Last news in Fakti

28 Февруари, 2019 10:32 4 604 33

Родители без средно образование няма да получават помощ при раждане на дете

  • родители-
  • дете-
  • деца-
  • раждаемост-
  • цигани-
  • свиленград

Община Свиленград въведе образователен ценз при отпускането на еднократна финансова помощ за новородено дете

Родители без средно образование няма да получават помощ при раждане на дете - 1
Снимка: БГНЕС

От тази година в Община Свиленград помощта за първо новородено дете се вдига на 400 лева, а за всяко следващо до трето дете – по 500 лева. За да ги получат обаче родителите трябва да отговорят на редица условия, едно от които е да имат най-малко средно образование, информираха от bTV.

„Предложението дойде по време на работа на комисиите, да разделим, тоест да въведем допълнителни критерии, като този критерии касае минимален образователен ценз”, сподели Стамо Димитров, общински съветник от БСП.

Миналата година общината е изплатила еднократна помощ за 130 новородени деца. Ако критерият образование беше валиден, вместо тези 130, ще се дадат само на 100, каза Пенка Балджиева, експерт в ГРАО в община Свиленград

Тези, които не биха взели, са предимно от циганската махала. Според ромите това е несправедливо, защото парите са за нуждите на новородените, а не за родителите, по думите им.

Макар че също е циганин, здравният медиатор Симеон Апостолов приветства мярката. И той, и съпругата му са висшисти и ценят образованието повече от парите.

„Съгласен съм, тъй като това е един вид мотивация за този етнос, че трябва да бъдат образовани, а да не раждат толкова рано”, коментира той, цитиран от bTV.

За другите в махалата обаче мярката е дискриминационна.

„Ние не делим хората на определени раси или на определена вяра. По-скоро нашата цел е точно образованите хора, към тях сме се насочили, защото този град има нужда от образовани хора, за да се развива”, заяви Стамо Димитров, общ. съветник от БСП.

Според общинарите от Свиленград образователният ценз не е новост за страната ни при даване на този вид еднократна помощ. Подобен критерий действал и в Ботевград например.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Социалиста

    5 22 Отговор
    Еднократана помощ 500 лв. абсолютен смех в залата господа!!!

    Коментиран от #5, #27

  • 2 фжр

    70 2 Отговор
    И НЕ БИВА ДА ГЛАСУВАТ!!!
  • 3 525

    81 2 Отговор
    на ЦИГАНИТЕ нито стотинка , те разрушват държавата , това са паразити

    Коментиран от #4

  • 4 Комуниста

    18 41 Отговор

    До коментар #3 от "525":

    Циганите били унищожили държавата?? точно седесарчетата я унищожихте сега сърбайте 30 г. по късно киселата попара и не се оплаквайте!
  • 5 гост

    10 14 Отговор

    До коментар #1 от "Социалиста":

    То пък голямата работа ще спестят 15х.лв като в махалата раздават 5 пъти по толкова за фалшиви телкове и социални помощи на 12г. майки. Още не са решили абсурда деца да раждат деца и да им дават двойни субсидии веднъж на бабата и веднъж на майката, а това е дискриминационно, да. Не подкрепям циганите, напротив, смятам, че трябва да работят и да си плащат данъците, но това дали имаш средно или не не трябва да те ограничава особенно от подобна смешна помощ. Точно обратното - нискообразованите е по-вероятно да имат голяма нужда от нея сравнено с тези с по-високо образование. Само тъпаци и никой не мисли.
  • 6 Фейк

    3 34 Отговор
    Това е дискриминация. Няма да стане!
  • 7 Saguaro

    27 1 Отговор
    Айде сега да ревнат бхк против дискриминацията,продажни лицемерни гъ..ве
  • 8 БХК

    2 14 Отговор
    Отново гледатв в чужда паничка а не смеете да си поискате да напълнят вашата!
  • 9 111

    30 2 Отговор
    Защо да е смях, все пак не сме Швейцария. Децата трябва да се раждат, защото ги искаш, не за наградата. Айде моля. 500 лева е една количка, или пълният комплект, необходим за първия месец на новороденото. И ме зарадва факта, че в тази община съотношението е явно 3 към 1...И без детски, ако децата не ходят на градина/училище, ама строг контрол. Това са стъпките.
  • 10 111

    30 2 Отговор
    И забравих: никакви помощи след трето дете.
  • 11 БХК

    2 23 Отговор
    Това което ще отнемат на малцинствата няма да ви го дадът на вас не се притеснявате българи.

    Коментиран от #25, #26

  • 12 Ххх

    13 1 Отговор
    Започва се купуването на дипломи. Идеята е добра,но трябват и други мерки за контрол. Когато няма държава и работеща система,всички мерки биха били неефективни .
  • 13 Перър

    16 0 Отговор
    Никакви пари и помощи за неграмотни.
  • 14 Scout for funn

    15 0 Отговор
    На тая снимка немож да разбереш коя е бащата кой е майката .
  • 15 Ацо

    9 1 Отговор
    Е па как да уча като ме омъжиха на 12,а на 13 родих?Значи наще са виновни! не аз,пред съда ще хване дикиш!!! Да живее БХК!
  • 16 Хасан

    1 18 Отговор
    А не е ли много по добре общината Свиленград да задължи за всички основно и средно образование вместо фашистки расистки закон??

    Коментиран от #19, #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хитър Петър

    16 0 Отговор
    Има светлина в тунела! Това е стъпка в правилната посока. Следващата ще е в борбата с проблема, деца раждат деца. Когато малолетна роди дете да се отнемат родителските права и на родилката и на родителите и. Така ще изчезне професията многодетна майка.
  • 19 Зюмбюл

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Ни съ притиснявай!Кат не дават ний ща си наберем сами!Оня ден комшията Мангу дунеси нову кулло!От каде гу му викам,а той речи-намерих го пред супермакетъ!
  • 20 Хитър Петър

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    За изборите материята е малко по-различна, по-скоро трябва да могат да гласуват само тези които плащат данъци. Защото познавам хора с по две висши образования, които нямат нито един ден трудов стаж и на по трийсе и кусур живеят при мама и тате. А също познавам хора с ниско образование, но предприемчиви, които имат фирми и внасят една торба пари за данъци. Такъв е един приятел който има фирма за поставяне на дограми и има над десет работника.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Османагич

    2 1 Отговор
    На добре ще бъде ако общината ги регистрира като сирийци,ще получава по 500 € от Европа ,400 лв за детето ,а останалото ...
  • 23 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хитър Петър":

    "Средно образование" е цензът, а не "ниско образование". Сигурен съм, че твоят приятел има средно. А това, че някой живее при мама и тате не го прави автоматично тъпак, който срещу 20лв ще гласува както му се нареди.
  • 24 Оппа

    3 1 Отговор
    Този кмет, вече няма да е кмет, защото удря основните гласоподаватели. Затова ГЕРБ мълчат относно циганския проблем, та нали мургавите ги избират...
  • 25 Ана

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "БХК":

    Ние нищо не искаме,защото работим и печелим!Децата ни са образовани,не са просяци и крадци!Вии сте паразити и мързеливи и затова нищо не ви се полага!
  • 26 Голям прос

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "БХК":

    Ние и не го искаме. Ако направят някоя болница - добре. Това е единия препарат с което ще пръскаме паразитите. Ти би ли искал да си вземеш препарата и да имаш паразити без да ги напръскаш?
  • 27 Браво!!! Браво!!!

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Социалиста":

    В цяла българия трябва да стане така
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Димов

    5 0 Отговор
    АЛИЛУЯ!!! Най-сетне. Сега в Сливен, скоро и в други градове. Така хем ще стимулират хората да се образоват, хем ще ограничат професията "социално подпомогнат". Но ме гложди само, че ще почнат да им подаряват дипломи и образователната ни система ще се приравни до нивото, на системата ни за честни избори.
  • 30 гнида

    1 2 Отговор
    В живота има последователност , преди да се евеш , ще учиш ! Чудесно решение на комунистите ! Как са имали гащи да го предложат ? Сега всичкото пангасиус ще гласува за герб !
  • 31 Хасан

    3 0 Отговор
    Браво Димов ,Браво № 29 . ,но само да допълня ,че те и сега завършват 7 -ми клас и не може да си напише трите имена. В селата с цигански училища ,а те са повечето такива ,учителите ходят само за заплата и въобще не ги интересува нивото. Нито какво са научили ,нито как са помогнали във възпитанието защото си хваща рейса и си отива в града и не живее в смесеното село или градче в което циганите бият останалите две-три българчета дори и на центъра да ги видят. Гонят ги с псувни и камъни и ги карат да стоят в Българската махала ,защото са много малко. До магазина не можеш го прати или трябва възрастния да е с него. Съответно единия родител плаща данъци и се мъчи да оцелява ,а другия само смуче защото е потомствено безработен ,но ходи на работа с бусове нелегално или е пенсионер по болест ,но с каруцата -да се чудиш как болния товари каквото му харесва в такива количества и обеми. Примерно по три пъти дърва по 0,700 кубика на ден. Болен. Всяка седмица цигански сватби вият в събота и неделя ,а половината самотни майки с по 5 деца от 14 годишни до 22 и на 30 вече е "баба ". Дано в цяла България да го направят това и да се промени закона за гласуване с най-малко 10-ти завършен клас след матура.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 бсфн

    1 0 Отговор
    крайно време е не само тая община но и в парламента да го приемат защо дремят цв. цв. и кирилчо хремата защото идват избори гадове долни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове