29 Юли, 2020 18:54 3 751 27

Окончателно: Децата на градина само след поставена ваксина

  • детска градина-
  • дете-
  • ваксина-
  • вас-
  • съд

Спорът касае отказът на РЗИ –Сливен да допусне посещение в общинска детска градина на дете, на което не са поставени задължителните ваксини съгласно Имунизационния календар

Окончателно: Децата на градина само след поставена ваксина - 1
Снимка: Shutterstock

Върховният административен съд отмени като незаконосъобразно решението на Административен съд – Сливен, което в края на октомври миналата година обяви за дискриминационно изискването за поставяне на ваксини на децата като задължително за посещение в детска градина.

Административно дело № 954/2020 беше образувано по три касационни жалби, подадени съответно от директора на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Сливен, Комисията за защита от дискриминация и министъра на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Спорът касае отказът на РЗИ –Сливен да допусне посещение в общинска детска градина на дете, на което не са поставени задължителните ваксини съгласно Имунизационния календар на Република България. Впоследствие неговите родители подадоха жалба за дискриминация пред Комисията за защита от дискриминация, която от своя страна не установява твърдяната дискриминация. Именно решението на КЗД впоследствие е атакувано пред Административен съд – Сливен, който приема наличие на дискриминация.

Върховните магистрати приемат, че изискването за представяне на данни от личния лекар за имунизационния статус на детето като условие за прием в детска градина няма дискриминационен характер, защото не противопоставя едни групи деца на други. То е насочено единствено към създаването на подходящи условия за осъществяване на установените и признати за законосъобразни от съда задължителни планови имунизации и реимунизации на деца, с оглед гарантиране изпълнението на конституционното задължение на държавата за защита интересите на децата и опазване на здравето и живота им.

Върховният административен съд приема, че предвидените в закона и в Наредбата задължителни имунизации се правят за предпазване на гражданите от заразни болести, които могат да прераснат в епидемии. Чрез тях държавата съхранява здравето и живота на всички български граждани, не само на тези, които подлежат на имунизация. Задължителното имунизиране на определени лица срещу определени заразни болести е съобразено с изискванията на световните здравни организации. Целта на закона е да не бъде поставено в риск здравето на гражданите като национален приоритет, гарантиран от държавата, включително чрез осъществяване на надзор над заразните болести.

Решението на ВАС е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селтак

    50 6 Отговор
    Айде ПОЧНА СЕ!

    Коментиран от #4, #8, #9, #15

  • 2 При "неблагополучно"

    36 8 Отговор
    Ваксиниране държавата да дължи кръвнина за погубения живот,по европейски цени,раждайте български майки,ако все още можете...а пък после ще бутате инвалидни колички!
  • 3 Москов

    46 4 Отговор
    още не е осъден за отровните ваксини... Каскета се прави на улав! Оставка на Тиквун и Каскета!
  • 4 🤦‍♂️ 🤦‍♂️ 😰

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "селтак":

    Не вярвах, че ще се случи!
  • 5 Сганта

    9 1 Отговор
    Ще ръфа кокалите на тулипите и невръстните им
  • 6 Criminal

    34 8 Отговор
    Е щом другите са имунизирани, какъв е проблема със здравето им ако има болен, или ще излезе наяве, че ваксините са пунта мара?!?!?!!!??!
  • 7 Сливен

    22 0 Отговор
    Знаете ли в Сливенските детски градини колко ли,лавки има и какви са им хигиенните навици?
  • 8 Кой го духа

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "селтак":

    Кое бе малоумността на наркоманчетата и Божчевисчетата ли хаха куп ид,оти
  • 9 Рошко

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "селтак":

    Чипирането да, нали сме опитни мишки
  • 10 Кокорчо🙄

    21 5 Отговор
    Добре дошло модерно робство
  • 11 no name no face no number

    21 4 Отговор
    Почнаха значи задължителните тъпотии жалко и тва му казвали демокрация ква демокрация е тва чист радикален капитализъм

    Коментиран от #14, #25

  • 12 Просто решение

    22 0 Отговор
    Отделете 1-2 градини за деца на антиваксъри...

    Коментиран от #23

  • 13 Хахаха

    6 0 Отговор
    РЕГИСТРАЦИЯ НА ВАКСИНА ВЗИМА ОКОЛО 10 ГОДИНИ !!!!!!!!!!!!!! Всичко друго е незаконно.
  • 14 Хахаха

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "no name no face no number":

    Българите поне разбраха, че КАТО СЕ ВДИГНАТ ЩЕ ПОМЕТАТ НЕГОДНИЦИТЕ !!!!!!!!!!!!!
  • 15 Не може да нямат

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "селтак":

    ваксина срещу морбили мургавите дечица от определени квартали и да ги приемат безпрепятствено в детски градини. Естествено, че има и случаи на пострадали от ваксини, но без ваксина за морбили например тежкопротичащите и дори смъртните случаи биха били в пъти повече. Трябва да се ваксинират напълно здрави деца обаче.И да има много строг контрол при производството и съхранението на ваксини. Да направят отделни детски градини за децата на антиваксърите. Въпреки, че би било много опасно за тях. Едно да вкара инфекцията и всички ще се заразят.

    Коментиран от #18

  • 16 Една история

    6 5 Отговор
    Ще ви разкажа и една случка! Това става в Западна държава. Отива майка с 13 годишно дете (което не е ваксинирано против болести, по желание на родителите) при личния си лекар, защото детето е нещо болно. Докато чакат, също чакат и други родители с бебе! След преглед откриват, че голямото дете е болно (не помня точно от какво, но болест за която се слага ваксина като бебе) и заразява бебето, което също е чакало. Но бебето не е имало ваксина, защото не е достигнало възрастта за ваксина! Бебето, почина! От тогава, в много кабинети беше забранено да се влиза за хора които нямат ваксини против определени болести, защото създават опасност за други!

    Коментиран от #17, #27

  • 17 Аз пък

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Една история":

    Ще ви разкажа същата случка на обратно....

    Коментиран от #20

  • 18 Промит

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Не може да нямат":

    Мозък през 9води в 10та
  • 19 Ето как

    4 0 Отговор
    Разделени,изправени едни срещу други ще свършим чуждата работа,а отстрани някой потрива ръце,усмихва се мазно-всичко върви по план.
  • 20 Една история

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Аз пък":

    Каква случка на обратно? Аз да ти кажа, имам си доста ваксини! Тодор Живков ми ги слагаше и съм жив и здрав! А ти като те чета, не си много здрав, особенно с главата.

    Коментиран от #22

  • 21 Факти

    2 0 Отговор
    Снимката на доверчиво, невинно дете държащо ръка на незнаен мъж е показателна за вас и този,който ви плаща
  • 22 То и аз си имам

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Една история":

    Но,днешните ваксини ги сложи на твойте деца,ако ги имаш,пък после почакай малко и пак се обади,ако имаш настроение де.

    Коментиран от #24

  • 23 Кръстете

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Просто решение":

    Ги Нов Едем1,2,3...с филиали
  • 24 Една история

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "То и аз си имам":

    Моите деца имат ваксини! Е, не са слагани в България, но все пак са ваксини! Здрави са си. Защо? Ти на твоите деца не слагаш ли? У нас вече ваксини не се ли слагат?
  • 25 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "no name no face no number":

    Тва е еврейобилгейтски капитализъм, жалко че почти целия свят си седи и блее като овце
  • 26 Което е наложено със закон

    2 0 Отговор
    трябва да се финансира от държавата. Иначе излиза като диктаторска държава. Има деца оставени само на дядо и баба с инвалидни или минимални пенсии и спрямо тях наистина е дискриминация.
  • 27 А аз ще ти разкажа друга история

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Една история":

    И то реална. Отива дете да му бият ваксина. И пак се разболява. Това в България. Тук животът не е ценен, особено детският, ок!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове