Last news in Fakti

18 Септември, 2019 17:11 1 233 23

Похвално! Депутати дариха кръв в парламента

  • депутати-
  • кръв-
  • даряване

През 2018 г. броят на дарилите кръв граждани се е увеличил с 3,7 на сто спрямо 2017 г.

Похвално! Депутати дариха кръв в парламента - 1

Народни представители от всички парламентарни групи се включиха в акцията по кръводаряване, организирана в Народното събрание по инициатива на Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите, съвместно с Комисията по здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов също подкрепи инициативата и присъства на официалното ѝ представяне. Щастлива съм, че днес за пореден път показахме политическо единомислие по отношение на подкрепата на важни каузи, каквато е и кръводаряването, отбеляза пред присъстващите председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването и председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Провеждането на акцията в Народното събрание ни дава възможност също така да видим и чуем всички онези, които ежедневно полагат усилия да осигуряват системата на трансфузионната хематология с достатъчно кръводарители и налични кръв и кръвни продукти, посочи тя. Д-р Даниела Дариткова подчерта, че въпреки развитието на медицината, няма измислен заместител на кръвта и единственият начин да се помогне за спасяването на човешки живот, е даряването ѝ. Благодаря на всички народни представители, които се включиха в тази акция, добави тя.

Председателят на Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите Георги Гьоков изрази благодарност към Комисията по здравеопазването и нейния председател за подкрепата на инициативата, която цели да се насърчи доброволното кръводаряване. В България нивото на кръводарителите е по-ниско от средното за Европа и е необходимо този личен акт да бъде популяризиран. Георги Гьоков увери, че народните представители от Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите биха подкрепили бъдещи законодателни инициативи, както и увеличаване на финансирането на кръводарителските центрове. Той изрази надежда акцията в Народното събрание да бъде последвана от други подобни инициативи в страната.

През 2018 г. броят на дарилите кръв граждани се е увеличил с 3,7 на сто спрямо 2017 г., отбеляза при представянето на инициативата директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов. Той подчерта, че се полагат усилия за повишаване на качеството на кръвта и кръвните продукти, които се подават на здравните заведения. В кръвните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора вече има налична нова апаратура, но е нужно да бъде увеличено финансирането им, което ще позволи да се изследва поотделно всяка единица дарена кръв, подчерта д-р Николай Николов.

Председателят на Българския червен кръст академик Христо Григоров заяви, че всички трябва да работят за това България да не бъде на последно място по брой кръводарители в Европа. Той благодари за организирането на акцията в Народното събрание и за голямата активност на народните представители. Всеки трябва да има съзнанието, че някога може да има нужда от кръвопреливане и че помагайки на хората, помага и на себе си, добави академик Христо Григоров.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666®

    12 1 Отговор
    Много похвално. На място да ходят да им взимат кръв. Да не им заслабнат гъзовете, ако отидат до центъра.
  • 2 Цвета на нацията

    10 0 Отговор
    От къде ли я свитнаха за да я дарят?

    Коментиран от #8

  • 3 Бай гъзара

    13 0 Отговор
    Кръвопийци да дарят кръв😂😂😂😂
  • 4 Похвално ще е

    12 0 Отговор
    Ако дарят малко от кражбите
  • 5 Хематолог

    8 0 Отговор
    За съжаление става само за евтин PR. Синя, червена, зелена, оранжева,кафява и всички други цветове от палитрата, но на практикане е приложима поради несъвместими с живота дефекти.
  • 6 мда

    4 0 Отговор
    кръстосаното донорство за трансплатации на бъбреци кога ще узаконят
  • 7 Големите дарители

    7 0 Отговор
    Идват избори а през другото време само пият.
  • 8 параметър

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Цвета на нацията":

    От нас разбира се толкова години ни я смучат
  • 9 Лекар БГ

    9 0 Отговор
    Похвално!ПР акциите.Ще хапнат суджук,ще пийнат марково червено винце. За да се възстановят и смело да продължат да ни пият кръвчицата с безобразията си.Похвално.
  • 10 Абсурд

    8 0 Отговор
    Кръв даряват, пари не връщат!
  • 11 Просто статистика

    5 0 Отговор
    Само не разбрах са пуснали кръвчица. Дали има поне двама?
  • 12 Жоро

    5 0 Отговор
    Как даряват кръв.. някои от тях са явни наркомани, а в добавка има и нежни мъже
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мали мали

    5 0 Отговор
    Ще заразят народа с крадлива чума
  • 15 Кръв даряват

    4 0 Отговор
    но акъл не могат да дарят...
  • 16 Гост(нерегистриран)

    2 1 Отговор
    Как е караянчева, бе журналя. Има ли нужда от банки кръв. Взе да ни става скучно. Очаква ме я в най-скоро време да разкраси Парламента, че мъжете лигите им падат. Всеки иска нещо по така, поне пълни очи, празни ръце. Цвете, идвай си, затъжихме се.
  • 17 Дали

    3 0 Отговор
    Става ли за нормални хора тая кръв или е само за висши?

    Коментиран от #18

  • 18 Няма

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дали":

    нито една посочена цифра! Ала-бала.
  • 19 ФатмакЪ

    2 0 Отговор
    евтин PR... Просто искат да залепят още 2 дни айляк към дългия уикенд. Когто човек дарява с чисто сърце не бие тъпана... "...едната ти ръка да не знае какво прави другата..."
  • 20 Сиг

    1 0 Отговор
    Даряват кръв на някой застрелян мафиотски бос който е подземен бос.
  • 21 плевен

    0 0 Отговор
    Всеки, който иска да дари кръв, по свое вътрешно убеждение, може да го направи в центровете по кръводаряване. Той няма нужда от фоторепортери. Щом ще правят ПР акция, тя трябва да е агресивна, с послание. Трябват и по-прагматични закони. За да се увеличи дарената кръв, хората трябва да знаят, че в случай на нужда, кръводарителя ще получи с предимство пред консуматора. Да се санкционират фирми, на които се свидят двата дена платен отпуск.Особено чужденците.
  • 22 Мици

    1 0 Отговор
    Депутатите "дарили"кръв?Коя кръв са "дарили"-нашата кръв,която те Пият от Нас!
  • 23 dan

    0 0 Отговор
    Тази кръв направо да я изхвърлят.Със сигурност не става за нищо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове