Last news in Fakti

15 Февруари, 2019 20:13 970 6

Междуведомствена комисия ще решава за Черноморието

  • петя аврамова-
  • черноморие

Експертите ще трябва да направят анализ на законодателството и да излязат с предложения за промени

Междуведомствена комисия ще решава за Черноморието - 1
Снимка: БГНЕС

На 04.02.2019 г. е създадена междуведомствена работна група, която в двумесечен срок трябва да разгледа проблемите с дюните и строителството по Черноморското крайбрежие, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния контрол. Тя пое ангажимент да информира народните представители за резултатите от работата на групата.

В състава на групата са представители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Дирекцията за национален строителен контрол, министерствата на околната среда и водите и на туризма. Те трябва да направят прецизен анализ на всички случаи. Важна задача пред експертите за решаване на проблема с дюните и тяхното опазване като природно богатство е да се даде определение на това дали са природно образувание или са терен.

Министърът запозна депутатите с предприетите действия по последните сигнали за нарушения, свързани със строителни дейности по морето. Съставени са актове за установяване на административни нарушения до строителя и лицето, упражняващо строителен надзор на обект „Курортен комплекс Алепу вилидж“ в община Созопол. Относно строителството на територията на къмпинг „Градина“ от възложителя е деклариран отказ от реализирането му. При извършена допълнителна проверка на 29.01.2019 г. е установено, че изкопът на строежа е засипан и теренът е изравнен.

Пред медии министър Аврамова добави, че експертите ще трябва да направят анализ на законодателството и да излязат с предложения за промени. Целта е всички заедно да се погрижим Черноморието да запази всички природни дадености и най-вече това, което хората искат – чувствителните зони край плажовете да останат девствени и незастроени.

По-голяма част от дюните са в частни имоти. В периода 2006 - 2007 г. те са връщани като земеделски земи, включително и чрез т.нар. заменки. Част от тях са сменили предназначението си и вече са част от урбанизирана територия, с разрешително за строеж. По окрупнени показатели, ако държавата реши да изкупи всички зони и да ги отчужди, ще са необходими над 1 млрд. лв., потвърди министърът. И обърна внимание, че за отчуждаване е необходима експертна оценка на вещи лица. Нека да попитаме българските граждани искат ли в пясъците на Черноморието да изтече една магистрала и искат ли над 1 млрд. лв. да бъдат дадени за изкупуване на тези терени, каза тя. Всеки един терен трябва да бъде изследван в неговата специфика и да има решение за всеки конкретен случай, тъй като са различни.

По отношение на имота на плаж „Корал“ Аврамова обясни, че е неоправдано от терен от 40 дка да се отчуждят 100 кв. м дюни, защото останалата част от него остава с възможност за строеж. Тя напомни, че за него от 2014 г. има заповед на МОСВ за спиране на строителството, която не е отменена и е потвърдена от ВАС, така че в момента там не може да се строи. Не са стартирали никакви процедури по екологичното законодателство, за да се получи разрешение за отпадане на тази заповед.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слепи журналисти

    5 3 Отговор
    ТИМаджийте пак са се уредили - нищо не пише за Константин и Елена! Очаквайте скоро магистрала до Сочи - както е тръгнало да трупат камъни и да строят в МОРЕТО, скоро ще имаме граница и с Грузия...

    Коментиран от #4

  • 2 Хахото

    7 2 Отговор
    А бе вие хубаво си строите само не забравяйте, че на половин България, гръцките плажове са им по близо, да не говорим за спокойствието и липсата на мутри.
  • 3 Този дето не разбира🤔

    5 1 Отговор
    Те едни магистрали, те едни плажове! Всичко ни е такова корупция и каквото може да се открадне! Не останаха плажове не остана природа наливане на милярди данаци не плащат а "Държавата" все пари няма!
  • 4 Адмирал

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Слепи журналисти":

    А защо трябва да пише нещо, като там многократно се установи, че всичко е в законовите рамки.

    Коментиран от #6

  • 5 Нормален Варненски Тимаджия

    0 0 Отговор
    Прогнила е цялата държава. Крадеца вика "Дръжте Крадеца". Как ще спре строителството на пясъка, като тея се мислят за богоизбрани - трябват не затвори а ЛАГЕРИ, но не като онея, а само за ОЛИГАРСИ и Депутати, министри
  • 6 Нормален Варненски Тимаджия

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Адмирал":

    а дори да не бяха - ко ши им кажеш а? Напрайш митинг, народен, недоволсвто - първите редици са техни хора, народното събрание е тяхно - всичко. Ако искат ще дойдат у вас, у нас, ще колят, ще клатят и пак нищо...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове