Last news in Fakti

24 Март, 2020 22:15 5 427 23

23% от фирмите са пуснали хората си в платен отпуск

  • бтпп-
  • фирми-
  • платен отпуск

Държавата планира да плаща част от заплатите на служителите, но само в определени сектори

23% от фирмите са пуснали хората си в платен отпуск - 1
Снимка: Shutterstock

В 48% от фирмите служителите се трудят на работните си места, а в 38% - дистанционно. 23% от компаниите пък са пуснали хората си в платен отпуск. Това сочи експресно проучване на Българската търговско промишлена палата.

За 77% от фирмите най-необходимата мярка за оцеляване е да се гарантира движението на стоки по транс-европейските коридори.

Веднага след това като ценни мерки компаниите виждат съкращаване на сроковете за плащания от държавата към бизнеса и поемането на част от заплатите на служителите от държавата.

А държавата планира да плаща част от заплатите на служителите, но само в определени сектори. Това са търговци на дребно, пътнически транспорт, хотели, ресторанти, питейни заведения, кина, туристическа, културна и спорна дейност.

Собственикът на затворено заведение обаче твърди, че въпреки че има право да получи подкрепа от държавата за заплатите, това не е достатъчно, за да избегне съкращения.

Държавата предлага да поеме 60% от възнагражненията на служителите, а работодателите - 40, срещу ангажимента да не съкращава персонала 3 месеца след като е получавал субсидия.

Фирмите не трябва да са и длъжници към бюджета. Според профсъюзите проблем може да се окаже и отпускането на парите на работодателя, а не на работника.

„Ще има страшно много случаи, в които работникът няма да види тези пари въобще, тъй като дори в спокойни времена има много фирми, които не изплащат заплати“ посочва експертът Ваня Григорова.

Част от работодателите пък са на мнение, че секторите, които трябва да се подпомогнат с частично плащане на заплати от държавата, трябва да са много повече и да бъдат включени и производства.

„Всички предприятия, които имат затруднения, които могат да бъдат доказани, посредством спад в продажбите, ние сме предложили една граница от 20%, която може да бъде дискутирана“, обясни Милена Ангелова- гл. секретар на АИКБ.

Според собственика на затворено заведение адекватната помощ е "данъчна ваканция". Необходим е много по-мащабен пакет от мерки, твърдят още работодателите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    16 1 Отговор
    Жена ми също е, та обяснявах аз тука защо е по-добре да си седиш на задника в Германия!
  • 2 КАК СТЕ

    25 7 Отговор
    Войната срещу човечеството вече не е "СТУДЕНА а БИОЛОГИЧНА.
    С "любезното"съдействие на червения еврейски интернационал.
    Подчиниха ли ви набързо да си седите в къщи и да си налягате парцалите?

    Коментиран от #7

  • 3 оууууууу

    8 5 Отговор
    "Необходим е много по-мащабен пакет", ау кат на Славиту, голем пакет. Вие в 7/8 пуснати ли сте в отпуск, то при вас дали ще бачкате или не - все едно, не си личи! А вие какво дарихте в тази критична ситуация, сега нови новинарски сайтчета с платени коментаторчета и призиви за комунистически метежи, за това пари имате, а за дарителство???
  • 4 Последния софиянец

    13 7 Отговор
    Работниците от мойте заведения ги съкратих и пратих на борсата. Няма друг начин.

    Коментиран от #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Станахме просяци

    18 4 Отговор
    И аз ще ги освободя!!! С нула лева оборот, нямам финансова възможност!
    Казват да опазим здравето на гражданите!
    Благодаря, убивахте ни бавно!!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 7 сас

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "КАК СТЕ":

    Ти искаш да мреш от корона вирус навън ли?
    И как няма да те подчинят, когато в тях са оръжията, а ти си сам и неорганизиран?!? Мунчо такива патриоти като теб, са само по кръчвите и след 2-3 ракии! Иначе като стане страшно си проличават какви женки са! Като нещата опрат до аз или ти, седи глей мача!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 6399

    18 1 Отговор
    Половината, аз имам чувството че половината хора са безработни в момента.
  • 10 Жоро

    12 1 Отговор
    Служителите на фирма ГоГрил са пуснати в неплатен отпуск това не е ли нарушение и няма ли кой да обърне внимание на тези перачи на пари

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 асдас

    9 1 Отговор
    Не знам кой е пуснат ама майка ми я съкратиха заради тия простотии
  • 15 Много черен сценарий

    5 0 Отговор
    Знам, че на Запад също има съкращение, но ако всичко мине добре винаги ще търсят по ниско квалифицирани работници. Тогава като се изнесат и тези които не могат да си плащат заемите ще видат измислените бизнесмени какво е криза за работници. И тогава ще ми е интересно какво ще говорят за 60+ и 65+. Те и сега не са малко които работят от тях.

    Коментиран от #23

  • 16 Гост

    1 0 Отговор
    Хората споделят материали и четат без да се осъзнават,че с четене и писане промяна не се прави,защото това действие е да си докажат колко са прави,че са жертви и светът извън тях е несправедлив и това затвърждава тяхното мислене и възприятие на жертва,а от това промяна няма.
    “Светът който виждате е това което сте му дали. Нищо повече, нищо по-малко. И точно затова той е важен за вас, тъй като е доказателство и свидетел за състоянието на ума ви. Един външен израз на вътрешно състояние. Както човек мисли, така и възприема.”
  • 17 ТИТИ

    1 2 Отговор
    Е ТЕЗИ ПЕНСИЙ НЕНАЯДОХА СЕ ПОМИСЛЕТЕ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА ЗАЩО НА КППТ НЕ ГЛЕДАТ ВЪЗРАСТА ЧЕ ХОДЯТ НА РАБОТА СЕГА НЕ Е ВРЕМЕТО ДА ЦОЦАТЕ ДЪРЖАВАТА А КЪДЕ СА РАБОТОДАТЕЛИТЕ КАК Е ВЪЗМОЖНО НА 75ГОДИШНИ ЖЕНИ ДА СЕ МЪКНАТ И ДА РАБОТЯТ

    Коментиран от #18

  • 18 мишо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ТИТИ":

    ЯВНО НЕ ОБИЧАТ СТРАНАТА СИ А ПАРИТЕ
  • 19 ПОПРАВКА

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Жоро":

    ХА ЧЕ САМО ДА СА ТЕ А БАБИТЕ ШИВАЧКИ НА ИЛИЕНСКО ШОСЕ 2 В СОФИЯ ПРОСТО СРАМ СРАМ НЯМА КППТ ХОДЯТ И ЩЪКАТ ПОНА 74ГОДИНИ И ШИЯТ ПАРЦАЛИ НО ТРЯБВА ДА СЕ ТОЧИ ХАЗНАТА ТОЧНО СЕГА

    Коментиран от #20

  • 20 мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ПОПРАВКА":

    ТОВА ИСТИНА ЛИ Е КОЙ Е РАБОТОДАТЕЛЯ
  • 21 Казиченец

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    За моя ресторант пари събирам от пенсионерите те пари имат и вие ги призовете да се обзоват и мобилизират
  • 22 Чужденец

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Станахме просяци":

    Нас като ни удари кризата първо продаваме колата после златото къщата и не плачим защото когато печелим само за нас а не за държавата/можели един бизнес да не издържи 2-3месеца без да работи /в обществения транспорт не съм видял бизнисмен
  • 23 Над 60 и под60

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Много черен сценарий":

    Никои над 60не работи тежка работа като пенсионер все СЛУЖИТЕЛ на държ работа или с една дума шефче а младите според тях са мързеливи и не искат да работят това е истината ако се махнёт всички пенсионери от работа младите ще се научат и ще искат по високо заплащане/в германия пенсионеркоито работи взема или пенсия или заплата а не и двете
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове