Last news in Fakti

8 Февруари, 2020 09:00 2 931 28

Рашидов: Омръзна ми да пера кирливите ризи на тоя и оня

  • вежди рашидов-
  • лувъра-
  • изложба в париж

Сегашният културен министър Боил Банов обаче отвърна през медиите, че ние не сме ксенофоби и че тук няма скандал

Рашидов: Омръзна ми да пера кирливите ризи на тоя и оня - 1
Снимка: БГНЕС

Нов скандал в областта на културата се завихря. Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов ще замине спешно за Париж за среща с президента на Лувъра във връзка с избухналия скандал с подготвяната трета поред изложба на българско изкуство в световния музей. Двамата вече са се чули по телефона.

"Сега научавам за този скандал и ако професорът е притеснен, бих подкрепил него", категоричен беше Рашидов по повод думите на проф. Емануел Мутафов по БНТ. Директорът на Института за изследване на изкуствата изрази възмущението си, че артефакти, свързани с християнското изкуство по българските земи през Средновековието, ще бъдат изложени в департамент "Ислямско изкуство" на Лувъра в началото на април. По думите на експерта духовниците ни могат да го възприемат като светотатство.

„Взаимодействията“ между ислямското и християнското изкуство, каквито през този период почти няма, са маргинални и на чисто декоративно ниво и по никакъв начин не влияят върху взаимоизключващата им се религиозна същност. Призовавам министър Боил Банов да откаже институционално участие в изложба с подобна концепция, предлагайки да се изготви идея за изложба „Християнско изкуство от българските земи през XV – XIХ в.“ с участие на куратор и от българска страна, както да изиска от Лувъра да бъде определено контактно лице куратор, който има поне докторска степен. Предлаганата изложба може да се реализира в департаментите „Живопис“ или „Скулптура“ на музея „Лувър“, настоя проф. Емануел Мутафов

Сегашният културен министър Боил Банов обаче отвърна през медиите, че ние не сме ксенофоби и че тук няма скандал.

Не закъсня и отговорът на Вежди Рашидов. "На мен ми омръзна непрекъснато да изпирам кирливите ризи на тоя и оня", отсече бившият министър на културата с намек към ръководството на министерството.

"Преди малко разговарях с шефа на Лувъра. Ще се наложи да замина спешно за Париж, защото искам да знам къде е истината", каза той. Аз ще отида да защитя достойнството на България и на Лувъра, мотивира се Рашидов пред Епицентър.бг.

"Моите приятелски контакти аз не искам да бъдат опорочени. Най-големият в света музей отвори вратите да покаже на българската култура и България днес е по-уважавана и значима благодарение на културата", каза той. Именно Рашидов по време на двата си мандата като министър на културата подписа договорите с Лувъра да покажем две изложби - първо Панагюрското съкровище, а след това и Преславското.

"Какво са се договаряли, аз искам да го разбера именно от самия президент на Лувъра, защото българите са много чувствителни на тази тема и разбира се, и аз на тяхно място бих бил чувствителен по една проста причина - аз знам, че ще бъде показано развитието на българската култура по време на Османското владичество през 15,16, 17 век", коментира той и призна, че е обезпокоен от избухналия скандал.

"Онова, което ме притеснява, е изразът: "Ами те диктуват играта". Ръководител, който се е подчинил някой да му диктува играта, аз смятам, че той няма какво да се мъчи. И второ - аз страхотно се притеснявам да не сложим поредното петно върху прекрасните взаимоотношения със световния музей, защото това би било против българската държава. Затова ще разбера истината и след това ще коментирам", добави Вежди Рашидов.

"И още някои неща разбрах, но нека да се върна, за да говорим тогава. За безхаберието и безотговорността трябва да се носи отговорност", категоричен беше бившият министър. "Сега го научавам този скандал и ако професорът е притеснен, бих подкрепил него", категоричен беше Рашидов.

Българските експонати ще бъдат изложени в залите на Лувъра в Париж от края на юни до края на ноември 2020 г. или до началото на януари 2021 г., в зависимост от възможностите на двете страни и на институциите, които работят за този проект, се посочва в писмото на шефа на Лувъра.

В изложбата ще бъдат представени около 60 емблематични за периода експоната от различни области, които ще позволят да бъдат проследени основните тенденции и взаимодействия между материалната и духовната култура, се посочва на сайта на министерството.
Според информацията за целите на организирането на изложбата ще бъде създаден официален научен комитет от експерти на двете страни, представители на министерства, музеи, галерии и културни институти, а Лувърът ще изработи и публикува и специален илюстриран каталог на всички представени произведения.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    22 20 Отговор
    Мда, спешно трябва да си направи екскурзия в Париж за сметка на данъкоплатеца, че без него българската кУлтУра е за никъде.
  • 2 герб ви лъжат ще продадат и водата на бъ

    30 9 Отговор
    ВИЕ ОТ ГЕРБ ВСИТЕ СТЕ КИРЛИВЦИ . КИРЛИВ Е И АЛО БАНОВ СЪМ ЗАЩИТНИК И ИНИЦИАТОР НА СКАНДАЛА. УПРАВЛЯВАТ НИ ТЪПАЦИ ИЗБРАНИ ОТ ТЪПАЦИ .
  • 3 Народът на БЪЛГАРИЯ!!!

    31 9 Отговор
    Незабавна оставка на властта. ГЕРБ, СДС, ДПС, ВМРО, Атака, ВОЛЯ, ОП напуснете властта. Тези партии без връщане властта. България на Българите и народът на България, без значение на етносът им. Тези партии вън от властта с еднопосочен билет. Ние БЪЛГАРИТЕ ВИ прощаваме, но вън от Властта СЕГА и ЗАВИНАГИ. Всички да протестираме, като баба СТОЙНА, велика БЪЛГАРКА. ДА СПРЕМ НАМЕСАТА НА САЩ ВЪВ ВЪТРЕШНАТА И ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #12, #19

  • 4 Васил Левски

    43 4 Отговор
    С тая изложба мешана франсетата слагат на едно Турция и България и плюят по паметта на всичките ни патриоти дали живота си за освобождението на България!
  • 5 Усмивката

    20 7 Отговор
    Ми кой те кара. Мъ като обърнеш чашка две и си пръв авер с Бойко .
  • 6 мъка

    38 8 Отговор
    Някой може ли да ми каже какво изкуство са оставили в България турците ????

    Коментиран от #16, #17, #18, #20, #24

  • 7 боцмана

    24 7 Отговор
    Ами като ти е омръзнало , махни се. Преди поне правеше по някоя скулптура , а сега само надуваш алаброса , плещиш глупости и ти плащат. Аман от такива културтрегери лежащи на съмнителна стара слава и превърнали се в откровени ибрикчии.
  • 8 1122333

    20 10 Отговор
    Твойте кирливи ризи Вежди ги пере българския народ. Трябва да се засрамиш от безхаберието и бездействието ти, както като човеки гражданин, така и като екс министър.
  • 9 слаботоков

    17 10 Отговор
    Айде сега и това ПИЯНДЕ си казва мнението! Аман от БОКЛУЦИ!
  • 10 Шопо

    27 2 Отговор
    Това коп€л€нц€ Банов докога ще се осир@ ???
  • 11 Българин

    8 3 Отговор
    Веждичка има перални бе
  • 12 ???

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Народът на БЪЛГАРИЯ!!!":

    Съгласен, но кой ще се хване?
  • 13 888

    7 10 Отговор
    Е точно турчина ли ще оправя това нещо то за него така си е нормално
  • 14 БРАВО

    14 8 Отговор
    Браво на Вежди!!!! Изказа се изключително принципно и БЕЗ религиозен фанатизъм. Той защити Българското изкуство и е Повече Българин от мнозина други, защото за него България е РОДИНА.
  • 15 Лелеее

    9 4 Отговор
    Боклука вика на Боклука че е Боклук по темата за Боклуците ?
    Обърках се бе !
  • 16 турк вън

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "мъка":

    Как какво-изкуството на разрухата.
  • 17 Bauman

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "мъка":

    Ами вие сринахте всичко и за това трябва малко начетеност и интерес щом ви интересува нещо конкретно...
  • 18 Име

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "мъка":

    Баташкото клане и други кланета, това са оставили като изкуство.
  • 19 О. Ч. З

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Народът на БЪЛГАРИЯ!!!":

    Имената на партиите не са проблем тези които са вътре са проблема трябва пълна смяна на политиците и на старите политици да им се вземе всичко и да се изгонят от страната без право на връщане
  • 20 Пипи дългото чорапче

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "мъка":

    За моя род е оставил бягство в Русия след поредната РТ война,връщане обратно след Освободителната.Банов,стига си ласкал егото си.И точно пък турчин да защитава...жива гавра!На турци вяра да нямаш-ПетърПърви.И на предатели като сегашните от Герб
  • 21 hmhmhm

    14 0 Отговор
    Банов е абсолютна шушумига и за два сребърника ще продаде и майка си , камо ли вярата си !
  • 22 Рашидов

    7 1 Отговор
    От сегашните чеп за зеле не става
  • 23 Българин

    8 2 Отговор
    Винаги ми е билпростоват и тъповат и много далече от изкуството, но за нашите ширини очевидно месия на изкуството.
    Бананов същата история, но с тази разлика, че е арогантен измамник. Наблюдавах го снощи при ципурата. Лъже безпардонно, типично в стил тиквеник. Днес Веждеткака демонстрира само малко мисирски чар и дуене.
    С една дума за двете парчета може да се обобщи: Мъстии

    Коментиран от #27

  • 24 Ами да

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "мъка":

    За изкуство да са оставили не знам.
    Ноооо за 5 века робство шъ требе на робите още 5 века да се оттърсят от робското чувство.
    Те за туй бугарите са на таквоз дерсдже
  • 25 GOGO

    3 0 Отговор
    Как хубаво переше и работеше,до скоро пералнята и вода имаше, и прах имаше,и омекотител имаше, и пури и кубински ром.Сега,какво не ви стига,захар,мед или масло.Знаем,какво не ви стига-ЛАКОМИЯТА!
  • 26 Усмивката

    2 0 Отговор
    Трудно се изпира нещо невъзможно.Като ризите на Бойко Методиев например. Ми полата на Лилито. Ми прическата на Майката на нацията..Само се гори.
  • 27 Един блокиран от дирниците

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    За бананов си абсолютно прав, на за Рашидов не ! В работата си съм общувал с много турци и съм убеден, че той от тези истински български турци, които милеят за родината си България. Сигурен съм, че наши "български" Киряк Стефчовци и соросоиди за пореден път се опитват да се изгаврят с нашата история.
    Веждито е мъжкар и няма да позволи на тези джендъри да си измият ръцето с него.
  • 28 Ядосан съм

    0 0 Отговор
    Как може? Това погазва българската история. Как може висчко да подменяте, бе?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове