1 Април, 2020 13:19 4 768 18

Започват засилени проверки в магазините за левче

  • магазин за един лев-
  • левче-
  • проверки-
  • търговски обекти-
  • квартални магазини-
  • комисия за защита на потребителите

Проверката обхваща предлагани на пазара продукти, за които има данни, че не изпълняват приложимите законови изисквания

Започват засилени проверки в магазините за левче - 1
Снимка: БГНЕС, архив

В изпълнение на постановление на Софийска градска прокуратура от 31 март инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ и Комисия за защита на потребителите /КЗП/ започнаха съвместни проверки в търговската мрежа в столицата, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Проверката обхваща предлагани на пазара продукти, за които има данни, че не изпълняват приложимите законови изисквания. На територията на София ще се проверяват нискобюджетни търговски обекти, познати повече като "Магазин за един лев" и подобни, като малки квартални железарии и т.н.

Проверката ще обхваща периода от началото на въвеждане на извънредно положение до неговата отмяна.

Задължение на инспекторите от ДАМТН е да проверяват: предпазни маски; очила за индивидуална защита; предпазни ръкавици и други стоки, които попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2016/425 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година относно лични предпазни средства /ЛПС/ и Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на личните предпазни средства.

За целта ще се следи за нанесена маркировка за съответствие СЕ; задължителните пиктограми и маркировки според изискванията за конкретния вид ЛПС, които трябва да са трайно нанесени върху ЛПС в съответствие с приложимите за тях хармонизирани стандарти; инструкция за употреба на български език, от производителя, в която да е описан ясно рисът, от който продуктът защитава ползвателя; нанесени наименование и адрес на производител и вносител; декларация за съответствие, която да е достъпна за потребителя. Това означава тя да придружава продуктът или в инструкцията за употреба да е обявен линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

При установени нарушения ще бъдат предприети съответстващите по закон административнонаказателни действия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 BBC

    45 4 Отговор
    С две думи,събиране на рекет
  • 3 Баи

    36 4 Отговор
    А кога ще има за - лидьл кауфланд
    В наи смешната бананова република на светь живеем
  • 4 КралиМарко

    45 5 Отговор
    Бравоооо, те така се НАСЪРЧАВА и ПОДПОМАГА малкият и среден бизнес!!!Еваларка Баце!!!
    Проверки,актове,глоби..тормоз, до тотално убиване и отказване!!!
    Требе да разчистят терена и да ликвидират възможността и случайни хора да продават евтини маски,ръкавици и очила и да подбиват цената!
    После е лесно - ще извадят на пазара правилната тяхна стока...и само от правилните обекти ще задължът овците да си я купят, че ще настане пика на кризата!
  • 5 Ventura

    29 2 Отговор
    , Ще демонстрират дейност, а каскеттурата си прави пас с цената на горивата! Или и там ще има отсрочки! А цените на стоките ще вървят на горе и на горе!
  • 6 магазини литъл мизиркин

    13 2 Отговор
    Не са лефче кефче ами са вече поне еуро и половина , нали сте баш европейци ,ваш бойко да продава фалкона ха ха ха забогатяхте тъй каза той и кътате евро в банките ха ха ха ......
  • 7 4око

    11 1 Отговор
    Бюрокпацията може да убие... Ще скроите кюляфа на маг.1-че,после ще го затворите,а мен ще глобите защо не към си купил маска от него,защото само там има...
  • 8 Божков що не го проверявахте така

    32 1 Отговор
    Хахахахахахах😂😂😂😂😂що не влазахте в казината да инспектирате игралните машини там да търсите лепенки ес 😂😂😂упътване на беге език лепенки холограми ...жалка даржава жалкаааааааа
  • 9 цербер

    6 1 Отговор
    лични предпазни средства /ЛПС/= лични превозни средства административно - наказателни действия.
  • 10 Да тези двете скапани агенции

    15 1 Отговор
    никому непотребни пълни със калинки на държавна хранилка които си припокриват напълно задълженията ще свършат черната работа както винаги само не знам дали останаха магазини работещи
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе

    18 0 Отговор
    Комисия за защита на потребителите /КЗП/ защо не направи една поверка на лукойл или на аптеките,дето продават маските на завишена цена ?
  • 14 е сега

    9 1 Отговор
    как ще се докажат качестват на маските шити от кварталната шивачница които т министъра толкова настояваше да се носят? Че даже и на медиците предлагаха такива без никакъв сертификат. При случай на инцидент кой ще носи отговорност затова ЛПС което не отговаря ама на никакви стандарти , нито родни ,нито европейски нито световни. Какво ще каже прокуратурато по този въпрос тносно заблудата и подвеждането ? Защото съмнявам се да са направени съответните изпитания и тестове за съответствие с Европейските стандарти , че се пуснах и за продажба даже. Кой ще носи отговорност за подвеждане.
  • 15 гост

    4 0 Отговор
    Ставай народе !!!
  • 16 изплащат самолети на ББ и КК

    7 0 Отговор
    Пари нема действайте!Бирници,орли родни пълнете хазната и милост към никой дребен бизнес както заповяда негово султанско величество Тиквуний за да има за едрия бизнес 60 на 40 без осигуровките и заплати за да има за кабинети, управляващи,депутати,тестовете им и комфорта им докато не ходят на работа.И без протести защото попече от събрали се двама ще се глобяваме.
  • 17 Само внасяните

    4 1 Отговор
    от правилните фирми, отговарят на изискванията
  • 18 karl hoker

    2 0 Отговор
    браво , браво...тези магазини са ни от жизнено значение.....вижте какво правят аптеките ( ви ) , господа ...тумор мръсен герберски.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове