Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 22:00 1 454 8

ЕАЦС с 4 препоръки за отпадъците у нас

  • еацс-
  • отпадъци-
  • депониране

От количествата изнесени от България отпадъци за периода 2007г. – 2017г. с код R1 - Използване на отпадъците предимно като гориво или друг начин за получаване на енергия са били само 19t за Швеция и то през 2015г.

ЕАЦС с 4 препоръки за отпадъците у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Важен показател за нивото на екологична сигурност, който е обвързан с икономическото благосъстояние и устойчивото развитие и е насочен към социално отговорна икономика, с мисъл за здравето на гражданите, е управлението на отпадъците.

Въз основа на публични данни на Евростат1 относно превоза на отпадъци, подлежащи на нотификация от и за Република България, Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) установи следното:

Количествата внесени отпадъци в Република България за периода 2007г. – 2017г. са много по-високи от количествата отпадъци, които българската държава е изнесла. Нещо повече, през 2017г. се наблюдава спад на изнесения отпадък. Най-малък е бил вносът на отпадъци през 2011г. – 10128t, а най-голям през 2017г. – 150206t.

От информацията на Евростат става ясно също, че количествата внесени неопасни отпадъци са – 209128t, като 193471t са предназначени за използване като гориво или друг начин за получаване на енергия. Количествата внесен неопасен отпадък са с произход:

Италия – 111124t; Обединеното кралство – 65101t, Германия – 12783t и Гърция – 4463t.

От количествата изнесени от България отпадъци за периода 2007г. – 2017г. с код R1 - Използване на отпадъците предимно като гориво или друг начин за получаване на енергия са били само 19t за Швеция и то през 2015г. Тоест в България предназначени за използване като гориво или друг начин за получаване на енергия са внесени 193471t отпадъци, а едва 19t са били изнесени със същата цел.

Във връзка с представените данни е важно компетентните органи да разяснят (1) дали се издават сертификати за окончателно оползотворяване или обезвреждане на внесените отпадъци, каквото е изискването по Регламент 1013 и (2) дали се обмисля възражение за вноса на отпадъци по реда на същия регламент.

Същевременно липсва актуална информация след 2017г. за количествата внесени и изнесени отпадъци, както и информация за количествата отпадъци, които биват оползотворени и отклонени от депониране.

Въз основа на изложените данни и възможността за започване от страна на Европейската комисия на нова процедура за нарушение на правото на ЕС поради невъзможността за постигане на целите по Директива 2008/98/ЕО за 2020г., Евро-атлантическият център за сигурност препоръчва:

1. Споделяне на отговорността по управление на отпадъците между кметовете на
общини и останалите органи на местното самоуправление. Отговорен за качеството на компонентите на околната среда и факторите, които ги замърсяват е директорът насъответната Регионална инспекция за околна среда и води. Поради това той също трябвада носи отговорност по управлението на отпадъците в поверената му територия.

2. Подобряване на системата за разделно събиране. Действието е с изключителна важност, тъй като в противен случай България ще бъде в невъзможност за постигане на целите по Директива 2008/98/ЕО.

3. Да се пристъпи към законодателна инициатива, която да е отнесена към вноса на отпадъци. Вносът на отпадъци за оползотворяване да бъде съобразен с капацитета на съответна инсталация, която ще ги третира. Така ако инсталация има капацитет от 5 хиляди тона годишно, същата да не може да внесе 10 хиляди тона годишно.

4. Необходимо е да се пристъпи към използването на технически похвати, чрез които експертите на Регионалните инспекции по околна среда и води, осъществяващи контрол върху предприятия, третиращи отпадъци, да могат да определят количеството на отпадъците, както и да могат да възлагат изследване на същите с цел потвърждаване на вида им.

Бъдещи проблеми, свързани с изчерпване на капацитетите на регионалните депа, образуването на нерегламентирани сметища и евентуална процедура за нарушение на правото на ЕС (заложените директивни цели) могат да бъдат избегнати само чрез качествено управление на отпадъците, добре функционираща система за разделно събиране и контрол на вноса им.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 робинзон

    11 0 Отговор
    Не се посочва само какво да се направят едни 240 отпадъка и един 10 годишен суджук.

    Коментиран от #2

  • 2 Чичо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "робинзон":

    Това не са отпадъци, а боклуци--не подлежат на сепариране, а на инсинериране
  • 3 30 години не стигат

    4 0 Отговор
    Щом може да се търсят нарушения 30 години назад за приватизационните сделки, да се потърси и отговорност 30 години назад на всички управляващи. Не са много , повечето са едни и същи муцуни , но ако ги одрусат доста пари и имоти ще върнат. Гешев да не си затваря едното око и да работи избирателно. Това е тпал щета , от корен да се изреже !
  • 4 Ели

    3 0 Отговор
    За да ясно на болшинството от читателите за какво става въпрос, ползвайте статията на колежката Ви Йовка Димитрова от 22.I. 2020 г.

    "Дим от Боклук: 8 въпроса за движението и горенето на отпадъци в ЕС".
    "в България регистрираните търговци и брокери са 996, площадките за отпадъци са 3048, а лицата, които имат право да работят с отпадъци – 6136. Информацията за превоза и вноса на отпадъци обаче не е публична."

    Стига се до извода, че опирайки се на ЕС Регламет: може да използваме вратичките и реално да спрем вноса - ако има политическа воля, или да го минимизираме като Швеция.
    .
    Няма да е с бомбастично заглавие "мораториум и забрана", ще е "нямаме условия за преработване" - просто, ясно и кратко.

    Има вратички:от 2006 г. Директивата, която е част и от българското законодателство, определя и норми за вредните вещества, изхвърляни в атмосферата при изгарянето на боклука и задължава националните власти да следят за тяхното спазване, за да не застрашават здравето и живота на гражданите си.
  • 5 Ели

    3 0 Отговор
    "Информацията за превоза и вноса на отпадъци обаче не е публична."

    Тук също добри "юристи по право на ЕС$ - могат да защитят интересите на България - ама то не става с "правата на уйгурите" - Йончева, Александър Йорданов - филолог, Андрей Слабаков - режисьор - а със силни прависти.

    И се пита за какво за тези хора в ЕС, да си чешат пъпчетата в името на "щастливите кокошки".
  • 6 Ели

    2 0 Отговор
    Ако правителството действително иска да инициира смислен дебат и позитив, а такива хора има във всички партии, да привика другарката Кунева-Пръмова, в качеството й на главен преговарящ, и да й зададе няколко неузобно въпроса.

    От въпросната "щастлива дама" произтичат болшинството негативи за БГ, ненапразно я наричаха "другарката "Йес"".
    Една Румъния подписа по-изгодни клаузи.
  • 7 герберски внос износ

    0 0 Отговор
    Изнасяме злато внасяме боклук.Маде ин Гербландия.
  • 8 Николов

    0 0 Отговор
    Не пробутвайте номера да продължаваме да внасамебоклуци, може да се случи да лежи те в тези боклуци! Стига с тази алчност, Наглеци и Мафиоти!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове