Last news in Fakti

4 Май, 2020 10:10 1 829 20

Социолог: COVID-19 се отразява на доходите, но ситуацията не е извънредна

  • социолог-
  • доходи-
  • извънредно положение

Доходите на 45,2% от българите са останали непроменени от началото на кризата, но 51% са претърпели спад на доходите, сочи изследване на „Алфа Рисърч“

Социолог: COVID-19 се отразява на доходите, но ситуацията не е извънредна - 1
Кадър бТВ

„Ако си представим обществото и икономиката като един пациент, който е изправен пред опасността от коронавирус, нашите резултатите показват, че той е заразен, но не е на интензивно лечение. Има последици, които се отразяват върху хората, но не бихме могли да наречем ситуацията извънредна“.

С тази метафора управителят на „Алфа Рисърч“ Геновева Петрова обобщи в „Тази сутрин“ по бТВ данните на социологическо проучване, което агенцията е провела сред извадка от 1000 пълнолетни граждани чрез телефонни интервюта от 13 до 23 април 2020 г.

Извадката е стратифицирана по тип населено място, възраст, пол и образование на интервюираните.

Доходите на 45,2% от българите са останали непроменени от началото на кризата. При 26% те са намалели, но без да застрашават сериозно издръжката на домакинствата, а 25,4% са претърпелите по-драстичен спад.

Най-драстично са засегнати хората, работещи в сектори, които са били принудени да спрат да работят заради коронавируса, отбеляза Петрова, която допълни, че рисковите социални групи са тези на безработните и загубилите работата си.

„Това е тази една четвърт от населението, което в първите седмици на кризата претърпява този драстичен спад (в доходите)“, казва управителят на „Алфа Рисърч“.

Най-застрашени да останат без работа са тези, които са с намалено работно време и пуснатите в отпуск, смята Петрова.

Между 90 и 100 хиляди души са се регистрирали на борсата. Една четвърт от останалите без работа заради кризата обаче не могат да се регистрират, тъй като са работили без договор и осигуровки и са практически без трудови права.

21,2% още не са се регистрирали на борсата, но смятат да го направят. Това са хората, които очакват рестарта на икономиката и да бъдат повторно наети в своя сектор, казва Петрова.

Голяма част от работодателите са взели мерки в извънредното положение. Съкращаване на работно време и пускане на служителите в отпуск са първа стъпка в опита за запазване на служители. При задълбочаване на ситуацията обаче работодателите най-вероятно ще са принудени да освободят част от тях.

Общата оценка за правителствените политики в периода на кризата е умерено позитивна – с одобрение за първите реакции и очаквания за допълнителни мерки относно дългосрочните последици. 71% от включилите се в проучването имат положително мнение за действията на изпълнителната власт в периода на кризата. Повече или по-малко отрицателна е нагласата на 21% от хората.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    26 0 Отговор
    В смисъл те хората си гладуват така или иначе, та нищо кой знае какво ново, а?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 глад и мизерия

    20 0 Отговор
    Хахахахах, чакай булка сега като на Ганчо му сервират сметката за плащане.
  • 4 Хахо

    21 1 Отговор
    45% са в държавния сектор.
  • 5 мисирка с калкулатор

    22 1 Отговор
    Тези стъкмисти, наясно ли са, че всеки българин обедня за 2 месеца седене у вкъщи с по около 3 000лв

    Коментиран от #8

  • 6 Хахо

    19 1 Отговор
    Решил съм тази година да си платя данъците на 31декември
  • 7 Гост

    16 1 Отговор
    Абе как разбирате че са 45.2% аз ям свинско тя яде зеле значи 55.6% ядеме свинско със зеле хаха смешници
  • 8 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "мисирка с калкулатор":

    Мисля че са повечко от 3000 за тия два месеца
  • 9 да де

    14 0 Отговор
    Ма как ситуацията не е извънредна няма случай сития да вЕрва на гладния. Резултатите от проучванията ще са натъкмени така докато социолозите са сити.
  • 10 Behemoth

    0 3 Отговор
    Всичко е точно!
  • 11 Реалност

    12 0 Отговор
    Мисирките си говорят с мисирки..... Поръчката изпълнена
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аз аз

    4 0 Отговор
    Искам госпожицата да я видя как ще изкара месеца с 200 лв като трябва да нахрани семейство и да плаща сметки за ток.... И да си задържи проучванията за нея за спомен...
  • 14 ЖОРО

    6 0 Отговор
    ДОБРЕ СА САМО ЩАТАДЖИИТЕ ПО БЮРАТА..ТЕ СИ ГЛАСУВАТ ЗА ДА СИ ЗАПАЗЯТ КРЕСЛАТА..НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ ЦВ.ЦВ. ,ДАЛИ Б.Б. ИЛИ КАКА КУРНИ ЧЕ ГИ КОМАНДВА..ТЕ СЕ МОЛЯТ ЗА ТРИ ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА--ЗАПЛАТКАТА ВСЕ СЪЩАТА..ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ДА ХОДЯТ ПО ГРЪЦКО,ДУБАЙ ...ВИВА ЗА ВОЖДА --КОЙТО И ДА Е ТОЙ...
  • 15 Корона глад

    2 0 Отговор
    Бюджетната сфера са тези на които не се отрази така или иначе си седяха по бюрата даже някои и носи си писаха че били уж на първа линия
  • 16 Ivan

    0 0 Отговор
    С големия флекс на банкомата на там отиват нещата!
  • 17 Руски

    0 0 Отговор
    Още ли сте възмутени? Българското правителство се справя добре.
    В Русия като цяло задник.
  • 18 Не е важно колко са

    2 0 Отговор
    процентите, а че стадото е овче и си трае ... може би защото идва Гергьовден, а след това ....
  • 19 Мерките се подкрепят

    2 0 Отговор
    от хора на яслата, т.е всякави чиновници които имат гарантирана заплата работят неработят... да му мислят останалите
  • 20 Само

    1 0 Отговор
    БСП може да се погрижи за сивия сектор и на тези които ги мързи да работят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове