20 Август, 2019 17:30 1 599 24

Първи сме в Европа по смърт на пътя

  • европа-
  • смърт на пътя

Броят на смъртните случаи в пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз през 2017 г. е около 25 000 или по 50 на 1 млн. жители

Първи сме в Европа по смърт на пътя - 1

България се нарежда на първо място по смъртни случаи в пътнотранспортни произшествия. Това сочат публикуваните днес данни на Евростат.

Фаталните случаи са общо 64 на 1 млн. души население. Статистиката за 2016 г. показва, че подобен тип произшествия са три пъти повече спрямо средното ниво за Европейския съюз. Делът е почти шест пъти по-голям от страната с най-нисък - Малта (11 на 1 млн. жители, също за 2016 г.).

Средният дял за ЕС е 23 фатални случая. Делът на смъртните случаи сред пешеходци е най-висок в Румъния (37 на 1 млн.), а най-нисък в Дания (3). Гърция има най-висок дял смъртни случаи, свързани с мотоциклетни катастрофи - 20 на 1 млн. през 2017 г. В България (2016 г.) и в Естония пък делът е нулев.

Пътищата в две области в България пък попаднат сред петте най-смъртоносни в Европейския съюз. По данни на европейската статистическа агенция Евростат през 2016 г. в Северозападна България на 1 млн. жители са станали 153 катастрофи с фатален край. Така регионът се нарежда на първо място по този показател.

Броят на смъртните случаи в пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз през 2017 г. е около 25 000 или по 50 на 1 млн. жители, сочат публикувани днес данни на Евростат. Сред фаталните случаи най-голям е делът на пасажери и шофьори на леки коли (46%), следвани от пешеходци (21%), мотоциклетисти (15%), велосипедисти (8%) и други форми на транспорт.

Според данните на Евростат за инцидентите с мотоциклетисти България не е имала нито една катастрофа с мотоциклетист, която да е завършила със смъртен случай.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 газ53

    14 0 Отговор
    Организацията на движението във Варна е отврат.А маркировката-абсурдна.

    Коментиран от #11

  • 2 Тва е зарад фаровете😂😂😂

    6 2 Отговор
    Требва колата да подскача и да пеее😂😂😂
  • 3 сисадмин

    17 2 Отговор
    Еми, войната по пътищата е елемент от системата на хибриден геноцид над българите в България. Наред с мизерията, дрога, гмо-, ментета, чалга, невежство, разврат, "битовата" престъпност, "правата" на кучетата, "епидемии" по добитъка... много неща.
  • 4 Све

    8 1 Отговор
    Сега като дойде чумата по българите..………… всичко ще си дойде на мястото
  • 5 Слави от шоуто и от клашърс

    8 2 Отговор
    Е нема друга такава държава бе !!!!!!

    Коментиран от #10

  • 6 А кое от това е истона

    8 0 Отговор
    Прочетете последното изречение. Дали стъкмистиката отговаря на истината?
  • 7 Несъстоялата се еволюция

    4 0 Отговор
    Никой не е обещавал, че всички ще извървят дългият път на шебека до човека до край. Тоста питекоподобни ще паднат по пътя....
  • 8 Лекар БГ

    15 0 Отговор
    Сега Боко спокойно може да го изтъкне-поне по нещо сме ПЪРВИ в Европата!Как би го формулирал-"Забогатеха ората,пътуват много по новите магистрали,не се спират!Карат скъпи коли,нови,дигат големи скорости и се трепат....Пък и от новите заводи-трафик към тех,от тех..."
  • 9 Гост

    4 0 Отговор
    Статистика-стъкмистика!
  • 10 Иван от публиката

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Слави от шоуто и от клашърс":

    Украйна ни надмина. Имат президент комедиант.
    Но със сЛави можем ги стигна.
  • 11 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "газ53":

    де да бе само таммм...А сега класацията е повод за нови отврат и абсурди...Те вече са залегнали в ,,новия,, закон за пътищата.......на тъмно съставен ,разбира се...и натъртване на ГЛОБИТЕ>>>>Не на РАЦИОНАЛНО ОРГАНИЗИРАНИ И ПОСТРОЕНИ ДВИЖЕНИЕ>>
  • 12 Няма нужда от доклади

    5 0 Отговор
    Излизате управител 48 часа видеозаснемане по един от главните булеварди, например Ботевградско шосе. Всичко това за първото място ще го разберете със звуци. Ще филмирате културата на притежаване и управляване на возило в България. А органите? а "творците" на закони........ спят мечешки зимен сън.
  • 13 Алфа Ромео

    8 0 Отговор
    Пък сме последни почти по свобода на словото... Ами кво да е, лоши пътища и пътна маркировка,лоша осветеност в населените места, слаб контрол от КАТ, стари коли със ниско ниво на безопастност, балкански манталитет и логичното е налице.
  • 14 дедо Кръстан

    7 0 Отговор
    Голяма част от тези катастрофи е причинена от бандити, които се чувстват недосегаеми от правосъдието! Властта засилва репресивните мерки срещу обикновените водачи, но тази категория остава извън обсега на мерките. Те си плащат и се измъкват. Не рядко, обвиняват другия шофьор, който не е виновен.
  • 15 Емигрант

    5 0 Отговор
    Гробарите си преизпъляват нормата относно българският геноцид, Европа ще им даде тлъсти бонуси.
  • 16 onq s konq

    1 6 Отговор
    ГЪРЦИЯ е на 1-во място в Европа по "смърт с мотоциклети".РУМЪНИЯ е на 1-во място в Европа по "смърт на пешеходци" и "смърт на колоездачи4".Авторката на статията ИНГИЛИЗОВА обаче иска да ни убеди ,че всички държави ОСВЕН България са БЕЗГРЕШНИ.Естествено че НЕ ЗА ПРЪВ ПЪТ Ингилизова "търси усърдно кал под ноктите" на България и с КЕФ критикува "всичко българско и родно".Тя обаче НИКОГА И ЗА НИЩО няма да похвари България,защото ...не й плащат за това!А КОЙ Й ПЛАЩА?Ами повече от ясно е,че е Партия,която иска да убеди Българина че Правителството не може да управлява и българинът ако иска да ПРОКОПСА,следва да гласува ЗА ТЯХ!И пак повтарям:Ако някой някога прочете че Ингилизова съобщава за някакъв Български успех независимо в коя област,да се обади- Аз черпя:)

    Коментиран от #18, #23

  • 17 Иван

    5 0 Отговор
    Ново 20. Вчера прочетох в германска медия че първо са румънците....Май всеки си пише както му спуснат отгоре...
  • 18 хамсал

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    "Публикувано във факти.бг: На обратния полюс са България и Естония с нулев процент." Това е от статията за Гърция и мотористите. И ти вяврваш на това?

    Коментиран от #19

  • 19 onq s konq

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "хамсал":

    Ако вярвах на "Обратния полюс" щях да го спомена.
  • 20 Рошко

    3 1 Отговор
    То има ли класация за нещо положително в което да не сме първи
  • 21 Марио Кроненберг

    4 0 Отговор
    Щом става въпрос за нещо лошо, обикновено сме първи. Но по доходи, пенсии, свобода на словото и печата... сме последни в ЕС, а и не само там... :(
  • 22 има ред на опашката

    0 0 Отговор
    Първи сме и по нанасяне на побой, кражби, изнасилване и смърт от цигани над деца, бабички, доктори, полицаи и военни ! На наглия бандит Буда обаче не му пука на кухата на тиква. Чакам неговия ред .
  • 23 9273

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Важното е хонорар да пада.Другото е бошлаф работа.
  • 24 Пенка дълбоката

    1 0 Отговор
    Веднъж властите да ни изкарат за нещо на първо място в Европа. Всичко това се дължи от много качествените магистрали и добри шофьори които са пияни, дрогирани или не са научили правилника след като са си купили книжката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове