Last news in Fakti

28 Февруари, 2019 08:04 3 293 20

Искат водачи и фирми сами да спират тирове по празниците

  • фирми-
  • тир-
  • празници

От бранша вече са информирали министерството на транспорта, че новото разпореждане ще създаде трудности

Водачите и транспортните фирми сами да организират спирането на ТИР-ове по време на забраната за движение в предпразнични и празнични дни. Tова каза за Дарик началникът на Пътна полиция Росен Рапчев. Отнемане на шофьорската книжка за месец, сваляне на регистрационните номера и 300 лева глоба са санкциите за нарушителите.

От бранша вече са информирали министерството на транспорта, че новото разпореждане ще създаде трудности, каза за Дарик председателят на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев. Проблем е липсата на достатъчно паркинги, където да престояват камионите, а спирането в аварийната лента е нарушение на закона, добави той.

Правилата и санкциите не са нови, но Пътна полиция иска да прехвърли по-голяма част от организацията по спирането на камионите на самите водачи и транспортни фирми, посочи Росен Рапчев:

"Информационният повод е гражданите и транспортните фирми да си направят предварително организация, да не чакат да се редят там, където полицаите ги спират, а да си организират да спират на места, подходящи в дълбочина или преди забраните, за да не се трупат на едно място. Новото, което ще направим, е в участъците, където някой по някакъв начин се е качил на магистралата и не се е съобрази със забраната, полицейските служители като го установят, ще го глобят на място. Глобата за водача е 300 лева, свидетелството му се отнема за месец и автомобилът се спира от движение за месец".

От бранша вече са информирали министерството на транспорта, че новото разпореждане ще създаде трудности, изтъкна Йордан Арабаджиев: "На практика, тръгва превозвачът, влиза в България, да речем, от Капитан Андреево, забраната ще започне да важи някъде около Пловдив или Пазарджик. И той стига 15-20 минути преди забраната в Пловдив, обаче на паркинга няма места. Какво прави? Трябва да продължи, не може на магистралата да дава назад и ще трябва да продължи. Ако не намери паркинг, а той вече е влязъл в забраната, тогава съответно подлежи на санкция".

"Втори случай, какво правим с тези шофьори, които са недобросъвестни? Да речем, превозвачът го е инструктирал (между другото нашите членове всичките имат такъв инструктаж, който са провели на своите шофьори, да не влизат срещу забранителни знаци или при въведена временна забрана), обаче въпреки всичко на своя глава шофьорът влиза. И кой страда? Превозвачът, защото камионът ще бъде спрян за месец", каза още Арабаджиев.

Гранични полицаи ще раздават днес от 11.30 часа на ГКПП-Калотина разяснителни материали на чуждестранни водачи на товарни автомобили, които преминават през територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. В изготвените листовки са описани подробно изискванията на Закона за движение по пътищата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 JEEP

    28 1 Отговор
    Да разчиташ на самоконтрол в държава, в която свободата е заменена със свободия е меко казано тъпо. Преди да издаваш подобна заповед, трябва да осигуриш достатъчно парко места. Колко тира са минали е ясно - стига да се свалят данните от порталните камери (ако изобщо са работили). Предвиждат се терени до всеки по-голям град по трасето на магистралата със съответния брой места и нещата ще се случат. По втория проблем на фирмите - ами това са си техни служители. Те да си ги пасат и наглеждат. Всички тирове са със GPS. Всеки шеф на фирма има инфо къде са камионите, на къде и с колко км/ч се движат.
  • 3 Шофьор

    16 6 Отговор
    Некъдърници,в Франция глобата за движение на тириве в празнични дни е 90Е,и те спират докато мине забраната.Вие,некъдърници за какви се мислите?

    Коментиран от #14

  • 4 Ай стига бе

    27 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Искат водачи и фирми сами да спират тирове по празниците"....При катастрофи сами да си пишем протоколите, тях ги мързи да идват. За какво са ни тогава КАТ? Да залагат камери на места хранилки, на магистрала с ограничение незайно защо 40 км/час?
  • 5 Kia Proceed 2019

    2 6 Отговор
    взимам си един хладилен камион и няма никога да му ползвам хладилника, пък те с тия камери нека да ме хванат
  • 6 Дедо ви

    24 1 Отговор
    При превишение на скоростта ще отнемат оръжието на ловците и личното оръжие за самозащита. Не е шега, а приет закон и действа от януари месец. Аз предлагам ако нарушителя е жена да и отнемат пералнята, за да пере на ръка, нейната мам...

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Генерал

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо ви":

    Коментираш стара тема. Щом нарушаваш съзнателно един закон, значи няма гаранция, че няма да нарушиш и закона за оръжията, с което реално да застрашиш трети лица. Това не е шега а тълкувание на съда, което го прави казус. Кой ти е казал, че оръжието ти е задължителна екстра, с която никога няма да се разделиш ? Колкото до жените с пералните, няма страшно. най-много да ги перне тока, или да наводнят съседите.

    Коментиран от #13

  • 9 007

    19 1 Отговор
    Шайката събират парички за изборите, но ги очаква провал...
  • 10 По тази логика

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо ви":

    полицаите не трябва да носят дори палка, камоли оръжие. Масово се кара без светлини, колани,застраховки, винетки и техн. прегледи.
  • 11 Живите мъртви на България

    13 1 Отговор
    Поредната глупост на МВР. Вместо да започнат да работят. Наистина да контролират движението, да помагат и ограничават глупостта. Време е да се закрие и да викнем чужденци (германци, холандци, гърци) да направят ново МВР с конкурси и желязна дисциплина.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Биоробот

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Генерал":

    По твойта логика щом превишаваш скоростта и нарушаваш един закон, значи можеш да нарушиш и друг, значи можеш да обереш и банка. Тогава който превиши скоростта направо да го съдят и вкарват в затвора и за банков обир, изнасилване, кражба на бижута, незаконно строителство и да му се отнема цялото имущество, а не само оръжието.

    Коментиран от #18

  • 14 Гост

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "Шофьор":

    90 Евро друг път. Преди седмица ги видях,паркинг пълен с български тарикати. Полицията ги беше наредила да чакат.Коментара ,че си влязъл в страната и си пред Пловдив и не знаеш какво да правиш. Ами всеки си прави предварителен разчет,знае горе-долу къде ще се намира ,по кое време. Ако имат нещо в главата ще знаят кога да спрат. Много добро предложение,карат претоварени,за това асфалта е на коловози и карат когато и колкото си искат. Сега като им вземат книжката за месец,дано им дойде акъла.

    Коментиран от #15

  • 15 Алооо

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    90 евра е във Франция професоре,а в Германия 120 евра от личен опит знам
  • 16 Amix

    4 3 Отговор
    Тази простотия само в българия я има...
    Навсякъде в европа има пътища и никой неспира тировете
  • 17 Майор Костов

    6 1 Отговор
    Важно!Понеже КАТ изнемогват от работа два пъти в годината при акция "светлина" и акция "зима" рушветите от по 20 лева ще се приемат в плик на домашен адрес!
  • 18 Генерал

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Биоробот":

    Чети внимателно. Това не е моя логика а Тълкувателно решение № 4/2018 на ВАС. Ако имаш въпроси отправи ги към тях. Колкото до оръжието - така промениха закона, че могат да ти отнемат разрешителното по всякакъв повод. Най-лесно е: ... поради "отпаднала необходимост" . Обяснявай после на Началник служба КОС, че си получил заплахи от Ким Чен Ун.
  • 19 аман

    5 1 Отговор
    В сащ камионите са два пъти по- тежки от българските, ама на асвалта нищо му няма Защо ли? И никой не спира камионите да се движат дори и по пето авеню в Ню йорк Камо ли в петък или в измислените празнични понеделници. Цялата дъджава я мързи та я боли. Ще празнува трети март на четвърти?!
  • 20 гнида

    2 0 Отговор
    Мвр и кат бягат от отговорност , защото така им отърва !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове