Last news in Fakti

12 Май, 2020 13:09 5 436 18

Какви ще са промените след 13 май?

  • промени-
  • мерки-
  • извънредно положение-
  • коронавирус

До 2 седмици ще стане ясно кога ще могат да отворят детските градини

Какви ще са промените след 13 май? - 1

БНТ напомня какво ще се промени след края на извънредното положение, което беше въведено в страната заради пандемията от COVID-19.

След края на извънредното положение на 13 май, Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка без определяне на конкретен срок, по предложение на здравния министър.

Предишният вариант на текста в Закона за здравето даваше тези правомощия на здравния министър. Извънредна епидемична обстановка може да бъде обявена при 8 ясни критерия и сериозна опасност за живота и здравето на хората от заразни болести, сред които и COVID-19.

Запазват се глобите за нарушения на мерките - Остават санкциите от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2000 за повторно – например при неносене на презпазни маски в градския транспорт. Остава и глобата от 5 000 лева за нарушаване на карантина.

Остава 14-дневната карантина при връщане в страната.

Удължава се срокът за действие на социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и запазване на работни места. Мярката 60/40 ще важи до 30 юни.

60 дни неплатен отпуск за тази година ще се зачита за трудов стаж. Досега се зачиташе 30 дни неплатен отпуск годишно.

Няма да има изпити за външно оценяване за 4-ти и 10-ти клас.

До 2 седмици ще стане ясно кога ще могат да отворят детските градини.

Какви санкции се запазват?

С промените в Закона за здравето, част от мерките, които важат по време на извънредното положение ще останат в сила още 2 месеца – до 13 юли.

Сред тях са възможността армията да има полицейски функции за проверка на хора, както и забраната да се налагат запори, която за общините ще е до края на годината.

Остават възможностите за онлайн заседания на държавни и местни органи и за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост.

Още 2 месеца ще е забранен износът на лекарства.

Остава и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.

Здравният министър ще може да разпореди задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни.

Какво е разрешено?

Със заповеди на здравния министър бяха въведени правила за работа на заведенията на открито – при строга дезинфекция и разстояние между масите от 1,5 метра.

Разрешена е работата на басейните, индивидуалният и колективните спортове за аматьори на открито, без състезателен характер като футбол, баскетбол, волейбол.

Отново със заповед на здравния министър беше разрешено отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция и всички противоепидемични мерки. Позволяват се концерти и културни събития на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Кината също могат да работят при 30% заетост на местата.

На 13 май се очаква Европейската комисия да даде своите указания за туристическия бранш. Тогава ще стане ясно и какво ще се случи с пътуванията през следващите месеци.

Засега е забранено влизането на чужденци в страната.

Очакват се поне наполовина по-ниски цени на чадъри и шезлонги по морето. Според указанията, 20 квадратни метра площ на плажа трябва да бъдат отделени за един чадър с 2 шезлонга, които ще се ползват от двама души или от членовете на едно семейство.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kolo

    77 1 Отговор
    Ще се теглят нови кредити, падане на валутен борд, евро зона и голям грабеж за българите, от бедни най бедни в света.
  • 2 Гей Билтс

    19 20 Отговор
    Квито кажат комунягите от СЗО.
  • 3 VVV

    18 11 Отговор
    ши има ли фалити ? А ко ши стане ако са разболеят много хора ? Пак ли ще затварят държавата ?
  • 4 локо

    30 0 Отговор
    Занякой на власт в момента ще е несметно богатство
  • 5 бис

    34 0 Отговор
    А какви ще са промените след 14 май - време е изстрадал НАРОДЕ
  • 6 Последния софиянец

    36 1 Отговор
    Ще ни го набият четвъртит.
  • 7 Яснота искаме

    24 2 Отговор
    До кога ще е в сила карантината за идващите от чужбина и до кога ще е забранено на чужденци да влизат? Пак се чака какво ще каже ЕС, ми ако след два дни решат в рамките на ЕС да се пътува свободно??? Какъв туризъм със затворени граници.
  • 8 Behemoth

    18 3 Отговор
    Всичко е по 3.14 ... ГЕРБ първа политическа сила с 8 пункта преднина ..... Столкхомския синдром в класическия му вид!
  • 9 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    34 1 Отговор
    КРИЗАТА Е МНОГО СЕРИОЗНА ПРИЧИНА ЗА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ВСИЧКИ КОНЦЕСИ В БЪЛГАРИЯ !!!!!! ВОДА , ЗЛАТО , ЕНЕРГИЯ ...

    Коментиран от #16

  • 10 един от стадото

    20 1 Отговор
    е тя ква стана, маската пак на колана..знаеш ли къде ще ти трябва пак като ходиш някъде. Магазин, общ. транспорт. Иначе в кръчмите фейса ти на показ. А на закрито как ще е, ще мучим ли с маски пак като вързани говеда..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Матей

    20 0 Отговор
    Поредната гербаджийска еквилибристика,старата песен на нов глас,само козметични облекчения,колкото да не е без хич.И кво ми се преструват на загрижени за нашето здраве,а реално създават условия за масов геноцид,или пътят към ада го застилат с най-добри намерения.Тия са изроди,мръсни ,долни,гадни и всяка преструвка ги уличава все повече в тъпанарските им намерения.Да се пръждосват с цялата парламентарна кохорта от мазни лекета.
  • 13 От Народа

    18 1 Отговор
    Вие нормални ли сте? Кой може да живее 60 дена без заплата, че има такава мярка? Журналистите събудете от сън. Стига сте спали и после да ревере, че Ви уважат. С тази работя няма кой да Ви уважава?
  • 14 3422

    6 0 Отговор
    Надеждите са, че Президент Радев ще наложи вето на тези промени, а ако го приемат отново - ще го атакува пред Конституционния съд. Ако БСП не събере 48 души също да го оспорят пред Конституционния съд, ще призная, че не са никаква опозиция, а част от управляващата мафия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Концесиите в България трябва да се забранят със закон. Щу природни ресурси и богатства се окрадоха, благодарение на тези концесии.
  • 17 Русенец

    7 0 Отговор
    Значи, ако ще ходите на почивка, пуснете си 2 седм отпуск за почивката и още 2 седм отпуск за карантината. Голям мозък ще да го е измислил това. А чужденците, идващи на почивка тук, ще ги поставяте ли 2 седм под карантина, преди да ги пуснете, да щъкат между нас, а? Шах!
  • 18 Хаджиментов

    2 0 Отговор
    14-дневна карантина за всички министри, депутати, чужденци, чужди официални лица, бизнесмани, инвеститори, както и за тираджии, екипажи на самолети и т.н. Или за всички или за никой. Другото е дискриминация и връщане към мрачните времена на тоталитаризма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове