13 Февруари, 2019 16:55 1 950 10

Роби ли са шофьорите в градския транспорт

  • градски транспорт-
  • шофьори

От БСП настояват за пълни отчети

Роби ли са шофьорите в градския транспорт - 1

Шофьорите в градския транспорт роби ли са? Този въпрос задава председателят на БСП – София Калоян Паргов на директорите на столичните дружества „Автотранспорт” и „Електротранспорт” Слав Монов и Евгений Ганчев, на председателя на Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет Екатерина Йорданова, на заместник-кмета с ресор „Транспорт” Дончо Барбалов и на кмета Йорданка Фандъкова.

Лидерът на столичните социалисти и председател на червените съветници в Столичния общински съвет се срещна с шофьори от двете дружества, които от днес официално протестират символично като работят, облечени с жълти жилетки и с поставен надпис „Протест” на предното стъкло, съобщиха от пресцентъра на БСП - София.

„От това, което чух, вече имам обяснение защо е толкова голям недостигът на водачи в столичния градски транспорт", коментира Калоян Паргов.

„След срещата ми с шофьорите имам редица въпроси, на които бих искал да получа отговори. Вярно ли е, че месечният график на работа и почивки не се спазва и има натиск върху шофьорите да поемат извънредни часове работа под заплаха, че ще бъдат уволнени? Вярно ли е, че съществуват вътрешни правилници в дружествата, които регламентират санкции и по този начин са отнемани неправомерно възнаграждения на шофьорите. Вярно ли е, че болничните не се изплащат с месеци, а се „разследват”?

Вярно ли е, че се допуска един шофьор да работи в две поредни смени в един ден? Вярно ли е, че в последните два месеца има 5 инцидента с шофьори в столичния автотранспорт? Вярно ли е, че в момента има превозни средства в градския транспорт, които се движат с гуми на по 250 000 км при положение, че по закон те трябва да се сменят на 100 000 км? Верни ли са твърденията за психологически тормоз на шофьори, които решат да се оплачат от условията на труд? И ако наистина е такова положението в столичните транспортни дружества, как очакват ръководствата им да има желаещи да работят в тях?”, попита той.

Калоян Паргов добави, че се надява да чуе цялата истина за натрупаните проблеми в Столичния градски транспорт още на днешното заседание на Комисията по транспорт и туризъм, както и обяснение защо групи шофьори протестират символично от днес. „Очаквам и конкретни предложения за справяне с проблемите", каза още Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм.

„С колегите от групата на БСП настояваме за пълни отчети. Искаме да знаем кой какво е свършил или не е свършил в работата си и съответно каква отговорност ще понесе за действията си. Защото тази безотговорност не може да продължава. Крайно време е Столична община и ръководствата на транспортните дружества да си дадат ясна сметка, че най-важни от всичко са безопасността и защитата на живота и здравето на гражданите, както и качеството на транспортното обслужване. За нас, социалистите, водещ в работата ни е принципът „Пътникът на първо място”. За да се изпълни това, работниците в градския транспорт трябва да бъдат обезпечени изцяло, тъй като носят пряка отговорност за живота и здравето на гражданите, които обслужват”, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    19 0 Отговор
    Не мисля че ще тръгнат да се хвалят пред останалите си съграждани кой е по-голям роб. В България проблем с безработицата няма. Работа колкото щеш, а дали ще искат да ти плащат това е проблема.
  • 2 скъперника

    2 2 Отговор
    Парго, а като освободите шофьорите от робство освободете и нас от вас.България да освободите, Парго, от вашата банда.
  • 3 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 0 Отговор
    Не не на роби по зле е положението не са част от тролея като предмет хахахха срастък с него
  • 4 Миризлив пор

    6 0 Отговор
    Проблем с шофьорите има от как отвориха границите и се оказа че всеки с категория "СЕ" и (става нещо от него) може да работи на запад с тяхна заплата и тяхно работно време. Това породи липса на шофьори като цяло и "повлече крак" със заплатите. Сега в градския транспорт работи "кой се навие" и хора за стаж за по-висока категория това е.
  • 5 Той

    6 0 Отговор
    Въпросите са му правилни, ама защо ги задава сега. Просто е- идват избори и всеки се опитва да яхне недоволството на хората.
    Само, че защо дремахте толкова време. Проблемите не са от вчера.
  • 6 ЧАСТНИК

    5 2 Отговор
    СЕГА ЗА ДА РАБОТЯ ПЛАЩАМ: ОСИГУРОВКИ НАЕМ ТОК ГОРИВО АМОРТИЗАЦИИ . ЗАПОЧВАШ СЕКИ ДЕН СЪС 100 ЛЕВА НАЗАД....
  • 7 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    7 0 Отговор
    Бг е приключил кораб тука само стоят политиците за да крадат нормалните хора нямат живот тука секи да се спасява кои къде му видат очите и да не си и помисля за връщане никога щот тука ше става все по овълчено положението
  • 8 ШОФЬОР РОБ

    9 0 Отговор
    Преди на 15 дена даваха два дена почивка , а сега за месеца дават два дена .
    По лошото е че не се заплаща трудът ми, тъй като по кодекс не съм имал право да работя повече от 21 дена .
    Хората са прави , напуснаха гаражите и заминаха в чужбина за 3000€ като тираджии.
    А и изискванията за автобусен водач са по трудни от пилоти за самолетите.
  • 9 водач Г.Т.

    4 0 Отговор
    Трайчо спри с тия двойни смени 15-16ч.возиш хора все пак???не картофи
  • 10 Машинист

    3 0 Отговор
    Елате и ни виште в БДЖ,картинката е по зле както и парите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове