Last news in Fakti

3 Февруари, 2020 09:18 3 422 22

Работници от Ловеч протестират за заплати

  • ловеч-
  • заплати

Още през ноември миналата година Инспекцията по труда е подала иск за производство по несъстоятелност

Работници от Ловеч протестират за заплати - 1
Снимка: БГНЕС

Бивши работници от ловешкия завод „Спарки – Елтос“ се събират днес след обед пред Инспекцията по труда в Ловеч заради неизплатени заплати от месеци, съобщи БНР.

В края на миналата година 500 работници напуснаха предприятието принудително. Ангажимент да им съдейства е поела Мая Манолова, която ще се срещне с тях.

Работниците продължават да настояват Инспекцията по труда да заведе нов иск за несъстоятелност на фирмата, за да могат да получат заплатите си от Фонда за гарантиране на вземанията. Дружеството дължи трудови възнаграждения за над 3 милиона лева, а някои от работниците имат да получават по 10 заплати.

Още през ноември миналата година Инспекцията по труда е подала иск за производство по несъстоятелност, но искът е оттеглен по настояване на работодателя с обещания, че фирмата е пред преструктуриране и очаква нови кредити, разсрочвания на задълженията и нов инвеститор.

До момента обаче от предприятието не са предприели никакви действия за изплащане на заработените през миналата година заплати.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 4347

    33 2 Отговор
    Ловеч за съжаление влезна в клоака. Слаб, изкукал кмет и безличен общински съвет, умиращ от страх да не си загубят 400лв, на калпак заплатичка. Ненормалниците от НАП съвсем тушираха града. Понеже няма поминък и бизнес, а трябва да си оправдават заплатите нападжиите затвориха магазини и заведения на хора, които едвам си плащаха наемите. Пробвали същото в Троян, но кметицата направо ги изгонила. Все пак всичко е заслужено- искаха си ГЕРБ, на ти сега ГЕРБ.

    Коментиран от #12

  • 3 Миризлив пор

    26 0 Отговор
    На фона на многото новини за растеж и това че ще дават по 1200 лева на тези които се връщат от запад малко цинично е, да има хора на които дължат по 10 заплати и държавата да не може да принуди работодателя да ги изплати. Време е неплащането на заплати да се криминализира.

    Коментиран от #5

  • 4 Натовец

    2 24 Отговор
    Кво ревете бе, минималната не стана ли 610, а? Кво искате повече? ГЕРБ удвои, даже утрои заплатите. Погледни София - под 3 бона никой не взима.

    Коментиран от #20, #22

  • 5 русенец

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    Да се върне някой, който е работил за западен предприемач , със западни осигуровки и условия на труд и най-вече със западно ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЧОВЕКА, който работи? Абсурд! Че нали веднага ще попадне не във феодализма, а направо в робовладелския строй! Нали виждаш, че дори не споменавам за заплатите.
  • 6 стоян георгиев

    3 6 Отговор
    за какво са им заплати на тия, имаме си демокрация и ес. те са по важни
  • 7 Играч

    19 0 Отговор
    И понеже съм от Ловеч да попитам,кой им позволява 10 месеца да не плащат заплати.Нали всичко минава по банков път.Тези хора как са си плащали сметките,кредитите,как са пращали деца на училище.Мисли ли го някой това.Иначе изнасяме сигурност за Западни Балкани

    Коментиран от #11

  • 8 дсдд

    21 1 Отговор
    Общо взето откакто застана герберски кмет градчето затъна ама брутално. Преди това беше Казанджиев, той си имаше недостатъци, но водеше добре града, идустрията вървеше макар и не нагоре, но се задържаше и имаше производство, сервизите си работеха. Застъпи герберската кметица и подхвана точно най-оцеляващите гаражни майстори, малки сервизи, магазини и кафенета, те я са изкарали за прехрана, я не, и като ги сплащат по мутренски нападжийте с някой акт, който не могат да изплатят за година, ето ти репресия. В същото време има толкова много фирми, които не плащат заплати, като горната, ама ги оставят да експлатират хората. Всеки втори е на минималната, ама иначе има кола. Фалираха огромна болница от точене, затвориха известни фирми и сега просто съществуват.

    Коментиран от #14

  • 9 Емигриране към родината😂😂😂

    5 1 Отговор
    Екстра е бегето връщами са само чекам жената да са върни от бачкане и земаме самолета😂😂😂😂
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    герб видими резултати
  • 11 гост

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Играч":

    Мой роднина работи там, като инженер, а не на поточна линия. Имаше да взима 4 заплати, които така и не взе. Фирмата има запорирани сметки от неизплатени вземания на доставчици, но в същото време има други сметки където са прехвърлени активите и които са пълни с пари, но никой не го интересува това, че работниците не взимат заплати. И да подават сигнали, да протестират, каквото и да правят, виж какво са написали, шефа "обещал" и те прекратили процедурата. Какво значи в правните среди да обещаеш, че ще изплатиш пари, които по закон е трябвало да платиш? Ти си нарушител, ама те гонят и ти обещаваш, че ще върнеш парите и не го правиш. Няма проблем за НАП, те са фокусирани върху малките граждани да ги смачкат, за да може да се депресират и да се хванат на работа в такава фирма, където да рабоят без заплата. Пускал съм проверки към фирми където работят мои близки, защото те самите ги е страх да го направят и резултат няма. Всичко е корупция и срещу подходяща сума се мълчи и покрива.
  • 12 нап

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "4347":

    според теб, в един град едни трябва да плащат данъци, а други не, така ли. И казваш, че в Троян кметицата покровителства укриването на данъци ?

    Коментиран от #13, #19

  • 13 Миризлив пор

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "нап":

    А ти присъствал ли си на такива тенденциозни проверки? Зад термина "Хората си вършат работата по закон" - идват, спират всякакъв процес и искат всички работници строени с лични документи, проверяват кой е на работа, след това искат договори и т.н. да им се представят на хартия (въпреки че ги имат обявени), в това време са запечатали всички помещания, искат куп документи и фактури и започва ревизия да не си скрил нещо... тъкмо започне и деня свършил, на другия ден се продължава ама те бърза работа нямат, идват към 9, към 10 пият кафе, към 12 обедна почивка до 13:30 и към 15 си ходят - може и 3-4 дена да описват. В това време хората идват на работа и им се плащат заплати, ти имаш договори които изостават, губиш клиенти и оборот, ако имаш нещо с малък срок на годност то той изтича и го изхвърляш. Отделно счетоводството работи 1 седмица за да осигурява документи които вече имат вместо да си върши работата. След като свърши всичко това започваш да плащаш неустойки и извънреден труд на работниците за да наваксаш 3 дневен престой. Ето за ограничаване на такива проверки става въпрос.
  • 14 Нормално

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "дсдд":

    Като замените мъж за жена, как няма да има проблеми? Още Конфуций го е казал. "Една жена на струва и половин тестис.".
  • 15 Ventura

    6 0 Отговор
    А къде е онзи г- н. Велев от работодателското съсловие, който постоянно реве, че нямало работници, и че заплатите били достатъчно високи? Хайде сега да обясни на Българските работници, за това ли ще внася работна ръка от чужбина!
  • 16 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    ЕЛТОС...бе един от БИСЕРИТЕ на ,,онази,, икономика!!!!КОНКУРЕНТЕН БИСЕР!!!!!
  • 17 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    мдааа,Ловеч е във финансова стабилност....Троян в ...човешка стабилност1!!1/подсказано от коментар 2/
  • 18 месара

    2 1 Отговор
    прочета ли мая манолова или корнелия нинова, веднага го свързвам с протести!
  • 19 гого

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "нап":

    Нападжийчето, контрол нека да има, но не и извращения. Запечатахте Механата и Питките /20 човека без работа/. На Стратеш проверка в 20 часа на 31.12. Съсипахте вечерта на хората. Градът не е пищял толкова и когато Алчо го гърбеше! Колю Кебапа почиваше от 20 дех до 5 ян. не работии заради вас събота и неделя. В личен план да те посъветвам нещо- не тегли кредити, щото скоро ще ви съкращават, не може 200 човека да конторолират 100 измекярки бизнеса в града. Викаш счети съм, ама кат те резнат няма да има кого да осчетоводяваш. Така, че за дръва у гората! Имам един френд от града, ереген на 40, викам му айде беееее жени си, па той вика за кого ве- тук всичко дето има акъл в главата стане ли на 18 бега със 100 км/ч. А в Троян кметът наистина забрани извращенията ви.
  • 20 Odb

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Натовец":

    Умри бе лизач герберски
  • 21 11111

    5 2 Отговор
    Един глупав въпрос. Кой ходи десет месеца на работа без да му плащат ? Като си отговорим на този въпрос и става ясно защо сме на това положение.
  • 22 Tropolopo

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Натовец":

    Тъпото си е тъпо...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове