Last news in Fakti

14 Февруари, 2019 11:29 3 024 30

Заплатата на депутатите се увеличава с близо 300 лв.

  • заплати-
  • депутати-
  • президент

Месечното възнаграждение на президента Румен Радев надхвърля 7 600 лв.

Министри и депутати отново са с по-високи заплати. Статистиката отчете ръст на средните възнаграждения в обществения сектор, на чиято база се изчисляват и заплатите на властта, съобщава БТВ.

Така основната заплата на народните избраници нараства с близо 300 лв. и надхвърля 3 800 лв. Депутатите, които са в постоянни комисии получават още 15% отгоре, което означава, че те месечно ще се разписват върху поне 4 378 лв.

Увеличават се и възнагражденията на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на премиера Бойко Борисов – те ще получават с близо 500 лв. по-високи заплати или 5 900 лв. на месец.

Най-високо е възнаграждението на държавния глава – заплатата на президента Румен Радев надхвърля 7 600 лв. Министрите ще се разписват срещу 370 лв. повече на месец. Техните заплати стават близо 5 000 лв. Последното увеличение на заплатите на властта беше през ноември миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мераклийски

    14 10 Отговор
    Лошо няма.Депутат да си.
  • 2 ДОКО

    31 0 Отговор
    ОПА..НЕКА ПРОСТОЛЮДИЕТО ДА ОПЪВА..ОЧАКВАЙТЕ НОВИ ДАНЪЦИ НОВИ ТАКСИ И НОВИ ЗАДНИ НЕЩА..А ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗА ДА МОГАТ ДА СЕ ВЗЕМАТ ПО МЪДРИ РЕШЕНИЯ..ЕХ КАК ИСКАМ ПАРЛАМЕНТА ДА Е 4 КАМЕРЕН 4Х250 ДУШИ..ОПА..ПРЕДВИЖВАМ ТАКЪВ ЖИВОТ..
  • 3 qwe

    17 0 Отговор
    Тука има тука няма...
  • 4 Баш Майсторът

    37 0 Отговор
    Сефте.Това означава,че скъсаният българин,ще стане още по скъсан.На босия цървулите искат да вземат.И лошато е,че успяват....
  • 5 Данъчния

    28 0 Отговор
    Да се вземе предвид че се дават 15% за всяка комисия в които са член а те са членове всеки в поне 3-4 комисии!
  • 6 ДОКО

    29 0 Отговор
    БЪЛГАРИНО НЕ ГЛЕДАЙ УМНО..ДА НЕ ВЗЕМЕШ ДА ГЛАСУВАШ ПАК..
  • 7 Биде

    33 0 Отговор
    Браво на умниците и жалко за глупаците(народа)!!!Явно не ни омръзва търпеливо години наред да хрантутим 240 мързеливци, президенство и кого ли още не!!!ДОКОГА!!!????
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    22 1 Отговор
    А не е ли по-разумно заплатите им да са обвързани със средната заплата и депутатите да взимат средната заплата плюс надбавките си? Средната 4х.лв ли е? Нали всички си имат някакви странични занимания, професия, която са упръжнявали преди да се политизират. Не е ли логично да са мерило за народното благоденствие? При положение, че им поемат пътни разходи, командировки и дневни, ама чак пък такова заплащане. Един пример: в Швейцария всички получават базово заплащане от 26х.франка годишно и допълнителни 400франка на ден при присъствие или са взимали 50-60х.франка годишно. Минималната заплата е 42х.франка, а санитар, шофьор, градинар, художник взимат 60х.франка. Политиката е призвание, не трябва да е печатница за пари и охолен живот на фона на мизерията.

    Коментиран от #15

  • 10 Безобразници

    18 0 Отговор
    Пир по време на чума. Познайте кой ще им плати сметката.
  • 11 Стойчо Караилиев

    24 0 Отговор
    Каква е тази глупост? Каква е тази наглост?! Минималната работна заплата с 50лв., а депутатската заплата с 300лв. В частния сектор ако стане въпрос за вдигане на заплати се отговаря, че има криза и финансова нестабилност по света и у нас и заплатите не могат да се вдигат! Бизнеса изнемогва и иска да прехвърли осигуровките за сметка на работещия. Пари все няма за заплати, но средната работна заплата се вдига и от там и депутатската. Парадоксално!
  • 12 Ваньо

    17 0 Отговор
    Като толкова милеят за народа да обвържат заплатата си с минималната а не с някаква измислена средна, да работят като останалите 6 дни в седмицата и после да се правят на умници....
  • 13 Вуте

    11 0 Отговор
    Така да бъде! Но и заплатите и пенсиите да се актуализират толкова често и с такъв процент,като на министрите и депутатите. Странно защо те ни казват, че за нас не може!

    Коментиран от #21

  • 14 Бързи са

    10 0 Отговор
    Заплатите за декември са с включени надбавки за икономии, ДМС, премии и т.н. Затова и средната за страната е 1205 лв. Но...Властта веднага намазва. Не и ние.
  • 15 Мнение

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Колега много точно си определил проблема. Не може обикновенните хора да вземат заплати като аборигени от третия свят, а депутатите им да вземат заплати, като европейски депутати. Заплатата на депутата и държавния служител трябва да се приравни на средната заплата и ако работи много извънредно да си взема 15%, ако не работи само средна заплата, това е.
  • 16 Batushka

    6 0 Отговор
    Средната работна заплата расте ли расте...
  • 17 Бай Ганя

    21 0 Отговор
    А майките и бащите ви дето са се трудили над 40г трудов стаж взимат 210-260лв, а на тези само едно увеличение им е колкото пенсията на възрастните, мечтайте си да се оправи герберистан!
  • 18 пишман български политици

    7 0 Отговор
    Крайно време е управлението да премине на РОТАЦИОНЕН ПРИНЦИП, ДА СЕ ИЗРЕДИ И ЗАМОГНЕ ЦЕЛОКУПНОТО BG. НАСЕЛЕНИЕ.
    Овцете са родени да бъдат СТРИГАНИ И ДОЕНИ!
  • 19 Васил

    9 0 Отговор
    Няма проблем робите от България ще бачйат 24/7 и всичко ще е ток
  • 20 Този дето не разбира🤔

    13 0 Отговор
    А майчинството 380 лева и им се вижда много! Техните деца и внуци дали ги гледат с тези пари? 1205 лв. средна работна заплата бруто, чисто 750-800лв.! Когато ти дават детски гледат брутото, а като изчисляват майчинството гледат колко вземаш чисто! 😭
  • 21 Този дето не разбира🤔

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Вуте":

    Колега и не само заплатите не може! А също така и отпуската искаха да се вдигне на 25 дена но не я гласуваха! А техните по 3 месеца в годината, и през другото време пак не ходят!
  • 22 Дългия

    10 0 Отговор
    Не ви е срам! Не се на ядохте и на крадахте! С колко вдигнахте пенсиитте? Вие ставате политици за да крадете и облагодетелствате, а не да работите за благото на нацията! В USA например ставаш политик за да направиш нещо добро и да се запишеш в историята а не да крадеш , и заплатата им е символична! Като пример брезидента заплатата му е около 200 000$ годишно , но той се разписва срещо 1$!!! Защото не е станал брезидент за да забогатява.
  • 23 СЕВАР

    2 2 Отговор
    ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СТЕЛА БАНКОВА !
  • 24 Гост

    9 0 Отговор
    Пожелавам им да се задавят с новото увеличение.
  • 25 ндндн

    7 0 Отговор
    супер със здраве да си ги харчат хрантутниците :)
    Нема нужда от толко депутати на високи заплати!
    Нема нужда от толко прокурори и напродни представители!
    Нема нужда от толко паразити без работа бюрократи на високи заплати! Трябва да се намали драстично броя на същите и със спестените пари да се увеличат с 10% заплатите на обикновените граждани !
  • 26 Дедо1

    7 0 Отговор
    Требе да се намалат на половина 120 и требе да работат за народо, а те одат да се дърлят и само гледуваме селски спартакиаде
  • 27 Димов

    2 0 Отговор
    ЗАЩО? Тези, за които работят (народът) доволни ли са от работата им?
  • 28 Димов

    3 0 Отговор
    Намаляване броят на депутатите - по един от област. В бедна държава се налагат съкращения.
  • 29 боклуци

    2 0 Отговор
    Я да направим една груба сметка .
    220 никому не нужни мърши прибират по 7600 , това какво прави на месец - 1672000 лв + допълнителни бонуси още милион сигурно. Тия боклуци на месец ни струват грубо 2500000 . На година 30 милиона. Най бедната държава в Европа дава близо 30 милиона за тези боклуци.
  • 30 Ганев

    1 0 Отговор
    Апетитът идва с яденето!Дебелосерковците нямат и няма да имат ни срам,ни спирка в плюскането.А раята ще продължава страхливо да се спотайва и да си натиска парцалките.Така ще бъде, докато вместо бюлетината не хванем калашници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове