Новини

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000

За картирането на Натура 2000 у нас „еколозите“ са получили 9 милиона лева

Публикувана: 22 Април, 2019 13:10
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1447
Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Наказателни процедури и тежки глоби ще наложи Европейската комисия на България, ако правителството в София не приеме промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), научи в. „Труд“ от свои източници в Брюксел.

С корекциите в нормативния акт Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще сложи ред в хаоса, създаден от „еколозите“ от коалицията „За да остане природа в България“, очертали границите на Натура 2000 у нас преди 12 години.

Въпреки заплахата от тежки наказания от ЕК, промените в ЗБР вече втора седмица отлежават в Министерския съвет. Те бяха в дневния ред на заседанието от 10 април като точка 4Б. От стенограмата на правителствения сайт се вижда, че одобряването на текстовете е „отложено за доуточняване“ от премиера Бойко Борисов. С това отлагане министър-председателят вкарва България право в капана на наказателните процедури и глобите, които могат да достигнат десетки хиляди евро на ден.

Както „Труд“ съобщи, за картирането на Натура 2000 у нас „еколозите“ са получили 9 милиона лева. Но вместо да свършат реална работа, „придодозащитниците“ са очертали зоните по така наречените прогнозни методи и са вкарали 34.8% от България в екомрежата. Тоест те са подменили европейската методология, която изисква реални данни за разпространение на растителни и животински видове. Всичко трябва да е потвърдено с теренни проучвания, снимки, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Това са документи, които неоспоримо доказват наличието на вида в съответната зона. Нищо от това не е изпълнено при картирането на Натура 2000 - „еколозите“ са работели наизуст по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства.

Сега с промените в ЗБР МОСВ, ръководено от министър Нено Димов, предлага: за да бъде включена дадена зона в Натура 2000, това да става на базата на реални доказателства, че отговаря на изискванията на мрежата.

За да не бъдат разкрити как не са свършили никаква научна работа, а само са прибрали милиони, „еколозите“ се опитват да провалят промените в ЗБР.

Но в ЕК са наясно, че европейското финансиране по ос „Биоразнообразие“ отива за опазването на зони, които не отговарят на понятието „защитени“. В Брюксел от години са на мнение, че това е прахосване на парите на европейските данъкоплатци и ще започнат наказателните процедури, ако промените в ЗБР не бъдат приети.

В същото време „природозащитниците“ от „За да остане природа в България“ лъжат, че именно корекциите в нормативния акт ще ни докарат евросанкции, тъй като щели да се вадят зони от Натура 2000. Но не отговарят на въпросите защо преди 12 години са вкарали в европейската екологична мрежа военното летище край Балчик, гробището на село Топола, хвостохранилището на голяма минна компания и около 700 000 терена на 1 200 000 частни собственици.

Земята на 1.2 млн. българи е в защитени зони

Пред кабинета има още един проблем, ако корекциите в ЗБР не минат – в Натура 2000 „еколозите“ са вкарали земите на близо 1 200 000 частни собственици, които на практика не могат да се разпореждат с тях. „Труд“ научи, че тези хора вече се сдружават и скоро ще бъдат образувани хиляди дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

В чл. 1 алинея 1 от нормативния акт е записано: „Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност“.

Специалисти по право обясниха пред „Труд“, че хората с имоти в Натура 2000 имат правни аргументи да търсят правата си чрез този закон. На практика те не могат да разполагат със земите си. Защото през годините „еколозите“ са наложили заблудата, че в тези защитени зони не може да се извършва никаква човешка дейност. Това е лъжа, но държавата винаги се съобразява с претенциите на „природозащитниците“ и им помага за спирането на ключови инвестиции в Натура 2000. При положение, че тя заема 34.8% от територията на страната, пропуснатите ползи са за милиарди лева.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Неразбиращ
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Как така ЕК ще налага глоби на България, и затова ще са виновни "еколозите" ???
Еколозите или МОСВ не са си свършили работата, че нещо не става ясно?

Оценка:
-8 +8

Koko
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Това е, фалшивите зелени мафиоти с външни спонсори заблудиха и нормални хора дори, че имат нещо общо с природата. Дано поне те влязат в затвора, макар че у нас най-добрия имунитет срещу затвора е да нарушаваш законите системно, да крадеш нагло и безобразно и да нямаш грам морал или съзнание, че нещо не е наред.

Оценка:
-6 +18

аз проклетника
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Че то исега се строи в "Натура-2000" без проблеми, стига да си "наш човек".

Оценка:
-0 +12

Госあ
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Абе тоя парцал на пазара ли беше. к'во стана с оня другия- любо пъпката ?

Коментиран от #6


Оценка:
-0 +7

дърн дрън
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Дрън дрън - платена реклама!
Не е виновен този дето яде баницата!
То и Цецо не е виновен че са му дали евтин апартамент и то законно!
Същото е и тука МОСВ дало пари на своите "зелени" и сега правилните зелени ще усвояват още средства или терени!

Оценка:
-2 +9

п.п.
(гост)

Неутрално
6 Отговор

До коментар #4 от "Госあ":


*пеевски

Оценка:
-0 +1

Миризлив пор
(гост)

Неутрално
7 Отговор
То да бяха само Балчик и Топола, гледайте сега какви дела ще има че 2/3 от ВЕЦ-овете трябва да се затворят, просто вземат вода от места с НАТУРА и съвсем тъъънко го прекараха в закона. Сега трябва ако имаш ВЕЦ трябва да се молиш на еколозите да ти разрешат да работиш... Много от населените места просто се обезлюдиха - няма инвестиции защото било Натура и инвеститорите не искат проблеми.

Оценка:
-5 +7

Биляна
(гост)

Неутрално
8 Отговор
И срещу 90 милиона лева зелените пак няма да свършат работата както трябва

Оценка:
-6 +10

Илияна
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Тия зелените са за бой! Заради глупостите им държавата да плаща?! Айде нема нужда...Да не би да сме цъфнали и вързали и да имаме излишни пари?!

Оценка:
-4 +8

a taka
(гост)

Неутрално
10 Отговор
От всичко това разбрах ,че Булгария отново е жертва на "Хибридна атака от Путин".Друг няма виновен,това е

Оценка:
-1 +4

Ева
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Само не мога да разбера докога всички ще страдаме от глупостите на "зелените", няма ли кой да ги спре....

Коментиран от #13


Оценка:
-5 +5

Атанасов
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Кой почели, кому е изгодна тази статия?
Автор: "България".
Чия България?
На "обикновените българи" или на олигарсите?

нено димов "кръв просра", за да направи промени в "Натура 2000".
Чии интереси отстоява той? На "обикновените българи"?
Едва ли.
Мислете !
Но не с трибуквието си, а с разума си!

Оценка:
-2 +4

Госあ
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #11 от "Ева":


К'во мъжо ти не е ли силен мъжкар като баце,че да ги спре. Че мутреска ми се струваш.

Оценка:
-0 +0

Токин
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Нека тези глоби да бъдат плащани от феновете на "зелените" и уж "Демократична България" на Иво Прокопиев!!!

Оценка:
-2 +4

Жечо
(гост)

Неутрално
15 Отговор
ХАХАХХАХА, СМЕЯ СЕ ЗАЩОТО В ВЕСТНИК ТРУД СЕ ПРАВИ ОПИТ ЗА ВНУШЕНИЕ ЧЕ ЕКО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ПРЕДИ 12 ГОДИНИ СА ОТКРАДНАЛИ 9 МИЛИОНА ЛЕВА И НИЩО НЕ СА СВЪРШИЛИ!

ОБАЧЕ ОТ ВЕСТНИКА НЕ КАЗВА КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ЕДИН ТЕРЕН ЗА НАТУРА 2000!

СЪЩО НЕ КАЗВАТ ЧЕ В КОМИСИИТЕ УЧАСТВАТ И ДЪРЖАВНИ АГЕНЦИИ, МИНИСТЕРСТВА И ДР. СЛУЖБИ!

РЕАЛНИЯ ПРОБЛЕМ Е ЧЕ СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА КРАДЦИТЕ ИСКАТ НОВО ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА НАТУРА 2000 ЗА ДА МОГАТ ДА ИЗВЪРШАТ СТРОИТЕЛСТВА В ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ, ДА ДАДАТ КОНЦЕСИИ ЗА ДОБИВ НА ПОЛЕЗНИ ВЕЩЕСТВА!

ЗА ТОВА ИДЕ РЕЧ!

АЗ СЪЩО ИМАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ В НАТУРА 2000 И ТОВА ИЗОБЩО НЕ МИ ПРЕЧИ ДА Я ИЗПОЛЗВА!

НЯМА ТАКОВА НЕЩО ДА БЪДАТ ПИТАНИ СОБСТВЕНИЦИТЕ!

ОТ ВЕСТНИК ТРУД ЛЪЖАТ!

Оценка:
-0 +1

Жечо
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Последна дума по НАТУРА 2000 има Министерски съвет!

Ще ви дам пример за р. Съзлийка в раьона на с. Бели бряг и Рисиманово Старазагорско:
Там НАТУРА 2000 е по продължение на реката от двете страни и с широчина 10 метра от устието!!!

СПОРЕД ВАС ЕКОЛОЗИТЕ ЛИ СА ВИНОВНИ ИЛИ ТОГАВАШНИТЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖБИ И МИНИСТЕРСТВА КОИТО СА ДАЛИ ТАЗИ ДИВОТИИ?
РЕКА СЪЗЛИЙКА Е ЕДАН ОТ МАЛКОТО В БЪЛГАРИ ЯКОЯТО СЕ САМОПОЧИСТВА И Е ПРЕЗ ЗИМАТА Е МЕСТООБИТАНИЕ НА ВСЯКАКВИ ПРЕЛЕТНИ ПТИЦИ ЗАЩОТО ПРИТОЦИТЕ И В РАЬОНА СА С ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА И НЕ ЗАМРЪЗВА! ЖИВОТА ПРОДЪЛЖАВА ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА!

ЦЕЛИЯ НОМЕР Е ЗАРИДА ВЪГЛИЩАТА!

Оценка:
-0 +2

Бай Благой
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Нормално за България, някой да вземе едни кинти а да симулира половината от работата...а другата половина да я свърши фиктивно.

Оценка:
-0 +0

Петър
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Със сигурност зелените са причинили по-големи загуби на икономиката с техните престъпни действия отколкото да кажем Апартаментгейт дори.

Оценка:
-0 +0

Макето
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Аман от некадърника Тома Белев и хората му. Именно те са работили по картирането на Натура 2000, за което са прибали 9 милиона лева. Дано да не се стигне до глоби, но ако това стане да плащат виновниците, които не са си свършили работата като хората.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира ситуацията в света
Радикалният ислям настъпва, а ЕС се занимава с глупости"

Още бисери