Last news in Fakti

4 Януари, 2020 13:16 8 369 56

Убитият от САЩ ирански генерал поръчал атентата в Бургас

  • касем сюлеймани-
  • бургас-
  • атентат-
  • евреи

Касем Сюлеймани e мозъкът на терористичните актове срещу евреите по света, твърди Израел

Поръчителят на атентата в Бургас срещу израелски туристи се казва Касем Сюлеймани - шеф на бригадите "Ал Кудс" в Иранската революционна гвардия. Това заяви пред в. "24 часа" през август 2012 г. - месец след терористичния акт тогавашният израелски вицепремиер и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов, пише Lupa.bg.

"Най-общо казано, ние знаем кой стои зад атентата - това е Иранската революционна гвардия и по-специално бригадите "Ал Кудс", ръководени от Касем Сюлеймани. Този човек е поръчителят. Той е отговорен за цялата кампания на терор срещу израелци, без значение от мястото - дали е Грузия, Азербайджан, Кения, Кипър, или пък Тайланд. Всичко това е част от една и съща кампания. Както при намерението за атентат в Кипър, така и зад бомбената атака в Бургас сме сигурни, че "Хизбула" играе ролята на подизпълнител. Това е, което знаем. Сега трябва да открием кой точно е терористът, извършил това в България. И това е работа на спецслужбите и на двете страни", каза тогава Моше Яалон. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви веднага след атентата, че зад него стоят Иран и "Хизбула".

На 18 юли 2012 г. избухва бомба в автобус с израелски туристи на летище "Сарафово". Тогава френският гражданин от ливански произход Мохамед Хасан ел Хюсейни детонира взривното устройство на паркинга на летището. Взривът уби седем души. Сред шестимата загинали бе и българинът Мустафа Кьосов – шофьор на автобуса. Самият атентатор бе седмият загинал. Ранени бяха 35 души.

В хода на разследването бе изяснено, че няма замесени български граждани в атентата. "Имаме данни, че атентатът е финансиран от "Хизбула". Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на "Хизбула", заяви малко след трагедията тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Хизбула" (от араб. „Партия на Аллах“ или „Партия на Бога“) е шиитска военизирана ислямска организация и партия, базирана в Ливан. Получава финансова и политическа подкрепа от Иран и Сирия.

Представителите на ционисткия режим правят всичко възможно да злепоставят ислямската република и да създадат проблеми в приятелските ѝ отношения с България, заявиха преди 7 години от посолството на Иран в София по повод твърдението на израелския министър.

Експерти по сигурността в САЩ пък бяха на мнение, че ливанското шиитско движение "Хизбула" е осъществило само атентата на летището в Бургас миналото лято без помощ от Иран.

След терористичната атака в Бургас през юли 2012 г. командващият иранските елитни спецчасти за операции в чужбина "Ал Кудс" - Касем Сюлеймани, попитал подчинените си: "Някой знае ли нещо за това?" Никой нищо не знаел. "Хизбула" са действали на своя глава". Това е разказал представител на американското министерство на отбраната пред журналиста от "Нюйоркър" Декстър Филкинс.

Вариант на тази теза бе публикуван през 2012 г. и в англоезичния вестник "Джерузалем пост" в Израел. В него Матю Левит, един от известните анализатори на дейността на "Хизбула", казва, че атентатът в България е бил поръчан от Иран, но извършен самостоятелно от ливанската шиитска групировка без никаква логистична подкрепа от иранците. Левит е ръководител на програмата "Стейн" за разузнаване и борба с тероризма към вашингтонския Институт за близкоизточна политика. Той пише до израелското издание, че "Бургас е по заръка от Иран, но изглежда, "Хизбула" са реализирали заговора сами без иранска логистична подкрепа".

"Джерузалем пост" припомня, че броени дни след атентата в България от 18 юли 2012 г. и Израел, и САЩ са заявили, че това е съвместна операция на Иран и "Хизбула".

През 2010 г. според западни представители "Ал Кудс" и "Хизбула" започват новата кампания срещу американски и израелски цели, от която се предполага, че е част и атентатът в Бургас. Това е контраатака срещу операциите за забавяне на иранската ядрена програма чрез кибератаки и ликвидиране на ирански ядрени специалисти, коментира "Нюйоркър". Солеймани е организирал нападения в Тайланд, Делхи, Лагос, Найроби - поне 30 заговора за две години.

В реч през 1990 г. иранският духовен водач аятолах Али Хаменей заявява, че мисията на "Ал Кудс" е да "изгради народни клетки на "Хизбула" по целия свят".

Касем Сюлеймани е човекът, който преобразява Близкия изток - в момента той ръководи войната на Башар ал Асад в Сирия, написа преди 7 години "Нюйоркър" в статията "Командир в сянка". Джон Макгуайър, бивш служител на ЦРУ в Ирак, го нарича "най-силния оперативен ръководител в Близкия изток днес, за който никой не е чувал".

Отрядите "Ал Кудс" са елитно поделение на Революционната гвардия на Иран, те са "скалпелът на иранската външна политика, нещо като аналог на комбинация от ЦРУ и спецчастите на САЩ". От Ислямската революция през 1979 г. насам тези части извършат диверсии срещу враговете на Иран и разпространяват влиянието на Техеран в целия район. В момента хиляди членове на "Ал Кудс" са в Сирия да помагат на Асад и да координират навлизането в Сирия на бойци на "Хизбула", разказва още нюйоркското издание през 2013 г.

Седем години след кървавия атентат на бургаското летище „Сарафово”, осъдени все още няма. Терористичният акт без аналог в новата българска история шокира, както гражданите, така и властта. Делото, което се гледа от Специализирания наказателен съд, тръгна в края на 2017 г., но беше отлагано няколко пъти заради процедурни проблеми.

Самоличността на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни бе установена по-късно след ДНК експертиза. Хасан Ел Хадж Хасан и Мелиад Фара са привлечени задочно в наказателния процес и бяха обвинени като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    75 13 Отговор
    Пропагандни фейкнюз. Като са знаели защо са мълчали та чак сега услужливо се сетиха.

    Коментиран от #39, #40

  • 2 Кой68

    63 10 Отговор
    Защо.тогава МОСАД не го ликвидираха?

    Коментиран от #7, #18

  • 3 мали мали

    35 8 Отговор
    Кои ми сра у гащите,и умириса квартала тея по малоумност след нас са на 2 место,1-во си го не даваме на никои
  • 4 Хишник

    50 5 Отговор
    Още не са хванали изпълнителите, но вече се знае поръчителят???Хвала на главния прокурор Гешев, здраво пипа!!!
  • 5 vvvvv

    25 10 Отговор
    Започнахте с тролове и глупости.
  • 6 Признал си?

    13 3 Отговор
    Може да е таки има вероятност. Но не е ли много старо - око за око, зъб за зъб! Не се ли предполага и възможността - око за две и зъб за чене! Не е ли за въпрос дали само съд да произнесе приъда "смърт" или го може и президент, та бил той и на САЩ?
  • 7 Бесен Язовец

    11 8 Отговор

    До коментар #2 от "Кой68":

    Ми ей го, нали го ликвидираха, чакаха го на гюме да напусне иранска територия.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 10 Отговор
    Дали е бил включен климатикът и защо доста от оцелелите свидетели са стояли извън автобуса на 35 градусова жега? Бил ли е газифициран автобусът или не? Дали газовите бутилки не са били препълнени за да се икономисва от нафтата, която после може да послужи за личната кола на шофьора и т.н.? Не ми говорете, че терорист натоварен кат камила ще обикаля насам-натам часове из чакалнята на бургаското летище, което е доста добре охранявано.
    Доста хора знаят неудобната истина за взрива на газовата уредба на автобуса, но поддържат версията за терористичен акт за да не си развалим отношенията с параноидните управляващи в Израел?
  • 9 А..... ?

    26 6 Отговор
    Хайде сега да заобичате Хамерика и да намразите,'терористите' от Иран! Всеки ден побутвате българския народ в посока изгодна за вас. Възвеличаването на тази лъжа, показва как сме манипулирани от шепа бандити за лична изгода. Но има бедни душици които ще повярват, за съжаление...

    Коментиран от #44

  • 10 Смърт за англосаксонците и юдейте

    14 5 Отговор
    Юдейте на кол набити

    Коментиран от #17

  • 11 БУУМ

    27 4 Отговор
    Хубавичко са се надупили нашите на терористите от САЩ и компания, с тази статия вие предизвиквате да вкарате терористи камикадзета в БГ. Тъпи и нагли продажници сте вие там горе празноглавци , всичко пак ще е за сметка на обикновения и невинен БГ народ.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Лелеееее

    24 4 Отговор
    И сега “Патронът” с джипката трябва да обяви вийна на Иран и Ирак ли ???
    Естествено “ посъветван” от задокеана ???Не се спряхте бе ....
  • 14 Някой си

    10 23 Отговор
    САЩ спасява целия свят, Русия само ще си мечтае да бъде такава силна и мощна като САЩ

    Коментиран от #56

  • 15 мали мали

    12 1 Отговор
    Кого е убил и какво е направил,да беше утрепал тиквата как да е ,сигурно са били никакви генерали от незнам си къде,а те пътници горките бате боико ти си наи велик целуваш бананова кора до ден днешен ,къде сте къде е лъва на знамето или сте си у дома и си пишете
  • 16 Само питам

    9 20 Отговор
    Защо руските прислуги реват на умряло за убития терорист, който доказано е поръчал атентат на българска територия?
  • 17 Само питам

    8 13 Отговор

    До коментар #10 от "Смърт за англосаксонците и юдейте":

    Защо всички руски прислуги сте функционално неграмотни?

    Коментиран от #26

  • 18 Някой си

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Кой68":

    И него ше го лигвидират, ти не се притеснявай!
  • 19 БУУМ

    17 6 Отговор
    Като чета постовете по горе за възхвала на САЩ , умирам от смях едва ли не американците спасили България, АЛО господа когато България я имаше като народ и държава , тях ги нямаше въобще . За това по тихо .

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 сноу

    7 2 Отговор
    Айде-е ..Почна се едно преливане на боза и суроватка, докато се вкисне манджата ...Пляскат шамари на Пена, а тя пита Вуте ..Що бре-е..А-а ..Пено ти поВниш ли лани, като изтърва кавала...
  • 23 БУУМ

    15 4 Отговор

    До коментар #20 от "Някой си":

    Незнам кой е тъп и кой не , само да ти припомня как ни спасиха американците ,като ни крадат минералните и златните залежи с мними фирми и как си прибират комисионите от определени отрали , говоря за милярди лева и за това , че ни спасяват още сме най продажната , бедната и мизерна държава в европа. Просто си извади главата от пясъка свали си розовите очила и виж реалностТА.

    Коментиран от #25

  • 24 мали мали

    0 5 Отговор

    До коментар #21 от "Някой си":

    Че ти да не си на 1000 години умнико

    Коментиран от #28

  • 25 мали мали

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "БУУМ":

    На нази ни харесва да сме роби,ген ни е

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ххх

    4 1 Отговор
    "Може да се направи обосновано предположение" - както казваше преди години по случая Цветан Цветанов.
  • 30 БУУМ

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "мали мали":

    Прав си сега е така , но БГ и световната историята пише че сме били някога безстрашни войни , какво се промени ли ? Промяната дойде от алчностТА на човека към Парите. Толково сме продажни , че и американски войници ще вкараме вече в БГ .
  • 31 Враца Баце

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Само питам":

    Явно много витамини си изял, дженди!
  • 32 Н стоименов

    9 6 Отговор
    Докато не приключат САЩ и Израел няма да има мир на планетата

    Коментиран от #34

  • 33 Радо

    5 2 Отговор
    Тия американските дронове с ракетите колко струват, и могат ли да унищожат ония джипове Тойоти, дето ги купиха навремето Горското?? - за един преател питам нали!!
  • 34 Някой си

    5 9 Отговор

    До коментар #32 от "Н стоименов":

    Забрави Русия, най - големият агресор
  • 35 Бат Вальо

    10 3 Отговор
    Чета статийката и яко се надъхвам ... абе, направо се надървих ... срещу враговете ни! Нали това е целта? Мразя да ме правят на глупак ...

    Коментиран от #38

  • 36 Чичо Тони

    12 3 Отговор
    "Най-общо казано", май зад атентата в Бургас стои МОСАД.

    Коментиран от #37

  • 37 Centurion

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Чичо Тони":

    А ти направо ми вз на думите от устата!
  • 38 Обесен Язовец

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "Бат Вальо":

    Бат Вальо, тебе специално никой не те прави.
  • 39 Хъш

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Прав си и аз не вярвам на Моше.
  • 40 куку руку ку

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Защото сега ще му припишат всички смъртни грехове. Няма да се учудя и ако кажат, че саудитците, които ринаха кулите в Ню Йорк са били негови хора.
  • 41 Асен Илиев

    2 5 Отговор
    КГБ плесна евреите през ръцете, да не си мечтаят за Задунайская губерния :)
    А за булганите, за такива "статии", още ритници с налчето в кратуните.
    На тях им харесва :)
  • 42 капПЕТКА

    7 0 Отговор
    УЙДУРМА,МЕРИКАНЦКА-ЕВРЕЦКА
  • 43 666666

    7 2 Отговор
    Хахаха,това ЦРУ ли ни го подшушна след като го думнаха.Значи нашите служби освен да са марионетки и да са в тежест на данъкоплатците за нищо не стават.
  • 44 Истината

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "А..... ?":

    БГ политици=Минетчиии
  • 45 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    БОГ ИЛИ АЛАХ ГО НАКАЗАХА ИМА КАРМА всичко се връща
  • 46 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    БОГ ИЛИ АЛАХ ГО НАКАЗАХА ИМА КАРМА всичко се връща
  • 47 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    БОГ ИЛИ АЛАХ ГО НАКАЗАХА ИМА КАРМА всичко се връща
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    помнит ли взривения кой беше от къде беше вижте видеото в нета момчето с раницата БОГ БАВЯ НЕ ЗАБРАВЯ
  • 49 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    помнит ли взривения кой беше от къде беше вижте видеото в нета момчето с раницата БОГ БАВЯ НЕ ЗАБРАВЯ
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    САЩ И ЦРУ СЪЗДАДОХА И ФИНАНСИРАТ ДАЕШ ИДИЛ
  • 51 отвоси се и за американските чифути

    6 2 Отговор
    Чифути , повервах ви. Цялата ви терористична дейност е оправдана и обоснована пред човечеството дето тероризирате с войни и насилие.
  • 52 Вервайте ми

    4 2 Отговор
    Само той е, вервайте. И той същия е замесен в събарянето на небостъргачите в Краваристан. И за падането на свръх модерните Боинги, и са кривата сувалка, също тоже.
  • 53 Коко

    1 4 Отговор
    Факт е, че нашите рускотопкоблизачи ще защитават иранския изверг като роден баща. Това е нормално за збърканият им манталитет и човешки ценности.
  • 54 1568

    5 0 Отговор
    Няма доказателства, че иранският генерал е поръчал атентата в Бургас.
  • 55 Зайо Байов

    1 1 Отговор
    Тоя генерал е поръчал и кирилицата, ама братята македонци оспорват поръчката!
  • 56 div

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Някой си":

    Много си прост,върхът си !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове