19 Март, 2020 20:19 1 947 31

Щабът, властта и БАН: До 2-3 месеца ще се справим, ако се спазва карантината

  • венцислав мутафчийски-
  • covid-19-
  • николай витанов-
  • бан

Ако мерките не се спазват, според учените ни очаква негативен развой на ситуацията

Щабът, властта и БАН: До 2-3 месеца ще се справим, ако се спазва карантината - 1
Снимка: БГНЕС

Учени от БАН ще работят с Националния оперативен щаб, като изготвят математически прогнози за разпространение на заразата. Това стана ясно след извънредна среща с тях, правителството и щаба.

Според прогноза на учените, ако се спазва карантината в страната, до 2-3 месеца кризата с COVID-19 ще бъде преодоляна.

Но ако мерките не се спазват, според учените ни очаква негативен развой на ситуацията като този в Италия.

На база на математически изчисления, учените прогнозират, че ако мерките за ограничаване на контактите се спазват, след 3 седмици ще има намаляване на заболелите.

„Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около 2-3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза. Не издънвайте карантината и ще се разминем, няма да се стигне до италиански вариант“, каза проф. Николай Витанов.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов се срещна с учените, тъй като на база на техните анализи оперативният щаб ще решава дали да затяга мерките.

„Единствената мярка, която остана неприложена е да забраним да се излиза от вкъщи", категоричен беше премиерът.

И още от мерките за овладяване на заразата – 8 000 маски ще бъдат раздадени на общопрактикуващите лекари. Други 38 000 специализирани маски ще получат медиците, които се грижат за болните от COVID-19. Страната ни е осигурила още калцуни и предпазни очила.

„От днес в още 2 фабрики в България стартира производството на защитни костюми, с темпо около 200 костюма на ден“, обясни и вицепремиерът Томислав Дончев.

Във връзка със завръщането на малцинствени групи от рисковите страни, щабът препоръчва на МВР и районните здравни инспекции да разясняват как се предава болестта и начините за предпазване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биоинжинера

    15 2 Отговор
    По мойте сметки до 1,5 месеца. Но е важно да се сее напрежение днес!
  • 2 така така

    19 0 Отговор
    Кой ще се справи ве м*ма ви м*лоумна. Прасето ще ходи с тамян да гони вируса ли?
  • 3 ковид 19

    4 11 Отговор
    щом е 2-3 месеца,трябва да се удвоят мерките за да може този срок да е реалистичен
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
    да сте здрави и вируси далече от вас да бъдат
  • 4 Мнение

    20 1 Отговор
    Тези на снимката са за доживотен.
  • 5 Бат Бойко

    13 3 Отговор
    Тия изкуфели старци от БАН що не ги закрих?
  • 6 ще се справим

    3 0 Отговор
    ха дано
  • 7 Биоинжинера

    13 0 Отговор
    По всяка вероятност щом лекарства за малария му влияят на вируса значи и аналгин хинин би могло да му влияе!

    Коментиран от #14, #23

  • 8 ХУ Ю

    7 1 Отговор
    5милиарда.....бах мааму
  • 9 Брах ви лайката гербаджийска

    7 5 Отговор
    Стига лъгахте, никой не се е отървал от това за 2-3 месеца
  • 10 ⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️

    18 1 Отговор
    Не може да спрете икономиката на България заради вирус дето неизбежно ще зарази 80% от хората в Европа
  • 11 Факт

    15 1 Отговор
    Мутафчийски не върши работя !!!!!
  • 12 Ръмпези

    8 2 Отговор
    Г-н Борисов незабавно среща с Иван Костов. Икономиката му е майката. Цветя ти носеше в болницата. Сега да те видя имаш ли дупе.Мисля за хората след епидемията....Боже Господи....
  • 13 Информационен бюлетин

    3 2 Отговор
    Именно през януари 2018 г. Китай откри лабораторията за биобезопасност на Ухан с ниво (BSL-4) - Wuhan P4 в квартал Jiangxia в града. Лабораторията е построена точно с тази цел, за да проучи опасни патогени като разпространяващият се сега коронавирус, да проведе изследвания върху тях и да намери лек за тях - част от дългосрочното планиране след епидемията от SARS в Китай през 2002-03 г., която отне живота на над 700 души.

    Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/biologichno-orzhie-sekretna-laboratoriya-v-ukhan-mozhe-da-e-iztrvala-virusa-ubiets_news722719.html
  • 14 Бай Вуй

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Биоинжинера":

    Аналгин хинина няма да ти помогне в случая, но ме подсети да обясня защо го спряха.Защото е много евтин и повлияваше много сериозни състояние за жълти стотинки.Как иначе щяха да си пробутват скъпите прахчета срещу ,,простуда и грип,, съдържащи много евтини съставки в шарени кутии и скъпи тв реклами.

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Политиците са за въжето

    16 1 Отговор
    Да оставят медици в мизерия, да напускат без екипировка, без достойно заплащане, с калинки директор чета престъпни крадци. Мършиии, народе, да ги почваме тия лай-а мръсни!
  • 16 За 2-3 месеца

    13 1 Отговор
    Ще приключи всичко и без никакви мерки и карантини. Който се разболее разболее, който ще мре ще мре и толкоз.

    Коментиран от #30

  • 17 ???

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Вуй":

    Скоро не съм търсил. На места го има. Просто не се пита.
  • 18 ⛦⛦⛦⛦⛦

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Вуй":

    Камви съставки хинин и нишесте за хапчето хинина е зеленото покритие и едно сфеме е спасило колонизаторите в Африка. Просто и евфективно! Хинина е отрова в премерени дози е лекарство.
  • 19 Чети Мими

    0 0 Отговор
    До 2 месеца си заминава вируса после на Китен на море и после..... SEX!
  • 20 Шопо

    1 0 Отговор
    Абе я че им €в@ майкята на тия плъхоядци и прилепоядци!
  • 21 Атакист-русофил комунист и атеист

    5 4 Отговор
    По всичко личи, че парад на Червения площад в Москва за девети май няма да има, а това ни крепеше духовно и ни даваше сили да се надуваме пред соросоидите! На този парад ние показвахме как всяка една от машините които минава ще ни смаже тук нас живеещите в държавите от НАТО! Как, как, как, как кажете сега ще се фукаме с руската армия??
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Всичко е заиграване със статистиката...тъй като всичко е относително.
    Няма информация за общия брой починали през преходни периоди. Това, че умрелият е имал вирус не значи, че е умрял от него! При хората след 68 години смъртността рязко скача и е много удобно за манипулаторите всичко да препишат на COVID-19........ На година в България почиват около 110 000 (сто и десет хиляди) души или средно по триста 300 на ден, а от грип нормален през сезона около 2500 души... За информация на питащите.
  • 23 Пацо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Биоинжинера":

    Не разбирам от тези неща. Но търсих днес информация за арбидол. И търсачката ме вкара в китайски сайт. Подробно е описано там китайския метод. Съобразно състоянието имат 3 вида коктейли. Всеки с по няколко лекарства. Има дози има всичко. И с коктейлите чай. Не намерих обаче инфо за чая. И в единия коктейл има и арбидол. Пишат в други сайтове за ибупрофен и парацатемол. Във Франция са ограничили бр за купуване на парацатемола. Спорят за ибупрофена дали е вреден или не. Мутавчииски каза че имало 30 вида лекарства. При китайците видях 9-10 и чая. /Quigfrei paidu/
    Има експерти . Нека кажат.
  • 24 за инфо на всички

    5 0 Отговор
    На кораба Даимън принцес 3500 пътуващи 700болни 7 починали.Ако някои може да смята каква е смъртността да смята.Аз си мисля че ни зомбират с някаква цел или греша?
  • 25 червеният петел

    0 0 Отговор
    ако бьде затворена границата исцяло - и се спазва и удьлжи карантината с още - 2 месеца вероятно ще имаме успех дано политиците ни проявят мьдрост и разбиране пред какво са исправени за да не се налага да избират лекарите на кои да се опитат да помогнат и кои да бьде оставен за да умре
  • 26 какак

    1 0 Отговор
    Как ще се справите без лекарство, без пари, без храна с опашки с маскирани хора през 2 метра, днес не успях да си купя от никъде нищо имаше поне по 30-50 човека, пред всеки възможен магазин за хранителни стоки! Това е ужасно и не е редно! Кое е по-добре, да умреш от корона вирус, или да умреш от глад и от немотия?
    А задайте си тоя въпрос и ако няма социална програма на правителството към хората - все едно нищо не правят! Българина ще колабира макс до 1-2 месеца, няма да има пари да си плати сметки, кредити и тн! Мислете върху това!!!
  • 27 Нищо не ще променят ! ВИРУСА сам ще си

    0 0 Отговор
    Утихне ! Както се казва : " Без лекарства 90- 100 дена ! А с лекарства - 3 месеца ! А сега Томислав налей по два пръста " Джонка "като "Баш майстора" ,па другото е бош лаф !
  • 28 ЩАБ ! Големи приказки и пушилка!

    0 0 Отговор
    КОЙ устиска - е заслуга на Щаба! А кой не ами гаранция - няма .Както и ПВО-то - " прикрива , вярно , но не гарантира ".
  • 29 Русенец

    0 0 Отговор
    До 2-3 месеца?!?!?! Отиде лятото. Китайците се справят в милион заразени за два месеца. Ние със 112 заразени - за три месеца.
  • 30 nikosa

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "За 2-3 месеца":

    можеше за 2 месеца, ама без карантина и с двойно повече жертви така ще кара 6 месеца
  • 31 hmhmhm

    0 0 Отговор
    облекла и маски трябва да има за всеки иначе е безпредметно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове