11 Септември, 2019 17:21 7 607 13

Жандармерията, Национална полиция и спецтерористичният отряд влизат в нова дирекция

  • жандармерията-
  • национална полиция-
  • мвр-
  • спецтерористичният отряд

Целта е повишаване на ефективността на дейностите по предотвратяване и пресичане на терористични действия

Жандармерията, Национална полиция и спецтерористичният отряд влизат в нова дирекция - 1

Министерският съвет одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи.

Предлаганият проект цели прецизиране на нормативната уредба и подобряване в регламентацията и организацията на дейностите, извършвани от МВР, както и създаване на допълнителни условия за осъществяваните от структурите във ведомството дейности по предотвратяване и пресичане на терористични действия, експертно - криминалистичната дейност, дейността по осъществяване на криминално - психологични изследвания, изготвяне на психологични и съдебно - психологични експертизи, осъществяване на психологични интервенции за управление на кризисни ситуации и дейности по управление на стреса.

Сред предложените промени е преобразуване на Научноизследователския институт по криминалистика в Национален институт по криминалистика, като служебните отношения на експертите, осъществяващи основните дейности в института се уреждат по Закона за Министерството на вътрешните работи, а не както е досега за част от тях – по Закона за държавния служител. Аналогична промяна в правоотношенията се предвижда и за служителите от Института по психология, които също ще изпълняват служебните си задължения при условията на първа категория на труд.

Предвижда се също създаване на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, в структурата, на която се включват дирекция „Жандармерия“ към Главна дирекция „Национална полиция“ и Специализирания отряд за борба с тероризма. Целта е повишаване на ефективността на дейностите по предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане и/или обезвреждане на особено опасни престъпници или престъпни групи, осигуряване на зона за безопасност срещу потенциални атаки, опазване на обществения ред при провеждане на масови мероприятия, възстановяване, поддържане и опазване на обществения ред при масови безредици.

Друго предложение е преобразуване на правоотношенията и на служителите от дирекция „Инспекторат“ в такива по Закона за държавния служител, при условията на трета категория на труд. Целта е прилагането на подход, аналогичен на възприетия за други структури.
Предвижда се също прецизиране на други разпоредби от ЗМВР, както и на промени в закони, пряко свързани с промените на ЗМВР.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волния Уили

    15 1 Отговор
    Аха всичко упирало до името, иначе са специалисти! СУПЕР СУПЕР ДИРЕКЦИЯ НА ДИРЕКЦИИТЕ ИЛИ- ССДНД
  • 2 Койчо

    12 1 Отговор
    Всеки месец по една нова дирекция. ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ.
  • 3 73737376262

    7 1 Отговор
    Реформи! Това трябва се прай.
  • 4 Добрият самарянин с дебелата тояга

    6 8 Отговор
    МВР трябва да бъде закрито. Отживелица е. Пълно е с чантаджии, а видимите полицаи са дебели и негодни. То и без това по-голямата му дийност се извършва от поне пет агенции извън него. Лапачка да има.
  • 5 1944

    5 2 Отговор
    създава се еничарска структура подобна на росгвардия. ще ги пращат на обучение в русия. тайно като прокурорите на цацата.
  • 6 Ndidkf

    3 0 Отговор
    Подготовка за " Борба с безредиците и масови мероприятия ".... Циганския тероризъм пъпли към София.
  • 7 СТОП

    6 0 Отговор
    Това не е реформа.Дирекция национална полиция какво е тогава.Пак правят подобни глупости от 2009 като направиха 7главни дирекции.Така няма да се подобри взаимодействието а ще стане точно обратното. Структурата трябва да бъде като преди 1944г повреме на война с 27000 души В централните служби по малко от общо 100 полицаи .Областни дирекции районни управления и участък.Толкова. Граничари жандармерия заедно в една дирекция.Рязко ще се намалят сумата административни звена.Сега всичко чантаджиите правят зс смека на районните управления и затова няма ефективност
  • 8 Джендър Движение Сила

    3 0 Отговор
    Много БОПаджии знам напуснаха за да вкарват наркотици през турската граница за богати шефове в бг....заплатата вика заплатата....скъпарските коли са парса пълни са с тайници
  • 9 Иванов

    1 2 Отговор
    Ако някой не знае- в момента , числения състав на МВР е ТРИ ПЪТИ (3 пъти) по-голям ,от колкото е бил 1988г. За престъпността е излишно да говорим - беше 10-на пъти по-малка.И всяко село имаше квартален. Немам повече кво да кажа.

    Коментиран от #13

  • 10 Кой68

    3 0 Отговор
    Поредния тъпизъм който ще се сътвори от хора които са кабинетни плашоци и си нямат понятие от тероризъм? СОБТ и жандармерията в едно ДА..Полицията е по охрана на обществения ред...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДДРОнег

    0 0 Отговор
    Тези "проблеми" изобщо не са приоритет на нашето общество, но както си знаем, политиците ни живеят в една друга България !!!
  • 13 Но пък имаше раздута голяма армия

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Истина е.Имаше много малко милиционери,а най-много се страхувахме от КАТ(зверове бяха катаджиите).Бяха откраднали помпата от кладенеца ни на село и ходихме в милицията,че то в управлението беше тихо като в библиотека ...милиционери почти нямаше
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове