24 Февруари, 2019 13:21 4 918 25

Красен Станчев: При влизане в еврозоната правителственият дълг се удвоява

  • красен станчев-
  • еврозона-
  • дълг

Той обясни, че политическата нестабилност няма връзка с влизането в еврозоната

Красен Станчев: При влизане в еврозоната правителственият дълг се удвоява - 1
Снимка: БГНЕС

Главният проблем е, че при влизането в еврозоната правителствения дълг се увеличава средно 2 пъти. Това каза за „Фокус“ основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ Красен Станчев.

Той обясни, че политическата нестабилност няма връзка с влизането в еврозоната, защото то е първи акт, докато стоенето там може да отнеме 8-9 г., но е възможен и по-кратък период. Съществуват обаче пречки, които биха могли да ни спънат по пътя към еврозоната, обясни той.

„Това са нестабилност в банковата система и големи правителствени проекти, които не могат да бъдат финансирани по бизнес начини.

Такива проекти са АЕЦ „Белене“ и продължението на газопровода „Южен поток“.

Първо ще се усети по кредитния рейтинг. Тогава, когато няма повишаване по кредитния рейтинг, очевидно външните кредитори и инвеститори оценяват страната като рискова в този сегмент.

Това вече беше заявено и присъства в коментарите на „Стандарт енд Пуърс" и на другите два големи кредитори", обясни той.

Красен Станчев каза още, че в края на престоя в „чакалнята“ има инструмент за влияние в публичното управление. За жалост в последните години във философията на управляващите партии се промъква желанието да се харчат безразборни пари. Той е скептичен по отношение на управлението на публичните финанси у нас. "От нас се очаква икономическа, управленска и политическа дисциплина, както и отсъствие на непублично частно партньорство", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвинокио Борисов

    21 9 Отговор
    Не ти вярвам аз съм експерт,финансист,гуру,летец-изпитател,ВОЖД,дипломат всичко разбирам.
  • 2 Бай Шиле

    20 6 Отговор
    Как се финансира институтът на г-н Станчев?

    Коментиран от #4

  • 3 onq s konq

    21 19 Отговор
    К.Станчев е ЧЕРВЕН ПОЛИТОЛОГ.Той не може да обясни защо Правителствения дълг се увеличава 2 пъти,но поне да каже КОЙ му е казал да говори така!?

    Коментиран от #13, #15

  • 4 Е как да се финансира

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Шиле":

    Сорос...
  • 5 Bahti

    33 6 Отговор
    Когато махнат Валутният борд, сме Официално мъртви. Не, че сега трупът не шава. Влизаме в Мъртва европа.

    Коментиран от #11

  • 6 Евреите са го измислили

    17 1 Отговор
    Има един "сценарий" за България,който...........
  • 7 Снайперист

    13 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #8

  • 8 нфэъ

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Снайперист":

    великия фюрер като ти избие семейството и роднините безпричино как би се почувуствал?ПОНЕЖЕ ТОВА МУ Е БИЛО КАТО ХОБИ

    Коментиран от #18

  • 9 Ник

    11 2 Отговор
    Пак нещо не схванах как се увеличава 2 пъти дълга. - Не вижда причини, а уж съм икономист.

    Коментиран от #10, #16, #21

  • 10 Ром ? Това е напитка

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ник":

    Да , и аз се чудя , уж имам икономическо образование :) Добре де , защо като се знае , че много повече вреда ще ни докара това , нашите политикани се натискат отново да ни прецакат ? КЕЛЕПИР - както е казал бай Алеко ....
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 5 Отговор

    До коментар #5 от "Bahti":

    Валутният борд е котва по време на буря, да не те завлекът вълните върху скалите и разбият кораба, но след това с котва не може да плуваш напред...Засега бордът ни пази от ЛЮБИМИТЕ БРАТУШКИ, но КТБ отиде зян, а какво щеше да ни се случи без борд, знаем от „управлението” на лебеда от БСП...

    Коментиран от #17

  • 12 високи токчета

    8 4 Отговор
    Объркал се е другарина, двойни ще са гърбиците на камилите които ни чакат в евразийския съюз.
  • 13 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Трява да питате Цоня Събчева от която въпросната тука Светослава е преписала- А какво Цоня от агенция Фокус е слушала по радио Фокус в интервюто не е ясно но може да е била доста сношна.......така че кавото държавата такива и журналистите...тъпанарщината е навсякаъде в БГ и тази кочина няма да стане по хубава с такъв преобладаващо тъп народ

    Коментиран от #14

  • 14 ИВан

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    А ти защо не я питаш?
  • 15 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Няма какво да обяснява , това е статистика на държавите влезли в еврозоната след приемането на еврото !!! Което основно е резултат на спирането на печатането на пари от правителствата !! Само дето пропуска , че в България има ВАЛУТЕН БОРД от над 20 години , така че печатане отдавна няма !!! Така че и да има увеличение на дълга в първите години , това първо в никакъв случай няма да е двойно , а с най-много 20-30 % , което само инфлацията стопява за 10-12 години най-много !!! И държавния дълг на България в момента е около 10% от БВП , така че и с 50% да се увеличи , ще станат 15% от БВП , хахахах !!!!
  • 16 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ник":

    Ами много просто се увеличава ! Понеже еврото вече не позволява безконтролно печатане на пари , правителствата които преди това са свикнали така да си решават проблемите , единствения начин който им остава е да теглят външни заеми !!! Само че господина пропуска , че в България от над 20 години има валутен борд , който ако не е изтрил тия навици , поне сиииилно ги е ограничил !!! Отгоре на всичко външния ДЪРЖАВЕН дълг на България е около 10% от БВП , так че и двойно да се качи пак ще е 20% от БВП , процент за който повечето в еврозоната само могат да мечтаят !!!

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Болшевик

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "нфэъ":

    Безпричинно са избивани хора от комунистите а не от Хитлер.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ник

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ние не печатаме безконтролно пари понеже сме във валутен борд. От както сме в борд ние нямаме контрол над печатането на пари. От тази гледна точка това не би трябвало въобще да е елемент на разсъждение. Превалутирането ще доведе до някакви загуби, но пък ще спечелим от това, че повече няма да плащаме комисионни на банките за превалутиране, а и таксите за преводи ще бъдат по- малки. Няма да имаме нужда старата валутна сметка така, че всички фирми занимаващи се с внос или износ ще съкратят разходите с закриването на поне една банкова сметка. А нарастването на дълговете чрез тегленето на нови заеми, не е свързано с влизането в еврозоната и касае повече идеите на правителството за държавните разходи.
  • 21 Баба Вуна

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ник":

    Цените в лева стават 1:1 в Евро! Както всички в Еврозоната! А защо и дългът да не се преизчисли по тази схема?
  • 22 Оптимист

    6 3 Отговор
    Влизане в еврозоната - една крачка по далеч от казака
  • 23 Оптимист

    6 3 Отговор
    Влизане в еврозоната - една крачка по далеч от казака

    Коментиран от #24

  • 24 АНТИкомунист

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Оптимист":

    По на далеко от казака, па квото и да става съм съгласен.
    Искам просперираща България ,а не мизерстваща ЕВРАЗИЯ .
    Европа е със светлинни години от евразия, не ща нищо общо с евразия.
    Край на шумкароболшевишка политика , въм комунягите от управлението на държавата ни.
    НЕКА СИ ПРАВЯТ КОМУНИЗЪМ В СИБИР ИЛИ НЯКЪДЕ В ПУСТИНЯТА САХАРА .

    Коментиран от #25

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "АНТИкомунист":

    С въвеждането на Евро в България на "братушките" ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове