Last news in Fakti

19 Октомври, 2019 23:00 5 088 47

Българите предпочитат домашна ракия и да простират на балкона

  • проучване-
  • българи-
  • ракия-
  • храни

Над 60 на сто от българите твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят

Българите предпочитат домашна ракия и да простират на балкона - 1

Българинът остава близо до традицията и над две трети от пълнолетните българи са буквално на ръка разстояние от всичко, свързано със земя и природа. Това показва сондаж на "Галъп интернешънъл", който иска да покаже щрихи от съвременния портрет на българина - трийсет години след началото на прозападните, пропазарни и продемократични промени в страната ни.

Около и над две трети от пълнолетните българи са буквално на ръка разстояние от всичко, свързано със земя и природа. Предпочитат ракията да е домашна и своя, имат приятели и/или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета. Често използват домашна зимнина, коментират социолозите.

Над 70 на сто отговарят, че някога са приготвяли или често ползват т.нар. зимнина, включително туршия, лютеница, компоти и т.н. Изглежда, че модерният начин на живот в големите градове, характеризиращ се с възможността да се сдобиеш с всичко необходимо на една ръка разстояние в кварталния супермаркет, не е заличил традиционното за българите приготвяне на продукти за зимата.

В определени случаи употребата на домашно приготвени продукти дори е силно предпочитана, пред тези, произведени под държавна регулация. 66 на сто от запитаните например споделят, че предпочитат, ако пият ракия, тя да е домашна, а не купена. Една четвърт от запитаните не споделят това предпочитание. Останалите се колебаят.

Над 60 на сто от българите твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят.

За 77 на сто процента от запитаните българи сушенето на дрехите на балкона остава основен възможен или предпочитан метод, въпреки спорния ефект върху естетиката на фасадите и градския пейзаж.

Впечатление прави и фактът, че за повече от две трети от участниците в национално представителното изследване събуването на обувките вкъщи е от голямо значение - 71 на сто отговарят, че когато имат гости, биха предпочели те да влязат в къщи едва след като се събуят. Една четвърт от запитаните са тези, които не биха предпочели гостите да са без обувки, а 4 процента не могат да отговорят.

Оказва се, че традиционализмът на подобни битови привички е широко присъщ. Разбира се, посочените тук примери, следва да се анализират и с усмивка, но те са ясен индикатор, че има навици, които трудно се променят - дори и при влиянието на масови медии и външни културни образци, коментират от "Галъп". Освен всичко, подобни навици идват и от средата, в която голяма част от българите са принудени да живеят.

Традицията обаче е "победена" по отношение на ремонтите. 55 на сто от участвалите в проучването заявяват, че твърдението "предпочитам сам да се справям с домашните ремонти" не се отнася за тях. 41 на сто обаче все още предпочитат да разчитат на себе си, а не на професионалисти, що се отнася до домашните ремонти.

По тази тема се открива значителна разлика между отговорите на мъжете и жените, но по другите индикатори не се наблюдава такава сериозна разлика в зависимост от пола.

По-младите хората в по-големите населени места, съответно с по-високи доходи и пр., са и онези, които са по-далеч от традиционните навици и вкусове. Има известни разлики в отговорите, характерни за различните поколения, но дори и сред най-младите дяловете на тези, които разчитат на зимнина, простират дрехите на балкона или подканват своите гости да се събуят на прага, се доближават до една втора от всички запитани младежи.

Разлики има и в начина, по който жителите на малките населени места и областните градове и столицата отговарят. Но отново дяловете на положителните отговори по отношение на традиционни за бита ни дейности като приготвяне на зимнина и консумация на домашна ракия и туршия например са около и над половината независимо от населеното място, макар и значително по-високи в по-малките населени места, уточняват анализаторите.

По отношение на столицата, мнозинството от жителите са изоставили отглеждането на животни и растения и извършването на ремонтите самостоятелно, но не и приготвянето на зимнина, употребата на домашна ракия или простирането на дрехите на терасата.

Представените данни са част от ежемесечната изследователска програма на "Галъп интернешънъл". Изследването е проведено в периода между 4 и 10 септември сред 802 души и е представително за населението на България на възраст над 18 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алабуга

    13 9 Отговор
    Аз предпочитам парцуца и да си суша дрехите в сушилнята.
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    52 9 Отговор
    Държавата ни може да е абсолютна анархия, но поне ние българите можем да се радваме на малките неща в живота. Като да си земеш пластмасовия стол, да сипещ ракийка, да си набъркаш една салата и да гледаш как света изгаря около тебе. Векове си е било така, и така ще продължи да си бъде.

    Коментиран от #26

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Студент

    15 61 Отговор
    страшно качество, да вариш извънредно токсичен за организма спирт, и после да го пиеш....

    Коментиран от #8, #13, #15

  • 5 Ми Целий

    51 6 Отговор
    Аз мойте дрехи не ги суша, щот никога не ги пера. На балкона суша само суджуци, бабек и наденица. Киселото зеле и него на балкона го държа. Да пуснат един въпрос: "пикаете ли в мивката?" и ще се видят в чудо...

    Коментиран от #19, #35

  • 6 И аз и аз.

    25 6 Отговор
    На мен пък Бойко идва да ми духа на прането да изсъхне ....😂😂😂😂
  • 7 масовия консуматор

    45 4 Отговор
    Тази година чума по свинете. Догодина тения в ракията. По-догодина болест по доматите. Така трябва. Всички да се редят на опашка за контрабандните стоки на мутрите от магазините. Никакви домашни благинки!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баба Вуна

    49 2 Отговор
    Над 60 на сто от българите твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци - да, особенно 25-30 годишните набори на демокрацията, много ги влече отглеждането на ленени култури!
  • 10 Behemoth

    49 1 Отговор
    Споко 90%от шамандурите под 30 години не знаят от коя страна се държи мотиката така че модернизма идва.....
  • 11 гост

    15 4 Отговор
    Това с простора ,който виси през прозореца е голям проблем,особенно като ти виси пред прозореца.Съдесите над мен са такива и няколко пъти им казвам ,че не искам да ми виси до половината прозорец чаршафи.Уж са ме разбрали и след някой друг ден пак същото...

    Коментиран от #14

  • 12 Бачо Киро

    31 0 Отговор
    Питали 802 човека в 7 милионна страна... Над 18 години... И те им рекли как варели ракия и правели зимнина... Те мотика не са виждали, казан също да не говорим, че са с две ръце в задника... Кого баламосвате не знам...
  • 13 Бачо Киро

    36 0 Отговор

    До коментар #4 от "Студент":

    На 8ми декември да пиеш само сок от моркови, да не вземеш да се натровиш.
  • 14 Рибар

    36 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Почни да печеш скумрия на скара на терасата когато са проснали.

    Коментиран от #27

  • 15 Педант

    34 0 Отговор

    До коментар #4 от "Студент":

    А ти, драги, като си студент, чувал ли си думите на Парацелз: "Dosis sola facit venena"? Сиреч - "само дозата прави отровата". И знаеш ли, че с една шепа сол можеш да се самоубиеш, но всеки соли храната си с изключение на хора с някои сърдечни или бъбречни болести? Добре се знае от хилядолетия, че някои "отрови" в МАЛКИ дози са полезни или даже необходими на организма. Такъв е случаят и с алкохола, така че - хайде стига глупости. Важното е да се знае и спазва мярката. Медицивската наука е категорична, че УМЕРЕНО пиещите живеят средно по-дълго от пълните въздържатели, и причините за това са добре известни. Жив и здрав бъди! :-)

    Коментиран от #29, #39, #45

  • 16 Бай Тошо

    23 2 Отговор
    Народа набляга на купешките вносни отрови, работата не е на добре, всеки ден все повече млади хора се разболяват с нелечими болести, и никой не взема мерки срещу отровите на света който похапваме

    Коментиран от #47

  • 17 Мартин

    18 2 Отговор
    Варенето на спиртосана ракия е традиция за 70% от българите, ама ако стане дума за билката марихуана - сакън, децата, наркотик, полиция.
    Иначе зимнината си е фактор, тия буркани по магазините са пълна трагедия, ако ги ядеш със затворени очи няма и да разбереш какво ядеш. Друго си е да си набереш зарзавата, да си го направиш по твоята си рецепта.

    Коментиран от #38

  • 18 Така трябва

    14 0 Отговор
    Всичко е точно!Държавата цака народа с чума по свинките, с птичи грип и луда крава,народа пък цака държавата с контрабанда и неплащане на данъци!Пито -платено!Сметката ще я плаща бъдещето поколение!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пикая в мивката

    4 6 Отговор
    Простирам на сушилка ,ракия не вара ама си фръгам боклука от балкона ,докато цела кофите нема проблем ....и в кауфлан пикая в мивката на инвалидната тослетна ..!
  • 21 Куту са напия

    4 1 Отговор
    Крада антените на колите
  • 22 Царски

    16 0 Отговор
    Ракията е безсмъртна. Няма бъгове в ракията , или пиеш , или не. Защо германците правят крушова ракия ? Продава се в лидъл. Нали са най умните, най работливите ? Пък и сливова правят. Ракията пречиства всичко, най-вече простотията. Пийте ракия да сте безсмъртни и вечни.
  • 23 az#ЛибераленКрах

    30 0 Отговор
    "произведени под държавна регулация" и тия са изплискали легена! Държавна регулация имаше при "гадния" соц, където сиренето се правеше от мляко, кренвиршите от месо, а хляба от брашно..., сега няма държавна регулация, сега частника гледа да си напълни гушата и затова ядем боклуци, направени от боклуци!
  • 24 Гост

    20 0 Отговор
    Тази статистика ме радва. Резултатите показват, че българинът за зло или добро няма толкова лесно да приеме всички моди на Западната либерастия. Може би и с тази цел е била направена и анкетата, да се види каква е степента на народната устойчивост. В България има достатъчно грозни сгради. Те няма да се разкрасят, ако от терасите един ден мистично изчезнат прострените чаршафи и долно бельо.
  • 25 Усмивката

    19 1 Отговор
    А тия мозъчни тръстове от ,,Галъп интернешънъл" ,защо не проучат липсващата пазарна илономока и и свободна конкурентен пазар ,условията постигнати за това след 30 годишен преход .А се занимават с психологията и здравия разум на българина.Пак се захванаха с народа.,,Крива ракета ,вятъра и пречи”, казва народната мъдрост.
  • 26 ГОСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Ми е затова сме в кереча......щото и света да гори около нас,на никой.....ама на НИКОЙ НЕ МУ ПУКА......
  • 27 Borislav Popov

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Рибар":

    Щом чаршафа виси пред прозореца му, значи няма тераса.
  • 28 Гошо

    10 0 Отговор
    Не ми е много ясно ,ама дрехите къде би трябвало да се сушат ,ако не на балкона
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Държавата на маймуните

    3 1 Отговор
    Връх на еволюцията
  • 33 Легализирайте Марихуаната

    1 7 Отговор
    Забранете Ракията
  • 34 Булгаропитекът така се е упиянил

    1 2 Отговор
    Като Смийгъл е станал от LoR. Пази си Precious-a - ракията. И че го ебават от всякъде и политици и банки и работодатели и квот се сетиш не му пука. Все пак човекът си има приоритети в живота.

    Коментиран от #36

  • 35 Отговорът е да

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ми Целий":

    Пикаем в мивката щото прауд то би бългериън
  • 36 Бачо Киро

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Булгаропитекът така се е упиянил":

    И какъв е проблемът с ракията? Понеже в Германия забраниха от 2018 и дай всички по техния пример, следвайки американците? Говорим за собствено ползване, не да вариш и продаваш. Абе много модерни и западняшки станахте всички, ма нищо свястно не прихващате, само глупостите.

    Коментиран от #41

  • 37 Наздраве

    11 1 Отговор
    За ракийката– Професор обяснява на студенти за вредата от алкохола и за нагледност пуска червей в чаша вода, а друг в чаша ракия. Първият си плува свободно, вторият умира. И сега какъв е извода, колеги? От задните редове се обажда нашенец– Като пием ракия няма да хващаме глисти!
  • 38 Приятелски

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мартин":

    Марто, нали знаеш, че съм по огнената вода, но съм ти приятел и те подкрепям. Гледай „Темата на NOVA“: „Растение с различни лица“ довечера. От мен наздраве и със здраве.

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бай Стою касапина

    2 2 Отговор
    По-добре повече пиене, отколкото по-малко ядене!
  • 41 Така ли

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Бачо Киро":

    Проблемът е че си станал алкохолик
  • 42 За Марта ли ще дават

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Приятелски":

    По нова. Дано само не е няква пропаганда. Мерси че каза бро.
  • 43 А знаете ли защо мразя ракията

    1 4 Отговор
    Защото баща ми беше алкохолик
  • 44 стоян

    1 4 Отговор
    Проблема е че повечето от любителите на домашна ракия я правят от изстискани джибри и захар =дефакто само от рафинирана захар без гроздов сок=и на това му викат ракия
  • 45 Обективната истина

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Педант":

    Първо иди и разбери как реагира имунната система когато поемеш алкохол и при поемане на сол и тогава говори наркомански глупости. Разлика между твърдата дрога и алкохола няма. Натоварването на черния дроб придружено с обилно обезводняване е катастрофално за човешкия организъм. Никой истински медик не би си позволил да втълпява подобни инсинуации, че пиещите живеели по-дълго. Пиещите по нищо не се различават от наркоманите, гледката дори е още по грозна и застрашаваща околните.
  • 46 Гост

    2 0 Отговор
    Абе вие знаете ли че някои големи фирми пръскат житото с глифосат “раундъп” преди да го ожънат и от това правят хляб. Какъв държавен контрол какво чудо.
  • 47 Кажи бе

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Тошо":

    Ма как така бе Тошо?Нали народеца няма пари?С какво купува тези отровни вносни стоки?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове