Last news in Fakti

17 Август, 2019 08:13 1 466 10

25 души са се удавили у нас за първите 5 месеца на тази година

  • удавен-
  • удавници-
  • спасители

Мъжете у нас се давят три пъти повече от жените

25 души са се удавили у нас за първите 5 месеца на тази година - 1

Средно по 2 случая на смърт от удавяне на 100 000 души население са регистрирани у нас, показват данни от анализ на Евростат за тенденциите в ЕС от смърт при удавяне или потапяне през 2018 г.

Чисто математически това означава, че при 7 млн. души население, у нас през миналата година хипотетично е имало около 140 случая на смърт от удавяне. Само за първите 5 месеца на тази година /до 1 юни/ у нас е имало около 25 инцидента с фатален край от удавяне.

Според експерти от Водноспасителната служба на БЧК лятото е сезонът-пик от удавяния, като трите основни причини за удавянията са следните: непознаването на опасностите при къпане и плуване; неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата, както и незнанието да се помогне на човек, който се дави, пише novini.bg.

Освен това други рискови фактори, с които задължително трябва да се съобразяваме при влизането във вода са: абсолютна забрана на алкохол и наркотици при къпане и плуване - според експертите и в двата случая хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си сили и възможности, информира Нова телевизия.

Категорична е и забраната за плуване и къпане след обилно хранене - в подобна ситуация охлаждането на тялото и налягането на водата върху стомаха могат да предизвикат прилошаване, повръщане и дори загуба на съзнание, а попадането на стомашно съдържимо в дихателните пътища, води до задушаване и удавяне. Мозъкът е най-уязвимия орган в организма по отношение на кислорода и може да оцелее най-много около 4 минути преди да се появят необратими щети, казват експертите.

Анализът отчита още, че мъжете у нас се давят три пъти повече от жените, вероятно подценявайки и пренебрегвайки горните фактори за превенция по време на къпане и плуване.
Най-уязвими от фатални водни инциденти си остават децата - по данни на БЧК през последните 5 години /2013-2018 г./ вследствие от удавяния са загивали между 10 и 16 деца. Пикът на фатални инциденти е бил през 2008 г. - 32 удавени деца, както и през 2012 г. - 22 загубени детски усмивки.

През миналата година е имало над 5 500 фатални инциденти с жители на ЕС, причинени от случайно удавяне и потопяване при около 5 милиона смъртни случая регистрирани като цяло. Тези данни отговарят и на средния показател за смърт при удавяне в ЕС от 1,1 на сто на 100 000 жители.

Смъртните инциденти с удавяне намаляват всяка година след регистриран пик от над 6 000 смъртни случая през 2013 г., отчита Евростат.

Сред държавите членки на ЕС най-високите проценти на смърт от удавяне са регистрирани в Литва и Латвия - с повече от 6 фатални инцидента на 100 000 жители. Други страни с регистрирани високи показатели от смърт при удавяне са още: Естония - 3 случая на 100 хиляди, Исландия и Словакия - по 2,3 случая на 100 хиляди и др.

За разлика от тях най-ниските проценти са регистрирани в Италия, Малта и Португалия - всички по 0,4 смъртни случая на 100 000, както и в Дания - 0,5, Испания - 0,7, Швеция - 1 случай на 100 хиляди и др.

Ситуацията при съседите ни е следната: в Румъния - 3 на 100 хиляди, в Гърция - 2,5, в Сърбия и Турция - по 1 случай на смърт от удавяне на 100 хиляди души население.

Статистиката за смъртността от случайно удавяне и потапяне по пол показва, че в почти всички страни, за които има данни, смъртността е била по-висока сред мъжете, отколкото сред жените. Изключение е Люксембург, където са били регистрирани 4 смъртни случая от удавяне, 3 от които са били жени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахтопол

    14 1 Отговор
    Мен, като морски ме е страх да влизам дори на няколко метра на вътре в морето, а хората от цяла България, като дойдат и влизат в морето навътре все едно е басейн и ще стигнат до другата страна.Чужденците не го правят, само в България цари незнание и простотия.
  • 2 Тодор

    10 0 Отговор
    Българинът се дави от простотия ! Същата е причината за многото убити при катастрофи,убийства,самоубийства и пр.
  • 3 Герб

    7 1 Отговор
    Ние ще назначим оше държавни калинки да проверят къпещите се дали имат сертификат за плуване, издаден от лицензираната герберска фирма за пкувни курсове. Освен това ше се приверяват дали банските са от подходяща материя и дали са закупени от лицензиран магазин с логото на герб или божествения борисофф
  • 4 Странно

    4 1 Отговор
    Политиците ходят по черкви и се молят на Господ, а си мислят, че са божествени и могат да предотвратят Божията воля и съдбата на хората. Какво и да правите, няма да може да се противопоставите на Господ!
  • 5 Факти88

    2 0 Отговор
    Ганйо недей да караш бързо и рисково, не никой не слушам, аз съм мъж. Ганчо има табели и забрани не влизай да плуваш, кой бе да им е. а майката.Истината и статистиката, много такива умрели мъже вече.
  • 6 Миризлив пор

    1 0 Отговор
    Само суха статистика, някой прехвърля цифри и си играе без да види какво стои зад тях. Да го кажем така - много от плажовете са неохраняеми, на охраняемите първо цените са високи за сметка на това не се дават заплати на спасителите и всичко е на принципа "кой се навие" и определено не се навиват качествени хора за тези пари. В същото време само БЧК прави курсове, издава сертификат и с този сертификат може да работиш в някоя нормална държава за нормална заплата (в пъти над тукашната само спазител а не да таксува и чадъри и да продава сладолед). Отделно в "нормалните" държави думата на спасителя е закон и всеки спазва праилата - флага и шамандурите а тук всеки се прави на ударен "къв е тоя че ще ме вади от водата". Както се казва по морето - рибата се вмирисва от към главата, добре че главите на нашенци са кухи и изплуват та случаите на удавяне са относително малко.

    Коментиран от #7

  • 7 бай Тодор

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Поре,ти влез да се давиш,че чакай спасител да те спасява ! Ей,такива като теб се давят ,дето чакат някой друг да им поправя глупостта !

    Коментиран от #9

  • 8 Тито

    1 1 Отговор
    И кво от тва ?
  • 9 Миризлив пор

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "бай Тодор":

    В случая всеки си мисли, че ролята на спасителя е да вади хора от водата, но не е така. Ролята му е, при течения, мъртвак, вълни или вятър над определените да вдигне съответния флаг или ако има някой навътре да го завърне. Да заглежда хората по плажа и да не допуска хора които определено не са в кондиция да влизат във водата, например дори и да не си пил, като те е напекло и се изправиш рязко и влезеш във водата може да ти прилошее, за пийнали или надрусани не коментирам. Кога се наложи да се влиза рядко ги вадят живи това е гадната истина. То миналата година точно в Бургас имаше брожение къв е спасителя та да глобява и не ги пуска в морето заради червен флаг. Реално на никой за тези пари и без защита не му се занимава с проблемни батки и само ги вади ако не е зает да продава сладолед или да взема пари за чадъри. Иначе ти мен не ме мисли, не разчитам на никой особено като знам какви ги назначават за спасители.
  • 10 ЕДИН ОТ МОРЕТО

    3 1 Отговор
    ДО АХТОПОЛ И ТОДОР.................ЕВАЛА ЗА КОМЕНТАРИТЕ......АБСОЛЮТНО СТЕ ПРАВИ.......И +++++++++++++++++ ОТ МЕН......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове