Last news in Fakti

14 Септември, 2019 16:10 2 474 16

Кметската надпревара в София замириса на боклук

  • боклук-
  • вагони

Сметища и макове в борба за гласа на избирателя

Кметската надпревара в София замириса на боклук - 1

Двете основни претендентки за кметския стол в София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова "кръстосаха шпаги" на полето на боклука на софиянци.

Госпожа Манолова е чула само част от истината. Така кметът Йорданка Фандъкова отговори на критиките на основния си опонент в кметската надпревара Мая Манолова. Бившият омбудсман явно не знаела, че Столичната община има разработен проект за изграждане на инсталация с използване на RDF горивото за отпадъци, с което би могло да поевтинее парното, посочи кметицата на София.

Този проект трябва да се развие, да се защити, да се получи финансиране, обясни Фандъкова. От 2009 година започнал проект за рекултивация на депото в Долни Богров. Той трябва да приключи следващата година, по думите на Фандъкова. Бих се радвала много да чуя предложения за решение на проблемите, настоя тя.

Кметът си спомня как Сергей Станишев брал макове на терена, където сега е заводът за боклук на столицата, който по мнението ѝ бил най-модерният. На мястото на депото в Долни Богров трябва да има гора. Освен това тя обясни, че общината се е спасила от рекета на циментовите заводи.

По-рано Мая Манолова посети сметището и обяви, че в него се заравя преработен боклук, който може да се използва за гориво и да поевтинее парното в столицата.

„Зад мен и екипът ми е сметището в Долни Богров, което беше затворено през 1997 г. Днес в това сметище се заравя преработен боклук - по-точно висококачествено гориво, което произвежда заводът за преработка на боклук от боклук. В нормалния свят от такова гориво се произвежда енергия. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на боклук, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани според обещанията на кмета Фандъковa.“ Това заяви гражданският кандидат за кмет на столицата Мая Манолова на входа на депото за неопасни отпадъци в Долни Богров, където по думите ѝ дневно се заравят по 300 тона от т.нар. РДФ.

„И както за повечето от нещата в София, и тук плащаме два пъти - ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията, преработване на преработеното. Веднъж плащаме за преработка на боклука и производство на това гориво - 27 млн. лв. годишно. За това сметище, за заравянето на това гориво, плащаме 3 млн. всяка година. Плюс още близо 6 млн. за горене на останалите количества високотехнологично гориво в циментовите заводи в Северна България“, каза Манолова.

Тя изчисли, че общо сметката е в размер на 36 млн. лв. и че всеки ден на столичани това струва по 100 хил. лв. за преработката на този боклук.

„През следващата година тази сметка ще набъбне с 15 млн. лв. годишно - ще стане малко над 50 млн. лв. Толкова ще плащат столичани за преработка на същия този боклук. Това става ясно от обществената поръчка, която кметът Фандъкова е обявила на 19 август т.г., която ще бъде отворена на 20 септември 2019 г.“, посочи Мая Манолова и уточни, че става въпрос за две поръчки.

Първата е за изгаряне на това гориво, а втората е за транспортиране на горивото, което се произвежда в завода за боклук.

„Видно от параметрите на тази поръчка, изгарянето ще струва на столичани годишно по 15 млн. лв., а транспортът ще струва 5 млн., 27 млн. - заводът за боклук, 3 млн. за това депо - общо 50 млн. лв.“, изчисли Манолова.

„Ако боклукът на София мирише, то тези поръчки вонят - направени в последния момент и свързани със сметосъбирането и боклука на София“, категорична бе Манолова.

„Оказа се, че съм права за поръчката за сметосъбирането. 500 млн. лв., обявени от кмета Фандъкова в навечерието на изборите, при положение, че договорите на сегашните фирми изтичат след 1 година. Така и не чух смислен отговор защо е това бързане, но можем да си направим предположенията, предвид факта, че през следващите 5 години ще почистват същите фирми като сега. Същите фирми от приятелския кръг, както се вижда от отворените вече оферти - има позиции, за които има само по един участник“, подчерта кандидат-кметът.

Тя допълни, че единственият ощетен е столичното общинско предприятие, което до момента е чистило 3 района, сега ще чисти само един. Въпреки обещанието на кмета Йорданка Фандъкова, дадено през 2016 г., че ще инвестира и стабилизира това общинско предприятие, за да може общината сама да се включи в сметосъбирането.

„Тогава са отделени 3,5 млн. за закупуване на техника, а резултатът от това обещание и усилия е фактът, че общинското предприятие сега ще чисти само един район – най-трудният „Красна поляна“. Системата за управление на отпадъците в София е сбъркана. Това ли е кръговата икономика, зелената икономика, при която харчим пари, за да произведем от боклука гориво, а след това заравяме това гориво в земята в едно сметище, което беше затворено“, попита Мая Манолова.

„От мен вече се очакват решения, затова със сигурност ще обещая на кмета Фандъкова, че ще бъде направена пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София - всичко ще бъде извадено на масата. Ако бъда кмет, ще има референдум и гражданите ще кажат да има ли инсталация за горенето на боклук, каква да бъде технологията и по какъв начин да бъде осигурено финансирането. Темата е изключително важна за столичани и решението трябва да го вземат те. Защото решението, което в момента предлага екипът на Фандъкова е това, при което се заравят едни пари. А София, въпреки че годишно се харчат над 200 млн. лв. за чистота, чиста ли е, прашна ли е, подредена ли е? Ставаме заложници на същото за следващите 5 години - пак същите ще чистят, пак така ще чистят. Не просто сбъркана система, а една дебела сметка, която плащат столичани. И един много красноречив пример колко непрозрачно и неефективно се харчат парите на гражданите на София“, завърши Мая Манолова.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    11 1 Отговор
    Крави се разхождат спокойно на входа на автомагистрала "Струма" при столичния кв. "Люлин". Това стана ясно от публикация на очевидка във фейсбук. :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха ха

    13 11 Отговор
    Червени боклуци..
  • 4 висок

    11 11 Отговор
    Маямата иска да надмине като лайнометка злобното Ленче! Мая показа ли си дипломата за "вишу"?
  • 5 Наблюдател

    9 9 Отговор
    Другарко Мая Галева, няма ли да публикувате дипломата си?
  • 6 Гст

    9 7 Отговор
    Сестра Галева отново се намесва в неща, от които не разбира нищо!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фен

    7 7 Отговор
    Еми размириса са на боклуци, от как калинката Мая се появи....
  • 9 Антисоциалист

    8 7 Отговор
    Господа, г-жа Манолова се опитва да надприказва г-жа Фандъкова с фантазми. Това е често поведение сред тийнейджърите, но то е свойствено на г-жа Манолова. Дължи се не само на оскъдно образование и оскъден опит в самостоятелна работа, а и на патологичната й хиперактивност. Г-жа Манолова е неподходяща за кмет.
  • 10 mi ta ka

    5 0 Отговор
    от боклкука на какво да миришше?
  • 11 Кой68

    4 0 Отговор
    Парното в София да поевтинее-пълни глупости?Дълга със евтино гориво няма как да се изплати,а и трябват основни ремонти на не малка част от преносната мрежа и самата централа..То че ще се цакат със приказки е ясно но и работа трябва?Да бе само парното?
  • 12 Гост

    2 0 Отговор
    Откакто Манолива реши да се включи, замириса на боклук!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 чичо Пей

    0 0 Отговор
    Прочетох някои от коментариите по долу.Останах изумен от съдържанието им.Това са коментари на абсолютно безотговорни хора не и на софиянци.Или са пришълци провинциални цървули,обикновенни простаци или платени Коритаровци.Не съм привърженик на социалистите но г-жа Манолова е абсолютно права и не е наивна като ,досадната и абсолютно некомпетентна Фандъкова доста изтъркано вече Гербаджийско бушонче.
  • 15 чичо Пей

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Спиридон Маев Манолов":

    Като отговор на номер 13.Г-н Манолов след като сте се потрудили да напишете доста дълъг пространен коментар, който според мен е доста елементарен и без особено съдържание,но е доказателство ,че и Вие сте сериозен посетител на този сайт.Остава въпросът сайтът ли мразите или самия себе си?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове