Last news in Fakti

20 Септември, 2012 11:34 12 538 71

МВР: Поставяме 400 камери на пътя

  • kat-
  • камери-
  • димитър георгиев

МВР ще използва повече камери, за да се ограничи високата скорост по пътищата и да се спасят повече човешки живота. За тази цел тяхната бройка ще се увеличи от сегашните 25 до 174 през 2014 г. Нашата цел е във възможно най-кратки срокове те да станат 400 камери. Това ще ни позволи да покрием всички критични пътни участъци, където стават катастрофи.

Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, на конференция на тема "Цифровата програма на Европа: Реалност или все още предизвикателство?".

През последните три години, успяхме да намалим с 11% пътнотранспортните произшествия. Нашият интегриран подход е да имаме по-бърза реакция от страна на специализираните служби.

Основната ни цел е да намалим броя на пострадалите и жертвите при пътни инциденти,  каза Димитър Георгиев.

Бихме искали - да внедрим eCall в България, като внедряването му ще доведе до близо 15% по-малко пострадали при инциденти. Как ще успеем да го реализираме, чрез въвеждане на стандартите ETSI, GPS системи на колите, по които да се доставя информация до екипите на спешната помощ, за да могат да се отзовават на мястото на инцидента, обясни той.

В България имаме възможност да представим GPS управление на линейките. Като предвиждаме цената на тези устройства, ще бъдат поставяни на автомобили втора ръка, тъй като новите са оборудвани с такива и цената на устройствата ще бъде някъде 50 евро, каза още Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветомир Попов

    3 0 Отговор
    На всяко кръстовище трябва да има камери и всеки който прави нарушение да се санкционира , без изключение!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 балъка дето плаща

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Цветомир Попов":

    така ли,г-н пешеходец?!чий джоб ще пълним и защо смяташ,че това ще намали катастрофите???Нали те се предизвикват от безумци,които нямат нищо на тяхно име и пари от глоби от тях не очаквай!!!

    Коментиран от #20

  • 3 натурален българин

    10 0 Отговор
    само ,че камерите не се поставят на рискови участъци а на хранилки , на прави участъци с намалена максимална скорост за да се събират едни пари а не да се спасяват човешки животи
  • 4 E270 CDI

    1 0 Отговор
    С тези камери българия стана като един голям Биг брадър
  • 5 олеле

    1 0 Отговор
    охоо искат да ни следят вече и с GPS нещо ми напомня на едно предаване:)
  • 6 кик

    2 0 Отговор
    нов световен ред...ужким за вашата безопасност ама и пари ще ви вземаме
    това ще доведе до силно разпространение на радар джамери който са активни и радара в камерата ще бъде заслепен и ще си караме кой с колко му душа иска
  • 7 георги

    5 0 Отговор
    пътя Ботев град София от 15г. ограничението е 130 и сега изведнъж табели внимание диви животни и ограничение 90 и камера!!!Хората дето карат там от както се помнят докато научиха че тая камера снима на 110 изгоряха с много пари!!!А междудругото там живитно никога не е излизало на пътя!!А по наредби магистралите трябва да са оградени с мрежа против животни!!!!Мерси на нащо правителство дето ни е..... както си иска и когато си иска!!!
  • 8 Ами сега

    2 1 Отговор
    Това е лоша новина за нашите бай Ганьовци!
    Сега къде ще карате бясно вашите тарантайки трета употреба от Италия.Хахахаа
  • 9 1234

    4 0 Отговор
    Напълно съгласен съм с номер #3
    Съгласен съм да се слагат на места с висок интензитет на ПТП,но те ги поставят за да одерат хората....и тази статия е оправдание за уж намаляване на ПТП......но уви... нищо както и всички неща които се случват в България намират си оправдание а всъщност си пълнят джобовете....."Велика,Непостижима България !!!"
  • 10 Бхд БхД

    4 0 Отговор
    Държавата търси как да пълни хазната,че да може и за тях да остане иначе не им се работи
  • 11 Желязко Георгиев

    4 0 Отговор
    Абсолютно съм съгласен с №3. Камерите се слагат на абсолютно нелогични места. Както си караш извънградско и изведнъж, минаваш на ограничение 60 км/ч и веднага камера. От такива уловки няма нужда. Аз съм за камерите да се слагат на рискови участъци, на кръстовища за да се спре наглостта, но не е така.
  • 12 рекет до дупка

    3 0 Отговор
    Поредния обир, с нашите пари по нашите глави, плащайте после данъци, винетки, отговорности.., ясно е, че разчитат на познатите милиционерски трикове и игра със знаците.
  • 13 Светла Иванова

    4 1 Отговор
    тези съвсем полудяха ... вместо да правят пътища, камери слагат
  • 14 ivo

    1 1 Отговор
    Nqma pati6ta te slagat kameri
  • 15 Аркадий Типов

    2 0 Отговор
    Хора,за всичко сме виновни ние,докато само се оплакваме в нета господата от жълтия паваж ще си ни кл...т както си пожелаят.Ние просто сме една егоистична паплач,на която не и дреме за околните и оттам ни идват всички проблеми
  • 16 Nashio

    3 0 Отговор
    Евалата! Така е в цяла Европа - караш като идиот - плащаш ... караш като идиот - плащаш и третия път ще караш нормално ... И сега тарикати ще олекнете с вашите морги :)
  • 17 prostotiq

    1 3 Отговор
    видите ли камера хвърлете и един два камъка да се счупи че да не пълнете гушите на нашите уважаеми господа министри от глоби

    Коментиран от #19

  • 18 Мартин Трифонов

    1 0 Отговор
    Камерите трябва да бъдат с включени светлини и през деня, за да не се блъскаме в тях!
  • 19 Nashio

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "prostotiq ":

    И някой такъв като тебе да ти пръсне малкия мозък по пътя ....
  • 20 Цветомир Попов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "балъка дето плаща":

    Не знам що реши че съм пешеходец? Не знам и да съм споменавал ,че катастрофите ще намалеят...Нито ме знаеш колко карам нито нищо. А аз мога да кажа че ти си един който не зачита "правилника за движение по пътищата" и на всяка кръстовка се бута най отпред или пък ще засече 5-ма за да мине пръв и на другия светофар мак да е зад тях :)

    Коментиран от #28

  • 21 ,....

    1 1 Отговор
    Оплаквайте се колкото си искате.... писнало ми е стомаха да ми се свиа до предела като видя някой нещасник с 200км в насрещното, неискате да дадете една стотинка за българия а искате прогрес.. недай боже някой ваш близък да загине щот некав се е прайл на шомахер и се е врязал в него, тогава ходете метайте камани по камерите които ще свалат няколко процента на смъртнос в тази държава..българите сме .а.ти изродите... каквото и да се построи се оплакваме... не засложаваме НИЩО...
  • 22 Някой

    0 0 Отговор
    Цецко Попов,
    То хубаво да се следим с камери, но явно си повече пешеходец от колкото шофьор... щом не ти прави впечатление, че камерите се поставят на места хранилки и няма и помен от превенция.
    Отделно над Ботевград камерата вместо да вдигнат тази ограда, която някак изведнъж падна след като сложиха знака за ограничение 90км/ч, те сложиха ограничение на скоростта. Ами очевадно е, че там много малко хора карат с над 150-160км/ч и камерата не беше никак ВЪРВЕЖНА, за това КАТ взе нещата в свои ръце и направи поредната хранилка.
    Недей само ми обяснява, че да положат и вдигнат тази ограда там, която е около 1км и не е паднала навсякъде, ще им трябват повече от 1000-2000лв средства? Та тази мижава сума не могат да отделят ли??? Ами слагат знаци за ограничение? Хайде де...

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Гост

    0 0 Отговор
    По - добре камери от колкото като те спре господин полицая да се почесва където не го сърби и каже И КВО ПРАЙМ СЯ или другото ПУСНИ ГИ ДО СЕДАЛКАТА
  • 24 Някой

    0 0 Отговор
    Също така Цецко,
    Ти знаеш ли колко часа отнема преминаването от София до Варна при шофиране по ограниченията? ШЕСТ часа... егати кефа ти казвам :) Всеки път се питам защо стигам за толкова много време... а то защото карам по правилата :) Несравнимо удоволствие е, постоянно да имаш ограничение от 60км/ч...
  • 25 Цветомир Попов

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    Като не ти харесва обстановката не карай. И щом си толкова запознат с моето битие най вероятно знаеш по колко км. минавам годишно.
    И моля те не ми закачай фрази дето не съм писал. Защото никъде не съм писал че камерите са на точните места а точно обратното че вместо да се слагат на междуградски пътища трябва и на всяко кръстовище , но разбира се явно ти е трудно да асимилираш това което пиша което разбира се е разбираемо. Но може да си го изпринтиш и следващия път като се возиш до Варно 6 часа може да го четеш докато разбереш аджаба за какво иде реч!
  • 26 Цветомир Попов

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    Като не ти харесва обстановката не карай. И щом си толкова запознат с моето битие най вероятно знаеш по колко км. минавам годишно.
    И моля те не ми закачай фрази дето не съм писал. Защото никъде не съм писал че камерите са на точните места а точно обратното че вместо да се слагат на междуградски пътища трябва и на всяко кръстовище , но разбира се явно ти е трудно да асимилираш това което пиша което разбира се е разбираемо. Но може да си го изпринтиш и следващия път като се возиш до Варно 6 часа може да го четеш докато разбереш аджаба за какво иде реч!
  • 27 VIP AMG

    1 1 Отговор
    Samo che kamerite ne mogat da zasekat AMG-to mi i policaite nesmeqt da mi kajat nishto
  • 28 балъка дето си плаща

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Цветомир Попов":

    нали се сещаш,че и аз ,а и другите могат да мислят същото за теб:)))Мак...
  • 29 Цветомир Попов

    1 0 Отговор
    Мислете си каквото искате. Аз поне си заставам с името и не пиша неща само за да си запълня времето и съм обеден в това което пиша.
    Всеки е свободен да изказва мнение и да пише каквото си иска но докато сульо и пульо си мислят че са над всичко и че нещата стават единствено по техния начин нещата няма да се променят. Критики приемам само от нормални хора ;)
  • 30 опс

    0 1 Отговор
    Спокойно юнаци от камерите все пак има някаква полза за обикновения човечец,може да си кара и почерпен,след толкова камери ще се махнат патрулите и няма кой да го спре,стига сам да не го направи де
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 бат цък

    5 1 Отговор
    Катастрофите намаляха с 11% защото най - после малоумните ни политици проумяха че: по-хубави пътища по-малко катастрофи.Само тая новата магистрала е смъкнала смъртността по пътищата с 26%!Бате Бойко продължавай мой човек!Несъм фен на ГЕРБ но те поне са първите които правят нещо по въпроса.
  • 33 PlimP

    2 0 Отговор
    още малко вдигнете цената на тунджата и камерите ше си бутате по дупките :d, всички ще сме рицари на коне
  • 34 audi

    0 1 Отговор
    абе хора не се занимавайте с глупости имам 100 000 км.из българия
    и масово минавам покраи камери, масово хората намалят скороста,значи само малоумните гъзари не намалят а на такива шофиори няма място между нас овен да приказват глупости.ченгелите културно са сложили знаци прупредителни за камери ама като има хора с закупени книжа/книжки/ще има и катастрофи кой е виновен после паветата в софия или ние

    Коментиран от #68

  • 35 натурален българин

    1 0 Отговор
    процента на катастрофите намалява с процента с който растат цените на горивата направете горивото 50 лева за литър и веднага ставаме първенци по безопасност на пътя
  • 36 юлиан дончев

    1 0 Отговор
    POVE4E KAMERI PO MALKO KORUMPIRANI 4ENGE..
  • 37 ч64н

    1 0 Отговор
    TE DA SLOJAT KAMERITE ZA TIYAH ? DA VIDYAD SEBE SI KAKVO VIR6AT KAKVI DALAVERI VIRTYAT NE MISLYAT ZA NARODAAA......
  • 38 Иво

    1 1 Отговор
    повече камери повече безсмислени ограничения, по солидни глоби и още по беден народ. Я да го д....т, има 60 преди всички камери на прави участъци без да има отбивки, Това е нарочно да се глобява бедния оскубан народ !
  • 39 Пламен

    2 0 Отговор
    Ама тия сериозно ли си мислят, че ще изкарат още един мандат?
  • 40 mentra

    1 0 Отговор
    КУПУВАМ 400 ПАТРОНА
  • 41 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Тая фригидна "европа " ще ни довърши
  • 42 Иван Иванов

    1 0 Отговор
    "Спасяване на човешки живот"- ами като ви е толкова жал-дайте на раково болните лекарства,на пенсионерите -достойни старини,на работещите - европейски заплати и здравоопазване и т.н.
  • 43 сабри

    1 0 Отговор
    бат бойко ,когато стигнеш ,Бай Тошо ,яла ми се обади с.тополово !
  • 44 mob

    1 0 Отговор
    ama tia kameri nqma da gi bude dulgo vreme
    nqma da budem bigbradari kato tupite amerikancite oshte malko i shte mi slojite kamera v kolata ama togava shte vijdat samo edi .i. po dobre izrejete topolite pokrai putishtata i opravete mantinelite i dypkite i smurtnosta shte namalee tova s kamerite im e samo predtekst
  • 45 bosshoss

    1 0 Отговор
    ТОВА Е ,НАМЕРИХА НАЙ ЛЕСНИЯ НАЧИН ДА МАНИПОЛИРАТ ХОРАТА,ЛАПКАЙТЕ,М....ВИ
  • 46 Иван Господинов

    1 0 Отговор
    Колкото повече ядат толкова по-гладни стават . Кога ли ще дойде колдата
  • 47 Пенчев

    1 0 Отговор
    Нека от МВР да посочат статистика колко чуждестранни шофьори са глобени с тези камери и снимки. Почти всеки ден пътувам по пътя Русе-Бяла и румънските шофьори създават хиляди предпоставки за ПТП и карат с доста над допустимата скорост. Доколкото имам информация на чуждите шофьори не се налага глоба за превишена скорост засечена с родните камери на МВР. Все още нямам честитка от такава камера, но ако някой ден ми изпратят мисля да обжалвам в съда именно с горните аргументи, защото все пак България е правова държава, от 5 години сме членка на ЕС и всички трябва да сме равни пред законите!
  • 48 kibika

    0 0 Отговор
    Не само,че карат с превишена скорост,а и не спазват новото правило да се кара целогодишно с включени светлини.Пример покрай пътен патрул на околовръстното на София преминават автомобили с румънска регистрация :всички чинно светим ,а те не.Дори полицаите се обръщат настрани и броят мухите.Явно защото е задръстване и скоростта е нищожна ,не се налага хората да си хабят крушките..........
  • 49 Веско

    0 0 Отговор
    С камерите добре, ама с GPS не мерси! Утре и чипове ще ни сложат в главите...
  • 50 бончо

    0 0 Отговор
    пичове катаджии,един съвет :сложете си камери и в вашите дирници,ще бъде много интересно и джипиес на фуражките.
  • 51 Потърпевш

    1 0 Отговор
    "Цифровата програма на Европа" - хора , събудете се . Утре ще ви сложат и камери в къщи , в училище , на улицата , в баровете и винаги със загриженост за ВАС. А КОЙ ще използва камерите и КАК не е ясно. Пример : преди 3 месеца ми откраднаха Toyota джип за 45 000 лв на 4 години и камерите в града в който живея нищо не са регистрирали . Те не са ли сложени за да регистрират предтъпления и да помагат на МВР да създава условия за спокойно и доверчиво общество. Изводите си ги правете сами. Хубав ден НАБЛЮДАВАНИ И ПРЕДПАЗЕНИ сънародници.
  • 52 Спиди

    0 0 Отговор
    Страхотно! Това е най-доброто решение за тъпаците, които летят с 200 км в час и никога не се съобразяват със законите. Камерите са много по-добро решение от полицаите, които дебнат из храстите. Поне има снимки и запис, с който по-късно могат да се приложат като доказателство.
  • 53 Мими

    0 0 Отговор
    Камерите са необходими. не разбирате ли, че това е начинът да се спрат убийците на пътя. Живеем в страна, в която именно такива мерки са необходими.
  • 54 Дидо

    0 0 Отговор
    Честно да ви кажа, има смисъл да се наслагат камери по пътищата. Време е малко да се осъзнаят олигофрените на пътя, че не всичко е каква кола караш и как ще изръмжиш! Има колудруми и специални места за тая работа, която не е в градовете! Да наслагат, ако трябва 10 000, стига да се осъзнаят "тарикатите", че съществува и друг живот!
  • 55 Васил

    0 0 Отговор
    Колкото и да не им се иска на някои хора, това е единственото решение за да се намали и престъпност и катастрофи. Разбира се ня ма да я изкоренят не могат камерите да огреят навсякъде, нито пък полицаите. И не разбирам какво ще ви пречат, нали вие самите не вършите престъпления.
  • 56 Димитрина

    0 0 Отговор
    Да сложат поне 1000. Само така може да се справим с изродите, които си мислят, че са богове на пътя, а реално са кръгли 0. Камерите са най-доброто, което може да се направи. Така е по целия свят, така трябва да е и у нас.
  • 57 Ес

    0 0 Отговор
    Европа си е много добре, отиди и виж
    Тук много ви лъжат
  • 58 kiril

    0 0 Отговор
    ... 2014 я камилата я камиларя ... до тогава сугурно ще се движим с животински впряг ... ако горивото стане 5 лв. ...
  • 59 Нели

    1 0 Отговор
    Време беше да сложат подобни камери. Тези, които не искат сигурно карат с по 200 на градско. Какъв е проблемът да се сложат, че не разбирам? Това е начинът, за да се ограничи скоростта и да се спасят човешки животи.
  • 60 Недоволен

    1 0 Отговор
    По тоя повод за камерите в Европа има бум на фалшиви номера и хиляди жалби за неправилни глоби и системата сее побаркала от хилядите жалби..все пак не живеем в един Биг Брадар...
  • 61 Делян

    1 0 Отговор
    Еми хора, то бива бива нахалство, ама то тази простотия не може вечно да съществува! Простаците вън от цивилизования свят! Ние сме малка държава, в която независимо откъде си, трябва да се съобразяваш с околните. На това се вика съвместно съжителство. Какво толкова има да се спазват нормално законите? Ако трябва наистина сложете и стотици хиляди камери докато не се озапти комплексаря на пътя!
  • 62 Деница

    0 0 Отговор
    Какво значи не живеем в Биг Брадър? Защо се плашите от камерите, ако не прекрачвате закона. Ако карате с разрешените километри, действате според правилата и спазвате ограниченията няма да има никакъв проблем. Идеята за камерите е много добра и се надявам да влезе съвсем скоро в действие.
  • 63 Едикой си

    0 0 Отговор
    Не 400...ами 4000 камери да поставят.....трябва джигитите да се озаптяват.
    Бензина бил скъп....глупости....по празниците масово фучаха с по над 140-150км/ч.... ми карайте с 100-110 и няма да ви е скъп бензина...
  • 64 луд съм мамо ям паркет

    0 0 Отговор
    Първо да се оправят пътищата и тогава да слагат камери....ама както винаги в тая прекрасна държава всичко се прави за ограбването на човека.

    Коментиран от #65

  • 65 Цветомир Попов

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "луд съм мамо ям паркет":

    Като си спазваш правилата на пътя как ще те ограбят? КАТ няма отношение към пътната настилка както и към пътната сигнализация както някой тук се възмущават ;)
  • 66 Мърморко

    0 0 Отговор
    Имаше една кампания където слагаха големи лепящи дупки по пътищата, за да се има под внимание скоростта на психопатите по пътя и свърши работа! Иначе какво, да продължаваме да лепим и да си направим лепящи улици? С камерите поне ще ми изчезнат от погледите куките, които мишкират из храсталаците и ще спрат малко да се ласкаят с ненормалните си скорости!
  • 67 Зорница

    0 0 Отговор
    Всяка акция за ограничаване на скоростта ще свърши работа. Трябва да се направи нещо, за да се спре самоубийството по пътя. Ясно е, че само с полицаи не може. Време е да станем като навсякъде в Европа.
  • 68 PlimP

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "audi":

    34, къде пък ги видя тея предупредителни знаци :D, те кледат как по-добре да те изпързалят, ти ни говориш за предупреждения
  • 69 Suareli

    0 0 Отговор
    тези камери (като на снимката) не предотвратяват катастрофи, не спират безумните изпреварвания на опасни места и челните сблъсъци. Тея камери са си хранилка за куките. слагат ги най-БЕЗопасните места, където скоростта надвишава нарочно измисленото ограничение.
    Да монтират камери на значките на куките, в колите им, за да спраят да "вземат" и да толерират безнаказаността на нарушителите.

    Коментиран от #70

  • 70 Давид

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Suareli":

    Брат, не си ли забелязъл в момента на определените места където има камери, че никой не превишава скоростта? Даже има камери и в самите коли на куките! Намалени са катастрофите и най-вече жертвите! За хранилка, ако нормално караш кво ти пука?
  • 71 яна

    0 0 Отговор
    Не съм много сигурна че тези камери ще помогнат мното, да може би за ограничаване на скоростта. Днес ме удари кола, която беше паркирала най вдясно на платното и ей така, предполатам без да погледне, реши че ще направи обратен завой. Едно но ръка че ме удари, но подпали с 200 и дим да я няма. В цялата суматоха и уплаха в такън момент, не видях номера но колата. То поне да качваха записи от тези камери, та поне да свършат някаква работа....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове