2 Февруари, 2019 23:00 1 446 10

15 души ударени от ток след селфи по гари, депа и жп линии

  • ток-
  • депа-
  • гари-
  • жп линии

На територията на НКЖИ са се случили девет инцидента, останалите са в експлоатационни поделения

От началото на 2014 до края на 2018 година е имало 15 случая на поразяване на хора с ток високо напрежение по гари, депа и жп линии, като 13 от тях са деца.

Това съобщи в Народното събрание Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той отговори на въпрос на народните представители Теодора Халачева и Михаил Христов относно инцидентите и нещастните случаи на обгаряне на железопътни гари в страната.

На територията на НКЖИ са се случили девет инцидента, останалите са в експлоатационни поделения на БДЖ - три в депо "Надежда", един в депо "Варна" и два случая в гара "Подуене - разпределителна". Инцидентите са поради нерегламентирано качване на влакови композиции. За предотвратяване на подобни събития НКЖИ ограничава достъпа до опасната двуметрова зона около кабелите, по които минава ток с 25 киловолта напрежение.

Част от контактната мрежа се демонтира, друга част се изолира и заземява, много от коловозите са освободени от трайно намиращи се там вагони, посочи министърът.

На гара "Подуене - разпределителна" през 2016 година са изградени бетонна стена и метална ограда, в частта около пешеходния преход на гарата, с цел намаляване на достъпа на хора до контактната мрежа на железниците. След тези мерки на гарата не е имало подобни произшествия, каза Желязков.

От края на 2015 година НКЖИ се включи в мащабна образователна кампания за разясняване на опасностите от модата да се прави селфи на гари и влакови композиции, допълни транспортният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    6 1 Отговор
    Изобщо не е логично това което се случва. Купуват си шматкофони по 2000 лева, а ходят на железницата да се снимат. Това е все едно някой милионер по време на сватба да си избере бунище като подходящо място за снимките на албума си. Който ходи да се вози на влак при положение че харчи толкова пари за телефони и таксите които идват с тях, честно казано заслужава токов удар.
  • 2 Русенец

    14 0 Отговор
    И какво? Да забраним електричеството защото населението се е издебилизирало? Нали искахте прости хора - ето ви ги! Горят по жиците като бушони и то още преди поне веднъж да са гласували правилно.

    Коментиран от #6

  • 3 Bahti

    4 0 Отговор
    Както признаха бивши шефчета на Лицевата книга, лайковете предизвикват допамин. Идиотията е инженирана Отдавна!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нервен

    7 0 Отговор
    Кандидати за наградите Дарвин струва ми се
  • 6 Мимо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русенец":

    Точно това ми идваше на ума докато четох статията! Искахме демокрация и прословутата " СВОБОДА ЗА МЛАДИТЕ" ето - всеки е свободен да ходи, да се качи и се снима където си поиска! Ама бавно, но сигурно народа оскотя и изпростя! Всяко следващо поколение е все по-дебилизирано, неуко и неспособно да се самозащити от естествено заобикалящата го среда, камо ли да постигне нещо повече в живота. Всичко е от простотия! Ама иначе и дебилчетата и родителите винаги искат "справедливост" и "да бъдат наказани виновните" , ама и за миг не допускат, че всеки си е виновен сам...
  • 7 енергото

    2 0 Отговор
    ами те обещаха повече да не правят така че тока удря у телефончето
  • 8 30 години демокрация

    1 1 Отговор
    По селата и малките градчета е пълна разруха и мизерия. Там няма молове, няма ремонти на ремонтите и т.н. Но цари същата неграмотност и бездуховност като в цяла България, а и голяма част от света. Младите се превръщат без да се усетят в едни подражатели на нещо изкуствено, в празни консуматори без никаква култура и идентичност, без цели. И най-важното - без стойностни хора от които да се учат, от които да гледат. Ама понеже трябва да подражават на това, което виждат в интеренет, от нямане на къде си правят селфита качени на локомотиви и вагони, а са толкова прости и ограничени, че не знаят що е волтова дъга. И цигане и българчета са на едно ниво, простотията и мизерията е на всякъде.

    Коментиран от #10

  • 9 Гзт

    0 0 Отговор
    Тези са за награда теория на глупоста дс ородължават в същия дух . Браво на "умнитени деца " на това ги учи нета , да се катерят като маймуни за една тъпа снимка.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "30 години демокрация":

    ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!! /reshetnikov/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове