи и покъщнина, кола и т.н . Ако няма нищо обществено-полезен труд например.
  • 49 Доктор ДЖАГЕРС

    2 0 Отговор
    И ТРОШЕНЕ НА ДВЕТЕ РЪЦЕ.
  • 50 а касова бележка ще има ли

    1 0 Отговор
    в Щатите директно ги разстрелват тука глоби ще събираме
  • 51 Светльо Чернев

    0 0 Отговор
    Лошото качество на експертизите не е следствие от наименованието на ведомството или статута на служителите. Ако няма качествени служители и добра материална база, ако ще и всеки ден да им сменяте статута или имената на ведомствата, все тая.
  • 52 Димов

    0 0 Отговор
    За хората с пари, това не е глоба, а такса: Плащаш 2 бона - млати куката, колкото ти е кеф. Някой ще го превърне и в олигархичен спорт.
  • 53 Емил

    1 0 Отговор
    Ганьовци не спирате с просташките си писания-заслужавате си съдбата
  • 54 анонимин

    0 0 Отговор
    В извънработно време може ли да му изшия един без да плащам?!Ако му спасиш живота пак ли ще те глобят,или го оставяш да се гътне за да си сигурен че няма да си докараш ядове!?Няма такава държава,толкова простотия на едно място
  • 55 гнида

    0 0 Отговор
    Държавният апарат се разраства , на тиквата му трябват държавни чиновници гласоподаватели , макар и били те хрантутници !
  • 56 дрт прч

    1 0 Отговор
    ТО ГЛОБАТА ХУБАВО, НО КАТО НЯМА РАБОТА И НИКАКВО ИМУЩЕСТВО, КАКВО И КАК ЩЕ МУ ВЗЕМАТ. СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ, АКО НЯКОЙ ЗНАЕ НЕКА МИ КАЖЕ
  • 57 Слободията е за ПАТЛАДЖАНИТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Той":

    ЗАПУМНИГО ТЕРОРА Е ЗА БЕЛИЯ ЧОВЕК СЪС СОБСТВЕНОСТ?!?! ЗАПУМНОГО. ИМАМ МНОГО ПОЗНАТИ ИЗГОРЯЛИ С ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ЗА МНИМО ПОСЯГАНЕ НА ШАПКАДЖИИ. СЪДЬ НЕ ВЯВРА НА РЕДОВИЯ ГРАЖДАНИН И СВИДЕТЕЛИТЕ МУ АНА 15 ШАПКАРИ ДОВЕДЕНИ ПОД СТРОЙ И ПОВТАРЯЩИ ИНО И СЬЩО КАТО НЯКОИ ДАЖЕ НЕ СА БИЛИ НА МЕСТОПРОИЗШЕСТВИЕТО А БИЛИ НАБЛИЗО.......?!?!?!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове