10 Юли, 2020 07:49 1 207 5

Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново затварянето на граници вътре в ЕС

  • захариева-
  • чехия-
  • посещение

Тя е на официално посещение в Чехия по покана на колегата си Томаш Петричек

Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново затварянето на граници вътре в ЕС - 1
Снимка: МВнР

,,В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на граници вътре в ЕС. Веднъж го преживяхме и това доведе до блокиране на хиляди хора и на спиране на доставките на стоки”. Това каза на пресконференция в Прага вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя е на официално посещение по покана на колегата си Томаш Петричек. В рамките на визитата тя разговаря още с премиера Андрей Бабиш и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек.

,,Пристигнах тук с полет от Бургас, с който в България дойдоха чешки туристи. Искам да заявя, че България е отворена за чешките туристи, като властите са предприели всички необходими мерки за безопасността им. Поздравявам и Чехия, която е за пример на останалите държави, след като отвори границите си за свободно влизане на граждани на ЕС”, каза Захариева. От петък стартират редовни чартърни полети между Прага и Бургас и Варна.

,,България се справи много добре с епидемията и тя бе една от първите държави, с които възобновихме туризма”, каза и чешкият външен министър Томаш Петричек.

Двамата министри обсъдиха още как да стимулират развитието на бизнеса между България и Чехия.

През 2019 г. стокообменът между двете държави бе на стойност 1 милиард и 560 милиона евро, като бележи увеличение от 14% спрямо предходната година. Българският износ към Чехия с равнява на 709,65 милиона евро – увеличава се със 17%, а вносът към България е 850,75 млн. евро и също бележи ръст с 11%.

Захариева и Петричек констатираха, че е налице сериозен потенциал за по-нататъшно развитие на търговско-икономическите отношения особено в областта на дигиталните технологии и иновациите.

“С Чехия имаме почти пълно съвпадение на позициите по редица въпроси. Приветстваме плана за бюджет на ЕС в следващия програмен период, и в това отношения оценяваме положително предложения баланс между заеми и грантове в новия инструмент за възстановяване.

От ключово значение е кохезионната политика да продължи настоящия ѝ вид. Тя е гаранция, че няма да има задълбочаване на различията в икономическото развитие на региони и страните”, изтъкна Захариева.

Първият български дипломат бе приета и от премиера Андрей Бабиш, с когото обсъди мерките за борба с коронавируса, предложението за нов бюджет на ЕС и инструмента за възстановяване.

На 5 ноември 2019 г. по покана на Бабиш министър-председателят Бойко Борисов участва в срещата „Приятели на кохезията“ в Прага.

Захариева и Бабиш разговаряха и за охраната на външната граница на ЕС и че България се справя с тази задача отлично. Захариева запозна премиера Бабиш и с възраженията на България по пакета “Мобилност”.

Захариева разговаря и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек, който поздрави България за прилагането на адекватни и балансирани мерки за овладяване на коронавируса.

Първите дипломати на България и Чехия откриха изложбата “Българските чехи” и представиха едноименния албум. Информацията за изложбата е събрана от БТА и Държавна агенция “Архиви”.

Събитието е част от проявите, свързани със 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения с Чехия, която отбелязваме тази година.

“Връзката между България и Чехия е дългогодишна и дълбока. В създаването на модерната българска държава участие имат редица чехи. Сред тях е Константин Иречек – автор на първия академичен труд по история на България и министър на образованието след Освобождението на България. Художникът Ян Мърквичка успява да увековечи българската битност и култура чрез своя живопис. Няма как да не споменем и братята Прошек, инженери и архитекти, на които София до голяма степен дължи своя модерен и автентичен следосвобожденски вид”, изтъкна министър Захариева.

Българският културен институт в Прага е основан през 1948 г. и развива активна дейност за популяризиране на българската култура сред чешките граждани.

Според чешките власти над 15 000 българи живеят в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 заминавай си на село

    10 0 Отговор
    Руса главице, БГ я сложиха в последната група мизерниците на Европа, които никой не желае да стъпва на негова територия. За да идете в чужбина, ще ви се наложи да мъкнете по един куфар ескпертизи и тестове, че не сте чумави. Всичко това стана след като Баце заяви, че ги е минал половона Европа с 200 у дупарите.
  • 2 габровец от варна

    7 0 Отговор
    Айде пак! Тая само ходи да плямпа простотии и да си развява...полата.Ама спри да ни излагаш ма! Особенно с английския ти.
  • 3 Стига ЛЪГА ,МА

    8 0 Отговор
    Борисов утре ще ни затвори по домовете пак.Ще изкара 1300заразени утре,за да не стачкуваме
  • 4 Asdfg

    5 0 Отговор
    Най важно е да си подадеш оставката калинкеееее! Всичко останало е бла-бла!
  • 5 ХУ Ю

    3 0 Отговор
    божееееййй тва дали е говорило на перфектния си английски .... архитектчето дали го сърби главата ,а.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове