Last news in Fakti

21 Февруари, 2019 08:11 7 739 65

Войници и танкове по улиците при терор и безредици

  • войници-
  • танкове-
  • армия

Променят закон, за да помагат на полиция и жандармерия

Войници и танкове по улиците при терор и безредици - 1

Войници с оръжие и военна техника ще се включват в операции по улиците на българските градове при тероризъм и големи безредици. Армията ще може да бъде ползвана дори при преследване на опасен убиец.

Това ще стане възможно след промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, предложена от вицепремиера Красимир Каракачанов за обществено обсъждане, разкрива в. „24 часа“.

С промяна в чл. 57 ще се даде право на армията да оказва помощ и съдействие на други държавни органи при висока степен на обществена заплаха за населението. До момента войската може да се използва в мирно време само при пресичане на трафик на оръжие, охрана на стратегически обекти и при охраната на границата.

Целта на промяната е да узакони използването на военни с оръжие в случай на терористичен акт, преследване на терористи или пък масови безредици, за овладяването на които не достига ресурсът на полицията и жандармерията, обясни пред “24 часа” човек от политическия кабинет на военния министър. Не било изключено войници с оръжие да бъдат ползвани дори при залавянето на опасни престъпници.

Излизането на армията от казармите ще се разрешава от Министерския съвет, както това става и в момента за охрана на границата например. За всеки конкретен случай ще се взема отделно решение, а след това министърът на отбраната ще определя каква сила могат да използват военните, докато изпълняват полицейски функции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alpha_Lone_Wolf

    155 7 Отговор
    Циганите ли ще плашим или народа?
    Едни промени в закона за самоотбрана и защитата на частната собственост е достатъчен.

    Коментиран от #13, #17, #34

  • 2 Член 1

    166 9 Отговор
    Махнете масови безредици. Всяко гражданско неподчинение ще се квалифицира като безредици и ще се хвърли войската срещу народа. Вървим натам откъдето се връщаме.

    Коментиран от #10, #45

  • 3 CSS

    139 7 Отговор
    Никога до сега българската армия не са я ползвали нито при безредици, нито по терористични актове. Какви полицейски функции ще изпълняват военните - та това става само при военно положение. Къде вървим?

    Коментиран от #43

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Оставка

    141 14 Отговор
    Боклуци, армията пращате срещу народа само и само да останете на власт!!!
  • 6 анонимен

    50 3 Отговор
    като гръмнат парите ще ни броят за зомбита, а просто ще сме гладни.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бойко тиквата

    68 6 Отговор
    Пуснете тиквите долу бг и Бойко тиквата
  • 9 куку руку ку

    83 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: при висока степен на обществена заплаха за населението."... Значи, ще тъпчем и смазваме населението, при заплаха за населението?
  • 10 куку руку ку

    50 12 Отговор

    До коментар #2 от "Член 1":

    Никога не сме се отклонявали от пътя. 45 години България беше полицейска държава и това не се промени след 89-та година.

    Коментиран от #25

  • 11 hmhmhm

    67 4 Отговор
    Замириса ми лошо на украински сценаристи - да не би да не са се къпали от доста време!
  • 12 бай Коста

    75 7 Отговор
    България върви към диктатура и тоталитаризъм.. Полицейщина ще ни командва вече ---30 години демокрация , всички министри ни бяха от ДС -агенти -ченгета , нямали умен цивилен в в тази държава
  • 13 Обикновен Бг

    66 4 Отговор

    До коментар #1 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Не могат да приемат такива закони - за самозащита, и за защита на частната собственост. ЗАЩОТО ЩЕ СИ ЗАГУБЯТ СИГУРНИТЕ Ц. И. Г. А. Н. С. К. И
    ГЛАСОВЕ. И ЦИГАНИТЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА ГРАБЯТ И УБИВАТ ЗА 2 ЛВ. БЕЗНАКАЗАНО. За това ще мъчат и ще струват НО НЯМА ДА ПРИЕМАТ ТАКИВА ЗАКОНИ.

    Коментиран от #14

  • 14 Джони

    34 3 Отговор

    До коментар #13 от "Обикновен Бг":

    Ще приемат АКо им кажеммммм както трябва .

    Коментиран от #35

  • 15 Сетила се Мара

    56 4 Отговор
    Изпуснаха мангасарите да вилнеят безнаказно и да убиват и сега ще тероризират и българите заради тях !
  • 16 Генерал

    9 39 Отговор
    Ние нямаме национална гвардия. Имаме жандармерия, но тя има и други функции като охрана на посолства и обекти с национално значение. До тук всички писали пропускат първото събитие при което ще се използва армията, тероризъм. Тогава се налагат крупно мащабни заградителни и други мероприятия, за които полицията далече не е достатъчна. Отрядът за борба с тероризма е елитен и малоброен. Той се използва като острие. До сега армия е използвана и при Живков и след това на ръба на закона. Това е водило до съдебни кулизии и е използвано от недобросъвестни адвокати . Терминът "големи безредици" е обтекаем, но независимо от мотивите, никой няма право да организира и участва в такива. Номерът със спонтаността в ерата на Интернет отдавна не минава. Едни масови безредици могат бързо да се разраснат, до излизане от контрол, което е изключително опасно. Правилно се узаконява използването на армията за такива цели. И понеже дяволът е в детайлите, остава да се види какъв ще е нормативния документ. А и крайно време е армията ни, колкото и малобройна да е, да излезе от рамките на представителни функции и да се заема с реални обстановки. За тези, които ще ревнат след малко, искам да кажа, че при заградителни мероприятия едно време се използваха дори невъоръжени бригадири. Нареждаха се на 5 м един от друг по шосе, като единствената им задача беше да регистрират преминаване и да вдигнат шум. Нищо повече. Това, че държавата взима мерки да облече подобно използване в законова фор

    Коментиран от #38

  • 17 824

    20 9 Отговор

    До коментар #1 от "Alpha_Lone_Wolf":

    За миналата година в Сащ са убити 40 000 души. Ако изменим закона до такава степен на практика ще се в гражданска война. Забравяш, че южните народи са с гореща кръв. Ще се стреляме за каквото ни дойде на ум. Ще тидам веднага един пример защо трябва да се внимава с подобни регулации. Имам място, което съм придобил през 88 година с постановление. Преди 15 години се появяват едни хора с декларация от 2ма свидетели, че част от място е негово и си води констативен нотариален акт. Понеже има човек в общината без да проверяват истинността, част от мястото ми го прехвърлят по документи за негова собственост. Аз го осъждам в съда и доказвам, че не могат да докажат собственост. Отивам в общината с решението на съда и прилагам документите и казвам възстановете ми собствеността. Вашето решение противозаконно. - Общината ми показва среден пръст и ми казва да я осъдя и няма да смени решението си. На ли разбираш какво се случва? - Онзи с който се съдя иска да влезе в мястото, а аз нямам намерение да го отстъпвам понеже онзи не може да докаже собственост. Какво правим? - Ще си мерим пушките? Примери такива в страната има стотици да не кажа хиляди

    Коментиран от #41

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Коментар📝

    52 4 Отговор
    И ВСЕКИ ПРОТЕСТ ЩЕ СЕ СЧИТА ЗА МАСОВА БЕЗРЕДИЦА ПРЕДИ 3 ДНИ ГЛАСУВАХА ЦЕНЗУРА СЕГА,НЕКА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ
  • 20 Петър Младенов

    38 1 Отговор
    " Май е най-добре да дойдат танковете ! " Ко Праим Сега ?!
  • 21 Ганьо style

    51 2 Отговор
    На политиците ще им трябва армията, за да възпират нарастващата народна любов към тях.
  • 22 бум

    34 2 Отговор
    първа крачка към войната .......
  • 23 Малоуно

    34 3 Отговор
    Вместо "масови безредици" - постоянно "военно положение". Така ГЕРБ и "ТКЗС ПАТРИОТИ", вечно ще са на власт. Малоумник и малоумници, това ще измислят!
  • 24 Гражданинът X

    31 3 Отговор
    Армията в случай на народен бунт няма да застане на страната на управлението причинат е че в армията е същата мизерия както навсякъде в страната!
  • 25 С....Я

    34 4 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    А БЕ ПАЛЯЧОВЦИ КАК СЕ СЪБРАХ ТЕ ТОЛКОВА БОКЛУЦИ В ТАЗИ ВЛАСТ ОТ КАКВО ВИ Е СТРАХ ТАКА ЛИ ЩЕ ПАЗИТЕ ВЛАСТТА
  • 26 Alpha_Lone_Wolf

    5 6 Отговор
    Първо САЩ са 350млн вече, 40К това са 0,012% приблизително. Представяш ли си за какъв нищожен процент става въпрос? Промяна за закона на частната собственост и самоотбрана не означава да ти даде право да застреляш комшията, че не сте се разбрали за една педа място. Точно в САЩ имат постоянни спорове за дворното пространство и не са се за избавали...
  • 27 ежко

    23 2 Отговор
    Аха....терористичен акт значи?!?Измислен или реален -кой да ти каже....Всъщност не министерския съвет, а Президента трябва да дава подобни нареждания!
  • 28 ХИТЛЕР

    28 1 Отговор
    Значи ще имаме диктатура от сега.До сега последните 30 години имахме анархия,а преди това комунизъм.Честито. В България еволюцията е доста бърза...
  • 29 СС химлер

    24 2 Отговор
    няма ли да се намери някой, който да гръмни тиквата най на края
  • 30 Batushka

    18 0 Отговор
    Армията не е в състояние да извършва полицейска дейност по принцип ...резултата винаги е плачевен...
  • 31 Бедни ми народе

    23 1 Отговор
    Душа да ни е яка!
    Няма да можем да изкажем недоволството си срещу държавната анархия и мафия ... Душа да ни е яка!
  • 32 коментатор

    26 1 Отговор
    Нещата на нашата територия наречена държава са доста по зле отколкото си мислят тия в парламента ! Българите са подложени на масов геноцид от циганите,особено по селата ! Просто е въпрос на време да започват да се случват масови безредици които ще излезат извън контрол и от там на сетне не е ясно как ще се развиват нещата !Нужни са незабавни промени в законите и конституцията ,повече жандармерия ,и то добре оборудвана ! Обособяване на гета със въоръжена охрана, и натикване на всичките човекоподобни там !

    Коментиран от #39

  • 33 Опа

    19 3 Отговор
    Като има тъпаци да ходят да гласуват, така ще е , данъци такси всичко нагоре. Само за 24 часа може да ги изгоним но народа иска да се мъчи!
  • 34 бл.134 в Зап. парк

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Треперете врагове ...някой помни ли Ньой ....само 100 години... не ни трябва армия - трябват ни апартаменти : стойте и продавайте .И всичко в Бояна в Драгалевци.Купувайте , докрая на годината 2000 евро квадрата панелка
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 арджентата

    18 0 Отговор
    Какви изменения на закона иска Правителството, само и само, да си гарантира бъдещо управление / безкрайно/, без значение как работи... Народът няма да има право на глас, недоволство, възмущение от водената политика и "стандарт" на живот! Диктатура! ... И ще е невъзможно отмяната им в бъдеще, защото кой ще е в Парламента, за да гласува и приема измененията / покорните, марионетките/ ?... УЖАС!

    Коментиран от #37

  • 37 арджентата

    15 0 Отговор

    До коментар #36 от "арджентата":

    ... И чрез тези промени ще ограничат функциите на Президентът!
  • 38 Zax

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "Генерал":

    Не! Не е правилно! И не е правилно най-вече защото управляващите ще използват това за да обявяват такива "големи безредици" за щяло и нещало и да репресират народа. Ако е толкова голям проблем тероризма да напишат само "Тероризъм". На последък виждаме за какво се използва полицията и жандармерията - да за пази политиците и циганите от справедливия народен гняв. Сега искат да включат и армията понеже видяха че нещата отиват на зле. Това ще се отраци зле и на всяка опозиция защото лесно един голям митинг може да буде определен като "очаквани масови безредици".
  • 39 Ганьо style

    14 1 Отговор

    До коментар #32 от "коментатор":

    Тук си прав, скоро ще става нещо, циганските издевателства стават все повече и по брутални, а търпението си има граници.
  • 40 БГман

    18 0 Отговор
    Значи, не им стигат ченгетата да ги пазят от любовта на народа...
    Едни бъдещи протести срещу мафиотската власт ще могат да бъдат потушавани с т.нар. (БА) армия, която явно не може самостоятелно да брани страната от външна агресия, но за потъкване на вътрешно недоволство ще става.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 арджентата

    18 0 Отговор
    Да си призная, прочитайки заглавието " Войници и танкове по улиците при терор и безредици" се поинтересувах в коя част на Земята се узаконява ДИКТАТУРАТА ! Смаяна и изумена съм, че става въпрос за България!
  • 43 Хасан

    2 12 Отговор

    До коментар #3 от "CSS":

    Българската НАРОДНА армия единствено беше използвана срещу турците по време на така наречения възродителен процес ...БТР ,танкове бяха насочени от комунистическия режим срещу мирното население
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Помнещ

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Член 1":

    "Да дойдат танковете"- думи, приписвани на президента Младенов. Следваха думи като: "Убииици", "Престъпници" и т.н. Ако не се формулира в Закона понятието "безредици", танковете могат да дойдат законно при събиране на открито дори и 100 човека.
  • 46 А,де ...

    16 1 Отговор
    Сега и танкове ли ще копуваме. Нашите ги подарихме на Македония. Ами, войници от'де ще си внесем? От Турция?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ха сега де

    10 1 Отговор
    И ако това не е диктатура.....!?
  • 49 батко

    8 0 Отговор
    А коя глава ще прави преценка и ще вика танковете.Впрочем танкове вече няма.
  • 50 батко

    6 0 Отговор
    А коя глава ще прави преценка и ще вика танковете.Впрочем танкове вече няма.

    Коментиран от #61

  • 51 Знаещ

    12 1 Отговор
    Взимат пример от Франция. Още през 2015г. са организирани ЕС/жандармерийски части от няколко държави - именно за "безредици". По-точно, за запазване на властта когато собствената полиция се побратими с "Жълтите жилетки", например. Така вкараха тези части, които извършиха жестокости срещу протестиращите. Макрон си пази стола... Към пакта за тези жандармерийски части сега са Италия, Франция, Холандия, Белгия+Полша и Румъния. И няма нужда да се лежи на това ухо, че видите ли, армията нямала да стреля срещу населението! Винаги ще стреля. Просто тази "мярка" е установяване на сигурна диктатура. Забравихте ли ограничаването на пресата? Ами цирка в последните седмици за подсигуряване на "изборната победа" или донесеното нареждане от Цецолу да се организира и тук истерия ала Скрипал...
  • 52 Знаещ

    2 0 Отговор
    Сбърках датата - тя е 2005г.
  • 53 G0400LO

    8 1 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕЕейййййййй,това да си тъп и упорит не е лесно.............часовника тиктака-пътнициииииииииииии.....................кучето хапе най-много като умира................Абе не за друго,ама да питам? новите самальоти F 16 ще се използват ли и те или само пехота..........?
  • 54 Jimmy

    11 0 Отговор
    така е като не изкараха танковете едно време да смачкат соросите, сега соросите ще мачкат
  • 55 onq s konq

    1 6 Отговор
    По Т.Живково време никой не знаеше дали съществува подобен закон,но всички бяха наясно че има Концлагери и престоят там не е особено приятен.В зората на Демокрацията пок никой не знаеше за подобен закон дали съществува,но ясно и категорично се чу реплика от Трибуната "Да дойде Станко"!И да изясним по принцип:Нужно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ли е ВСЯКА ВЛАСТ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА РЕДА И ЗАЩИТА ЗАКОННОСТТА на територията на страната?А недоволните тука могат ли да посочат поне 1 държава в света,КЪДЕТО НЕ Е ТАКА?Затова и е добре "некои хора" у нас да са наясно,че НЯМА ДА ИМ СЕ ПОЗВОЛИ да сътворят "САМОСТОЯТЕЛЕН" руски преврат без руски танкове зад гърба си!
  • 56 Обикновен Бг

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Иванов":

    Никой не плюя, а казвам самата истина. ДА ТИ ДАВАМ КИ ХИЛЯДИ ПРИМЕРИ ?.................................... ЗАТОВА НЕ СМЕ НАРОД, А НАСЕЛЕНИЕ................. САМО ДА ТЕ ПИТАМ КАКВО Е СТАНАЛО С ПОБОРНИЦИТЕ ЗА ОСЕОБОЖДЕНИЕТО НИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ ? ЗНАЕШ ЛИ ?.......................... НЯМА НАРОД КОЙТО ДА НЕ ТАЧИ РЕЕЕЕЕАЛНО СВОЙТЕ БОРЦИ ЗА СВОБОДА, освен нас..................... А ЗНАЕШ ЛИ КАК СЕ Е РАЗВИЛ ЖИВОТА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ?............ ДА ТИ КАЖА ЛИ ?
  • 57 Гого

    11 1 Отговор
    При сто хиляди полицаи? А те какво ще правят докато войската се разправя с безредиците? Ще люпят семки?
  • 58 Ами то...

    9 0 Отговор
    Столипиново си е една голяма безредица от както се е пръкнало. И кьорав да си ще го видиш от самолет. Вътре са от терорист нагоре. Всеки ден тероризират населението, денонощно. Насочете се натам.

    Коментиран от #60

  • 59 кеф

    5 1 Отговор
    Герберите почнаха да им треперят гащите какво ги чака
  • 60 А,де ...

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "Ами то...":

    Ами, сега кат'им опростят дълговете за общ. жилища, ще станат ''умерени'' терористи. .....и ще ви тероризират - умерено.
  • 61 Татко

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "батко":

    Не си прав. Танкове има. В американските/бг./ бази. Пазят ни от руските ракети. Как, точно? Военна тайна.
  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Не разбирам защо трябва да ни очудва...Забравих ме ли вече?-"СМЯТАМ, ЧЕ ТАНКОВЕТЕ ТРЯБВА ДА ДОЙДАТ"
  • 63 Луд с кирка

    1 0 Отговор
    Е това вече е тъпо.
  • 64 Хасан4о

    1 0 Отговор
    Всичко което приемат тези изедници в парламента показва желание за дългосрочна еднолична власт на всяка цена. И вечната им алчност . Вървим здраво на зад във времето ,но не се подмладяваме , а свършваме като народ. Благодарение на тези които сме избирали да ни изядат. Сметнете само харчовете за тези и целия им антураж от роднини ,администрация и приятели бизнесмени олигарси. Те ще векуват там ако ги оставим.Едни и същи от 97 -ма само си менкат постовете и си създават нови ограбващи народа дирекцийки ,министерства ,агенции и променят законите само за собствено благо. Но ,първо си вдигат заплатите до към 5000 лв основната.
  • 65 Кольо

    1 0 Отговор
    Като си спомня за какво управляващия Слънце Му ,използва гранатомет и ми става зле. На него сигурно му е хубаво да векува и смазва малкото останал работещ народ . Дълго за на пред във времето се готви да се надсмива , да ни казва колко сме добре простите и как се разбираме. Ученикът се готви да надмине учителя си по политика и другия от страничните дейности. Мафията тук си има държава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове