Last news in Fakti

10 Юни, 2019 17:49 1 400 6

Коридор №8 е приоритет за България и Северна Македония

  • северна македония-
  • добросъседство-
  • екатерина захариева-
  • никола димитров-
  • коридор №8

Външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров се срещнаха за да направят оценка на изпълнението на Договора за добросъседство между двете държави.

Коридор №8 е приоритет за България и Северна Македония - 1
Снимки: МВнР

България ще продължи да подкрепя Република Северна Македония да получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз, но ще съблюдава много стриктно изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, особено в частта за историята, във всяка преговорна глава, когато страната започне преговори за членство в ЕС.

„В тяхното споразумение за асоцииране с ЕС има задължение за добросъседски отношения, а нашето условие е за изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, включително в частта за историята“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след края на първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между Република България и Република Северна Македония, на която тя е съпредседател заедно с колегата си Никола Димитров.

Той пое ангажимент историческите въпроси между двете страни да бъдат решени. „Искам да ви уверя, че Република Северна Македония е цялостно посветена на този процес. Убеден съм, че това не е просто, защото сме подписали договора, а е много важно за нас самите. Окуражихме историческата комисия да продължи да работи. Този процес ще го завършим заедно с мъдрост и приятелство“, заяви Никола Димитров след края на заседанието.

Цел на срещата на комисията бе да се направи оценка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

„Нашата оценка е, че има съществен напредък в политически план за последната година и половина“, посочи Екатерина Захариева, цитирана от пресслужбата на МВнР. „Повече контакти в образованието, по-добра свързаност, по-бързо решение на историческите въпроси – това ми се иска да видя“, добави външният ни министър. Тя уточни, че от 1 август 2017 г. са проведени четири срещи между президентите на двете страни и осем между премиерите, а външните министри са се срещали шест пъти на четири очи и десетки в рамките на различни формати.

Коридор №8 е приоритет за България и Северна Македония

Мога да кажа, че за това време политиците изпреварихме историците и вече честваме заедно Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание, светите братя Кирил и Методий“, каза министър Захариева. Тя призова за по-интензивна работа и ясен график и конкретни резултати до края на годината от създадената по силата на Договора Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

„За съжаление комисията не успя да постигне съгласие по личността на Гоце Делчев. Тяхното предложение е категорично неприемливо за нас. Абсурдно е да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Имаме общо разбиране, че не е лесно, но от друга страна трябва да сме смели, защото искаме само истината и нищо друго. Въпреки, че понякога, като че ли да кажеш истината изглежда по-трудно, отколкото да повтаряш стотици пъти една лъжа. Аз много се надявам, че така както двамата премиери празнуваха вече Гоце Делчев и не на тази дата, историците в комисията от страна на Република Северна Македония ще проявят същата мъдрост“, заяви Екатерина Захариева. „Ако искаме да изградим приятелство, което никоя криза да не може да разруши, трябва да учим младите хора на истината“, добави българският външен министър. По думите ѝ историческите въпроси между София и Скопие трябва да бъдат решени, защото „не бива да внасяме нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз“. „Бих дала шанс на историческата комисия до края на годината, преди да се откажем от нея“, заяви Екатерина Захариева.

Външните министри на двете страни отбелязаха, че Договорът е изиграл катализираща роля за подобряване на отношенията в редица сфери. Като пример посочиха стокообмена, който е нараствал стабилно през 2017 и 2018 г. до 735 млн. евро и 742 млн. евро съответно. „Въпреки това прогнозните резултати за първото тримесечие на 2019 г. сочат спад на годишна база и поръчахме на двете министерства на икономиката да направят анализ на ситуацията“, разкри министър Захариева.

Коридор №8 е приоритет за България и Северна Македония

Първите дипломати на двете страни посочиха сътрудничеството в областта на образованието като друг положителен пример. България организира кандидат-студентски борси за бъдещи студенти от Република Северна Македония и през идващата учебна година ще приеме 455 бъдещи бакалаври от западната ни съседка, 205 кандидат-магистри и 40 докторанти, а двете страни ще разширят сътрудничеството си по програмата „Еразъм плюс“.

По отношение на транспорта министър Захариева повтори, че Паневропейският коридор №8, който трябва да свърже Адриатическо с Черно море, е основен приоритет не само за двете държави, но и за региона.

„Похвално е, че двете министерства на транспорта създадоха смесена комисия и вече имат изключително ясен график, а и коридорът получи финансиране, което премиерът Борисов договори на срещата на Берлинския процес в Триест“, подчерта министър Захариева. „Да не забравяме, че допреди две години двете правителства не се виждахме и сега наваксваме изоставане от почти 30 години“, допълни вицепремиерът. „Ако искаме повече туристи, трябва да имаме железопътен транспорт и пътища“, подчерта тя. През 2018 г. 560 000 жители на Република Северна Македония са посетили България.

В заключение министър Захариева благодари лично на Никола Димитров. „Нашите отношения, както и тези на премиерите ни, са винаги отлични, дори и когато обсъждаме деликатни въпроси. България държи на истината, независимо, че понякога е по-трудно да бъде изречена“, каза тя. Министър Димитров благодари на България за подкрепата, включително за това, че българският парламент бе един от първите, ратифицирали протокола за членство на страната му в НАТО.

Съвместната междуправителствена комисия е създадена на основание член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. На заседанието в София, председателствано от двамата министри на външните работи, участваха представители на министерствата на енергетиката, транспорта, отбраната, образованието, науката и културата и други.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Невеж

    6 0 Отговор
    Какво е това Северна Македония бе? Тази част, която включва Тетово, Скопие и Куманово ли? Значи Охрид, Битоля и Струмица са в Южна Македония!? Съвсем се обърках, не зная колко Македонии има. А Гоце Делчев в коя Македония е?
  • 2 Зайко Байко многознайко

    5 1 Отговор
    Министър Захариева от Илиенци ли се облича?
  • 3 Зайко Байко многознайко

    3 0 Отговор
    Коридорът без албанците няма да стане!
  • 4 Петко

    2 0 Отговор
    ГЕРБ реално отрязаха всички Руски възможности за разшетване
  • 5 macedonicus

    2 6 Отговор
    Естественият коридор е север - юг от Ниш до пристанището на Солун това е оновната артерия по долината на река Вардар. Коридорът изток - запад е via Ignatia на територията на Турция и Гърция ( Егейска или южна Македония ) .Гоце Делчев е македонец по произход аромън (влах ) от Кукуш ( град в Гърция - Килкис ).
  • 6 ШОП

    4 0 Отговор
    Тези макаронци никога не би могло да ги убедиш че не са древни гърци и точка по въпроса. За това аз предлагам да се блокират всекакви отношения с тази част на света, ако видите в бгто некой горд макаронец, питайте го цар самуил български цар ли е? И ако отговори негативно, изваждайте от пид седалката българо македонския разговорник (във формата на дебело дърво) и от там на татък знаете как требва да продължи срещата, та чак до границата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове