Last news in Fakti

16 Март, 2020 14:52 1 090 4

Нови изисквания за по-достъпни сгради и съоръжения в населените места

  • строителство-
  • урбанизация-
  • жилища-
  • жилищни сгради-
  • сгради

Проектът на новата Наредба за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията е в етап на обществено обсъждане

Нови изисквания за по-достъпни сгради и съоръжения в населените места - 1
Снимка: БГНЕС

Готов е проектът на нова Наредба за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Подобряването на нормативните изисквания за достъпна среда се налага заради приемането на новия Закон за хората с увреждания, както и за бъде отговорено на изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Новата Наредба определя правилата за достъпност, които трябва да бъдат спазени при изработване и изменение на подробните устройствени планове. На оценка по Наредбата подлежат и инвестиционните проекти на строежите. Съществуващите сгради и съоръжения за обществено обслужване ще бъдат приведени в съответствие с изискванията за достъпност при извършване на техни основни обновявания, ремонти и преустройства. Целта е да има достъпна архитектурна среда за цялото население, като се отчитат и специфичните нужди на хората с намалена подвижност, в т.ч. на хората с увреждания.

В Наредбата са уточнени елементите на достъпната среда и това са пешеходните пространства и пешеходните пътеки, местата за паркиране, спирки на превозни средства, елементи за преодоляване на различни нива, елементи на обзавеждането на достъпната среда и информационно-указателните табели. Всички те трябва да бъдат проектирани и изпълнени, така че да имат универсален дизайн, да са лесни за разбиране, опасните зони да се минимизират и средата да дава ясна осезаема информация на ползващите я хора, независимо от околните условия или сензорните им затруднения. Например: въвежда се изискването в пешеходните пространства да има достъпни места за сядане (пейки) и се определя точния им размер, както и разстоянието между тях, а до всяко достъпно място за сядане се предвижда място за инвалидна количка. В парковете трябва да има най-малко по едно такова място за сядане на всяка алея, както и най-малко по едно място за сядане до чешма, фонтан и площадка за игра.

За да са достъпни обществените сгради, автоматичните входни врати, които се управляват чрез устройства, монтирани на пода пред тях, трябва да се задействат и при тегло 20 kg (например теглото на куче - водач на човек с увредено зрение). Точно са разписани размерите, цвета и разстоянието на стълбите в сградите за обществено обслужване и в нови многофамилни жилищни сгради или сгради със смесено предназначение, както и поставяне на задължителна тактилна ивица за внимание за хората с увредено зрение. Такава тактилна ивица трябва да бъде поставена и на 40 cm от вратата асансьорите в подлези и метростанции. Въвеждат се и специфични изисквания към сградите и съоръженията за обществено обслужване. Например най-малко пред едно от гишетата за обслужване на клиенти трябва да е осигурено свободно пространство с определена широчина и височина, за да е достъпно за всички посетители.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сойка Присмехулка

    1 0 Отговор
    Знаете ли защо уличните кучета си държат опашката между краката? За да не могат разни предприемачи да му застроят дупката.
  • 2 Поредните

    1 0 Отговор
    тъпотии на държавата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове