27 Февруари, 2019 10:10 3 390 24

Ще ремонтират танковете за първи път от 10 г.

  • танкове-
  • ремонт-
  • терем

Производителите на танкове от бившия Варшавски договор са и възможните доставчици на резервни части

Ще ремонтират танковете за първи път от 10 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Военното министерство поръчва ремонт на танковете за първи път от десетилетие. Поръчката е възложена на завода „Хан Крум” в Търговище от холдинга ТЕРЕМ на Министерството на отбраната, съобщи бТВ.

Рамковият договор, сключен миналата година, е на стойност 9,8 млн. лв. с ДДС за ремонта на 10 танка Т-72 от подразделението на сухопътните войски в Сливен. 10-те машини трябва да бъдат готови до края на годината.

В миналото заводът е имал капацитет да поддържа 3000 български танка. Сега по официални данни държавата трябва да поддържа 90 танка Т-72 до 2020 г.

Преди години заводът „Хан Крум” е имал възможност да ремонтира по 360 танка танка годишно, разказва управителят Васил Хараланов.

„В миналото почти всеки ден от завода е излизал по един танк. Произвеждани са между 25 и 30 танка на месец. Самият завод има собствена жп мрежа и през тази мрежа машините са доставяни с цял ешелон. Тогава заводът е бил от 3500 души”, обяснява той.

Сега по поръчката за така наречения ремонт от трета степен, или капитало-възстановителен ремонт, от началото на годината работят 77 души от завода. За всяка машина ремонта е със срок 8 месеца от влизането в завода и ще струва по 822 хиляди лева без ДДС.

Директорът на холдинг ТЕРЕМ Иван Досков обясни пред bTV, че сумата близо от 1 милион на танк не е голяма: „Сумата не е никак голяма. С тази сума, която договорихме в рамките на миналата година, ще бъдем на ръба, защото това са машини, които дълго време не са минавали на ремонт в заводски условия, състоянието им е доста тежко. Ние сме с по-ниски цени от това, което се предлага от чешки и полски заводи”.

Именно производителите на танкове от бившия Варшавски договор са и възможните доставчици на резервни части.

Икономическите санкции за Русия не били пречка, когато става дума за ремонт на военна техника. „Те не се прилагат, когато се касае за националната сигурност на всяка държава от ЕС и комисията по експортен контрол дава разрешение за внос включително и от Русия”, разяснява Иван Досков.

Ремонтът включва пълно разглобяване на машината, определяне на годност на частите и възстановяване на определени агрегати. Негодните ще се заменят с нови. Според управителя на завода след ремонта ресурсът на танковете ще се удължи с 2500 км пробег и 250 моточаса. Това означава още 2 до 3 години експлоатация.

След като се извърши ремонтът на машината, се правят стационарни изпитания и на заводския полигон.

„При нас изпитанието се заключава в това да произведем хидроизстрел, да измерим отката на оръдието, да направим проверка на насочването на оръдието, но при нас не се извършва изстрел с боен снаряд. 100% се проверяват и разглобяват до основни детайли. Има обучени хора, технолози, които преценяват кои детайли са износени. Ако няма възможност по технология да се извърши ремонт, се купува нов детайл”, пояснява Хараланов.

Договорът обаче не включва модернизация на машините, става ясно от думите на директора на холдинга.

„Договорът не предвижда модернизация, а такива възможности съществуват. Могат да бъдат модернизирани, но за целта заявителят трябва да определи какъв да е обемът на модернизацията и да се обезпечи с финансови средства. При една сериозна и дълбока модернизация тези машини стават изключително модерни и с много по-големи бойни възможности – не можем да кажем колко би струвало това”, отбелязва той.

От завода разчитат, че ще бъдат включени в част от дейностите по производството на нова бронирана техника за сухопътните войски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Borislav Popov

    4 48 Отговор
    Тия рушки таралясници няма ли да ги сменяме и тях? От летящите ковчези сме на път да се оттървем. Сега остава и тия консерви да разкараме.

    Коментиран от #6, #13, #16, #19

  • 3 Браво

    27 0 Отговор
    А с танкистите, как сме? Четирима танкисти и каракачанско куче, а ???
  • 4 Mорук

    13 9 Отговор
    И нека краденето продължи ,Боже боже в кой век живеем ,туй нещо от снимката е само за музеен експонат
  • 5 Танкиста

    25 2 Отговор
    За този 1 милион на танк трябва да сменят целия двигател! Цената на един нов е 2,5 милиона лв.!
  • 6 ха ха ха

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    И със сопи ли ще се отбраняват народните избранници?! Пък и как е тръгнало може да се използват срещу народната любов.
  • 7 бббббб

    22 0 Отговор
    Без коментар!!! Публикувано във факти.бг: заводът е имал капацитет да поддържа 3000 български танка. Сега по официални данни държавата трябва да поддържа 90 танка Т-72 до 2020 г.
  • 8 JEEP

    25 1 Отговор
    Почти 1млн лв за още 250 моточаса и 2500км? Нещо много малко ми се вижда резултата за толкова пари. С 10 танка и 8 самолета саваме сериозен фактор на балканския полуостров.
  • 9 jambazina

    18 2 Отговор
    Значи освен че нямаме самолети, нямам е и танкове.

    Коментиран от #11

  • 10 fermera

    12 3 Отговор
    Предната седмица от Австрия пристигна един парен локомотив който за 8 месеца трябва да тръгне отново на собствен ход.Сумате е 1 милион евро,а работата по него е доста тежка.Едвам ли си струват ремонта тези Т72,при положение че ресурса ще бъде само 250 часа.
  • 11 5ко

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "jambazina":

    Ъхъ! Без гащи сме!
  • 12 Щайнер

    7 7 Отговор
    Германците да дарят леопарди че да си върнем земите до Босфора , анадолската чума краде тука като за последно

    Коментиран от #24

  • 13 Джудже

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    И с какви ще ти заменим? С Абрамс, защото ще ни обяснят, че немските Леопард са калпави като шветските самолети Грипен и русофилите искат Леопард!
  • 14 О хоо

    6 1 Отговор
    "Има подготвени специалисти". С две думи не ТЕЛК, а ТЕТК. Ибре ремонтеее!
  • 15 Глупости

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЪРП":

    Не че нещо ама да не мислиш че няма да го научат от улицата или от интернет , тия деца въобще не трябва да ги пускаш от дома или да им даваш компютър
  • 16 Пешо

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Сигурно искаш да купим краварски танкове от ВСВ за 2 милиарда?
  • 17 1234

    21 4 Отговор
    До 89 България имале 4500! Танка при 2500 турция, имахме сс23 които сриваха истанбул за 15 мин. Малка подробност, като преден фронт на ссср всички самолети танкове и ракети бяха БЕЗПЛАТНИ! А като преден фронт на нато 4 безплатни бази и дамолети на тройна цена! Да знаят днешната младеж защо сме бедни

    Коментиран от #18, #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Далавера , далавера

    4 1 Отговор
    Пак далавера за крадене..............1млн. на танк. Какво ще ги правят за тая цена........да не би да ги позлатяват?
  • 21 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    8 4 Отговор
    Кое му струва на това железо милион лева ?сичко се прави на струга и фрезата питам аз кое струва милион лева на тва железо дето 10 годин сигур не е палено че е крадено горивото и не е стигало до резервоара?😂😂😂😂 не е имало учения не е имало нищо просто са стояли в склада и сега ше има разглобяване и пак сглобяване на цена милион пари на непотребното железо
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Трезво мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "1234":

    Истанбул е огромен мегаполис и с 20бр глави ще унищожиш някой по - малък квартал и ще вбесиш Турция! Отговорът на Турция ще бъде масиран удар на ВВС и ракетни удари от СВ и вероятно щяха да ни върнат в каменната ера!
  • 24 Ловец

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Щайнер":

    Най- много пак да има турско присъствие!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове