Last news in Fakti

15 Февруари, 2019 19:26 2 626 32

Радев: По-висок стандарт само с радикална промяна

  • румен радев-
  • хасково
Радев: По-висок стандарт само с радикална промяна - 1
Снимка: БГНЕС

Всички ние като общество имаме отговорната задача да направим така, че хората да живеят по-добре. Въпреки че бизнесът има водеща роля в това да постигнем по-високо качество и стандарт на живот – убеден съм, че каквито икономически, данъчни и социални модели да разработваме и да прилагаме, те няма да имат ефект, ако не се смени радикално политическата среда и стилът на управление в държавата. Това е голямата отговорност пред всеки един от нас. Това заяви президентът Румен Радев в Хасково, където участва в дискусия с представители на регионалния бизнес и на техни международни партньори.

Държавният глава заяви, че всички в обществото трябва да настояват за по-голяма прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит за начина, по който се вземат важни управленски решения и особено когато става въпрос за изразходването на публичен ресурс. „Ние трябва да настояваме властта да изпълнява по най-добрия начин обществения договор.

Това ще рече да се осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда – да се намалят административните тежести, да се въведе електронното управление, да се гарантира частната собственост, да се стимулира иновативността, конкурентоспособността, инициативата на бизнеса“, категоричен бе Румен Радев.

Според държавния глава е от съществено значение да се гарантират прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществени поръчки. „Това означава да се справим с фундаменталния проблем в обществото ни – безнаказаните престъпност и корупция“, посочи президентът.

По думите на Румен Радев българската икономика все повече се превръща в заложник на демографията, като основни проблеми са липсата на достатъчно кадри. Президентът отново подчерта, че за да се променят тези негативни тенденции, е необходимо общонационално усилие.

Пред представителите на бизнеса президентът Радев открои необходимостта държавата да се ангажира и с развитието на перспективно образование. „Става дума не само за основно и висше, а особено за средно професионално образование, което да бъде ориентирано към икономическите специфики на всеки даден регион“, заяви държавният глава. Пристъпването към административна и финансова децентрализация на общините също ще допринесе за това гражданите да бъдат ангажирани с проблемите и тяхното решаване. Румен Радев беше категоричен, че ако държавата успее да осигури необходимите условия, българският бизнес ще разгърне много бързо своя потенциал и ще постигне бързи и осезаеми резултати за цялото общество.

В отговор на въпрос по време на последвалата дискусия президентът открои като съществен проблем пред българската икономика сферите, „в които има изкривяване на пазарните отношения, а в някои на практика няма пазарни отношения – най-вече при разпределянето на крупни инфраструктурни проекти със съмнителни обществени поръчки, а напоследък, даже и няма обществени поръчки за някои от тях“.

Липсата на ясни перспективи за развитие пред българската енергетиката, задълженията на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ от близо 1 млрд. лева, преговорите с „ЕЙ и ЕС Гълъбово“ и „КонтурГлобал“, неяснотата пред ядрената енергетика, както и неучастието на страната ни в европейски проекти за разработване на перспективни енергийни източници също бяха посочени от президента като въпроси, за които са необходими ефективни решения.

Запитан за перспективите за въвеждане на европейската валута в България, президентът отново подчерта, че това е стратегическа цел за страната ни, която обаче изисква предварителна оценка на рисковете и програми за тяхното минимизиране.

На срещата с бизнеса в града присъстваха дипломати, народни представители, кметове на общини от региона, представители на бизнеса от област Хасково и членове на търговско-промишлени палати от страната.

По-рано през деня, на площад „Свобода“ в Хасково, президентът Румен Радев прие почетния караул от Военно формирование 52740, след което наблюдава преминаването на строя в тържествен марш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франц Кафка

    57 15 Отговор
    Евалата на президента Радев, истински патрит какъвто не сме имали от 30 г.

    Коментиран от #9

  • 2 НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА НЕФТОХИМ

    36 10 Отговор
    КРАВАРСКИТЕ ТЕЦОВЕ И НОВИ ОГРАДИ И ВРАТИ НА БЕЛЕНЕ .
  • 3 ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК

    19 55 Отговор
    ПРОСТИЯТ ФАТМАК ПАК СЕ МЪЧИ ДА ЛЕЕ МОЗЪК.

    Коментиран от #13

  • 4 ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК

    12 51 Отговор
    ПРОСТИЯТ ФАТМАК ПАК СЕ МЪЧИ ДА ЛЕЕ МОЗЪК.

    Коментиран от #7

  • 5 Хаджи хаджи Българин

    34 1 Отговор
    И децентрализация на българските медии!
  • 6 Чочо

    49 14 Отговор
    Браво на президента личи си че е човек който не е забравил нас обикновенните хора.Говори умно и разбираемо такива хора са нужни на България а не разни гладници който всичко което са придобили е доста съмнително и крадено
  • 7 1111

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК":

    И десет пъти да пуснеш един коментар пак си е същия.
  • 8 Стоян

    14 16 Отговор
    Едно време из а Царя така говориха,много прозззз народ сме
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 onq s konq

    20 2 Отговор
    Всички тия изброени "кривици" на Управлението на България от 30г НАСАМ Радев ги е преписал акуратно от Пресата и ги "огласява" гордо...КАТО СВОИ.И понеже въпросните проблеми в Образование,Икономика,Бизнес,Външна политика и т.н. могат да се рещат НЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА С ОРЯЗАНАТА ВЛАСТ,А ОТ ПАРТИЯ СПЕЧЕЛИЛА ИЗБОРИТЕ И СЪСТАВИЛА ПРАВИТЕЛСТВО,да каже ЯСНО И ВИСОКО:СМЯТА ЛИ ЧЕ АКО БСП ВЗЕМЕ ВЛАСТТА,ЩЕ ОПРАВИ ГАРАНТИРАНО ЖИВОТА НА БЪЛГАРИНА?Казвам "БСП",защото НЯМА ДРУГ РЕАЛЕН ПРЕТЕНДЕНТ ЗА ЗАМЯНА НА ГЕРБ СЪС СЪОТВЕТНИЯ ЕЛЕКТОРАЛЕН ПОТЕНЦИАЛ/иначе мераклии- много!/.И пак приканвам:КАЖИ РАДЕВ,ВЯРВАШ ЛИ ЧЕ БСП ШЕ ОПРАВИ РАБОТАТА?...защото всички останали празнословия са "приказки от Женския пазар"!
  • 11 разочарована

    11 18 Отговор
    Много семпла аудитория, личи че интересът към господина е бил никакъв.
  • 12 Някой

    10 13 Отговор
    С 11 халки месечно така се говори и до там. Ми да сменим системата като почнем от нас. Първо да "работим" на ползу роду без заплата за да дадем пример ПОСЛЕ да леем за да ни повярва някой. Някой вярва ли му?
  • 13 Реалист

    12 19 Отговор

    До коментар #3 от "ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК":

    Фатмака си остава ЗАВИНАГИ ФАТМАК. "По-рано през деня, на площад „Свобода“ в Хасково, президентът Румен Радев прие почетния караул от Военно формирование 52740, след което наблюдава преминаването на строя в тържествен марш." - цитата е от статията. Тоя е изкарал за собствен кеф армията да му отдава чест щото оная, секретарката в къщи, го кара от вратата с парадна стъпка да влиза. Изпънат крак в коляното и ШПИИИИЦ КАЗАХХХХ. Хахахахаха, досега такъв клоун не бяхме имали за президент, че и в комплект със секретарка "запазена марка - 2ра 3та употреба".И ТОЯ ПОЛУЧАВА 11 000 ЛЕВА ЗА ТОВА ИЗГУБЕНО ВРЕМЕ - ДА ГЛЕДА ДРУГИ КАШИЦИ В ХАСКЬОЙ КАК НАБИВАТ КРАК. Абе друга, по-важна работа ако не можеш да свършиш, не пречи на хората поне.
  • 14 Реалист

    11 15 Отговор
    Хахахаха - на тоя на снимката до гумен гадев лявата му ръка е в джоба на старшинката и се е опулил дали ще го усетят. От 20 човека на снимката, 10 са му охраната и 5 са журналисти. Махаме и един крадец, и останаха 4 партиеца комуно-социалисти.
  • 15 Жоро.

    11 10 Отговор
    Само така,момчета.Нямам време да пиша,но никога комунисти на власт.Само с конете напред.А,онази трътла да не се качва на кон,че падне ли,такъв ще и го прасне,че,ще забрави от коя партия е вече.Разбира се,великата ездачка,Курлелка.С поздрав за всички,които са против БСП.

    Коментиран от #16

  • 16 Реалист

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "Жоро.":

    Тя сега щяла да повтаря вожда пути и да се качи на кобилата гола до кръста... Чакам за снимката, че след препиване като не моа се издрайфам, ще си я гледкам... Можело и календарче за стена да спретнат с МИЛИйончевата...

    Коментиран от #19

  • 17 Нане

    3 4 Отговор
    И аз съм за рИформи.Ама да започнат от Вуте.
  • 18 Така де

    9 0 Отговор
    Благините ги създават УЧЕНИТЕ, а не търговците (бизнесмените)!!! Стига политиците са говорили с мили думи за бизнесмените!!! Това е гнусно говорене и е антицивилизационно!!! Докато не се сложи таван на надценките на стоките, дотогава бедните ще стават по-бедни, а търговците по-богати!!! Тази схема с увеличаване на държавните кредити, приватизации, продажби на ценни книжа и прочие практики водят до обогатяване само на бизнеса, защото всичките пари отиват при тях!!! Бизнесмените са като канал, в който изтича водата (парите) идваща отгоре уж за народа!!! Нищо не може да спаси хората ако няма таван на надценките!!! Джеф Безос има 100 милиарда от търговия. Това го прави по-богат от над 1 милиард граждани, които нямат 100 долара спестения и живеят ден за ден!!! Нормално ли е един търговец да е по-богат от над 1 милиард граждани, които се убиват от работа в строителство, мините, заводите, полето, чийто стоки Джеф Безос търгува??? ДемоНкрацията води до това!!! Не е критика към президента или друг, а към системата и всички защитаващи системата!!!

    Коментиран от #22

  • 19 Batushka

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Шизофреник гербераски всичките сайтове осираш ...колко ти плащат от ОПГ то?

    Коментиран от #21

  • 20 Патриот

    11 7 Отговор
    Радев е далеч по-достоен за премиер от лакея на запада Борисов.
  • 21 Реалист

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Batushka":

    Четирицифренно число в евро са ми доходите на месец. Други въпроси имаш ли сволоч?
  • 22 ГосТ

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Така де":

    Не знам докога ще бъде така,но за съжаление интелектуалците изгубиха почти в целия свят. Това не е изненадващо при положение цялата отдаденост. Мисля че няма начин хората на науката и изкуството да управляват, освен това. Въпросът е да има държавници с чест и държавност. Глобализацията в нейният смисъл на отворени врати не е пречка за социум и правила и контрол
  • 23 Волтер

    2 0 Отговор
    Сега виждаме сто пъти повече диаманти по ушите, вратовете и ръцете на нашите гражданки в Париж и в големите градове, отколкото притежаваха всички дами в двореца на Анри IV заедно с кралицата. И за всички тези излишни неща трябва да плащаме в брой.
  • 24 Кирил

    6 4 Отговор
    Той високия стандарт си го осигури още като беше назначил любовницата си на два щата,после шапка 20 заплати на куп,сега президентска заплата плюс пенсия и живот в резиденция на държавна издръжка
  • 25 Панов

    4 1 Отговор
    Високия стандарт може да дойде само с върховенство на закона и премахване на паразитни институции,президентство струващо 60 милиона,половината от парламент и депутати,агенции,комитети,чиновничество
  • 26 Не слушай какво говоря,гледай какво прав

    5 5 Отговор
    Каква е тая радикална промяна,да не би тая,че бившата любовница,сега президентска през ден купува луксозни дрехи с държавния Мерцедес и охрана от нсо
  • 27 ДАААА

    5 4 Отговор
    ТРЯБВА ИМПИЙЧМЪНТ ЗА ДА ИМА ПРОСПЕРИТЕТ БЪЛГАРИЯ ! КОМУНИЗМА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕН, КАТО ФАШИЗМЪТ, И ТОГАВА МОЖЕ ДА ИМА ПАРИ И БЛАГИНИ ЗА НАРОДА!!
  • 28 пенсионер

    5 3 Отговор
    Хайде дай пример намали си заплатата на две три хиляди лева и останалите за пенсии и заплати
  • 29 чичо

    4 5 Отговор
    Ако Радев е бил генерал колкото президент-пази боже.Така и не събра смелост да каже,каква политическа промяна иска,а само повтаря Нинова-,,генерале",излагаш не само себе си,излагаш и държавата.
  • 30 filo

    3 4 Отговор
    Нека промяната започне от президентсвото. Да закрием тази бутафорна институция, която товари данъкоплатеца с 11 млн. лева годишно.
  • 31 Шаран БГ

    0 3 Отговор
    Радикални промяни се правят с радикални средства. Нали опитаха хората честно и почтено, по човешки , чрез Референдума / галиба ще ставаме Швейцария на Балканите, я / да променят нещичко..... Н Я М А . Чорбаджиите яко са се окопали и няма мърдане. Допълнително след този Референдум се приеха поправки в закона за референдумите в такава насока, че никой вече да не помисли да прави референдум за нещо си. И това с одобрението на т.н. Конституционен съд. Политиците ни плюят върху всичко що е сгодно за народа и си пълнят гушите най-нахално.Възможностите /правомощията/ на Президентът на Републиката по Конституция / когато е изгодно на политиците ни винаги се хващат за нея, а ако нещо не им оттърва,го променят без Велико народно събрание / са толкова нищожни,. че чак са смешни!! РАДИКАЛНИ ПРОМЕНИ СЕ ИЗВЪРШВАТ С РАДИКАЛНИ СРЕДСТВА !!!!
  • 32 пешо

    1 1 Отговор
    Онези ,който казват ,че президента е комуняга са капиталистически манафи и експлоататори на българските работници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове