13 Юли, 2019 06:31 6 331 46

Шофьорските курсове да станат 2 000 лева

  • шофьорски курс-
  • шофьор-
  • обучение

Броим хилядарки за нов мобилен, а се стискаме за пътната безопасност

Шофьорските курсове да станат 2 000 лева - 1

Нека да направим шофьорския курс 2000 лева за цяла България, да плащаме от тях данък 500 лева, така 50 милиона на година да отиват към училищата. Така тези ученици, които са пешеходци, велосипедисти, мотористи, шофьори, ще завършват със знания. И на 18 г. този ученик да положи изпит по теория, ето ги тези 50 милиона лева, никой няма да се оплаче.

Това предложи Борис Гаврилов, председател на Български автомобилен съюз (БАС), по повод предложението часовете по практика в шофьорските курсове да се увеличат от 31 на 42 часа, съобщава „Канал 3“.

"С тези 2000 лв. инструкторът ще бъде истински преподавател, ще работи на хубав автомобил, и накрая всички ще са печеливши по системата. Хората нямат пари? А как имат 2000 лв. за един телефон, който изхвърлят след няколко месеца? С този курс от 2000 лв. ще имаме 50 милиона гарантирани към децата - ще излизат от автошколите към децата.

Обучението никога не е достатъчно, както е казал Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече. В случая с предложеното увеличаване на часовете по кормуване от 31 на 42 няма губещи. Ще го кажа другояче. Имаме на 100 курсиста 10 родени шофьори, имаме 20, които са средна ръка, и на останалите им трябва повече обучение. Всяко нещо, което ще доведе до намаляването на произшествията, е добре дошло", убеден е Борис Гаврилов, според когото "един нормален курс би трябвало да е в рамките на 2 месеца, няма да има претупване".

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, го подкрепи: "Шофьорският курс не е гарантиран от конституцията. Говорим за едни различни цифри, но как един родител е готов да даде 2000 лв. за телефон на детето си, а не може да даде 1000 лв. за да обучи детето си. Тази вечер всички ще сме на едно мнение. Истината е, че младите водачи досега реализират 20-25% от всички катастрофа. Защо? Защото не са добре подготвени. Системата допуска да бъде манипулирана. Вместо 31 часа, курсистите реално взимат малко над 10 часа".

За увеличения брой часове той посочи, че това трябва да се въведе едва когато е готова системата за контрол. "Тези 42 часа ги въвеждаме, когато стане готова системата за контрол. И в момента ИААА (Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация") подготвя системата за контрол, за да изчезне този бележник на курсиста, който се манипулира. Когато имаме реална система за контрол, аз съм убеден, че Автомобилната администрация ще въведе такава система, в която се вижда всичко - началото на часа, средната скорост, тогава ще влезе и това увеличение", добави Владимир Тодоров.

Според Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), най-сетне се вижда светлина в тунела и то благодарение на жените.

"Аз съм участвал във всички работни срещи, работни групи, но в момента има една заместник-министърка (на образованието) Таня Михайлова, може би трябва да се появи жена, за да има реформа. Мисля си, че жените са по-смели от нас, мъжете: тази жена не се уплаши от институции и академии. Ще ви кажа, че има още една жена, която подкрепя подобно нещо - Малина Крумова (председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" - бел. ред.). 40 г. не вярвах, че нещо ще се случи", обнадежден е той. "От 3 г. вече експериментирам - имам два типа курсове, резултатът е с голяма разлика в полза на по-скъпия курс: над 90% изкарват от първи път (книжка), много по-уверени са."


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    29 5 Отговор
    Първо да те питат каква кола ще караш като вземеш книжка защото ако е БЕЕНВЕ може и без пари да минеш!Така или иначе ще се пребиеш ...
  • 2 ЖАЛКИ ГЮБРЕТА

    64 6 Отговор
    Направо 5000 лв. ще ставате и вие милионери!
  • 3 Ghost13

    83 8 Отговор
    И задължителни опреснителни курсове на всеки 5 години за 1000 лв. + субсидия от държавата. Премахване на данъци и осигуровки за автошколите. Пенсиониране на автоинструкторите след 25 години служба. Само не разбрах от 100 деца колко имат телефон за 2000 лв.?

    Коментиран от #5, #17

  • 4 Експерт

    54 2 Отговор
    Реално ако сега един курс е 650лв. и часовете са 31 за шофиране като станат 42 часа цената трябва да стане 800 лв.
  • 5 Експерт

    52 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ghost13":

    Много са им опреснителни на всеки 5 г. на всеки 2 г. по 1000 лв. и аз не разбрах къде ги вижда телефоните по 2000 лв.

    Коментиран от #38

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Водач на МПС...

    43 2 Отговор
    Този е пълен миризливец(ЕВРЕЙН),от крадливото племе.Няма необходимост от ограбване на голяма част от умните кандидат водачи на МПС ,за сметка на ГЛУПАВИТЕ.(1% към 99%).Тези който провеждат курсовете за водачи на МПС да пресяват кандидатите,да не стават съучастници на престъпления-подкупи,недостатъчна преценка на кандидатите.Да не допускат до кормуване кандидат дори с минимални пропуски на писмения изпит.
  • 8 Няма

    56 1 Отговор
    Значение колко ще е курса всичко опира до съвест и възпитание. Може и 3000 лв да го направят ти ако си простак няма да промени това. Вярно, че има независещи от шофьора обстоятелства на пътя. Няма се уважение един спрямо друг всеки гледа да те изпревари или да не даде път на друг. Всичко е ВЪЗПИТАНИЕ, СЪВЕСТ И УВАЖЕНИЕ. А това го няма в повечето млади шофьори мислят си, че са хванали Бога за шлифера и нищо няма да им се случи.
  • 9 Чепа

    49 2 Отговор
    Направо 10 000 да станат...какво го тъниме?И гражданската поне 5000 ...мале не се наядоха

    Коментиран от #10, #15

  • 10 Румпела

    28 2 Отговор

    До коментар #9 от "Чепа":

    Точно така, и ще платиме вехтите самолети за 6 месеца без да тегли кредит Боко!
  • 11 Ррррр

    47 1 Отговор
    Жалката истина за България. Всеки иска да изцеди българина, да го направи още по беден. Да купуват нещо на възможно най - висока цена, а да получават възможно най- ниските заплати Нали за българина е приказката за работещите бедняци. Ето защо намаляхме за 30 години с 2 000 000 и продължаваме да се топим като нация, заради алчността на единици затриваме се като народ. Българина ще ражда по малко, никой нормален не иска детето му да расте в ненормална среда

    Коментиран от #19

  • 12 Гледач

    31 1 Отговор
    И 50000лв. да станат БЪЛГАРИТЕ напуснаха БЪЛГАРИЯ Кой ще плаща не знам?
  • 13 Гост

    21 1 Отговор
    Ако гледаме телефоните, то следва да направят 50 лева курса. Ние ако имаме телефони, те освен телефони имат и нови лъскави коли, значи печелят безбожно много
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 qwerty

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чепа":

    Тъкмо това щях да напиша...
  • 16 ДДРОнег

    30 1 Отговор
    Шофьорският курс може да те направи пълноправен шофьор, но може да те направи качествен шофьор - това идва с практиката и най-вече с културата !!! А доброто поведение на пътя се постига със СТРОГИ ЗАКОНИ !!! Това в България го няма, но го има в другите европейски страни, че и в неевропейски !!! Така че колкото и да оскъпявате шофьорския курс, качество и култура на пътя няма да постигнем !!!!!!!!!!!!
  • 17 Хайл

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ghost13":

    От 100 деца 20 имат такива телефони купени от родителите им,които за успешно взетата,не изкарана със знания и можене книжка ще им подарят бмв и тогава идва страшното...
  • 18 Няма граници

    20 2 Отговор
    Алчността няма граници...... Умението да се шофира е базово, като грамотността. Крайно време е да влезе в учебните програми на училищата. Изпитът да е като матурата, който вземе книжка, вземе, който не да плаща след училище. Който няма средно образование, да няма право на книжка и социални помощи. Дебилизирахте нацията с това основно образование.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 filo

    22 1 Отговор
    Колко хора дават по 2000 за телефон бе муньовци долни. Единствената цел е шепа отрепки да се нагушат, но няма да стане.
  • 21 Питбул

    15 1 Отговор
    Аз нещо не разбрах. Каква е разликата между 31 и 42 часа (освен 11) кормуване, при положение, че младият и неопитен шофьор си остава млад и неопитен шофьор?! Тези момчета и момичета не се пребиват, защото имат малко стаж, а защото все още не могат да шофират, но се надценяват зад волана, развиват все по-високи и високи скорости и краят идва с унищожен автомобил и няколко жертви (често водачът не е пострадал)... Освен това, по пътищата има роми без книжки и хора, които нямат правоспособност, защото им е била отнета, но още държавата не е способна да ги спре с ефективни мерки. 2 000 лева е цена, която не бих дал, ако трябваше да отново да карам този курс. По-добре в чужбина, където и инструктори те са други, и автомобилите са хубави, и пътищата са перфектни, а цената на курса е дори по-ниска, отколкото у нас, при това спокойно се заплаща с по-малко от една месечна заплата...

    Коментиран от #41

  • 22 Ggffff

    22 1 Отговор
    Това е редовният им номер на олигарсите. Първо казват 1 000, виждат, че народа негодува. После пускат мухата за 2 000, народа почва да негодува за тази цена. После ще свалят пак на 1 000, и народа ще каже по добре е от 2 000, и ТЕ пак ще са си постигнали своето. Номера да искаш от тях само

    Коментиран от #32

  • 23 Димов

    8 0 Отговор
    При 2 бона за курсове, правоспособните водачи у нас ще намалеят с 3/4. Шофирането от отговорност ще се превърне в лукс. Като намалеят с 3/4 шофьорите, ще намелеят с толкова и движещите се лични МПСта. С колко ще падне оборота на бензиностанцията? С колко ще паднат приходите от ГО, винетки и т.н.? С колко ще се вдигнат цените на тези неща, в жалък опит да се задържи бизнеса?

    Коментиран от #24

  • 24 Димов

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Димов":

    .... и колко от колебаещите се да емигрират в по-нормални страни, ще са вече категорични, че трябва да се махнат от България, час по-скоро?
  • 25 Гербер

    6 7 Отговор
    Прав е човекът. Не може да си сред водещите държави по икономическо развитие и да се допуска автоинструкторите да мизерстват. В Германия струват 2500 - 3000 евро. Курсовете при нас спокойно трябва да са поне 5000 лева. Бензинът също е много евтин и не ни отговаря на стандарта. Надявам се генерал Бойко Борисов скоро да повиши акциза да има повече пари в държавата. Той мисли само за народа, но все пак и за държавните служители да помисли малко, да вдигне и там заплатите на депутати, министри. Благодарение на професионализма и далновидността на тези хора така бързо дръпнахме и задминахме водещи световни икономики все пак.
  • 26 Коментар📝

    11 1 Отговор
    Абе ОТКАЧАЛКИ 55 000 ДЕЦА СЕ РАЖДЯТ НА ГОДИНА ДОКАТО НАВЪРШАТ 20г .Родителите им и половината от Тях са Напуснали Кочината.Дакото Навършат 25г.И Другата Половина са Напуснали.ХОРАТА Се ЕВАКУИРАТ НИКОЙ НЯМА ДА БАЧКА НА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ С АФРИКАНСКА ЗАПЛАТА
  • 27 баба Пена

    12 2 Отговор
    Аз искам 0,30 стотинки да е шофьорския курс, да не гледа този телефоните на техните деца колко струват, а да погледне на баба ви Пена пенсията от 136 лева от които 87 лева за лекарства заминават, а за тока и водата даже и борч вземам
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 асда

    8 2 Отговор
    Цената на курсовете трябва да се намали.
    Те така и така общо вето са фиктивни и в повечето случаи не надвишават 10 часа.
    Едно 300-350 леФа е съвсем разумна цена. Демек 1/2 минимална разботна заплата.
  • 32 Saguaro

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ggffff":

    Абсолютно прав си.Искат да прехвърлят абсолютно всичко на гърба на раята.В Сащ платих някакви14-15$ за изпит,в цената имаш право да се явиш 3пъти.След като вземеш теория се яваваш на кормуване с твоя кола,един паркинг и градско15-20минути с3-4 кръстовища и това е.Надали имат повече катастрофи на глава от населението.
  • 33 ванката

    11 1 Отговор
    и 5000 да станат идиота ще си остане идиот зад волана !!! не цените а качеството трябва да се промени !!!
  • 34 шамар и вън от колата

    6 0 Отговор
    За да си добър водач трябва курсовете да се водят от училищата по автотранспорт с учители на заплата независеща от това дали късат или те свалят от колата, защото си зле. Курса струва 2000лв. Кой няма ти даде книжка като си плащаш? Това е бизнес. Иванчо като е доволен от теб - не викаш,благ си,обесняваш,ох леле мале - ще каже на Петър,Калоян,Димитър,Стоян и те ще дойдат при теб. Пет човека по 2 000 прави 10 000лв. Е как инструктора ще ти каже - момче, ти нямаш координация,не ставаш,от теб шофьор няма да стане, слизай от колата и марш. Да сте чули за бизнесмен, който не иска клиентите му да са доволни? Курса е вид услуга и ти трябва да си доволен. В колата камери, наблюдения, дрон,връзка със сателит, подслушване, амрикаска подводница слуша за морзов код, надблюдение за говорене със жестове и мимики...........инструкторите??? Ко прайте бе???? Мой приятел искара книжка. Не на 20г, а на 33г. Давам му да кара моята кола. Аз съм пасажер. Ще се престрояваме и го виждам - не гледа в огледалото, дава мигач, тръгва и аз ХВАЩАМ ВОЛАНА И НА ОБРАТНО ДЪРПАМ!!!! Ся ши ми кажат курса не учел. А ко прай курса? Учи те как да сменяш гумички на клапаните ли??? Или ка се сменя изгоряла горина помпа??? В интернет има знаци и клипчета всякакви на тая тематика.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бат Вал

    5 1 Отговор
    Курс в Гърция, за има няма 500 евро, и европейско свидетелство! А лакомите бг инструктори ще духат какво? СУПАТАааааааа....
  • 37 Ами те са...!

    2 1 Отговор
    2000 лева вече, та и повече....!
  • 38 Bubbles

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Експерт":

    Айде айде у клозето всеки втори мъкне айфон последен модел, за останалите прсототии няма да говоря.
    Знаете да тегфлите кредити за джджи, почивки, парцали и пр. тъпотии, а ревете като трябва да плащате за да получавате качествено обучение да управлявате МПС.

    Не че нещо, ясно е, че и така пак ще има скатаваници, пари под масата и подарени книжки щото на Ганьо това си му е в кръвта, но поне шанса да има отлив на тези случаи нараства дразтично.
  • 39 Атанас

    4 1 Отговор
    И 10000 да станат файда няма.
  • 40 Водач на МПС...

    5 1 Отговор
    Някой да каже ,каква е ползата за движението по пътищата на България, от предложението на ТОЗИ ,освен пладнешки ОБИР на кадидат-водачите на МПС.Ще намалеят ли произшествията,ще намалеят ли загиналите?
  • 41 Хайл

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Питбул":

    Точно за това трябва да е висока цената,защото се напълни с некадърни шпфьори-късат ги по 5 пъти и накрая почват катастрофите,малко става като естествен подбор но без катастрофи,а пък колко % от циганите с книжки имат 6 клас и могат да пишат а е пълно с цигани с книжки
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ттттт

    2 1 Отговор
    ДА ви кажа аз беден изтормозен от работа инструктор не съм видял,а и телефон за 1000лв. не нося, още по-малко пък го сменям на 3ри месеца!
  • 45 Иван

    0 1 Отговор
    Само тъпанари и цигани останаха ,че и мнение дава глупакът..
  • 46 Добър Инструктор

    0 0 Отговор
    Има един добър инструктор Васил Велев-Валчо принего всички взимат от ряз.И добре учи пълно с народ при него.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове