Last news in Fakti

9 Април, 2019 14:39 1 536 23

Над 1 млн. българи смятат ваксините за опасни

  • ваксинации-
  • българи

Обществото е разделено за ваксинациите

Над 1 млн. българи смятат ваксините за опасни - 1

Малко над 1 милион българи смятат, че ваксините не са безопасни. Това показва проучване на изследователски център "Тренд", по поръчка на в. "24 часа".

Близо три четвърти от всички пълнолетни в страната ни са на мнение, че родителите, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. За 80% от българите имунизацията с ваксини е важна, а 7% са на обратното мнение.

Държавата трябва да прилага по-строг и стриктен контрол върху редовната имунизация според 67% от българите, но 14% са на обратното мнение. Близо половината от пълнолетните са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си.

В проучването е бил тестван въпрос с конкретни санкции, които да бъдат налагани при липса на имунизация, като според 32% това е техен избор и не трябва да бъдат санкционирани.

Според 18% трябва да бъдат наложени парични санкции, според 15% - комбинирано наказание от наказателна отговорност и парични санкции, според 9% - само наказателна отговорност.

Основен акцент в проучването е свързан с тестване на нагласите на българите по отношение на популярни конспирации и митове по отношение на темата с ваксините.

Според 14% от българите ваксините могат да причинят/"отключат" аутизъм, което означава, че 770 000 българи споделят това мнение. Близо половината от пълнолетните обаче не знаят или не могат да преценят.

Още по-висок е делът на българите, които смятат, че ваксините могат да доведат до алергии - 35%, което в числово изражение се равнява на близо 2 млн. души. Делът на несъгласните с това твърдение е по-нисък от съгласните - 28%.

Проучването е извършено чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" сред 1005 души над 18-годишна възраст. Проучването е извършено в периода 6-13 март 2019 г. и е представително за пълнолетното население в страната. Според около 1 млн. пълнолетни българи ваксините са част от световна конспирация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фантасмагорий

    6 8 Отговор
    на 1 милион българи вярват нещо като го чуят за пръв път вместо да го проверят дали наистина е доказано да е така или не
  • 2 Перър

    17 6 Отговор
    Аз съм против ваксините. Нека да се върне едрата шарка и чумата сига сме хранили фармацевтичните компании нека има работа за гробарите.
  • 3 Жалко

    14 4 Отговор
    Да ли вярваш и ли не но да видиш детето ти да гасне след ваксина. Неее чуство което искам някой да изпита.
  • 4 Ами значи най сетне

    7 9 Отговор
    Знаем точният брой на глупаците...
  • 5 бббббб

    7 3 Отговор
    По Татово време бяха задължителни и бяхме 9 млн.

    Коментиран от #23

  • 6 Ваксини

    16 8 Отговор
    Като чета коментарите и се радвам, че има толкова много промити мозъци, които се доверяват на "изследванията" за безопасност на ваксините, проведени точно от гигантите, трупащи несметни богатства докато тровят деца. Казвам, че се радвам, защото така нашите деца, ще се растат и ще се развиват напълно и здрави, измежду вашите ваксинирани.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Гаргамел

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ваксини":

    Марш във форума на бгмама....умницата ми тя.....
  • 8 Перър

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ваксини":

    Не съ полезни то е ясно. И скоро се разбра защо морбилите нападнаха яко. Но истината е че трябва да се избира по малкото зло. Ваксина или шарка. Вие кое избирате? за да олесня избора ще подскажа потърсете процента на страничните ефекти на ваксините и на оцелелите от едра шарка примерно. А ако питате мен не се ваксинирайте и без това станахме много може да се спре в цял свят ваксинирането и ще се намали тази пренаселеност. А които останат ще са с най здравите организми. То това последното нацистите май ежгеника ли му викаха...
  • 9 Ами не ги пускай твоите деца

    6 6 Отговор
    Сред ваксинираните. Заведи ги в махалите с неваксинирани и болни от морбили. Ваксините са вредни, нали тъй....
  • 10 Batushka

    3 0 Отговор
    Ами тия са с гербераската бюлетина ...тях Баце ги лекува от телевизора....
  • 11 ванката

    6 3 Отговор
    значи 1 милон вярват на пропагандите на алчните олигарси печелещи на гърба на простия човечец понеже няма повече от 2 милона българи в българия а статията се отнася за българите а не за тия с българско гражданство...обърнете внимание на манговците не никога не се ваксинират но и не боледуват да някога имаше задължителни ваксини по комунизма но бяха под строг контрол а сега никой незнае какво има в тях дори оня бастун московски щяха да го съдят за купуване на забранени ваксини от турция но нали си е гербераст а по новотите поверия гербераст в съд не влиза та да се върна на задължителните ваксини днес не са задължителни но ако не си ваксинираш детето няма детска градина ? е това не е задължаване нали а защо не са задължителни защото когато се намери някой да докаже какво причиняват на организма държавате ще каже ама то вие сами си ги слагахте тия ваксини!!! стадото е заблудено от машината която му говпри всяка вечер че живее добре и да не се оплаква!!!
  • 12 Баба

    7 4 Отговор
    Баба ми не беше ваксинирана против нищо,доживя до 92 години,не съм я виждала да боледува,ееееее?

    Коментиран от #13

  • 13 El Torro

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Баба":

    Митове и легенди из българските земи.
  • 14 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    Има грешка...Толкова БЪЛГАРИ смятат , че БИЗНЕСЪТ с ваксини е ОПАСЕН.....А това е нещо съвсем различно...Защо през соца нямаше подобно внушение.....Защото имаше ДОВЕРИЕ в здравеопазването , И ЗДРАВЕТО НЕ БЕШЕ БИЗНЕС....И не на последно място имаче 2..3 ваксини....А другите опасни болести бяха премахнати с ОРГАНИЗИРАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО,ДЪРЖАВАТА И ПОЛАГАНЕ НА ГРИЖИ ЗА ХОРАТА НА ТАЗИ ДЪРЖАВА...Нямаше принципа...всичко е бизнес и спасявай се по-единично....
  • 15 голем шпек

    9 1 Отговор
    Във фирмата слагаха безплатни ваксини Аз отказах .На другия ден 4-5 колеги не бяха на работа ??? Дали е случайно ? На мен ми нямаше нищо.Когато е написано , тогава ще се мре .

    Коментиран от #16

  • 16 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "голем шпек":

    Същата работа...След ,,противогрипна,, цяла зима сополив и на лекарства....пък то грипът ни подмина тогава...
  • 17 ТОЧКАТА

    8 1 Отговор
    едно време НЕ можехме да убедим докторите,че сме болни,сега Не можем да ги убедим , че сме здрави....
  • 18 разбирачи

    6 3 Отговор
    Абе , информираните , я някой да ми каже дали знае каква е технологията за правене на ваксини . Всички много ги защитавате ама малко проверявате фактите . Като ги защитавате значи сигурно знаете че в детските ваксини има живак в норми много пъти над допустимите . Сега понеже сте яко умни ми кажете едно дете с оформяща се имунна система като се сблъска с живак какво се получава ? И как СЗО прави изчисления колко болни деца ЩЕ има след години ?!!! Еми то се смята и си се изчислява и всичко е пред очите ви но вие спите не само през нощта а и през деня когато съзнанието ви спи
  • 19 будните

    7 1 Отговор
    Събудете се от скапаното ви ежедневие налагано от разни олигофрени с милиарди . Лекарствата не лекуват а потискат симптоми . Примери : рак , спин , диабет и всичко за което се сетите . Защо няма излекувани а има само такива които поотлагат малко смъртта ?!! Ми защото медицината ни е супер напреднала , имаме невероятна техника и супер обучени лекари . Рокфелер създаде тази медицина през 30-те години и я наложи в цял свят . Ето до какво доведе тя ... а вие си пийте кротко хапчетата за кръвно а пък ако тия не действат ще ви дадат по-силни , нема пробелми .
  • 20 popo

    6 1 Отговор
    Нали 400 човека доктори загинаха при разобличаването им.
  • 21 антивакс

    3 1 Отговор
    Ваксините са модифицирани за вируси в САЩ през 5 океана от тук. Спрете да ваксинирате за несъществуващи и стари вируси.
  • 22 МАК

    3 0 Отговор
    Правилно що не кажат публично колко деца са се сдобили с смъртоносни болести отключени след ваксинация Аааа!!!!и после нямат лекуване!!!мръсни боклуци!!!добре че има будни родители на време да се усещат !!
  • 23 русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "бббббб":

    По Татово време лекарите бяха лекари, а не търговци. Има разлика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове