Last news in Fakti

16 Февруари, 2020 14:20 2 386 32

КЕВР: България е в енергийна революция

  • кевр-
  • енергетика

По думите му в чисто технологични направления, каквито са умните мрежи, умните измервателни системи и навлизането на въглеродната енергетика, които ще обърнат представите ни за енергетика в 2040 г., които ще преобърнат изобщо представите за енергетика

КЕВР: България е в енергийна революция - 1
Снимка: БГНЕС

България се намира в енергийна революция и добрата ни позиция е максимално бързо да се качим на платформата "Въглищни региони в преход". Това каза доц. Иван Иванов, председател на КЕВР, по време на IV-тия Международен енергиен форум, предаде „Фокус“.

„В настоящата 2020 г. е необходимо да се намери и отговорност, и смелост да се напише стратегия, в която не всички ще бъдат доволни“, заяви още доц. Иванов.

„Наистина България се намира в една енергийна революция, независимо дали го искаме това или не, защото това е енергийна революция в света. Не само в областта на природния газ, което беше преди малко казано“, посочи още Иванов.

По думите му в чисто технологични направления, каквито са умните мрежи, умните измервателни системи и навлизането на въглеродната енергетика, които ще обърнат представите ни за енергетика в 2040 г., които ще преобърнат изобщо представите за енергетика.

"Ако вие четете това, което се предвижда много от нещата, буквално не се обсъждат в България, а те ще се случат“, посочи още доц. Иванов.

„В това направление ще спра на два въпроса, които трябва да отчитаме. Първият, че в крайна сметка енергетиката има като продукт електроенергията, която се купува от хората, независимо, дали са битови или бизнес потребители. Цената на този продукт е с изключително важно значение. Това вече ще го кажа в контекста на българските условия.

Говори се едва ли не да останат въглищните централи до края на техния жизнен цикъл, поради наличие на достатъчно количество лигнитни въглища. Ако бъде нотифициран изпратеният документ в Брюксел за механизъм за капацитет, макар че към момента това не се е случило, българската въглищна енергетика ще получи определено подпомагане, но това може да стане до 30 юни 2025 г.“, обясни доц. Иванов.

Според него въглищните централи могат да продължат да работят, но само като се помисли каква ще е цената на нивата на въглеродните емисии, ще се окажат производители на енергия, която фактически не може да намери място на пазара. "Още повече, че дотогава и далеч преди 2025 г., още догодина България ще бъде елемент от пазара "Ден напред". По този начин навлизането на по-евтина енергия в страната, ще бъде абсолютно безпрепятствено", коментира още доц. Иванов.

"За мен добрата позиция е България максимално бързо да се качи на платформата "Въглищни региони в преход", подчерта още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VVV

    36 2 Отговор
    Тоя гол охлюв не прави разлика между водород и въгледод .Защо е на тази позиция тоя ???

    Коментиран от #5

  • 2 тиква,билла,месирка тв

    22 1 Отговор
    Този,мишката консантинов,шефката на нап която посети мачо пикчо,на цик ,все икони освен да им се кланяме.
  • 3 доцент Иван Иванов

    31 2 Отговор
    Ще обърнем и джобовете ви до цент.
  • 4 гост

    10 18 Отговор
    Централи на въглища в България след 2025 няма да има !! Колкото и това да не се харесва на едни хрантутници , дето от 50 години са закачени за тая яма за пари !! Американските тецове ще минат на газ , щото са предвидени за такъв вариант и ще са за пикови и аварийни товари на свободен пазар , държавния тец за скрап , заедно с мините ! За другите боклуци на Ковачки не 2025 , ами и един ден още им е много да работят !!
  • 5 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "VVV":

    Термина е БЕЗвъглеродна енергетика , а не водородна , щото такава няма !! Може да има само използване на водород за АКУМУЛИРАНЕ на енергия от други ВЕИ източници ! Водород в свободен вид не съществува , може само да се добива чрез енергия от други източници !
  • 6 Pen4o

    17 1 Отговор
    не бе БГ е в енергиина анархия ПРОСТАК
  • 7 Горо

    27 2 Отговор
    Иван Иванов - изключително гумен и обтекаем човек, чийто изключителен талант се състои в това да прави чупки в кръста на властниците и монополистите. Неговата голяма мечта е да види цените на водата и тока освободени от всякаква регулация и подвластни единствено на каприза и алчността на производителите и търговците. Тогава журналистите няма да го преследват и да го питат защо ръководената от него бутафорна комисия за пореден път е одобрила повишението на цените на водата и тока.

    Коментиран от #9

  • 8 Революционер

    17 2 Отговор
    Как има очи да гледа хората този човек?
  • 9 гост

    3 12 Отговор

    До коментар #7 от "Горо":

    Цените на тока , водата и газа така или иначе ще бъдат освободени и то до 1-2 години максимум !!! И точно тогава ще се види мита за "евтините" ток , газ и вода , като се окаже , че вносните са по-евтини и то в ПЪТИ !!! Просто щото не са договаряни под масата от комунисти и русконадупени !! Справка на третия ден от работата на газовата борса никому неизвестна БЪЛГАРСКА фирма продаде над 2 милона кубика газ на цена почти 20 % ПО-НИСКА от "евтиния и регулиран" Булгаргаз !!! И това е пак почти два пъти по-скъпо от цената на европейските борси !!
  • 10 Ал та фанах Атаопънах

    13 0 Отговор
    С този скъп ток може и залпа на Аврора да се обади, ама този път ще избием правилните хора.
  • 11 цвцв

    14 0 Отговор
    ЗАТВОР ЗА ТЕБ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гоуст

    8 1 Отговор
    Тоя няма ли да го викат вече......
  • 14 Фактъ

    18 0 Отговор
    Този от всичко изприказвано , нищо не казва . Ебати доцента !

    Коментиран от #32

  • 15 Енергийното средновековие

    11 0 Отговор
    Само цените са в революция
  • 16 Собственик на 433 крави и три мандри в България

    7 17 Отговор
    България наистина напредва енергийно благодарение на политиката на Бойко Борисов и много скоро ще стане абсолютно независима от Русия, но трябва спешно да се забрани комунизмът със закон при следващо гласуване на парламента, за да може комунистите да бъдат принудени да отидат и да работят, а не да се хранят наготово с рубли.Русофилите, комунистите и атакистите денонощно търсят крави и кравеферми в интернет?? Те са като магнит за привличане на все повече врагове и като един от големите млекопроизводители в северозападна България съм силно разочарован от използването на думата "кравари" като обидна квалификация към техните противници! Сутрин като пътувам от Враца към Монтана, където са повечето от кравефермите ми, единствената повтаряща се постоянно дума в интернет е "краварите...краварите"???Рекламирайки безплатно дейността на млекопроизводителите, явно се надяват тайничко да получат безплатно сиренце или кашкавалец към рублите?? Не господа!! Млечните продукти не са безплатни и можете да си ги закупите в най-близкия квартален магазин или хипермаркет. Купете си сиренце, саламурено или синьо, кашкавалец, масълце, кисело млекце да имате в хладилника, прясно мляко, стоплете си и изпийте чаша и това може да поуспокои вече силно болните ви комунистически и русофилски мозъци!! Надявам се де...може след това да пробвате и с лекарствата предписани ви от Карлуково...
  • 17 за тоя е ясно

    9 0 Отговор
    Да се обеси на клона....
  • 18 Матей

    6 1 Отговор
    Наслаждавате ли се на прехваленото членство в ЕС? С техните регламенти и двойни стандарти ще ни вкарат в пещерите.Без да ни будалкат с розови сънища,зелен революшън и гладен екшън (еко-шантаж).Доста вече,трябва да им се начукат дебелите канчета и всичко да си дойде в нормалните рамки.
  • 19 9мм

    10 0 Отговор
    за революцията си прав. само че трябва да е пред народното събрание, дебил нагъл.
  • 20 Порно

    4 0 Отговор
    Демек дупе да ни е яко и джобовете дълбоки. Щото господарите първо се качиха на Майбах , после на частни самолети от типа на Чесна , сега се готвят с частния Бойнг да обикалят частните си острови.
  • 21 Мнение

    5 0 Отговор
    Енергийната революция в България, трябва да започне с отстраняването на този боклук от поста. Виновен е за всички увеличения на тока и водата. Не е свършил работа за 5 стотинки. Никакъв контрол, инвестират ли се пари в енергетиката, или само се прибира печалбата.
  • 22 Йозеф

    2 0 Отговор
    Енергийната революция ще започне Юли 2020.😂😅😂😅
  • 23 хуху

    5 0 Отговор
    ало лудницата,приберете си пациентите! започнете от герб!!!!!
  • 24 НЕДОРАЗУМЕНИЕТО

    3 0 Отговор
    Да те качат на платформата,да заминеш на някаде и да се невърнеш скапаняккрадлив.
  • 25 всщ

    3 0 Отговор
    Тоя дядка кви ги дрънка?
  • 26 Чук

    3 0 Отговор
    Тоа таратупняк продажен пак ли изпълзя от нафталина
  • 27 факт

    5 0 Отговор
    тоя що не е в затвора!?
  • 28 Иван

    4 0 Отговор
    Разни кретени се изказват "експертно" за българската енергетика. Ама на Еврогейчетата така им изнася.
  • 29 торенте

    0 0 Отговор
    България е в енергиен крах, много скоро ще се разбере.
  • 30 Умно село

    1 0 Отговор
    Мрън, мрън мрън ............
    Колко знайни и незнайни началника преди него бяха там на тая Комисия.
    Та дори и една женица дето продаваше цигари онлайн - паралелно с този си пост в КЕВР.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пръцко

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фактъ":

    Аааа, каза, каза - щял да се качва някъде, ама къде, и на него - калинкопитека, не му е ясно...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове