Last news in Fakti

9 Юли, 2020 18:01 1 482 19

България подготвя дело срещу Пакета "Мобилност"

  • пакет мобилност-
  • дело

С 520 на 160 гласа новите разпоредби в ущърб на българските превозвачи бяха приети от ЕП

България подготвя дело срещу Пакета "Мобилност" - 1
Снимка: БГНЕС

България подготвя дело пред Съда на ЕС срещу Пакета "Мобилност", обяви транспортният министър Росен Желязков.

С 520 на 160 гласа новите разпоредби в ущърб на българските превозвачи бяха приети от ЕП.

Към делото са поканени да участват останалите страни от ЕС, които също са против: Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Малта, Кипър, Естония.

Разпоредбите за връщането на ТИР-а на всеки 8 седмици в страната на регистрация ще влязат в сила в началото на 2022 г., за връщането на шофьорите - след 20 дни, а за командировъчните - след 18 месеца.

Припомняме ви, че Европарламентът одобри без никакви изменения и трите правни акта, които са част от пакета "Мобилност".

Според приетите текстове новите правила ще помогнат за гарантирането на по-добри условия за почивка на водачите и ще им позволят да прекарват повече време у дома.

Според ЕП новите правила ще осигурят ясна правна рамка с цел предотвратяване на различни национални подходи, както и за гарантиране на справедливо заплащане за водачите.

Правилата за командироване ще се прилагат за каботажните и трансграничните транспортни операции, с изключение на транзит, двустранните операции и двустранните операции с две допълнителни операции по товарене или разтоварване.

Приетите правила в пакета "Мобилност" ще влязат в сила след публикуването им в Официалния вестник на ЕС през следващите седмици.

Така на практика българските забележки бяха игнорирани.

Пред БНТ евродепутатът Андрей Новаков обяви, че сега надеждите ни са насочени към Европейската комисия, която сама се отказа от този проект, нищо, че го предложи.

Очакванията ни най-вече са по оценката за въздействие на околната среда.

"Мисля, че няма еколог с диплома, който да каже, че пътуването на 40% от камионите празни без цел, без заплати за шофьорите е полезно за околната среда. Надеждите са ми насочени към комисаря по транспорт, който освен че идва от Румъния, прави ми впечатление, че има познания, не се е дистанцирал от бранша, че слуша какво казват шофьорите, превозвачите и вижда какво се случва по границите, каза Новаков.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Нулев

    4 0 Отговор
    шанс !

    Коментиран от #17

  • 3 И за какво е това дело хората си имат

    7 3 Отговор
    правила, това че тукашните чорбаджии са се самозабравили и си осигуряват шофьорите на по 300€ и ги карат да живеят в тези камиони по 3 месеца ли , за това ли е делото, или за това че тази година няма да може да си вземе бентли със заграбеното от шофьорите.

    Коментиран от #15

  • 4 пройчо

    5 1 Отговор
    Росен желязков е част от бандата на Бою--и му дреме на бюлетината за превозвачите! ......виж ,Мазнев на строителите е " близък до сърцето " на Тлъстия Бою.

    Коментиран от #18

  • 5 Stark

    5 2 Отговор
    Да го духаате прекарвачи, стига ви толкова лапаница, сега или плащате или фалит и бегаите да си копате на село, жалки крадци и мошеници.
  • 6 Актуална Антена

    4 1 Отговор
    На началниците на Бай Онуй
    я ли ще се дърви Желязко? 8седмици са два месеца бе Желязко. За два месеца по екватора да пътуват пак ще се върнат от там където са тръгнали, тез камиони. Какви празни километри бе Желязко? Ще ти се смеят началниците с задните си части бе Желязко. Търсел подкрепа! Бе ти нормален ли си бе, Желязко?
  • 7 НА ТЕСЛАТА ДРЪЖКАТА

    4 1 Отговор
    А БЕ ЦЪР.ВУЛИ КОЙ ВЕ БРОИ ЗА ХОРА БЕ, ПРИЕТИ ПО МИЛОСТ И НУЖДА -НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СВЪРШВА ДО ДУНАВА
  • 8 Алооо

    0 1 Отговор
    От де накъде народа ще плаща прескъпия масраф по хонорарите и други простотии на (ваши) адвокати , бе министре ? За нещо , което е утопия ?
  • 9 Гост

    3 1 Отговор
    България ще изхарчи едни луди пари народни, за да рипа срещу господарите, за които знаем, че няма как да им надвием.
  • 10 Волна птичка

    0 4 Отговор
    Що се изказват тук хора дето не са от бранша и не са наясно. Пакета мобилност е лош за българските шофьори и превозвачи, а най лош е за българската държава - ще изчезне 17 % от БВП.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 И кое му е лошото на пакета за самия

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Волна птичка":

    шофьор, който върши цялата черна работа срещу 1500€ заплата и го осигуряват на 300€ в България готоните му шефове или като не слиза от новия камион който шефа му изплаща със разликата от реалните осигуровки , или за това че се къпе по отбивките на магистралите като някой скот, или че ще трябва да спи в хотел като бял човек вместо в кабината на камиона.
  • 12 Луд Камионджия

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Волна птичка":

    Като то ти чета мислите си от бранша. Защо българските шофьори не правят 45 часовата почивка в Германия? Е въпроса ми е от бранша
  • 13 ШОФЕР

    1 0 Отговор
    НОВАКОВ ДА НЕ Е ВЗИМАЛ ПАРИ , СЕГА ЩЕ ГИ ВРЪЩА ЧЕ ЩЕ МУ ИЗВАДЯТ ГРЪЦМУЛЯ
  • 14 ХИЕНИИИИИ

    2 0 Отговор
    ЩЕЛИ НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ДА СЕ БОРЯТ ШОФЬОРА ДА НЕ СЕ ВРЪЩАЛ В БЪЛГАРИЯ ДО ПЕНСИЯ , А КАМИОНА САМО ЗА БРАКУВАНЕ !
  • 15 Смях

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "И за какво е това дело хората си имат":

    А каво спира шофьорите да започнат работа в друга страна, на техен договор? Кеф ти Испания, кеф ти и Германия.Може Италия, Англия, Холандия, Словения, Чехия, Полша!
  • 16 ЧИБА ОТ БЪЛГАРИЯ

    2 1 Отговор
    БИЗНИСА НА НАЩЕ ПРЕВОЗВАЧИ Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ , ВНАСЯТ ВСИЧКИЯ БОКЛУК НА ЕВРОПА И ОТЧИТАТ ПЪЛНИ ЗАГУБИ ТОЕСТ НИКАКЪВ ДАНЪК , ЗАТОВА КАРАТ МАЙБАХОВЕ !
  • 17 срам ме е от тези бизнесмени

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нулев":

    За какво ще водят дело?
    Измененията са в полза на шофьорите, наредбата гласи следното:
    Ако, един Български шофьор, кара камион във Швеция, то той трябва да получава Шведска заплата.
    Това ли е лошото, че шофьора ще получава ,по-добра заплата?
    Това е приносът на Шведите за изравняване на стандарта , на заплащане, а" ние мутрите" от България ще ги съдим?
  • 18 като балкантурист

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "пройчо":

    Росен Желязков карал ли е ТИР?
    Най-малко, 5 години да е бил зад волана в чужбина и тогава ,да седи в министерството и оправя милионите?
    Такива ,като него кадри, от "Балкантурист" съсипаха държавата.
  • 19 Иван

    0 0 Отговор
    Празен курс е, когато нямаш товар и караш. Има единна електронна система, която ти показва откъде можеш да вземеш товар, за да не си празен. Сами разбирате, че конкуренцията е голяма, а цените за превоз сравнително ниски. Ако се плащат заплати като на испанците, а цените за превоз са като за българи и румънци, то къде ще му излезе края?! Българската конкуренция в транспортния сектор идва именно по критерий цена и нищо друго. Ако искат качество, бързина и лоялност въобще няма да се занимават с българи. Лошото на всичко това е, че голяма част от фирмите просто ще се преместят в Чехия, Унгария и Словакия и шофьорите ще се принудят да бягат в чужбина л, защото няма да има за кого да карат. Бентлитата или бугатитата при превозвачите не са толкова много, едно-две са... А ако ти си шофьор и караш за €1500 и с осигуровки на €300, то проблемът е в теб, не в собственика. В Испания ще вземаш 2-3 пъти повече! Искаш някой друг да кандидатства вместо теб ли?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове