Last news in Fakti

10 Април, 2019 07:28 3 325 47

10 април 1979 г. Имаме космонавт

  • космонавт-
  • георги иванов

Причината за аварията остава неизвестна

10 април 1979 г. Имаме космонавт - 1

На 10 април 1979 г. в 20:34 ч. е изстрелян космически кораб с първият български космонавт Георги Иванов

1979 г. в 20:34 ч. московско време в Космоса е изстрелян космическият кораб „Союз 33”, в който лети първият български космонавт Георги Иванов. Командир на полета е Николай Рукавишников.

Основната цел е скачване със станцията „Салют 6”, където се намират Владимир Ляхов и Валери Рюмин. След това се предвижда изпълнението на 28 научни експеримента, включващи създадените за целта изцяло български системи и прибори „Спектър 15”, „Средец” и „Пирин”. Съгласно плана, екипажът следва да смени своята капсула с прикачената към станцията капсула от „Союз 32” и да се приземи с нея.

След успешния старт от Байконур в 20.34 ч. (московско време), корабът прекарва първото денонощие по план в уточняване на орбитата си и подготовка за сближаване и стиковане със станцията „Салют 6”.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют 6”. След приближаване на 3 км и установен визуален контакт, внезапно отказва основният двигател на кораба „Союз 33”. Той трябва да работи в продължение на 6 секунди, но се самоизключва след първите 3 секунди, а екипажът в станцията „Салют 6”, който наблюдава опита за скачване, вижда искра от главния двигател по посока на резервния в момента на неочакваното изключване. Отказва и системата „Игла”. Последващите три опита за пуск на главния двигател не дават резултат.

Изминават 12 часа в почивка за екипажите, докато от земята вземат решение за по-нататъшните действия. Както се очаква, скачването е отменено, за да не аварира по някакъв начин и космическата станция. Екипажът на „Союз 33” започва да се приготвя за връщане на Земята.

Главният конструктор на кораба Юрий Симеонов взема решение да не се прави трисекундна проба на резервния двигател, а директно да се включи и да се пристъпи към кацане. Резервният двигател сработва, но не се самоизключва след 188 секунди, както се очаква. Командирът Рукавишников изчаква максимално допустимото допълнително време от 25 секунди, след което ръчно спира двигателя. В резултат на прекалено силния импулс, капсулата навлиза в атмосферата по балистична крива под много остър ъгъл.

При достигане на по-плътните въздушни слоеве ускорението нараства до 10G (98 м/с²) за над две минути. Космонавтите издържат това ускорение благодарение на жестоките наземни тренировки по време на подготовката им. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Причината за аварията остава неизвестна, тъй като модулът с двигателите се отделя от капсулата при навлизането в атмосферата, припомня блогърът Дани Иванов.

Научните експерименти, които не успяват да бъдат извършени от „Союз 33”, впоследствие биват успешно проведени на станцията от Ляхов и Рюмин. Резултатите са предадени и на специалистите от БАН. Днес спускаемият апарат на космически кораб „Союз 33” се съхранява в Музея на авиацията край Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 помнещия

    68 14 Отговор
    Мили деца, имахме и космонавт, имахме и армия имахме и флот имахме и подводници.Мили деца, имахме и ракети, ма дойдоха едни лоши чичковци наричащи се "демократи" и така "дамократизираха" всичко че все едно скакалци са минали оттам.Сега мили деца достигнахме дотам че и китайци да ни внасят наши мартенички за икономика няма да пиша а и за доходи също, а също и да демография на дъното сме по всичко в ЕС а и не само там е мили деца ?!

    Коментиран от #10, #27, #31

  • 3 А сега

    13 1 Отговор
    Имаме дронове
  • 4 10Април2019

    41 1 Отговор
    Имаме Азис и Папи Ханс.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    ееееее колко си креативен само можело да изгорят в атмосферата 😂
  • 7 Госあ

    1 14 Отговор

    До коментар #4 от "10Април2019":

    Щом азис и пари ханс са ти най големите проблеми,не е толкова зле положението...
  • 8 Все още работеща

    25 1 Отговор
    Имахме и Левски,Ботев,Раковски и много други велики БЪЛГАРИ в миналото,а и в днешно време.Къде са сега? Да видят какво става в БЪЛГАРИЯ,колко можещи и знаещи млади хора напускат сраната.Отчаяни и изгубили вяра,че тука положението и начина на живот ще се подобрят.
  • 9 onq s konq

    7 10 Отговор
    Aз всеки ден летя с каруцата ( оня ден бях на Mарс - Столипиново )
  • 10 Дедо ви

    40 0 Отговор

    До коментар #2 от "помнещия":

    Имахме и мъже, които построиха България от нищото. Сега имаме джендъри, които се чудят тая година дали да са момчета или след гей парада да станат момичета.
  • 11 Философ

    16 1 Отговор
    Положението в България няма да се оправи ако хората напускат страната! Трябва да се борим и работим за да постигнем мечтите си!

    Коментиран от #19, #20

  • 12 sadisty

    21 1 Отговор
    е то сега герб ни направиха всички космонавти...
  • 13 помнещия

    32 0 Отговор
    до 10 Дедо ви
    Разбира се че е така.И най вече КЕЧ войските които построиха най големите обекти в България .Защо ги закриха и тях защ?.Ромите си отбиваха службата там-учеха ги на грамотност да четат и пишат които не знаеха, даваха им занаят-бояджии, кофражисти, и всякакви други строителни специалности.Уволняваха се и започваха работа и бяха грамотни.А сега ги гонят по поляните и улиците да ги вкарват циганчетата в клас !!!

    Коментиран от #26

  • 14 Справедлив

    32 0 Отговор
    С две думи--Тогава имахме държава....
  • 15 Тъп

    11 2 Отговор
    Новият голям брат да вземе некой наш делтапланерист в Холивуд и да го "прати" в космоса.Да се гордеем че не само бившият USSR е пратил наш човек горе.Може и на луната нали са "ходили" там.
  • 16 човек

    3 39 Отговор
    Мили деца, не слушайте тези които ви заблуждават за "светлото" минало, те всъщнос страдат за младоста си, погубена в заблуди и безгрижие, довели до сегашните трудности. Казват че космонавтът ни донесъл слава, само че тази слава не се яде, това са глупости, никой никога не е стачкувал за слава и никой никога няма да стачкува за нея. Не пречете на прогреса бе, талибани, псевдородолюбци с италиански обувки вместо дедови цървули, и с деца и внуци в чужбина, предатели русофилаки.

    Коментиран от #40

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бай Бай

    2 17 Отговор
    Голям праз. И какво като имаме космонавт?
  • 19 Напуснал

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Философ":

    Как бе човече да се борим? Да се блъскаме като вода у бряг и накрая пак да хвърлим пешкира фрустрирани? И да съжаляваме че не сме напуснали по-рано?
  • 20 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Философ":

    С крадците с белите якички ли да се борим? Не може, подлъл и лукав противник е това.
  • 21 Townboy

    12 1 Отговор
    Спомени от времето когато България беше държава.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    3 0 Отговор
    До коментар 16! Пак не си си пил лекарствата "човек" .
  • 24 СоцБоц

    11 2 Отговор
    Слава на БКП !!! Живеехме нормално а не като мизерници от сметка до сметка! Да ви пикам на мутрофонската демокрация!
  • 25 гост

    14 0 Отговор
    А бяхме шести в света излезли в космоса. С могъщ съюзник зад гърба ставаше всичко. Сега два самолета нямаме. Много сме нещастни. 30 години демокрация направо ни расипа, унищожиха ни като държава. Затриха ни. Нямаме нищо освен мазни корумпирани политици дрънкащи глупости колко сме добре. Затриха и разграбиха всичко.

    Коментиран от #33

  • 26 ЗАБРАВИ

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "помнещия":

    ДА СПОМЕНЕШ СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ , БИВШАТА Т.П. (ТРУДОВА ПОВИННОСТ)......ТОГАВА СЛЕД ОТБИВАНЕ НА СЛУЖБАТА,ИЗЛИЗАХА МЪЖЕ С ПРОФЕСИЯ.....
  • 27 Шумец

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "помнещия":

    имахме и репресии, отчуждения, изселвания, новородените се кръщаваха с правилни имена, родителите ни не можеха да учат, живеехме в панелни коптори, съседите ни бяха селяни, но не земеделци, а прогресивни тарикати
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Електрошок

    18 0 Отговор
    1982г. в Прага на една вечеря един час си говорехме с мъжа и жената до мен-общи приказки.Това бяха космонавта Георги Иванов и Лиляна Димитрова.Георги Иванов се държеше непринудено,все едно е съседа-водопроводчик.Ако не ми казаха кой е нямаше да го позная.Вечерята премина във вицове и смях и нито дума за космоса.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 червени боклуци

    2 6 Отговор

    До коментар #32 от "Guðmundsson":

    Точно така брат! Да си жив и здрав и да илядиш!
    В коя държава се намираш? Скандинавските държави?
    Поздрави от България!

    Коментиран от #35

  • 35 Guðmundsson

    4 7 Отговор

    До коментар #34 от "червени боклуци":

    В Исландия, мерси! В комунистическа страна не се живее. Ама и народа ни е с робски манталитет и затова сме на този хал.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 червени боклуци

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "Guðmundsson":

    Поздрави на Пецата, предполагам не сте много българите в Рейкиявик?!
  • 39 Мерджан Рашид

    10 0 Отговор
    "10G (98 м/с²) за над две минути." - Като загубиш съзнание при 3G и после ти е все едно как ще издържиш приземяването, пък и не те чакат с разпънат батут, а си чекаш патрона да освободи парашутЯ! Просто се заяждам - това е бил политически, световен, исторически и личен подвиг! Хубаво, че сега нямаме космическа програма, иначе щяхме да пратим някой анаболен батка с татуси на дракони и тигри да си чопли носа и да дъни чалгата в Космоса за ужас на "другите"... Славните времена отминаха, умните избягаха - да се лее демокрация! Ай, ся "Доко-Доко", тройка кибапчить и неква биръ!
  • 40 май си гейбероседераст

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "човек":

    е да,не се яде,но тогава нямаше никакъв проблем с храната!Но си кажи- тая сегашната демоНокрация как се яде?
  • 41 Умно село

    7 0 Отговор
    Ще караме само на спомени за това , че бяхме някои и хората се съобразяваха с нас.
    Жив и здрав на Георги Иванов.
    Днес не можем и да си помислим за това за имаме нов космоновт или както сега му се казва по ново му астронавт.
    Дано някога някой каже , какво спечелихме и какво загубихме с онова , което беше изградено.
    ДЗУ Ст З , Ботевград, Кремиковци, Енергетика, Полезните изкопаеми, Вик, Медицина , Образование.
  • 42 Guðmundsson

    1 8 Отговор
    И какво като сме имали космонавт? Народа си тънише в мизерия и тогава, а се даваха пари за глупости..

    Коментиран от #44

  • 43 И аз помня

    0 0 Отговор
    Спокойно народе , не се карайте . Пасито преди 5-6 години каза - Ще имаме астронавт ,ама друг път.
  • 44 Малоумен

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Guðmundsson":

    Ли си, на колко си години, кой те излъга че по времето на соца е било мизерия???Тюва сега е дъното, тогава всеки имаше и живееше достойно.

    Коментиран от #45, #46

  • 45 червени боклуци

    0 4 Отговор

    До коментар #44 от "Малоумен":

    Не е било мизерия за партийните говеда, може би ти си бил един от тях.
    Магазините бяха празни, млякото свършваше до 10 часа, киселото, беше в стъклени бурканчета, струваше 23 ст, прясното 30ст, също го нямаше, торбичките се перяха за да послужат за после! За кола се чакаше по 20 години, за Лада. Имаше Корекоми, където се пазаруваше с долари. Салам, кремвирши, дори хляб, пускаха рядко, на места, луканка с връзки се купуваше, банани по нова година, портокали също. Един телевизор струваше към 1000 лв, при заплата от около 200 лв!!!!! Съветски "ковчег" Електрон, тежеше 100 тона и се разваляше постоянно. Имаше 1 програма и Втора програма, която тръгваше към 17.00. По магазините стоките бяха дефицитни, пералня, маратонки Адидас, Ромика, Тренинг се купуваха с връзки, дънки също, уискито се изпиваше и се пазеше бутилката, хората събираха опаковки от шоколади, от кутия кока кола баща ми направи моливник!
    Има още много, та кое викаш не било мизерия? Говоря ти за 80-те години!!!!! За акумулатор на Москвича, с баща ми ходихме до Пазарджик, батериите бяха лукс, нямаше ги, тези плоските по 4,5В, за кръглите да не говорим, радвахме им се, като деца. Мизерия си беше, тотална.
  • 46 червени боклуци

    0 5 Отговор

    До коментар #44 от "Малоумен":

    Сега с една заплата си купувам 10 телевизора! Ходим в чужбина на екскурзия, имам 20 чифта дънки и 30 чифта маратонки, от доста известни марки, карам западна кола, не чисто нова, но много по хубава от соц боклуците, за които се чакаше по 20 години. Хладилникът ми е пълен с всякаква храна, избирам си по каталог, кеф ти Кауфланд, Лидъл, Била, Т -маркет, каквото искаш, избираш и пълниш количката, всичко е КОРЕКОМ, яйцата сега са шоколадови, преди бяха корекомски! Цигарите са марлборо, и си ги купувам с левове. Един салам сега струва около 3.50, примерно, от тия по късите, същият салам го видях по соца на същата цена, а сега заплатите, колко са? 5-6 пъти по високи от соца!
    Сега живеем много по добре, вярно е, че не сме добре, като на запад, но това се дължи на промитите червени мозъци, които взеха парите и сега се правят на капиталисти, иначе щяхме да сме, като Чехия, когато умрат комунистите ще сме още по добре, за съжаление трудно мрат гадовете, но и техният ред ще дойде, няма нищо вечно, поне децата ни ще живеят по добре.

    Коментиран от #47

  • 47 Дедо ти

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "червени боклуци":

    Зададе ли си въпроса защо ти депозират само минуси? Всъщност, дори и да си го зададеш - не можеш да си отговориш сам за съжаление.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове