2 Декември, 2019 16:50 1 935 12

ДБ с 5 искания за "Топлофикация"

  • топлофикация-
  • демократична българия
ДБ с 5 искания за "Топлофикация" - 1
Снимка: БГНЕС

Критичното положение на "Топлофикация София" се дължи на ниския управленски капацитет на дружеството и на цялата общинска администрация. Това се посочва в декларация на "Демократична България" в Столичния общински съвет.

На фона на предложенията за вдигане на данъците в столицата от ДБ изтъкват, че общинската администрация не съумява да управлява адекватно онова, което вече ѝ е било поверено. Затова общинските дружества, вместо да допринасят за приходите на града, тежат като воденичен камък на шията на всички граждани, категорични са те.

Те определят като "истински погром" за Топлофикация загубените за 9 месеца 8 млн. лева, при положение че планираните загуби за цялата 2019 г. са били 14 млн. лева. Според "Демократична България" е очевидно, че този резултат е следствие от изключително слабо управление на компанията.

По тази причина те призовават Столичният общински съвет, който е принципал на дружеството, да участва по-активно в управленския процес, включително чрез връщането на едностепенна форма на управление - без надзорен и управителен съвет, а само със Съвет на директорите, който да се избира директно и да отговаря пред Столичния общински съвет.

От ДБ изтъкват, че решението за избора на нов изпълнителен директор на дружеството е било взето направо чрез гласуване в Надзорния съвет, без ясни правила.

Те настояват и незабавно да се приемат мерки за изграждане на капацитет за директно участие на "Топлофикация София" на енергийната борса без посредници. За целта изразяват готовност да окажат експертна помощ за подобряване на финансовото състояние на дружеството.

От "Демократична България" призовават всички членове на Надзорния и Управителния съвет на дружеството да подадат оставка, тъй като именно те били отговорни за огромните дългове. Те настояват и да бъде избран нов независим контрольор от средите на одиторските компании, признати в международен план, който да проследи събитията, довели до финансовата криза в топлофикационното дружество.

Сред исканията им е и започването на процедура за външен мениджър на компанията. Това според тях трябва да е фирма, която не е обвързана със структурите, които досега са източвали дружеството.

"Крайно време е "Топлофикация София" да се превърне в модерно енергийно дружество, което активно внедрява новите постижения за ефективно и екологично производство на електрическа и топлоенергия; участва без посредници на енергийната борса и печели от високоефективното комбинирано производство; предлага най-добрите услуги на поносими за клиентите цени; носи полза на всички софиянци, а не прахосва парите им и ограничените природни ресурси", посочва се още в декларацията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вальо Топлото

    4 2 Отговор
    Кога аз управлявах имаше много пари.

    Коментиран от #4

  • 2 Русенец

    7 1 Отговор
    Тия шарлатани само гледат да дерат. Спрях радиаторите, щото реших да пробвам на ток за един месец. А от топлофикация като видели, че нямам навъртяно по топломер, решили да ми надуят отдаденото от тръбите и то толкова, че почти платих колкото за радиатора. И като ги питам защо, те ми отговарят, че щом не съм пускал радиатор, значи у дома било студено и тръбите отдавали повече. Тия луди ли са? Аз да не съм ескимос да живея на минус 15. Не допускат ли, че се топля по друг начин - ток, газ, дърва?..... Не братче. Те са решили, че от мене ще взимат 130лв и си нагаждат числата в сметката така, че да ги вземат, независимо дали ползвам или не.
  • 3 Парнаджия

    11 3 Отговор
    Основните проблеми, които трябва да реши топлото, е да се смени схемата от вертикални щрангове на хоризонтални, и индивидуални търговски топломери за всеки апартамент. Така парното ще стане като тока, ще може да се спира при неплащане, и ще паднат загубите им от несъбрани сметки. Другата стъпка е да се преборят с тарикатите, монтирали си "лъчисто отопление", като са шунтирали разпределителите, и така си прехвърлят голяма част от сметките на бабичките, които са спрели и радиатори и плащане. А най голям ефект ще има ако се краде по малко, но точно тук не съм оптимист.
  • 4 Следовател

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вальо Топлото":

    Знаем , че имаше, а сега няма. Остава да си признаеш къде ги държиш.
  • 5 ИСТИНАТА

    3 0 Отговор
    В ПЕРНИК НЯМА ВОДА
  • 6 Гост

    2 3 Отговор
    това е то, да се караме как да си делим цената на остатъчният продукт при производството на електроенергия....
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 1 Отговор
    „Топлофикация София”, като търговец, е длъжна да спазва „добрата търговска практика”-съгласно търговския закон. Според „добрата търговска практика”, тя е в правото си да се грижи за клиентите си. Клиентите са абонатите които плащат. Когато в една сграда, разходите за инсталацията са над 20-30%, значи се краде. Грижейки се за своите клиенти според „добрата търговска практика”, топлофикация трябва да потърси съдействие от ПРОКУРАТУРАТА за да се проведе разследване и залавяне на крадците. За целта, при всеки отделен случай, трябва да се предоставят на „органите” всички налични данни като: разпечатки от данните на „топлинните счетоводители” , топлотехнически разчети на прогнозни загуби, анализи ……..дори и снимки на жилището с термовизори. Това е грижа за клиентите, проявена реално. Въз основа на папката с данни за конкретния случай, прокуратурата може да проведе разследване, като влезе по апартаментите и установи нарушенията. Хората не плащат главно защото ги крадът и се получава омагьосан кръг. Простичко казано, никой няма да пазарува в магазин, на изхода на който го обират бандити и магазина ще фалира За какво са тогава прокурорите и полицията. Топлофикация, като търговец, трябва да засипе прокуратурата с папки, пълни с наличните данни, а ако господата не вземат съответните мерки, има и по-висока инстанция. С говорене в общинския съвет и интервюта по медиите, работата няма да се оправи.

    Коментиран от #8

  • 8 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Топлофикация трябва и друго да прави. Трябва да си отремонтира изпускащите тръби, които пилеят вода. Вместо да вложи пари в ремонт, на нея й се видяло най-лесно и най-доходно, да увеличи стойността на графата загуби по трасето, и клиентите да го плащат навеки.
  • 9 7777

    2 0 Отговор
    Със сигурност има хора които тарикатеят и се опитват да се топлят без да плащат, едно от усилията на топлофикация трябва да бъде ноасочено това да се разобличи и прекрати, но според мен това са не по-вече от 5% от потребителите. Останалите 95% плащат и пълнят сериозни суми в бюджета на ТЕЦА. Как се харчат парите един господ знае. Най вероятно чрез фирми близки до ръководството се източват, затова е такова състоянието. Няма как да е на загуба при положение че от една абонатна станция средно се захранват по 30 апартамента, ако всеки абонат от тях средно през годината им се отчита по 100лв. месечно (годишно 1200лв), то за година една абонатна станция има приход 36 000лв. Ако се сметне средния годишен разход на газ необходим за една абонатна станция ще се види, че той е не по-вече от 5 тона газ. или около 10%, като се прибавим и продукта ел. енергия от газта сметката става друга. Няма кой да им потърси отговорност за останалите 90% от парите къде са това е истината.
  • 10 Пфффф

    0 1 Отговор
    Ама пак ли тези??? ДБ от всичко разбират, а много добре знаем, че хора, които разбират от всичко, всъщност не разбират от нищо. Позициите им и исканията дори вече не са смешни, а жалки!
  • 11 Христов

    1 0 Отговор
    Нека първо ДБ да спечелят минималните 4%, за да влезнат с няколко човека в Народното събрание и едва тогава бутиковата партия на Иво Прокопиев да има каквито и да било искания!?!
  • 12 Васил

    0 0 Отговор
    Най-лесно е да пребиваваш в периферията на политиката, да нямаш никакви отговорности и да се правиш на много умен и на носител на промяната!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове