22 Октомври, 2019 10:52 7 758 40

Ядем пържоли от дълбокия резерв на Европа

  • месо-
  • свинско

Ниските обезщетения за свинекомплексите с евтаназирани животни ще доведат до прикриване на нови случаи с АЧС, каза шефът на стопанството в Бръшлен, който също съди БАБХ

Ядем пържоли от дълбокия резерв на Европа - 1

По магазините у нас масово се продава дълбоко замразено свинско от резервите на Европа. Търговците често го пробутват наред с прясното месо. Това предупреди пред TrafficNews Христо Стойков, директор на свинекомплекса в русенското село Бръшлен, в който 40 000 животни бяха евтаназирани заради африканска чума по свинете /АЧС/.

Заради опасната зараза у нас бяха унищожени над 130 000 прасета, чието месо се използваше предимно за прясна консумация.

Сега търговците запълват дефицита с внос, като много често докарват у нас нискокачествени екарисажни меса. Холандия, Франция и Германия ще си разчистят резервите, обясни Стойков. По думите му, когато в някоя от тези страни има свръхпроизводство, за да не паднат цените катастрофално и фермерът Ханс да е защитен, държавата изкупува големи количества месо, замразява ги дълбоко и ги трупа. Сега този резерв се прочиства с внос в страни, поразени от АЧС като България.

„В Русе никой търговец не работи на 100% само с прясно месо. Вземат и такова, но го мешат с дълбоко замразено. Вратът например им излиза на цена от 2 лева, а като го смесят с пресния, го продават на 12 лв. Търсят бърза печалба” , обясни Стойков.

Потребителите могат да познаят прясното месо по цвета. Когато то е било дълбоко замразено и след това се размразява – отделя вода и цветът му избледнява. Стойков препоръчва клиентите винаги да питат търговеца или сервитьора в ресторанта откъде е месото и да се доверяват само на доказали се производители, дори и цената да е по-висока.

„Ще дадете малко повече пари, но ще спестите от лекарства и болести, които ще ви налегнат, ако се храните с некачествено месо”, каза още шефът на фермата в Бръшлен.

Христо Стойков също съди Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ заради ниско обезщетение. „Първи заведохме дело, след нас заведе и Лефтер Лефтеров, собственик на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово. И другите свинекомплекси, където прасетата бяха унищожени заради АЧС, ще го направят”, каза Стойков.

По думите му, заради това, че цената на прасетата е изчислявана по статистиката, а не според пазарната, изплатеното обезщетение за неговата ферма е значително по-малко от реалното.

„Оцениха ни 80-килограмово прасе за 120 лв. Изобщо не провериха какви са цените по стоковите борси. В Холандия например 25-килограмово прасе с транспортните разходи дотук в момента излиза между 80 и 95 евро. И цените постоянно скачат”, обясни Стойков.

И допълни, че парите от обезщетението са нужни за възстановяване на производството в Бръшлен. „Очаквахме 12-14 млн. лева, а получихме само 8 млн. Не слагаме в сметката изгубените печалби. Не сме уволнили работниците, 65 човека вече трети месец след евтаназията на животните са на работа при нас. Освободихме само хората от кланицата и транжорната, защото не искаме да пускаме на пазара месо от чужди животни, а да имаме затворен цикъл”, обясни още Стойков.

Според него ниските обезщетения ще накарат собствениците на други свинекомплекси да крият заразените животни, ако имат случаи на АЧС и така чумата ще продължава да ни мъчи.

След дезинфекцията, комплексът в Бръшлен се готви да започне работа. През януари ще бъдат докарани животните, а през ноември ще излязат на пазара с прясно месо.

Стойков е категоричен, че заразата е влязла в управляваното от него стопанство и в другите ферми край Дунава чрез дивите прасета от Румъния и комарите, които тази година бяха истинска напаст, а мерките от страна на държавата срещу унищожаването им закъсняха.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо Телето

    34 22 Отговор
    Аз през уикенда в Турция ям. Храната е в пъти по-хубава от нашата отрова.

    Коментиран от #32, #39

  • 2 мали мали

    39 3 Отговор
    Това се знаеше от краи време
  • 3 Японеца

    69 4 Отговор
    БГ е мащеха за народа. Ама народа не гласува и го колят, бесят и стрижат, как и турчин не го е клал.

    Коментиран от #10, #12

  • 4 Балък от Китай

    22 3 Отговор
    Яжте до насита.
  • 5 ДАААА

    35 4 Отговор
    БЕ НЯКОЙ ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА, ТА ТОВА НЕ Е ОТ ДНЕС, НИТО ОТ ВЧЕРА, 1984година, ЛИЧНО АЗ С ХЛАДИЛЕН КАМИОН СЪМ ВНАСЯЛ ЗА БЪЛГАРИЯ МЕСА ОТ РЕЗЕРВА НА МНОГО ДЪРЖАВИ , А ПРЯСНО МЕСО ИЗКРВАХМЕ ЗА ТАМ ! КУПУВАЛЕ ГО ДЪРЖАВАТА НИ НА ПОЛОВИН ЦЕНА, А ПРОДАВАШЕ ПРЯСНОТО НА ДВОЙНА !
  • 6 Хизбори

    21 2 Отговор
    Купуването и продаването е престъпление.

    Коментиран от #16

  • 7 Tova

    18 4 Отговор
    Tova beshe celta
  • 8 тъй,тъй

    15 5 Отговор
    Туй омешване може да стане само в каймите.А пък тия къде не могат да различат размразено месо и прясно си е техен (не)веж проблем.Същото е и с рибата.
  • 9 Кольо

    9 30 Отговор
    Поредната комунистическа пропаганда , нима това не се знаеше, от времето на комунизма съществува и се наричаше стопанска икономика ! Колбасите масово се правеха от внесените резерви , защото са евтини !

    Коментиран от #13, #27

  • 10 ПЕШО

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Японеца":

    Еми то е грехота да хванеш овца ида не я пострижеш
  • 11 тъй,тъй

    18 4 Отговор
    Колбасът не е ли домашно направен с кайма мляна от прясно месо,не е никакъв колбас,а 100% резерва с химия.Затуй и не го коментирах по-горе.То и затуй на най-скъпите колбаси в магазините пише „резерва”,ама невежото си го купува.
  • 12 мислещ

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Японеца":

    Ъъъ нещо живееш в паралелна реалност. Народът гласува и не може да се насити на гаврата с него. Ако не гласуваше и се беше вдигнал, за да измете мафията, можеше да има промяна. Но докато има такива хора като теб, за които решението е чинно да си пуснем бюлетинката за поредния мафиот, така ще е. Щом гласуваш, значи си доволен от системата и нямаш думата.
  • 13 мислещ

    15 3 Отговор

    До коментар #9 от "Кольо":

    Баш си е комунизъм, именно - ЕС е новият СССР.

    Коментиран от #20

  • 14 Вуте

    12 2 Отговор
    Някои хора сега ще направят пари ! Ама народа ще "страда " !
  • 15 Бандюга

    23 1 Отговор
    То се знаеше, че ще се случи след безхаберието на управляващите и БАБХ. Важното е кой колко ще си сложи в джоба от вноса на боклуци. За хората остава или да се тровят, или да пасат трева.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Behemoth

    12 1 Отговор
    Ни вярвам Баце лично го опитва на границата и пуска само новия внос!
  • 18 Истината

    23 10 Отговор
    България е била най-добре управлявана по времето на Турското Владичество и СССР. Тогава раждаемостта е била най-висока, хората най-здрави и спокойни, с най-ниски данъци за гражданите, с най-малко политически измами и експлоатация. Под Западното Робство БГ е най-съкрушена - населението намалява, всеки се чуди как да избяга от държавата, хората са най-болнии неспокойни, данъците и таксите за обикновенните граждани са безбожно високи, измамата и ексолоатацията е политическия идеал
  • 19 Рошко

    3 11 Отговор
    Да ви е сладко, аз свинско не ям, и си ям само домашно да ва е яд
  • 20 Кольо

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "мислещ":

    Аз за политика не споря , само констатирам глупостите които се пишат , по време на избори !
  • 21 ГосТ

    16 1 Отговор
    Руска енергетика и японски технологии ! Бизнес с Китай. Развитие на селското стопанство и биотехнологиите. Китай и Япония са водещи в биотехнологиите. И може да се отървем малко от малко от проститутките. ЕС не може да забрани енергийните проекти с Русия и бизнеса с Китай, а от тази година влезе в сила споразумението между ЕС и Япония на стойност 1/3 от световният брутен продукт. Но тиквата ходи в Южна Корея. Всичко, ама всичко зависи от наш'те чорбаджии, които смениха цървулите с долче и габана
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 NSDAP

    4 28 Отговор
    Поредната предизборна партенка.Целта е българите да бъдат настроени срещу ЕС и НАТО.Крайно време е да се направи тази лустрация и всички членове на ДС и БКП да бъдат пратени по затворите,там където им е мястото.Така ще се ликвидира комунистическата мафия,ще се ликвидира руската хибридна война срещу България и отново ще имаме държава така както през 1878-1944.
  • 24 Гост

    2 0 Отговор
    Супер
  • 25 Ротшилд с бастуна

    16 1 Отговор
    съд за ГЕРБЕРАСТКАТА шайка и в урановите мини директно,барабар с вносителите,веднага!!!
  • 26 Булгарплот

    24 2 Отговор
    Нали за това са целувките, прегръдките и танците на Буда. Не е само месото. С почти всички вносни хранителни и нехранителни продукти е така. Какво стана с проверката за второкачествените европейски стоки. Прикриха я, замазаха ни очите с едни прахоляци и шоколади. Целта на приемането ни в еврогейския съюз беше такава, всички го знаеме: Ще крадете от парите за магистрали, библиотеки по безлюдните села, но ще папкате нашите стоки от Била,Кауфланд, Лидъл и дори от Краваристан и Канада. Не ревете сега, а гласувайте ! Получихте голямата мечтана свобода , да ви е сладко.
  • 27 Цанко

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кольо":

    Кога по времето на бай Тошо се е внасяло месо от чужбина бе отворен ? Ти знаеш ли колко животни се отглеждаха по онова време ? Май понятие си нямаш от животновъдство !!!
  • 28 неЕС

    14 1 Отговор
    За кво мислите ни набутаха зорлем у еврогейския съюз!

    Коментиран от #31

  • 29 Соломон ПАСЕ

    6 9 Отговор
    Вие какво се възмущавате,май забравите поговорката:пуснали го под кревата, а той иска от горе.
    Я се осъзнай българино, това да не ти е СССР да пушат Родопи и Стюардеса а ти БТ, бъди доволен че ти вземат децата които да ти изпращат парички да ядеш.
  • 30 Вегетарианци

    8 1 Отговор
    Само препоръка,не купувайте ,от магазините,само от село,яжте така както са се хранели бабите ни ,прости храни,приготвени у дома,бон апети
  • 31 Djoko

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "неЕС":

    Не беше зорлем, всички искаха, друг е въпросът че хората си мислеха че ще станем,като развитите европейски държави,а ние затъваме все повече и все повече
  • 32 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо Телето":

    Че там ядът ли свинско бе джанъм?))
  • 33 Горан

    12 0 Отговор
    Не е само месото ,а хляба и млякото ? Сега ако вземете една кофичка кисело мляко от първия срещнат магазин и се направи пълен анализ , какво ще излезе според вас ? А сирене, кашкавал, колбаси, хляб, сладкарски изделия ..... и не са виновни хрантутниците горе, а ние сме си виновни , че ги избираме и търпим. То не бяха червени, сини, жълти , двойни коалиции , тройни ... Да се гласува за ПРЕЗИДЕНТСКА ДЪРЖАВА , с бюджета на народното събрание може да се наемат външни специалисти за министри и да останат пари да се удвоят пенсиите. Да се изгонят всички външни инвеститори в стратегическите ни отрасли горива, цветни метали и храни. Да се премахнат посредниците от водата, тока и газта и ако има един малко по-свестен , може за 10 години да се окопитим и тогава ЕС ще ни се моли да влезем в Шенген, а не да висим като просяци под ръчичка с Румъния. Ама Русия, САЩ или ЕС никога няма да ни защитят интереса ако сами не си го защитим, разберете го.
  • 34 Мартин

    6 2 Отговор
    Просто пазарувайте месето от местни месарски магазини, оставете ги тия Кауфланди, Лидъли и прочие.
  • 35 11ап

    5 1 Отговор
    И това ви е много ! Яжте си ,,опинците" ако щете, щото когато БАБХ се РАЗПРАВИ със цели сектори от БГ животновъдството МЪЛЧАХТЕ! А ,,свиневъдите" до вчера подкрепяха активно всяко действие на ,,ВлаСта, а сега вой или квичане ама късно Е
  • 36 Яжте

    4 1 Отговор
    Яжте и да ви е сладко, като не ви стига пипето да избирате такива да ни Управляват.
  • 37 Помнещ

    3 0 Отговор
    От зората на демокрацията, та до ден днешен! И по - лошо ще става?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо Телето":

    Ядете свинско в Турция !!! Вие сте най големия майтапчия в сайта !!!
  • 40 ПРЖИВЯЛИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ СЪВЕТИЗАЦИЯ

    1 0 Отговор
    Само държавата не го знае!! И през комунизма беше така с такива и подобни проблеми , но нищо не се разчуваше и не можеше някой да съди държавата ! Колко тридесет годишно месо изядохме тогава от същите резерви и от Аржентина . . . .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове