Last news in Fakti

6 Юли, 2020 13:19 2 285 24

Доц. Спасков: 80% от хората са само носители на вируса

  • доц. спас спасков-
  • носители-
  • заразени

Имаше стремеж хората да се уплашат, но те видяха, че не е толкова страшно и вече не вярват на лошите предсказания, каза той

Доц. Спасков: 80% от хората са само носители на вируса - 1
Снимка: Bulgaria on air

80% от хората са само носители на коронавируса, без да боледуват. Само 20% от тях проявяват симптоми, а 5% са в тежко състояние. Това обясни пред Bulgaria ON AIR бившият директор на болница "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Според него завишеният брой на потвърдените случаи през последните дни се дължи на многото тестове, които се правят.

По негови думи между 3% и 7% от проведените изследвания откриват носители на коронавирус, което било значително.

Доц. Спасков подчерта, че спазването на мерките е важно. Той посочи, че в началото здравната система е била относително подготвена.

"Посрещнахме инфекцията като много опасна, оказа се, че не е толкова. Имаше стремеж хората да се уплашат, но те видяха, че не е толкова страшно и вече не вярват на лошите предсказания. Истината много често е по средата. Познанията ни са рехави обаче и е по-добре е да се предприемат по-сериозни мерки", посочи той.

Според него здравната ни система е добре конструирана и може да издържи на голям брой пациенти, а благодарение на напрежението са станали ясни дефектите ѝ.

"Печелим, но не трупаме запаси. Когато ще се посреща вълна, трябва да бъдем подготвени и това трябва да бъде ангажимент и на болницата, и на държавата, но не Здравната каса", коментира доц. Спасков.

Според него процентът на заразените медици у нас е нисък и нямало да събори системата на този етап.

Той е на мнение, че гражданите трябва да имат добра и бърза информация за това къде да потърсят медицинска помощ за заразата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    9 36 Отговор
    Боже, какъв неук ид.иот.

    Това е нивото на българската медицина.

    Коментиран от #23

  • 2 Дебилостан

    21 1 Отговор
    Останалите 20% са платени.

    Коментиран от #18

  • 3 Чувал ли е за 400 заразени лекари

    5 20 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Според него процентът на заразените медици у нас е нисък и нямало да събори системата на този етап.

    Коментиран от #16

  • 4 Гост

    25 1 Отговор
    Виждаме как сме справяме три пъти по-малко доказано зарязени от Сърбия починали почти еднакъв брой. За кое по-точно е подготвена здравната ни система освен разбира се за точене на здравната каса? Защото от как го направихте търговски дружества само това правят , а докторите се превърнаха в търговци....
  • 5 Антимилиционер

    4 14 Отговор
    Дано този питек да лекува милиционерите от форума хаха
  • 6 Terenski

    21 3 Отговор
    Ако се направят масови тестове на населението може да се окаже,че повечето хора са го прекарали вируса,а също така са и носители.

    Коментиран от #9

  • 7 Президентът на Танзания

    20 0 Отговор
    И ние до тоя извод стигнахме след като хранихме козите с папая.
  • 8 Мухаааа

    7 23 Отговор
    Този Мангър не иска ли да докаже, че не е опасен, като отиде и се зарази? На приказки всички са силни и смели.

    Коментиран от #20, #21

  • 9 искам си парите

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Terenski":

    Аз го карах Ноевмри, когато всички го знаеха като Грип.
  • 10 хахах

    2 1 Отговор
    В какво го носят вируса? В кошничка ли?

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "хахах":

    Може да е като варицела зостер веднъж изкаран шарката вирусът остава в нервната система като спящ и при спад на имунната система и не само се пробужда и предизвиква херпес зостер.
  • 12 НАТО ВЕЦ

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "хахах":

    Не. В "дисаги". А на "специалистите" по-горе им препоръчвам да не се изказват "компетентно" и за д-р Мангъров и за д-р Спасков, щото не можете и на малкият им пръст да стъпите изявители на Дънинг-Крюгер.
  • 13 Станчев

    11 1 Отговор
    Имах лефкемия, преодолях я, докара ми вторичен рак на Белия дроб, оперираха ме през 2014. Възстанових се, не беше лесно но успях. Химиотерапията свали имунната ми система но успях да я възстановя до 4.3 Бели кръвни тела. Започнах тренировки по бокс. Преди да се разболея тренирах този спорт. През Февруари Март изкарай грип който по показатели беше като Корона. Дълго ме влачи и преди за започна със спорта забраниха живота! Бездействието, отпускането и спиране на нормслния живот беше ужасно. Отвориха залата и започнах веднага тренировки! Почувствах се човек! Да, не дъм умрял и не нося маска никъде!!! Това с маските е принуда и унижение към целия наш народ. И днес тренирах здраво, натоварих се както преди. Аз съм потенциално опасен с проблема мина Белия дроб. Но застоя, принудителното бездействие за да се потиска народа и да не гледа корупцията и разрухата, особено моралната е най-гнусното нещо направено срещу Българския народ!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 14 НАТО ВЕЦ

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Станчев":

    Така е. Дишането на "отработен въздух" не е направило никого здрав. Жив и здрав бъди!
  • 15 Матей

    10 4 Отговор
    Тълкуванието на фактите около прехваления К-19 ,МОЖЕ ДА БЪДЕ и по друг начин.Да речем,при толкова открити заразени,а симптоми развиват съвсем малък процент,от тях пък съвсем малък процент умират и то от съпътстващи ТЕЖКИ заболявания,това на какъв извод навежда.Че тоя "новия К-19" е абсолютно слаба ракия и неговото значение се раздува по политически причини,за сплашване на населението.Обаче само гърло не се лъже,като почне недоимъка и глада през зимата,тогава никой няма да бръсне ни К-19,НИ ЗАБРАНИ,ни самия дявол.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 кой създаде кови19

    1 7 Отговор
    СКРИХА МАНГЪРА И ХОП НОВ ДЕБИ ИЗНИКНА КАТО КОВИ ГЪБА ОТ КВОТАТА НА 80% ДЕБИТНИ
  • 18 кой създаде кови19

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дебилостан":

    Публикувано във факти.бг: 14 души от Черно море са заразени от коронавирус, съобщава PlovdivNews.bg. Повечето от тях са футболисти. И МНОГО ЗАРАЗЕНИ ОТ ЦАРСКО СЕЛО.
  • 19 Проста сметка

    1 6 Отговор
    5% от 7 милиарда население - 350 милиона ще умрат. Три пъти повече от испанският грип.
  • 20 абе момче

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мухаааа":

    !Отивай без пари да се изледвай сега,и тогава ще те видим!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Колко удубно дойде Короната

    6 2 Отговор
    Колко пъти ще се каже, че вируса ще мине през почти цялото население и една много малка част ще пострадат. Заразен не означава болен!! Това щаба не приема, защо? Защото недоволството е толкова огромно, което расте и тези изкуфели щабовци ще бъдат пренесени в жертва от Императора. Вируса ще го има още дълго, целият ли спортен живот ще спре, кулъурният също, ще придължават ли тези толкова объркани щабовци да се опитват да изолират държавата? С тези фанфари колко били заразени, не болни, удариха туризма. Икономиката което едвсм мърдаше съвсем спря! Образовснието пострада и ако след 15 Септември продължат по същия начин, броят на неграмотноте ще расте в геометрична прогресия. През 2023 вируса ще си съществува. Тези уж умни и учени хора, дават ли си сметка за последиците от техните напълно погрешно решения? Кой ги натиска се сещаме но за сметка на цялата държава. Кой ще плати последствията се пита и как ще живеем тогава?
  • 23 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    а ти си просто и.ди.от...
  • 24 незнайко

    0 0 Отговор
    Браво бе и този откри Америка. Мангъров това го говори от 2-3 месеца но никой не искаше да го слуша !!! Сега като се убеждават в действителността почнаха да нагигат глави !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове